Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Získá kružberský pstruh lososovitý regionální označení? Má chuť k nerozeznání od lososa

Celý MS kraj |

Blíží se Vánoce a toto období patří tradičně výlovům rybníků a pravidelně se také zvyšuje poptávka po rybách. Během Adventu jdou na dračku hlavně kapři, ale v průběhu roku lidé častěji sáhnou například po pstruzích, candátech nebo štikách. Delikátní chuť k nerozeznání od lososa má kružberský pstruh lososovivý, už brzy by mohl dostat regionální označení.

Státní podnik Povodí Odry je správcem významných vodních nádrží v povodí řeky Odry, ve kterých udržuje dobrou jakost vody. Jedním z faktorů, který ji ovlivňuje, je rybí společenstvo. Je tak zcela logické, že Povodí Odry založilo rybné hospodářství. Od roku 2016 úzce spolupracuje s rybáři.

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry, s. p.: “Spolupráce s Českým rybářský svazem je velice dobrá. V roce 2016 jsme podepsali smlouvu o spolupráci, ve které máme vymezeny okruhy jak ta spolupráce bude vypadat. S rybářským svazem spolupracujeme na projektové přípravě, to znamená, že ve chvíli, kdy jako správce provádíme údržbu vodních toků nebo vodních děl, tak myslíme na to, že ve vodních tocích a nádržích jsou ryby a o ty je třeba se postarat.”


A spolu s rybáři probíhají také výlovy. Na Petrově rybníce u Krnova dopadl na jedničku.

Ivo Jedlička vedoucí rybného hospodářství Povodí Odry: „Ryby máme narostlé pěkně letos, měli jsme poměrně velkou násadu už na jaře, takže přes relativní nepřízeň počasí, kdy bylo studené jaro i chladnější léto, tak nám ryby narostly do tržní velikosti."
Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: „V loňském roce to bylo 60 tun, vypadá to, že by letošní rok mohl být lepší."

Vodárenské nádrže potřebují jinou péči než přirozené rybniční prostředí. Podle odborníků je důležité zajistit vyváženou rybí obsádku. O tu se postarají ryby dravé jako je štika, candát nebo sumec. A ryby, které se živí zooplanktonem, by měly být zastoupeny v menším množství.

Ivo Jedlička, vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry: “Starat se o ryby je čím dál tím těžší, napomáhá tomu nejen měnící se klima, nedostatek vody, ale i zvýšený počet rybích predátorů, jako je kormorán, volavka, vydra, které nám působí velké ztráty. My odchováváme ryby jak pro vodárenské nádrže, ..to jsou ty dravé druhy, tak v rámci našeho doplňkového chovu produkujeme i ryby tržní, které prodáváme ve vlastních prodejnách.”

Kružberská nádrž s čistou vodou řeky Moravice má pro chov ryb na farmě v ideální podmínky. Velmi žádanou a oblíbenou rybou je pstruh duhový. Sladkovodní lososovitá ryba se jako pochoutka rozšířila po celé Evropě. Gurmáni ho srovnávají kvalitou s lososem, bonusem je daleko dostupnější cena.

Ivo Jedlička, vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry: “Teď se nacházíme na pstruhové farmě. Pstruh je ryba, která potřebuje zejména kvalitní, čistou a kyslíkatou vodu. V jednotlivých nádržích jsou ryby rozděleny podle velikosti. Od postupně menších, až po ryby násadové, které jsou venku. V největších nádržích máme ryby tržní.”

Ve větší nádrži se ryby dokrmují a chystají k prodeji. Než se ale dostanou na talíř, plavou si spokojeně na farmě. V ideální vodě a s chutnou stravou.

Ivo Jedlička, vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry: “Tady názorně vidíte, jak se ryby krmí. Vidíte dotykové krmítko, do kterého každé ráno nasypeme krmivo. Ryby si zvyknou žduchnout do návnadové tyče a když to udělají, vypadne část granulek. Takže během dne nemusíme ryby chodit krmit, protože si dávkují krmivo samy podle potřeby.”

Pstruh duhový potřebuje vodu čistou, teplotně do 18 stupňů a s vysokým obsahem kyslíku. Ještě náročnější je pstruh potoční, kterého Povodí Odry chová na farmě Morávka, ten tyto parametry potřebuje ještě o něco vyšší.

Ivo Jedlička, vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry: “Pro kvalitní rybu potřebujete mít kvalitní vodu, kvalitní krmivo a kvalitní péči. Tady jsme pod vodárenskou nádrží, tak ta kvalita vody je prvotní. Je to voda pitná a my ji využíváme i pro chov pstruha, který je tak i indikátorem kvality vody. Dokáže reagovat na jakékoliv znečištění, takže je takovým hlídačem kvality vody, ale pro nás je bonusem to, že s vodou přichází tak zvaný zooplankton, který ryba využívá pro růst a pro kvalitu masa, my ryby krmíme kvalitním krmivem. Z pomyslné rovnice vyjde ryba s výjimečným masem.”
Nahlásit chybu


K tématu

Okolí Hlučínského jezera čekají změny záplavového území. Obce v okolí se těší na její využití

18. července 2023 10:20 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Součástí velké revitalizace Hlučínského jezera byla i rekonstrukce a úpravy vodohospodářských staveb, které znamenají zvýšení protipovodňové bezpečnosti. Nyní bude následovat aktualizace záplavového území, což obce v okolí bývalé štěrkovny vítají.

V Odře uhynula více než tuna ryb, čeká se na výsledky rozborů

28. července 2023 10:24 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na české i polské straně byla z řeky Odry vysbírána více než jedna tuna mrtvých ryb. Vše zatím nasvědčuje, že úhyn způsobilo zhoršení kvality vody vlivem počasí.

V Odře na hranicích s Polskem uhynuly ryby. Příčinou mohou být vysoké teploty

27. července 2023 9:59 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

V řece Odře v blízkosti hranic s Polskem uhynuly ryby. Hasiči na místě postavili nornou stěnu a leklé kusy vytahují. To samé se děje i v Polsku. Situace se už ale prý uklidňuje a v laboratoři Povodí Odry pracují experti na zjištění příčin úhynu.


Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Včera 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Včera 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Včera 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

18. května 2024 16:52 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

18. května 2024 9:39 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Muzejní noc v historické budově Muzea Těšínska zavedla návštěvníky do světa módy našich předků

Mezinárodní Den muzeí nabídl návštěvníkům nevšední zážitky a nové pohledy na přítažlivé muzejní aktivity. V historické budově muzea v Českém Těšíně se hosté mohli přenést do světa módy i gastronomie našich předků. Historická budova Těšínského muzea patří k chloubám místní architektury.

Výtah dopravující uhlí z kilometrové hlubiny Dolu ČSM dostane nový motor

Včera 10:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Těžební společnost OKD vymění motor těžního stroje, který se v severní lokalitě Dolu ČSM už od roku 1972 stará o dopravu vytěženého uhlí s hlušinou na povrch, za kompletně opravený. Renovace probíhá od ledna do června a vyjde na 10 milionů korun.

Základní škola a Mateřská škola Motýlek v Kopřivnici je modernější a prostornější

Včera 10:02 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Moravskoslezský kraj nechal zrekonstruovat Základní školu a Mateřskou školu Motýlek v Kopřivnici. Součástí projektu Moravskoslezského kraje coby zřizovatele školy bylo kromě rekonstrukce jejích stávajících prostor i vybudování nového objektu, který je napojený na hlavní budovu školy. Celá investice vyšla na 26 milionů korun.

Hosté ve studiu: Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MS kraje

17. května 2024 14:59 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

MS kraj navýšil finance na obnovu kulturních památek

Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

17. května 2024 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Hosté ve studiu: Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy

17. května 2024 14:03 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí

EKO MAGAZÍN: Získá kružberský pstruh lososovitý regionální označení? Má chuť k nerozeznání od lososa
Vydáno 24. listopadu 2021 13:36, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Blíží se Vánoce a toto období patří tradičně výlovům rybníků a pravidelně se také zvyšuje poptávka po rybách. Během Adventu jdou na dračku hlavně kapři, ale v průběhu roku lidé častěji sáhnou například po pstruzích, candátech nebo štikách. Delikátní chuť k nerozeznání od lososa má kružberský pstruh lososovivý, už brzy by mohl dostat regionální označení.

Státní podnik Povodí Odry je správcem významných vodních nádrží v povodí řeky Odry, ve kterých udržuje dobrou jakost vody. Jedním z faktorů, který ji ovlivňuje, je rybí společenstvo. Je tak zcela logické, že Povodí Odry založilo rybné hospodářství. Od roku 2016 úzce spolupracuje s rybáři.

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry, s. p.: “Spolupráce s Českým rybářský svazem je velice dobrá. V roce 2016 jsme podepsali smlouvu o spolupráci, ve které máme vymezeny okruhy jak ta spolupráce bude vypadat. S rybářským svazem spolupracujeme na projektové přípravě, to znamená, že ve chvíli, kdy jako správce provádíme údržbu vodních toků nebo vodních děl, tak myslíme na to, že ve vodních tocích a nádržích jsou ryby a o ty je třeba se postarat.”


A spolu s rybáři probíhají také výlovy. Na Petrově rybníce u Krnova dopadl na jedničku.

Ivo Jedlička vedoucí rybného hospodářství Povodí Odry: „Ryby máme narostlé pěkně letos, měli jsme poměrně velkou násadu už na jaře, takže přes relativní nepřízeň počasí, kdy bylo studené jaro i chladnější léto, tak nám ryby narostly do tržní velikosti."
Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: „V loňském roce to bylo 60 tun, vypadá to, že by letošní rok mohl být lepší."

Vodárenské nádrže potřebují jinou péči než přirozené rybniční prostředí. Podle odborníků je důležité zajistit vyváženou rybí obsádku. O tu se postarají ryby dravé jako je štika, candát nebo sumec. A ryby, které se živí zooplanktonem, by měly být zastoupeny v menším množství.

Ivo Jedlička, vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry: “Starat se o ryby je čím dál tím těžší, napomáhá tomu nejen měnící se klima, nedostatek vody, ale i zvýšený počet rybích predátorů, jako je kormorán, volavka, vydra, které nám působí velké ztráty. My odchováváme ryby jak pro vodárenské nádrže, ..to jsou ty dravé druhy, tak v rámci našeho doplňkového chovu produkujeme i ryby tržní, které prodáváme ve vlastních prodejnách.”

Kružberská nádrž s čistou vodou řeky Moravice má pro chov ryb na farmě v ideální podmínky. Velmi žádanou a oblíbenou rybou je pstruh duhový. Sladkovodní lososovitá ryba se jako pochoutka rozšířila po celé Evropě. Gurmáni ho srovnávají kvalitou s lososem, bonusem je daleko dostupnější cena.

Ivo Jedlička, vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry: “Teď se nacházíme na pstruhové farmě. Pstruh je ryba, která potřebuje zejména kvalitní, čistou a kyslíkatou vodu. V jednotlivých nádržích jsou ryby rozděleny podle velikosti. Od postupně menších, až po ryby násadové, které jsou venku. V největších nádržích máme ryby tržní.”

Ve větší nádrži se ryby dokrmují a chystají k prodeji. Než se ale dostanou na talíř, plavou si spokojeně na farmě. V ideální vodě a s chutnou stravou.

Ivo Jedlička, vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry: “Tady názorně vidíte, jak se ryby krmí. Vidíte dotykové krmítko, do kterého každé ráno nasypeme krmivo. Ryby si zvyknou žduchnout do návnadové tyče a když to udělají, vypadne část granulek. Takže během dne nemusíme ryby chodit krmit, protože si dávkují krmivo samy podle potřeby.”

Pstruh duhový potřebuje vodu čistou, teplotně do 18 stupňů a s vysokým obsahem kyslíku. Ještě náročnější je pstruh potoční, kterého Povodí Odry chová na farmě Morávka, ten tyto parametry potřebuje ještě o něco vyšší.

Ivo Jedlička, vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry: “Pro kvalitní rybu potřebujete mít kvalitní vodu, kvalitní krmivo a kvalitní péči. Tady jsme pod vodárenskou nádrží, tak ta kvalita vody je prvotní. Je to voda pitná a my ji využíváme i pro chov pstruha, který je tak i indikátorem kvality vody. Dokáže reagovat na jakékoliv znečištění, takže je takovým hlídačem kvality vody, ale pro nás je bonusem to, že s vodou přichází tak zvaný zooplankton, který ryba využívá pro růst a pro kvalitu masa, my ryby krmíme kvalitním krmivem. Z pomyslné rovnice vyjde ryba s výjimečným masem.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000028615/eko-magazin-ziska-kruzbersky-pstruh-lososovity-regionalni-oznaceni-ma-chut-k-nerozeznani-od-lososa