Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hrad Hukvaldy se chystá na novou sezonu, u první brány se staví návštěvnické centrum

Celý MS kraj |

Do zahájení letošní sezony na hradě Hukvaldy zbývá necelý měsíc. Návštěvníci se mohou opět těšit na atraktivní program.

Barbora Hrabovská, kastelánka hradu Hukvaldy: “Hradní sezona na hradě Hukvaldy by měla letos začít v předstihu, a to tedy už v úterý 29. března a hned na to v sobotu 2. dubna navazuje vlastně první taková jedna z největších akcí Slavnostní otevření hradu Hukvaldy. Pevně věřím, že se vše letos povede uskutečnit podle plánu a že nám do toho nevejdou zase nějaká mimořádná opatření. Na letošní rok mimo jiné připravujeme akce tradiční, které návštěvníci mají rádi a to například Hradní slet čarodějnic nebo Obléhání nedobytné pevnosti, Strašidelný hrad Hukvaldy a další. Chystáme také novinky. Návštěvníci se mohou těšit například na velkolepou ohňovou show, kdy v průběhu celého večera se vystřídá několik skupin s ohnivými prvky, UV světelnou show a další. Takže bude opravdu horko na Hukvaldech. I v letošním roce zařazujeme už velice známý a oblíbený zážitkový produkt Noc na hradě Hukvaldy, kdy návštěvník získá jedinečnou možnost nocovat v ruinách hradu. Součástí tohoto nočního zážitku je i doprovodný program v podobě speciální komentované prohlídky hradem s ukázkou strašidel nebo ohňovou show. Pak pokračujeme opékáním u hradního ohniště v doprovodu písní a různých historických povídek. Termíny letos ještě nemáme zveřejněné, nicméně už teď se nám kapacita naplňuje. Můžu prozradit, že se jedná o termín v období letních prázdnin, takže sledujte naše webové stránky, někdy v půlce března bychom měli zveřejňovat rezervační systém. Novinkou také má být virtuální průvodce. Jedná se o mobilní aplikaci, v rámci které si návštěvník bude moci hrad projít sám a zároveň ho uvidí v době jeho největšího rozkvětu, tedy v době na přelomu konce 17. století a počátku 18. století, takže opravdu se může přenést do té doby a uvidět areál v celé své kráse. Budete tam mít osm zastavení, kde bude textově popsáno, na jakém místě se nacházíte, případně co se zde nacházelo dříve a kdy vzniklo. Vy si budete moci ten areál projít i v místech, kde dnes jsou třeba uzavřené prostory nebo nedochované. Příkladem je hradní studna, kdy do dnešních dnů se vlastně nedochovalo obrovské dřevěné otáčivé kolo, které čerpalo vodu na povrch a právě v aplikaci bude k vidění, což může být pro návštěvníky velice zajímavé a zpestřující.”

Hrad nyní prochází stavebními úpravami. Hned u vstupu vzniká nákladem 16 milionů korun návštěvnické centrum. Hotovo by mělo být začátkem příštího roku.

Stanislav Hrabovský, ředitel Muzea Beskyd: “Stojíme v prostoru, který původně byl nevyužíván a je to prostor mezi první a druhou hradní bránou, tzv. severozápadní bastion. O historii tohoto místa víme, že byl snad budován kolem roku 1650, ale některé věci jsou ze 70. let minulého století, kdy zde došlo k betonové konstrukci, velký monolitický železobetonový strop, a prostor nebyl využíván z toho důvodu, že původní záměr snad kavárny nebo vinárny nebyl v pozdějších letech povolen. Hlavně se nám podařilo získat povolení pro úpravu tohoto sníženého prostoru. Nacházíme se asi dva a půl metru po příjezdovou cestou k hradu Hukvaldy, mezi první a druhou bránou. Takže bylo povoleno využít tento prostor pro návštěvníky a další zázemí hradu. Vznikne tady tzv. návštěvnické centrum. To znamená prostor pro novou pokladnu, pro maminky s dětmi na přebalování dětí, bude tady prostor pro výstavy, případně nějaké malé koncerty, přednášky. Podstatné je, že na kulturní památce hrad Hukvaldy, který má uchovávat vlastně ruinózní charakter třetí největší hradní zříceniny v České republice, je to prostor krytý. To znamená, že není mnoho míst na hradě, kde můžeme pořádat takové aktivity. Takže to je velký přínos. Dalším přínosem je také to, že by to mohlo umožnit i celoroční provoz hradu v určitých případech za klimatických podmínek, kdy pokud nebude velké náledí, nebo bude hrad dostupný pěším způsobem alespoň, tak by se dalo uvažovat o prohlídkách třeba i v zimním období. Akci financuje Moravskoslezský kraj jako náš zřizovatel. Muzeum Beskyd Frýdek-Místek, příspěvková organizace je vlastně správcem hradu a provozovatelem hradu, takže v součinnosti se zástupci kraje řešíme tuto aktivitu. Důležité je také říci, že finanční prostředky účelové na to poskytl Moravskoslezský kraj a na další navazující akce. Většinou jde o statické záležitosti, zpevňování hradního zdiva, vybavenost tohoto prostoru, který bude i bezbariérový, což znamená, že tady bude plošina pro osoby se sníženou schopností pohybu, bude tady i šikmá taková plošina pro pojezd. Takže všichni, kteří by se chtěli na hrad dostat, budou tuto možnost mít. Zajímavou věcí u tohoto centra bude zelená střecha, není to ale věc na hradě úplně nová. Máme už zelenou střechu u Bílé věže na vyhlídce. Ze střechy návštěvnického centra se lidé budou moci dívat na náhradní baštu a výhledy do krajiny budou pravděpodobně možné i přes střílny."
Nahlásit chybu


K tématu

Tři krátké úseky obchvatu Frýdku-Místku se musí vybourat a postavit znovu

25. května 2023 13:33 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Ředitelství silnic a dálnic muselo uzavřít část obchvatu Frýdku-Místku. Důvodem je reklamace špatného povrchu vozovky. Tento úsek se tak nyní musí vybourat a postavit znovu.

V Karviné staví nové dětské dopravní hřiště

4. července 2023 15:59 | Karviná | Monika Danková

Karviná se rozhodla postavit nové dopravní hřiště pro děti na jiném místě ve městě. Nově se bude nacházet poblíž Základní školy Prameny, jeho součástí bude i nový výuková budova, venkovní posezení pro rodiče a velké parkoviště.

V Karviné staví nové dětské dopravní hřiště v jiné části města

26. června 2023 16:00 | Celý MS kraj | Monika Danková

Karviná se rozhodla postavit nové dopravní hřiště pro děti na jiném místě ve městě. Nově se bude nacházet poblíž Základní školy Prameny, jeho součástí bude i nový výuková budova, venkovní posezení pro rodiče a velké parkoviště.


V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Novojičínští senioři vyslechli, jak se na sítích šíří informace. Teď jsou na řadě řetězové e-maily

Zorientovat se v nárůstu informací, které nás atakují prostřednictvím sociálních sítí. To je cíl přednášek, které se konají v novojičínské městské knihovně. Zacíleny jsou na seniory. Pomohly jim například rozklíčovat, jak se tyto informace šíří.


Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

17. května 2024 9:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

17. května 2024 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Mostek v Loučce musí zbourat, na řadě jsou demolice nebo opravy dalších

17. května 2024 14:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Lávka u ulice Za Potokem v Loučce, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

16. května 2024 12:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

Hosté ve studiu: Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MS kraje

17. května 2024 14:59 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

MS kraj navýšil finance na obnovu kulturních památek

Hosté ve studiu: Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy

17. května 2024 14:03 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

16. května 2024 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

16. května 2024 12:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

Obce by rády, aby zákaz jízdy kamionů přes horský úsek platil celý rok

16. května 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Kamionů, které vjíždějí do zakázaného horského úseku v Beskydech, ubylo. Vyplynulo to z výsledků automatického počítání a také policejních kontrol. Přesto však mnozí řidiči zákaz porušují a vjíždějí do úseku, kde pak kamiony na sněhu havarují, nebo silnici zatarasí.

Hrad Hukvaldy se chystá na novou sezonu, u první brány se staví návštěvnické centrum
Vydáno 25. února 2022 17:03, Celý MS kraj, Libor Běčák
Do zahájení letošní sezony na hradě Hukvaldy zbývá necelý měsíc. Návštěvníci se mohou opět těšit na atraktivní program.

Barbora Hrabovská, kastelánka hradu Hukvaldy: “Hradní sezona na hradě Hukvaldy by měla letos začít v předstihu, a to tedy už v úterý 29. března a hned na to v sobotu 2. dubna navazuje vlastně první taková jedna z největších akcí Slavnostní otevření hradu Hukvaldy. Pevně věřím, že se vše letos povede uskutečnit podle plánu a že nám do toho nevejdou zase nějaká mimořádná opatření. Na letošní rok mimo jiné připravujeme akce tradiční, které návštěvníci mají rádi a to například Hradní slet čarodějnic nebo Obléhání nedobytné pevnosti, Strašidelný hrad Hukvaldy a další. Chystáme také novinky. Návštěvníci se mohou těšit například na velkolepou ohňovou show, kdy v průběhu celého večera se vystřídá několik skupin s ohnivými prvky, UV světelnou show a další. Takže bude opravdu horko na Hukvaldech. I v letošním roce zařazujeme už velice známý a oblíbený zážitkový produkt Noc na hradě Hukvaldy, kdy návštěvník získá jedinečnou možnost nocovat v ruinách hradu. Součástí tohoto nočního zážitku je i doprovodný program v podobě speciální komentované prohlídky hradem s ukázkou strašidel nebo ohňovou show. Pak pokračujeme opékáním u hradního ohniště v doprovodu písní a různých historických povídek. Termíny letos ještě nemáme zveřejněné, nicméně už teď se nám kapacita naplňuje. Můžu prozradit, že se jedná o termín v období letních prázdnin, takže sledujte naše webové stránky, někdy v půlce března bychom měli zveřejňovat rezervační systém. Novinkou také má být virtuální průvodce. Jedná se o mobilní aplikaci, v rámci které si návštěvník bude moci hrad projít sám a zároveň ho uvidí v době jeho největšího rozkvětu, tedy v době na přelomu konce 17. století a počátku 18. století, takže opravdu se může přenést do té doby a uvidět areál v celé své kráse. Budete tam mít osm zastavení, kde bude textově popsáno, na jakém místě se nacházíte, případně co se zde nacházelo dříve a kdy vzniklo. Vy si budete moci ten areál projít i v místech, kde dnes jsou třeba uzavřené prostory nebo nedochované. Příkladem je hradní studna, kdy do dnešních dnů se vlastně nedochovalo obrovské dřevěné otáčivé kolo, které čerpalo vodu na povrch a právě v aplikaci bude k vidění, což může být pro návštěvníky velice zajímavé a zpestřující.”

Hrad nyní prochází stavebními úpravami. Hned u vstupu vzniká nákladem 16 milionů korun návštěvnické centrum. Hotovo by mělo být začátkem příštího roku.

Stanislav Hrabovský, ředitel Muzea Beskyd: “Stojíme v prostoru, který původně byl nevyužíván a je to prostor mezi první a druhou hradní bránou, tzv. severozápadní bastion. O historii tohoto místa víme, že byl snad budován kolem roku 1650, ale některé věci jsou ze 70. let minulého století, kdy zde došlo k betonové konstrukci, velký monolitický železobetonový strop, a prostor nebyl využíván z toho důvodu, že původní záměr snad kavárny nebo vinárny nebyl v pozdějších letech povolen. Hlavně se nám podařilo získat povolení pro úpravu tohoto sníženého prostoru. Nacházíme se asi dva a půl metru po příjezdovou cestou k hradu Hukvaldy, mezi první a druhou bránou. Takže bylo povoleno využít tento prostor pro návštěvníky a další zázemí hradu. Vznikne tady tzv. návštěvnické centrum. To znamená prostor pro novou pokladnu, pro maminky s dětmi na přebalování dětí, bude tady prostor pro výstavy, případně nějaké malé koncerty, přednášky. Podstatné je, že na kulturní památce hrad Hukvaldy, který má uchovávat vlastně ruinózní charakter třetí největší hradní zříceniny v České republice, je to prostor krytý. To znamená, že není mnoho míst na hradě, kde můžeme pořádat takové aktivity. Takže to je velký přínos. Dalším přínosem je také to, že by to mohlo umožnit i celoroční provoz hradu v určitých případech za klimatických podmínek, kdy pokud nebude velké náledí, nebo bude hrad dostupný pěším způsobem alespoň, tak by se dalo uvažovat o prohlídkách třeba i v zimním období. Akci financuje Moravskoslezský kraj jako náš zřizovatel. Muzeum Beskyd Frýdek-Místek, příspěvková organizace je vlastně správcem hradu a provozovatelem hradu, takže v součinnosti se zástupci kraje řešíme tuto aktivitu. Důležité je také říci, že finanční prostředky účelové na to poskytl Moravskoslezský kraj a na další navazující akce. Většinou jde o statické záležitosti, zpevňování hradního zdiva, vybavenost tohoto prostoru, který bude i bezbariérový, což znamená, že tady bude plošina pro osoby se sníženou schopností pohybu, bude tady i šikmá taková plošina pro pojezd. Takže všichni, kteří by se chtěli na hrad dostat, budou tuto možnost mít. Zajímavou věcí u tohoto centra bude zelená střecha, není to ale věc na hradě úplně nová. Máme už zelenou střechu u Bílé věže na vyhlídce. Ze střechy návštěvnického centra se lidé budou moci dívat na náhradní baštu a výhledy do krajiny budou pravděpodobně možné i přes střílny."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000030072/hrad-hukvaldy-se-chysta-na-novou-sezonu-u-prvni-brany-se-stavi-navstevnicke-centrum