Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Moravskoslezský kraj přispěje na vznik rehabilitačního centra v Užhorodě

Celý MS kraj |

Moravskoslezský kraj podpoří vznik rehabilitačního centra na Ukrajině. Centrum pro zotavování vojáků a zraněných ve válečném konfliktu má vzniknout v Užhorodě v Zakarpatské oblasti. Jeho vybudování by mělo stát zhruba 36 milionů korun, kraj partnerské oblasti přispěje sedm milionů korun.

Rehabilitační centrum vznikne v rámci Krajské nemocnice pro válečné veterány a zraněné ve válce, kterou zřizuje Zakarpatská oblastní rada.

Jan Krkoška, hejtman Moravskoslezského kraje: "Vznik rehabilitačního centra podpoří také Moravskoslezský kraj, právě taková podpora je posláním partnerství mezi regiony. Náš kraj se Zakarpatskou oblastí spolupracuje od roku 2018 a já jsem rád, že opět můžeme svým partnerům nabídnout konkrétní pomoc. Je to projev solidarity i přátelství, věřím, že bude mít pozitivní vliv na životy místních obyvatel. Je jasnou zprávou, že nám dění na Ukrajině není lhostejné."

Nový hejtman se s projektem seznámil během osobního setkání s předsedou Zakarpatské oblastní rady Volodymyrem Čubirkem, který Moravskoslezský kraj navštívil v první polovině května.

Jan Krkoška, hejtman Moravskoslezského kraje: "Cením si přístupu všech krajských zastupitelů, kteří pomoc našemu partnerskému regionu podpořili."

Zakarpatská oblast je v rámci vojenského konfliktu jednou z nejméně postižených oblastí na Ukrajině. Region se proto stal útočištěm pro více než 300 tisíc uprchlíků, kteří utekli z oblastí s intenzivními boji. Míří sem také vojáci, aby se doléčovali z akutních zranění z války.

Jan Krkoška, hejtman Moravskoslezského kraje: "Zástupci Zakarpatské oblasti považují vznik rehabilitačního centra za důležitý nejen v aktuální válečné situaci, ale také pro budoucí rozvoj jejich regionu. Je dobře, že tento záměr podporuje i několik dalších subjektů, na výstavbu přispějí například i Ústecký, Pardubický a kraj Vysočina, podporu přislíbilo také Ministerstvo zahraničních věcí České republiky nebo například město Jihlava."

Finanční dar Moravskoslezský kraj předá prostřednictvím dobročinného fondu ViZa, jehož statutárním zástupcem v České republice je ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina Zdeněk Kadlec. Upřesnil, že ministerstvo do fondu přispěje 10 milionů korun, Kraj Vysočina 6,5 milionu, Pardubický a Ústecký kraj po 5 milionech korun.

Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava daruje na Ukrajinu 25 vyřazených tramvají. Prvních 6 odjíždí v těchto dnech

15. prosince 2023 14:33 | Ostrava-město | Jiří Cileček

První várka tramvají odjíždí v těchto dnech naložená na nákladních vozech do ukrajinského města Konotop. Jde o již dříve vyřazené vozy typu T6A5 Dopravního podniku Ostrava (DPO). Ve válkou zasaženém Konotopu budou sloužit k obnově a posílení tramvajové dopravy. O daru rozhodla v červnu rada města Ostravy. Celkově má jít na Ukrajinu 25 tramvají.

Sbírka Daruj F-M se zpozdila kvůli doplnění povolení, nyní se opět připravuje

7. září 2023 14:52 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Lidé budou moci opět přispívat do sbírky Daruj F-M. Má se rozšířit o projekt speciální dráhy pro jízdy na horských kolech. Rozjezd se ale zpozdil, kvůli doplnění patřičných povolení.

OKD daruje Nadaci OKD 58 milionů korun. Získají je města a obce ovlivněné těžbou

2. července 2023 12:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Společnost OKD poskytne Nadaci OKD dar ve výši 58 milionů korun. Prostřednictvím grantového řízení bude použit na podporu veřejně prospěšných projektů měst a obcí v okresech Karviná a Frýdek-Místek.


Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

Karvinští strážníci monitorují prostor v Karviné-Loukách kvůli prostitutkám

V Karviné-Loukách začali strážníci kvůli přítomnosti prostitutek lokalitu monitorovat. Jde o opatření pro řidiče, kteří jejich služby využívají, aby si uvědomili, že nahrávka může být použita jako důkazní prostředek pro pozdější správní řízení před přestupkovou komisí.

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí. Klíčová stavba by měla být dokončena v roce 2029

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Uplynulo 79 let od osvobození Ostravy. Vzpomínka na padlé se uskutečnila v Komenského sadech

Ostrava si 30. dubna tradičně připomněla osvobození města od fašistických okupantů. Vyvrcholila tak Ostavsko-opavská operace, která byla největší bitvou 2. světové války na našem území. Průmyslové město osvobodili kromě Rudé armády také příslušníci 1. čs. armádního sboru.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

První moduly nového pavilonu Karvinské hornické nemocnice už dorazily

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice (KHN). Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly. Vznikne tak zázemí pro operace nádorových onemocnění prsu, jednodenní chirurgii a laparoskopické výkony.

Roztržka v tramvaji skončila napadením, poškozenému pak žena ukradla batoh, policie pátrá po dvou osobách

Policisté z Ostravy-Vítkovic prověřují případ výtržnictví a ublížení na zdraví, kdy po slovní rozepři v tramvaji mezi zastávkami Karpatská a Horymírova došlo k fyzickému napadení 44letého muže. Útok si vyžádal lékařské ošetření a poškozený přišel i o batoh s osobními věcmi a mikinu. Policie žádá veřejnost o pomoc s vypátráním obou osob.

Evu s 360 kily usadili do lázeňského parku v Čeladné na třítunový podstavec

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku v Rehabilitačním centru Čeladná.

V Karviné zastaví protidrogový vlak, prohlídky si rezervujte

Po sedmi letech zastaví ve dnech 6. a 7. května v Karviné na vlakovém nádraží protidrogový vlak se šesti vagóny, čtyřmi kinosály, osmi interaktivními místnostmi a skutečným příběhem o drogové závislosti.

Karvinská hornická nemocnice staví modulárním systémem další pavilon

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice. Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly.

Pro opařené dítě přiletěl na šumbarské sídliště vrtulník

Včera 21:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přistání záchranářského vrtulníku na sídlišti mohli sledovat v pondělí dopoledne lidé v Havířově-Šumbarku. Zdravotníci tam spěchali k opařenému dítěti.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Policisté z celého kraje přišli darovat krev. Byli mezi nimi i prvodárci

Včera 13:13 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Nedostatečné zásoby krve trápí Krevní centrum Ostrava už delší dobu a navíc začíná období, kdy se každý rok situace ještě zhorší. Proto už tradičně pořádají policisté celokrajskou akci Daruj krev-zachráníš život.

Muzeum Beskyd uspořádalo prohlídku s názvem Zmizelý duch starých frýdeckých hospod po desítkách bývalých podniků

Teď vás zveme na krátkou procházku po Frýdku Místku. Jedná se o další ze série komentovaných prohlídek Frýdku i Místku. Společně s historikem Muzea Beskyd a průvodcem si účastníci mohli připomenout zašlou slávu Fýdeckých hospod, restaurací i domů které už dnes mají jiné využití, nebo ani neexistují.

Divadelní Kopřiva otevřela jednu ze scén i v muzeu Tatra

Včera 11:50 | Celý MS kraj | Petra Dorazilová

Už po osmatřicáté ovládla Kopřivnici přehlídka netradičních divadel s názvem Kopřiva. Velký divadelní svátek nabídl osm představení, jedno z nich se odehrálo i nevšedních prostorách Muzea nákladních automobilů Tatra.

V mošnovské zóně vyrůstá továrna na vinuté vodiče. Práci v ní najde 60 - 90 pracovníků

Jak už jsme vás informovali, Ostravě se podařilo přilákat do mošnovské průmyslové zóny důležitého investora. Jde o italskou společnost IRČE, která patří mezi přední světové výrobce vinutých vodičů pro nejrůznější stroje. Závod rychle roste a na podzim by už v něm mělo pracovat téměř 100 lidí.

Moravskoslezský kraj přispěje na vznik rehabilitačního centra v Užhorodě
Vydáno 13. června 2023 15:20, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Moravskoslezský kraj podpoří vznik rehabilitačního centra na Ukrajině. Centrum pro zotavování vojáků a zraněných ve válečném konfliktu má vzniknout v Užhorodě v Zakarpatské oblasti. Jeho vybudování by mělo stát zhruba 36 milionů korun, kraj partnerské oblasti přispěje sedm milionů korun.

ilustrační snímek; zdroj foto: Pixabay.com/Luaks Johnns

Rehabilitační centrum vznikne v rámci Krajské nemocnice pro válečné veterány a zraněné ve válce, kterou zřizuje Zakarpatská oblastní rada.

Jan Krkoška, hejtman Moravskoslezského kraje: "Vznik rehabilitačního centra podpoří také Moravskoslezský kraj, právě taková podpora je posláním partnerství mezi regiony. Náš kraj se Zakarpatskou oblastí spolupracuje od roku 2018 a já jsem rád, že opět můžeme svým partnerům nabídnout konkrétní pomoc. Je to projev solidarity i přátelství, věřím, že bude mít pozitivní vliv na životy místních obyvatel. Je jasnou zprávou, že nám dění na Ukrajině není lhostejné."

Nový hejtman se s projektem seznámil během osobního setkání s předsedou Zakarpatské oblastní rady Volodymyrem Čubirkem, který Moravskoslezský kraj navštívil v první polovině května.

Jan Krkoška, hejtman Moravskoslezského kraje: "Cením si přístupu všech krajských zastupitelů, kteří pomoc našemu partnerskému regionu podpořili."

Zakarpatská oblast je v rámci vojenského konfliktu jednou z nejméně postižených oblastí na Ukrajině. Region se proto stal útočištěm pro více než 300 tisíc uprchlíků, kteří utekli z oblastí s intenzivními boji. Míří sem také vojáci, aby se doléčovali z akutních zranění z války.

Jan Krkoška, hejtman Moravskoslezského kraje: "Zástupci Zakarpatské oblasti považují vznik rehabilitačního centra za důležitý nejen v aktuální válečné situaci, ale také pro budoucí rozvoj jejich regionu. Je dobře, že tento záměr podporuje i několik dalších subjektů, na výstavbu přispějí například i Ústecký, Pardubický a kraj Vysočina, podporu přislíbilo také Ministerstvo zahraničních věcí České republiky nebo například město Jihlava."

Finanční dar Moravskoslezský kraj předá prostřednictvím dobročinného fondu ViZa, jehož statutárním zástupcem v České republice je ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina Zdeněk Kadlec. Upřesnil, že ministerstvo do fondu přispěje 10 milionů korun, Kraj Vysočina 6,5 milionu, Pardubický a Ústecký kraj po 5 milionech korun.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000037694/moravskoslezsky-kraj-prispeje-na-vznik-rehabilitacniho-centra-v-uzhorode