Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravské letiště čekají podle ministra financí investice ve výši až osmi miliard korun

Celý MS kraj |

Ostravskému letišti se v posledních letech docela daří. Loni odbavilo 342 932 cestujících. Letos začne létat do nových destinací. A podle ministra financí ho v příštích letech čekají velké investice ve výši až osmi miliard korun.

Letiště Ostrava má za sebou další úspěšný rok. Prodloužená letová sezóna, nárůst počtu cestujících a vyšší počet nepravidelných cargo letů přinesl již po druhé za sebou také pozitivní finanční výsledky. Výše zisku by měla dosáhnout přibližně hodnoty 8 milionů korun.

Kateřina Pustějovská, mluvčí Letiště Ostrava: "V roce 2023 bylo z ostravského letiště Leoše Janáčka odbaveno 342 932 cestujících. To představuje nárůst oproti předchozímu roku o 20%. Na růstu se podílely lety do všech provozovaných destinacích. Pravidelná linka do Varšavy s leteckou společností LOT Polish Airlines, která byla provozována 5x týdně, zajišťovala s jedním přestupem spojení do celého světa. Nejvíce byly pro návazné spoje využívány lety do Bruselu, Stockholmu, Amsterdamu, Paříže, Toronta, New Yorku a Miami. Další pravidelnou linku do Londýna provozovala letecká společnost Ryanair s frekvencí 2x týdně."
Jaromír Radkovský, generální ředitel Letiště Ostrava: "Je vidět, že pokračuje trend zvyšující se poptávky po letech z našeho letiště a chuť cestovat se našich cestujících držela i v roce 2023. Nárůsty cestujících na všech provozovaných destinacích jsou toho jasným důkazem. Díky tomu můžeme již druhý rok po sobě oznámit kladný hospodářský výsledek. Předpokládaná výše zisku za rok 2023 se bude pohybovat kolem 8 milionů korun."
Jan Krkoška (ANO), hejtman MSK: "Z Ostravy létá stále více lidí k moři, rozvíjí se cargo, ‚sedla’ si i pravidelná linka do Londýna s Ryanair a díky lince Ostrava-Varšava, kterou zajišťuje letecká společnost LOT Polish Airlines se Moravskoslezský kraj otvírá a postupně spojuje s celým světem. Přibydou další pravidelná spojení do španělské Málagy a do Černé Hory. A to je velmi pozitivní zpráva nejen pro obyvatele, ale také pro investory."

Nárůsty počtu cestujících byly zaznamenány také na letních destinacích. Charterovými lety bylo odbaveno o 21% cestujících více, než v předchozím roce. Mezi těmi nejžádanějšími byly již tradičně lety do Egypta, následovalo Řecko a Turecko. Celkem byly v roce 2023 provozovány lety do 16 letních destinací v 6 zemích. Na rok 2024 je připraveno spoustu novinek.

Ondřej Musil, manager pro pasažérskou dopravu: "Charterová sezóna začne už začátkem února lety do egyptské Hurghady a Marsa Alam. Začátkem června doplní svůj provoz na ostravském letišti letecká společnost Ryanair o lety do španělské Málagy. Pravidelná linka bude v provozu 2x týdně, každé pondělí a čtvrtek. Ryanair také navýší počet rotací na lince z Ostravy do Londýna, od dubna se bude létat 3x týdně. V červnu spustí pravidelnou linku také letecká společnost Air Montenegro. Linku do Podgorice v Černé Hoře bude provozovat 1x týdně."

Provoz bude navýšen také na charterových letech. 

Kateřina Pustějovská, mluvčí Letiště Ostrava: "Cestovní kancelář Čedok nabízí z ostravského letiště hned 6 novinek – Fuerteventuru na Kanárských ostrovech, tuniskou Enfidhu, italskou Lamezia Terme, Tiranu v Albánii, Chaniu na řeckém ostrově Kréta a Marsa Matruh v Egyptě. Počet destinací ve své nabídce navýší také cestovní kancelář Fischer a Exim tours. Nově nabídne španělskou Murciu, Dalamán v Turecku, řecký ostrov Thassos a Podgoricu v Černé Hoře. Svůj vstup na ostravské letiště potvrdila také cestovní kancelář TUI, nabízet bude zájezdy do Turecka a Bulharska."

Velkou část provozu tvořila také nákladní doprava. 

Kateřina Pustějovská, mluvčí Letiště Ostrava: "Na pravidelných linkách se společnostmi DHL, UPS a EGT bylo spolu s nepravidelným provozem přepraveno celkem 14 123 tun, tedy -9%. Mírný pokles způsobila zejména nestabilní situace v Evropě. V říjnu 2023 byl otevřen nový cargo terminál, který navýší kapacitu odbaveného nákladu o 36 tis. tun a zároveň zvýší kvalitu poskytovaných služeb v oblasti carga."

Investice až 8 miliard korun

Ministr financí při návštěvě Ostravy zmínil, že do letiště by se mělo v příštích letech značně investovat. Má se zrekonstruovat přistávací dráha a přivézt železniční vlečka.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí: "Uvažované investice jsou v této chvíli odhadovány mezi sedmi a osmi miliardami. Některé jsou investice českého státu, jako železnice nebo produktovod z Čepra na letiště. Některé mají být sdružené, protože letiště je krajský majetek."

Vláda proto hledá cestu, jak by stát mohl případně pomoci i investicí do krajského majetku.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí: "Tam je to legislativně o něco složitější než čistá státní investice, ale odhadované investice v této chvíli v letošních cenách jsou sedm až osm miliard na všechny jednotlivé typy investic, které potřebuje letiště Mošnov, včetně přitažení vlečky."

Bez obří investice do přistávací dráhy se ostravské letiště, které patří kraji, neobejde. Celkové náklady na samotnou rekonstrukci dráhy včetně všech pojezdových drah a stojánek, jejichž povrchy už nevyhovují, se odhadují na 4,5 miliardy korun.

Nahlásit chybu


K tématu

Na ostravském letišti přistál bezpilotní letoun MQ-9 Reaper, piloti seděli v USA

13. června 2023 14:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově dnes přistál americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper. Šlo zřejmě o první přistání takového letounu na civilním letišti v Evropě za běžného provozu. Stroj byl řízený z amerického Houstonu.

Mošnovský JOB AIR získal zakázku na opravy letadel Eurowings

2. listopadu 2023 17:54 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Třináct Airbusů Eurowings dorazí do mošnovského hangáru JOB AIR Technic k údržbě během letošní zimní sezóny. Zástupci obou společností se na tom dohodli na akci MRO Europe v Amsterdamu. Součástí kontraktu je i zimní sezóna 2024/2025, kdy hangáry JOB AIR Technic přivítají další letouny.

Policisté řešili na Dnech NATO dopravu, ztracené děti i jedno napadení

18. září 2023 14:24 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bezpečností opatření na letištní ploše v areálu Dnů NATO 2023 i v dopravě kolem letiště. To byla práce pro policii, která se také přímo na akci prezentovala dynamickými i statickými ukázkami. Noví policisté tady také složili služební slib.


Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Nejstarší ze 102 mincí je pražský groš z doby Jana Lucemburského

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 2024

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 24. Určen byl mládeži ve věku 11 až 18 let a zúčastnili se ho boxeři i z Německa a Skotska.


Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Hasiči v noci na Bruntálsku bojovali s požárem štěpky

Včera 19:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Co bylo příčinou požáru štěpky uskladněné ve Staré Vsi na Bruntálsku, se snaží od čtvrtečního časného rána zjistit hasičský vyšetřovatel. Oheň hasilo pět jednotek.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

Včera 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Kalmarsund Floorball Cup vyhrál tým z Horní Suché, noční oslava po příjezdu byla velká

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

Nenechávejte v autech nic cenného. Zloděj během pár dní vykradl 16 vozidel v Ostravě

Včera 11:43 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Dnes máme dobrou zprávu pro majitele vozidel. Ostravským policistům se podařilo zadržet zloděje, který během pár dní vykradl 16 aut. Zároveň je to ale pro řidiče výstraha, aby nenechávali v autech nic cenného, protože právě viditelné věci pachatele přilákaly.

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

Včera 12:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

Obce by rády, aby zákaz jízdy kamionů přes horský úsek platil celý rok

Kamionů, které vjíždějí do zakázaného horského úseku v Beskydech, ubylo. Vyplynulo to z výsledků automatického počítání a také policejních kontrol. Přesto však mnozí řidiči zákaz porušují a vjíždějí do úseku, kde pak kamiony na sněhu havarují, nebo silnici zatarasí.

Dobrovolníci sbírali odpad v části Beskyd

Turisticky velmi oblíbené Beskydy jsou zase o něco čistější. Stovky dobrovolníků se zapojily do jarního úklidu, který probíhal na mnoha místech. My jsme se byli podívat na Prašivé, Ondřejníku a v Ostravici.

Dvojici zlodějů policisté zadrželi krátce po vloupání v Havířově

Včera 7:36 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na podezřelou dvojici vynášející věci z areálu firmy byli přes linku 158 upozorněni policisté z obvodního oddělení v Havířově-Šumbarku. O chvíli později už byli pachatelé zadrženi.

Dům v Morávce byl v ohrožení kvůli požáru ohřívače bazénové vody

Včera 7:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pět hasičských jednotek zasahovalo ve středu před polednem u požáru ohřívače vody do bazénu a garáže rodinného domu v Morávce. Dům hasiči svým rychlým zásahem zachránili, přesto majitelům vznikla škoda za zhruba 700 tisíc korun.

41 producentů z MS kraje bojovalo se 129 výrobky o značku Regionální potravina

Regionální potravina 2024. O prestižní, celostátní ocenění každoročně bojují desítky producentů z MS kraje. Letos se jich zúčastnilo 41 s téměř 130 výrobky.

Ostravské letiště čekají podle ministra financí investice ve výši až osmi miliard korun
Vydáno 25. ledna 2024 17:45, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Ostravskému letišti se v posledních letech docela daří. Loni odbavilo 342 932 cestujících. Letos začne létat do nových destinací. A podle ministra financí ho v příštích letech čekají velké investice ve výši až osmi miliard korun.

foto: Letiště Ostrava

Letiště Ostrava má za sebou další úspěšný rok. Prodloužená letová sezóna, nárůst počtu cestujících a vyšší počet nepravidelných cargo letů přinesl již po druhé za sebou také pozitivní finanční výsledky. Výše zisku by měla dosáhnout přibližně hodnoty 8 milionů korun.

Kateřina Pustějovská, mluvčí Letiště Ostrava: "V roce 2023 bylo z ostravského letiště Leoše Janáčka odbaveno 342 932 cestujících. To představuje nárůst oproti předchozímu roku o 20%. Na růstu se podílely lety do všech provozovaných destinacích. Pravidelná linka do Varšavy s leteckou společností LOT Polish Airlines, která byla provozována 5x týdně, zajišťovala s jedním přestupem spojení do celého světa. Nejvíce byly pro návazné spoje využívány lety do Bruselu, Stockholmu, Amsterdamu, Paříže, Toronta, New Yorku a Miami. Další pravidelnou linku do Londýna provozovala letecká společnost Ryanair s frekvencí 2x týdně."
Jaromír Radkovský, generální ředitel Letiště Ostrava: "Je vidět, že pokračuje trend zvyšující se poptávky po letech z našeho letiště a chuť cestovat se našich cestujících držela i v roce 2023. Nárůsty cestujících na všech provozovaných destinacích jsou toho jasným důkazem. Díky tomu můžeme již druhý rok po sobě oznámit kladný hospodářský výsledek. Předpokládaná výše zisku za rok 2023 se bude pohybovat kolem 8 milionů korun."
Jan Krkoška (ANO), hejtman MSK: "Z Ostravy létá stále více lidí k moři, rozvíjí se cargo, ‚sedla’ si i pravidelná linka do Londýna s Ryanair a díky lince Ostrava-Varšava, kterou zajišťuje letecká společnost LOT Polish Airlines se Moravskoslezský kraj otvírá a postupně spojuje s celým světem. Přibydou další pravidelná spojení do španělské Málagy a do Černé Hory. A to je velmi pozitivní zpráva nejen pro obyvatele, ale také pro investory."

Nárůsty počtu cestujících byly zaznamenány také na letních destinacích. Charterovými lety bylo odbaveno o 21% cestujících více, než v předchozím roce. Mezi těmi nejžádanějšími byly již tradičně lety do Egypta, následovalo Řecko a Turecko. Celkem byly v roce 2023 provozovány lety do 16 letních destinací v 6 zemích. Na rok 2024 je připraveno spoustu novinek.

Ondřej Musil, manager pro pasažérskou dopravu: "Charterová sezóna začne už začátkem února lety do egyptské Hurghady a Marsa Alam. Začátkem června doplní svůj provoz na ostravském letišti letecká společnost Ryanair o lety do španělské Málagy. Pravidelná linka bude v provozu 2x týdně, každé pondělí a čtvrtek. Ryanair také navýší počet rotací na lince z Ostravy do Londýna, od dubna se bude létat 3x týdně. V červnu spustí pravidelnou linku také letecká společnost Air Montenegro. Linku do Podgorice v Černé Hoře bude provozovat 1x týdně."

Provoz bude navýšen také na charterových letech. 

Kateřina Pustějovská, mluvčí Letiště Ostrava: "Cestovní kancelář Čedok nabízí z ostravského letiště hned 6 novinek – Fuerteventuru na Kanárských ostrovech, tuniskou Enfidhu, italskou Lamezia Terme, Tiranu v Albánii, Chaniu na řeckém ostrově Kréta a Marsa Matruh v Egyptě. Počet destinací ve své nabídce navýší také cestovní kancelář Fischer a Exim tours. Nově nabídne španělskou Murciu, Dalamán v Turecku, řecký ostrov Thassos a Podgoricu v Černé Hoře. Svůj vstup na ostravské letiště potvrdila také cestovní kancelář TUI, nabízet bude zájezdy do Turecka a Bulharska."

Velkou část provozu tvořila také nákladní doprava. 

Kateřina Pustějovská, mluvčí Letiště Ostrava: "Na pravidelných linkách se společnostmi DHL, UPS a EGT bylo spolu s nepravidelným provozem přepraveno celkem 14 123 tun, tedy -9%. Mírný pokles způsobila zejména nestabilní situace v Evropě. V říjnu 2023 byl otevřen nový cargo terminál, který navýší kapacitu odbaveného nákladu o 36 tis. tun a zároveň zvýší kvalitu poskytovaných služeb v oblasti carga."

Investice až 8 miliard korun

Ministr financí při návštěvě Ostravy zmínil, že do letiště by se mělo v příštích letech značně investovat. Má se zrekonstruovat přistávací dráha a přivézt železniční vlečka.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí: "Uvažované investice jsou v této chvíli odhadovány mezi sedmi a osmi miliardami. Některé jsou investice českého státu, jako železnice nebo produktovod z Čepra na letiště. Některé mají být sdružené, protože letiště je krajský majetek."

Vláda proto hledá cestu, jak by stát mohl případně pomoci i investicí do krajského majetku.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí: "Tam je to legislativně o něco složitější než čistá státní investice, ale odhadované investice v této chvíli v letošních cenách jsou sedm až osm miliard na všechny jednotlivé typy investic, které potřebuje letiště Mošnov, včetně přitažení vlečky."

Bez obří investice do přistávací dráhy se ostravské letiště, které patří kraji, neobejde. Celkové náklady na samotnou rekonstrukci dráhy včetně všech pojezdových drah a stojánek, jejichž povrchy už nevyhovují, se odhadují na 4,5 miliardy korun.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000041206/ostravske-letiste-cekaji-podle-ministra-financi-investice-ve-vysi-az-osmi-miliard-korun