Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

27 projektů z MSK je v celostátní soutěži o nejlepší adaptace na změny klimatu

Celý MS kraj |

Zvyšování teploty, vlny veder, přehřívání měst, častější období sucha, ale i náhlé přívalové srážky jsou problémy související s klimatickou změnou, na něž si budeme muset zvyknout a zároveň se na ně lépe připravit. Celostátní soutěž Adapterra Awards oceňuje adaptační projekty na měnící se klimatické podmínky. Letos se do soutěže přihlásilo 115 realizací ze všech krajů republiky, z toho 27 se nachází na území Moravskoslezského kraje. O těch, kdo postoupí do finále, rozhodne odborná porota.

Vlny veder v létě obtěžují, ohrožují zdraví obyvatel, mají vliv na ekonomiku i sociální vztahy, zvyšují kvůli klimatizaci energetické zatížení měst i náklady obyvatel za elektřinu. K tomu přidejme stále častější nerovnoměrnou distribuci srážek, kdy četné období sucha střídají přívalové srážky, které naše krajina ani plochy ve městech nejsou schopny zasáknout.

Andrea Křivánková, koordinátorka soutěže z Nadace Partnerství: "Soutěž Adapterra Awards cíleně hledá projekty reagující na tyto problémy s pomocí zeleně, vodních prvků i některých technických řešení. Máme obrovskou radost, že se jich letos přihlásilo 115, což je zatím nejvíc v historii soutěže. Moravskoslezský kraj má v tomto ročníku obzvlášť silné zastoupení. Mezi přihlášenými najdeme například ozelenění tramvajové trati v ulici Opavská v Ostravě – Porubě, lesopark Na Panském v Bohumíně, budovu IQ Ostrava, hospodárné zavlažování fotbalových hřišť v Havířově či zelenou střechu na budově Regionální knihovny Karviná."
Jan Krkoška, náměstek hejtmana MSK: "V oblasti přizpůsobení na klimatické změny je Moravskoslezský kraj oproti ostatním regionům daleko. Svědčí o tom fakt, že jsme měli jako první kraj v republice zpracovánu adaptační strategii a že se můžeme pochlubit řadou zajímavých realizovaných projektů. Navíc téměř čtvrtina ze všech projektů, které se letos do Adapterra Awards přihlásily, pochází z Moravskoslezského kraje. Celou naši ideu klimaticky odolného kraje navíc o krok dál posouvá projekt LIFE COALA, který má právě rozvoj adaptačních opatření a projektů v našem regionu podpořit."

Celostátní kolo soutěže Adapterra Awards se dělí do 5 hlavních kategorií: Volná krajina, Zastavěná území, Náš domov, Pracovní prostředí a Cena sympatie. Z došlých přihlášek vybírá finalisty i vítězné projekty prvních čtyř uvedených kategorií odborná porota. O Ceně sympatie rozhoduje od 1. srpna do 15. října veřejnost prostřednictvím online hlasování na webu soutěže. Kromě toho soutěž udělí také speciální ocenění nejlepšímu projektu z Moravskoslezského kraje. Vítězné projekty pořadatelé vyhlásí 1. listopadu na tematicky zaměřené konferenci v Praze.

Nahlásit chybu


K tématu

Střední škola elektrotechnická v Ostravě má experimentální soběstačný dům

7. května 2023 17:21 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Střední škola elektrotechnická v Ostravě nově využívá pro odbornou výuku experimentální soběstačný dům. Žáci se díky němu podrobně seznámí s využíváním fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla. Pro výuku poslouží i model vodní elektrárny a panel na výrobu vodíku. Smart EKOdům bude sloužit i pro exkurze a výukové programy pro žáky ostatních škol.

Obce Krásná, Morávka a Hukvaldy nejlépe třídí odpady

18. června 2023 16:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Obce, jejichž občané nejlépe třídí komunální odpad, získávají každoročně prestižní ocenění O keramickou popelnici. Za třídění vysloužilých elektrozařízení je pak udělována cena O keramické sluchátko a za největší výtěžnost je udělován Elektrooskar. Tyto soutěže jsou součástí krajské informační kampaně zaměřené na podporu sběru a třídění odpadu.

Prvňáčci se budou v Ostravě učit číst, psát, počítat, ale i třídit odpady

3. září 2023 9:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Noví školáci v krajském městě dostanou zábavné sady o třídění odpadů. Praktickou pomůcku „Třídíme se zvířátky“ najde první školní den na lavicích bezmála 2 700 žáků prvních tříd z 60 škol v Ostravě. Je to společný projekt Moravskoslezského kraje, neziskové společnosti EKO-KOM a kolektivních systémů ASEKOL a Elektrowin.


Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí. Klíčová stavba by měla být dokončena v roce 2029

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Uplynulo 79 let od osvobození Ostravy. Vzpomínka na padlé se uskutečnila v Komenského sadech.

Ostrava si 30. dubna tradičně připomněla osvobození města od fašistických okupantů. Vyvrcholila tak Ostavsko-opavská operace, která byla největší bitvou 2. světové války na našem území. Průmyslové město osvobodili kromě Rudé armády také příslušníci 1. čs. armádního sboru.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Roztržka v tramvaji skončila napadením, poškozenému pak žena ukradla batoh, policie pátrá po dvou osobách

Policisté z Ostravy-Vítkovic prověřují případ výtržnictví a ublížení na zdraví, kdy po slovní rozepři v tramvaji mezi zastávkami Karpatská a Horymírova došlo k fyzickému napadení 44letého muže. Útok si vyžádal lékařské ošetření a poškozený přišel i o batoh s osobními věcmi a mikinu. Policie žádá veřejnost o pomoc s vypátráním obou osob.

Evu s 360 kily usadili do lázeňského parku v Čeladné na třítunový podstavec

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku v Rehabilitačním centru Čeladná.

Karvinská hornická nemocnice staví modulárním systémem další pavilon

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice. Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Pro opařené dítě přiletěl na šumbarské sídliště vrtulník

Včera 21:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přistání záchranářského vrtulníku na sídlišti mohli sledovat v pondělí dopoledne lidé v Havířově-Šumbarku. Zdravotníci tam spěchali k opařenému dítěti.

Vyhlášení úspěšných sportovců města za rok 2023

Nový Jičín vyhlásil úspěšné sportovce města za rok 2023. Absolutní vítězkou se stala atletka Barbora Vahalíková, medailistka z mistrovství republiky v půlmaratonu.

Policisté z celého kraje přišli darovat krev. Byli mezi nimi i prvodárci

Včera 13:13 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Nedostatečné zásoby krve trápí Krevní centrum Ostrava už delší dobu a navíc začíná období, kdy se každý rok situace ještě zhorší. Proto už tradičně pořádají policisté celokrajskou akci Daruj krev-zachráníš život.

Muzeum Beskyd uspořádalo prohlídku s názvem Zmizelý duch starých frýdeckých hospod po desítkách bývalých podniků

Teď vás zveme na krátkou procházku po Frýdku Místku. Jedná se o další ze série komentovaných prohlídek Frýdku i Místku. Společně s historikem Muzea Beskyd a průvodcem si účastníci mohli připomenout zašlou slávu Fýdeckých hospod, restaurací i domů které už dnes mají jiné využití, nebo ani neexistují.

Divadelní Kopřiva otevřela jednu ze scén i v muzeu Tatra

Včera 11:50 | Celý MS kraj | Petra Dorazilová

Už po osmatřicáté ovládla Kopřivnici přehlídka netradičních divadel s názvem Kopřiva. Velký divadelní svátek nabídl osm představení, jedno z nich se odehrálo i nevšedních prostorách Muzea nákladních automobilů Tatra.

Studenti a dobrovolníci zalesňují kalamitní svahy na Javorníku

Pod vrcholem Velkého Javorníku se už podruhé sešli studenti středních škol a také dobrovolníci, kteří tam lesákům pomohli se zalesňováním svahů postižených kalamitou. Lesy tam zdecimoval kůrovec a také houba václavka.

Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

28. dubna 2024 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo v neděli dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

27 projektů z MSK je v celostátní soutěži o nejlepší adaptace na změny klimatu
Vydáno 20. dubna 2023 18:41, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Zvyšování teploty, vlny veder, přehřívání měst, častější období sucha, ale i náhlé přívalové srážky jsou problémy související s klimatickou změnou, na něž si budeme muset zvyknout a zároveň se na ně lépe připravit. Celostátní soutěž Adapterra Awards oceňuje adaptační projekty na měnící se klimatické podmínky. Letos se do soutěže přihlásilo 115 realizací ze všech krajů republiky, z toho 27 se nachází na území Moravskoslezského kraje. O těch, kdo postoupí do finále, rozhodne odborná porota.

Lesopark Na panském Bohumín; zdroj foto: Nadace Partnerství

Vlny veder v létě obtěžují, ohrožují zdraví obyvatel, mají vliv na ekonomiku i sociální vztahy, zvyšují kvůli klimatizaci energetické zatížení měst i náklady obyvatel za elektřinu. K tomu přidejme stále častější nerovnoměrnou distribuci srážek, kdy četné období sucha střídají přívalové srážky, které naše krajina ani plochy ve městech nejsou schopny zasáknout.

Andrea Křivánková, koordinátorka soutěže z Nadace Partnerství: "Soutěž Adapterra Awards cíleně hledá projekty reagující na tyto problémy s pomocí zeleně, vodních prvků i některých technických řešení. Máme obrovskou radost, že se jich letos přihlásilo 115, což je zatím nejvíc v historii soutěže. Moravskoslezský kraj má v tomto ročníku obzvlášť silné zastoupení. Mezi přihlášenými najdeme například ozelenění tramvajové trati v ulici Opavská v Ostravě – Porubě, lesopark Na Panském v Bohumíně, budovu IQ Ostrava, hospodárné zavlažování fotbalových hřišť v Havířově či zelenou střechu na budově Regionální knihovny Karviná."
Jan Krkoška, náměstek hejtmana MSK: "V oblasti přizpůsobení na klimatické změny je Moravskoslezský kraj oproti ostatním regionům daleko. Svědčí o tom fakt, že jsme měli jako první kraj v republice zpracovánu adaptační strategii a že se můžeme pochlubit řadou zajímavých realizovaných projektů. Navíc téměř čtvrtina ze všech projektů, které se letos do Adapterra Awards přihlásily, pochází z Moravskoslezského kraje. Celou naši ideu klimaticky odolného kraje navíc o krok dál posouvá projekt LIFE COALA, který má právě rozvoj adaptačních opatření a projektů v našem regionu podpořit."

Celostátní kolo soutěže Adapterra Awards se dělí do 5 hlavních kategorií: Volná krajina, Zastavěná území, Náš domov, Pracovní prostředí a Cena sympatie. Z došlých přihlášek vybírá finalisty i vítězné projekty prvních čtyř uvedených kategorií odborná porota. O Ceně sympatie rozhoduje od 1. srpna do 15. října veřejnost prostřednictvím online hlasování na webu soutěže. Kromě toho soutěž udělí také speciální ocenění nejlepšímu projektu z Moravskoslezského kraje. Vítězné projekty pořadatelé vyhlásí 1. listopadu na tematicky zaměřené konferenci v Praze.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000036811/27-projektu-z-msk-je-v-celostatni-soutezi-o-nejlepsi-adaptace-na-zmeny-klimatu