Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Winter Survival, extrémní armádní víceboj, se konal v nejvyšších partiích Jeseníků

Celý MS kraj |

Celkem 19 týmů z celé Evropy se sešlo na extrémním armádním přeboru Winter Survival v Jeseníkách. Ten se konal po čtyřleté pauze, zaviněné covidem, celkem po sedmadvacáté. Účastnily se také vojenské týmy z Francie, Belgie, Litvy, Slovenska a Polska.

Slavnostní vyhlášení vítězů proběhlo tradičně na Ovčárně za účasti hejtmanů Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Jan Krkoška (ANO), hejtman MS kraje: "Já za hejtmanství jsem velmi rád, že tahleta soutěž probíhá v Jeseníkách, našich horách, když se podíváme okolo sebe, je tady mnoho zemí, kteří bojovali v nejtěžších podmínkách a to tady na Pradědu. Já musím říct, že všichni jsou borci, kteří zdolávali celý týden více jak sto kilometrů o přežití v přírodě, v Jeseníkách, mají můj obdiv.“
Pavel Lipka, brigádní generál, náčelník štábu armády ČR: „Soutěž WS je určitě významnou soutěží, kde při extrémních podmínkách zimního prostředí a hor. WS má velký význam pro týmovou práci, tady prokázaly jednotlivé týmy, že jedině týmová souhra může znamenat to, že dojdou do cíle. Já jsem maximálně spokojený, že letos se to podařilo opravdu všem týmům, že eměl nikdo žádné velké zranění a že jsou, tak jak jsem měl možnost s nimi hovořit, spokojeni a i zahraniční partneři se v příštích letech budou vracet.“

Závod prověřil fyzické i psychické síly všech týmů. Outdoorové disciplíny probíhaly na lyžích i ve skalách a horských terénech vrcholů Jeseníků. Vojáci museli absolvovat přenocování v přírodě, zdravotní dovednosti a střelecké umění a především fyzickou odolnost při dlouhých přesunech.

Jiří Sekanina, plukovník, sportovní ředitel: „Letošní ročník byl, tak jako každý ročník, velmi náročný, závodníci měli velké štěstí v tom, že první dva dny závodu, kdy měli velké přesuny, tak měli sluneční počasí, takže to jim poměrně usnadnilo činnosti, nicméně to, co je čekalo na jednotlivých stanovištích, tak to vykompenzovalo tu jejich snahu lehkou a museli o to více vydat sil při plnění náročných disciplín. Podle dosavadních výsledků, které máme, tak lze říct, že výsledky byly očekávané, družstva, která se umístila v první pětce, se pravidelně účastní těchto závodů a dosahují takovýchto obdobných výkonů.“

V náročném závodě, připraveném brněnskou Univerzitou obrany nakonec zvítězil tým 13. dělostřeleckého pluku Jínce, před týmem za Staré Boleslavi a týmem z Opavy.

Karel Mančal, člen vítězného týmu: „Střelba určitě, ta nám moc nešla, ale myslím si, že jsme zase vynikli v jiných, třeba v lezení, takže, je to čtyřdenní závod, ono se to sčítá, takže lepší je být první, než někde v průměru a můžete to jednu disciplínu jakoby zkazit a pak to jde. Já jsem od prvního dne trpěl, protože kluci na tom fyzicky byli mnohem líp, takže to bylo od pondělí do čtvrtka utrpení.“

Ze zahraničních týmů byla nejlepší sedmá Francie před osmým Slovenskem.

Nahlásit chybu


K tématu

Veteránská rallye Trofeo Niké Jeseníky projela dva kraje a zakončila pouť v lázních Karlova Studánka

12. září 2023 9:43 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Již potřiadvacáté se sjely posádky nablýskaných autoveteránů na rallye Trofeo Niké Jeseníky. Historická auta projela Olomouckým a Moravskoslezským krajem a zakončila svou pouť v horských lázních Karlova Studánka.

V lázeňské Karlově Studánce vyroste nový Dům přírody

14. ledna 2024 13:13 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Ministr životního prostředí Petr Hladík představil na tiskové konferenci v Karlově Studánce nový projekt Domu přírody v Jeseníkách a podepsal smlouvu o spolupráci při jeho výstavbě. Vznikne jako nové návštěvnické a vzdělávací centrum CHKO Jeseníky a Agentury ochrany přírody a krajiny ve spolupráci s MS krajem.

Královská etapa Závodu míru U23 vedla z Bruntálu na Dlouhé Stráně, účastnilo se 21 zemí celého světa

12. června 2023 9:14 | Celý MS kraj | Karel Soukop

21 zemí celého světa vyslalo své nejlepší cyklisty do 11. ročníku novodobého Závodu míru. Nejtěžší, tzv královská etapa překonávala převýšení z Bruntálu až k přehradě Dlouhé Stráně v Jeseníkách a cíli na Červenohorském sedle.


Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Dnes 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Dnes 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Dnes 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Muzejní noc v historické budově Muzea Těšínska zavedla návštěvníky do světa módy našich předků

Mezinárodní Den muzeí nabídl návštěvníkům nevšední zážitky a nové pohledy na přítažlivé muzejní aktivity. V historické budově muzea v Českém Těšíně se hosté mohli přenést do světa módy i gastronomie našich předků. Historická budova Těšínského muzea patří k chloubám místní architektury.

Výtah dopravující uhlí z kilometrové hlubiny Dolu ČSM dostane nový motor

Dnes 10:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Těžební společnost OKD vymění motor těžního stroje, který se v severní lokalitě Dolu ČSM už od roku 1972 stará o dopravu vytěženého uhlí s hlušinou na povrch, za kompletně opravený. Renovace probíhá od ledna do června a vyjde na 10 milionů korun.

Základní škola a Mateřská škola Motýlek v Kopřivnici je modernější a prostornější

Dnes 10:02 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Moravskoslezský kraj nechal zrekonstruovat Základní školu a Mateřskou školu Motýlek v Kopřivnici. Součástí projektu Moravskoslezského kraje coby zřizovatele školy bylo kromě rekonstrukce jejích stávajících prostor i vybudování nového objektu, který je napojený na hlavní budovu školy. Celá investice vyšla na 26 milionů korun.

Hosté ve studiu: Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MS kraje

17. května 2024 14:59 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

MS kraj navýšil finance na obnovu kulturních památek

Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

17. května 2024 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Hosté ve studiu: Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy

17. května 2024 14:03 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí

Winter Survival, extrémní armádní víceboj, se konal v nejvyšších partiích Jeseníků
Vydáno 4. února 2024 12:11, Celý MS kraj, Karel Soukop
Celkem 19 týmů z celé Evropy se sešlo na extrémním armádním přeboru Winter Survival v Jeseníkách. Ten se konal po čtyřleté pauze, zaviněné covidem, celkem po sedmadvacáté. Účastnily se také vojenské týmy z Francie, Belgie, Litvy, Slovenska a Polska.

Slavnostní vyhlášení vítězů proběhlo tradičně na Ovčárně za účasti hejtmanů Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Jan Krkoška (ANO), hejtman MS kraje: "Já za hejtmanství jsem velmi rád, že tahleta soutěž probíhá v Jeseníkách, našich horách, když se podíváme okolo sebe, je tady mnoho zemí, kteří bojovali v nejtěžších podmínkách a to tady na Pradědu. Já musím říct, že všichni jsou borci, kteří zdolávali celý týden více jak sto kilometrů o přežití v přírodě, v Jeseníkách, mají můj obdiv.“
Pavel Lipka, brigádní generál, náčelník štábu armády ČR: „Soutěž WS je určitě významnou soutěží, kde při extrémních podmínkách zimního prostředí a hor. WS má velký význam pro týmovou práci, tady prokázaly jednotlivé týmy, že jedině týmová souhra může znamenat to, že dojdou do cíle. Já jsem maximálně spokojený, že letos se to podařilo opravdu všem týmům, že eměl nikdo žádné velké zranění a že jsou, tak jak jsem měl možnost s nimi hovořit, spokojeni a i zahraniční partneři se v příštích letech budou vracet.“

Závod prověřil fyzické i psychické síly všech týmů. Outdoorové disciplíny probíhaly na lyžích i ve skalách a horských terénech vrcholů Jeseníků. Vojáci museli absolvovat přenocování v přírodě, zdravotní dovednosti a střelecké umění a především fyzickou odolnost při dlouhých přesunech.

Jiří Sekanina, plukovník, sportovní ředitel: „Letošní ročník byl, tak jako každý ročník, velmi náročný, závodníci měli velké štěstí v tom, že první dva dny závodu, kdy měli velké přesuny, tak měli sluneční počasí, takže to jim poměrně usnadnilo činnosti, nicméně to, co je čekalo na jednotlivých stanovištích, tak to vykompenzovalo tu jejich snahu lehkou a museli o to více vydat sil při plnění náročných disciplín. Podle dosavadních výsledků, které máme, tak lze říct, že výsledky byly očekávané, družstva, která se umístila v první pětce, se pravidelně účastní těchto závodů a dosahují takovýchto obdobných výkonů.“

V náročném závodě, připraveném brněnskou Univerzitou obrany nakonec zvítězil tým 13. dělostřeleckého pluku Jínce, před týmem za Staré Boleslavi a týmem z Opavy.

Karel Mančal, člen vítězného týmu: „Střelba určitě, ta nám moc nešla, ale myslím si, že jsme zase vynikli v jiných, třeba v lezení, takže, je to čtyřdenní závod, ono se to sčítá, takže lepší je být první, než někde v průměru a můžete to jednu disciplínu jakoby zkazit a pak to jde. Já jsem od prvního dne trpěl, protože kluci na tom fyzicky byli mnohem líp, takže to bylo od pondělí do čtvrtka utrpení.“

Ze zahraničních týmů byla nejlepší sedmá Francie před osmým Slovenskem.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000041369/winter-survival-extremni-armadni-viceboj-se-konal-v-nejvyssich-partiich-jeseniku