Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Místo údajné výhry přišla žena z Karvinska o téměř 300 tisíc korun

Celý MS kraj |

Vyhráli jste 5 000 korun. Taková zpráva přišla ženě z Karvinska údajně od kamarádky do zprávy na sociální síti. Ta po ní následně chtěla potvrzovací kódy do internetového bankovnictví, které měly být nutné pro vyplacení výhry. Profil na sociální síti samozřejmě zneužili podvodníci, kteří se díky tomu nabourali ženě také do internetového bankovnictví a ukradli z něj všechny peníze. Téměř 300 tisíc korun.

Podvodníci se nejprve v těchto dnech na nabourali do profilu na sociální síti. Následně si vytipovali oběť v přátelích, které začali vypisovat zprávy o údajné účasti v soutěži a možné výhře. Vše se odehrálo během jednoho dne. 

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Poškozenou měla přes sociální sítě kontaktovat její kamarádka a sdělit jí, aby jí zaslala své telefonní číslo a poté potvrzovala různé kódy, které jí budou na mobil zasílány. Údajně to bylo potřebné k převzetí nějaké výhry."

Žena tedy vše potvrdila a následně jí přišla zpráva, že vyhrála 5 000 korun. Následně byl ve zprávě dotaz, kterou banku používá a žádost o zaslání identity k účtu, údajně, aby jí mohly být vyplaceny peníze.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Poté co sdělila požadované, byla instruována, ať se přihlásí do internetového bankovnictví. Po přihlášení na základě výzvy opakovaně potvrdila bankovní operace."

Až v tu chvíli jí začalo být divné, co se děje a proto rovnou zatelefonovala své kamarádce, aby se jí na to osobně zeptala. Ta jí řekla, že se jí někdo naboural do účtů na sociálních sítích a tím pádem musela žena komunikovat s podvodníkem, který se vydával za její kamarádku.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Žena okamžitě kontaktovala krizovou linku své banky a zde se dozvěděla, že byla pravděpodobně podvedena. Z jejího účtu bylo převedeno zhruba 290 000 korun na účty dvou zahraničních peněžních ústavů. Poté co si tuto skutečnost ověřila přímo na pobočce banky."

Následně tedy přišla na policejní stanici v Dětmarovicích, kde policistům popsala přesně, co se stalo.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Policisté obvodního oddělení Dětmarovice zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečinů neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiči informací a podvodu, kterých se dopustil neznámý pachatel. V konečném důsledku hrozí pachateli trest odnětí svobody až na osm let."

Policie opětovně apeluje na veřejnost k maximální opatrnosti ve virtuálním prostředí.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Nevěřte lákavým nabídkám získání výhry či zhodnocení financí. Může se jednat o promyšlený podvod s jediným cílem. Získat pomocí nainstalovaného programu dálkový přístup do vašeho počítače. Nikdy neposkytujte své přihlašovací údaje, hesla k účtům či platebním kartám jiným osobám, nepotvrzujte podezřelé odchozí platby. Především neumožňujte cizím osobám vzdálený přístup ke svému počítači, telefonu či obdobnému zařízení. Pokud máte sebemenší podezření, že by se mohlo jednat o podvod, okamžitě přerušte komunikaci a kontaktujte svou banku nebo osobního bankéře."
Nahlásit chybu


K tématu

Pozor na podvodné emaily, dvě ženy z Frýdku-Místku přišly o 170 tisíc korun

16. června 2023 10:04 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Policisté varují před podvodnými emaily, které mají za cíl uživatele okrást o co nejvyšší částky. Aktuálně hned dva takové případy řeší policisté ve Frýdku-Místku. Dvě ženy tam ohlásily, že byly přes tyto emaily okradeny. Jedna o 30 tisíc korun a druhá o 140 tisíc.

Svědkyně zachránila podvedené ženě statisíce před vložením do bitcoinmatu. Jiná tam dala 1,3 milionu

4. června 2023 13:02 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Náhodná kolemjdoucí zachránila 59leté ženě v Ostravě téměř 230 tisíc korun. Žena se totiž stala obětí podvodu, kdy jí podvodníci na telefonu, pod záminkou ochrany peněz, donutili vzít všechny své úspory z banky a vložit je do bitcoinmatu. Pohotová svědkyně v tom ženě zabránila a ještě přivolala policii. Další žena už takové štěstí neměla. Ta vložila stejným způsobem do bitcoinmatu přes 1,3 milionu korun.

Podvodníci připravili několik lidí na Opavsku o téměř milion korun

15. dubna 2024 14:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Podvodů na internetu a po telefonu stále přibývá. Kriminalisté na Opavsku aktuálně prověřují případy několik případů, kdy se lidé nechali zlákat na výhodné investice, falešný přeplatek na daních nebo také na osobní setkání, inzerci, či přesvědčení o napadení osobního účtu v bance. Podvodníci tak připravili důvěřivé lidi dohromady o téměř milion korun. Vypátrat takové podvodníky je téměř nemožné. Policie proto stále varuje veřejnost, aby byla obezřetná.


V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Dnes 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Dnes 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

OKD nabízí lokalitu šachty i lidi po ukončení těžby Třineckým železárnám

Dnes 14:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Protože počátkem roku 2026 by měla být ukončena těžba černého uhlí v poslední šachtě v České republice, uvažuje těžební společnost OKD, že by lokalitu Dolu ČSM ve Stonavě mohla využít hutní společnost Třinecké železárny.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Místo údajné výhry přišla žena z Karvinska o téměř 300 tisíc korun
Vydáno 29. března 2024 14:14, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Vyhráli jste 5 000 korun. Taková zpráva přišla ženě z Karvinska údajně od kamarádky do zprávy na sociální síti. Ta po ní následně chtěla potvrzovací kódy do internetového bankovnictví, které měly být nutné pro vyplacení výhry. Profil na sociální síti samozřejmě zneužili podvodníci, kteří se díky tomu nabourali ženě také do internetového bankovnictví a ukradli z něj všechny peníze. Téměř 300 tisíc korun.

ilustrační snímek; zdroj foto: freepik.com

Podvodníci se nejprve v těchto dnech na nabourali do profilu na sociální síti. Následně si vytipovali oběť v přátelích, které začali vypisovat zprávy o údajné účasti v soutěži a možné výhře. Vše se odehrálo během jednoho dne. 

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Poškozenou měla přes sociální sítě kontaktovat její kamarádka a sdělit jí, aby jí zaslala své telefonní číslo a poté potvrzovala různé kódy, které jí budou na mobil zasílány. Údajně to bylo potřebné k převzetí nějaké výhry."

Žena tedy vše potvrdila a následně jí přišla zpráva, že vyhrála 5 000 korun. Následně byl ve zprávě dotaz, kterou banku používá a žádost o zaslání identity k účtu, údajně, aby jí mohly být vyplaceny peníze.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Poté co sdělila požadované, byla instruována, ať se přihlásí do internetového bankovnictví. Po přihlášení na základě výzvy opakovaně potvrdila bankovní operace."

Až v tu chvíli jí začalo být divné, co se děje a proto rovnou zatelefonovala své kamarádce, aby se jí na to osobně zeptala. Ta jí řekla, že se jí někdo naboural do účtů na sociálních sítích a tím pádem musela žena komunikovat s podvodníkem, který se vydával za její kamarádku.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Žena okamžitě kontaktovala krizovou linku své banky a zde se dozvěděla, že byla pravděpodobně podvedena. Z jejího účtu bylo převedeno zhruba 290 000 korun na účty dvou zahraničních peněžních ústavů. Poté co si tuto skutečnost ověřila přímo na pobočce banky."

Následně tedy přišla na policejní stanici v Dětmarovicích, kde policistům popsala přesně, co se stalo.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Policisté obvodního oddělení Dětmarovice zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečinů neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiči informací a podvodu, kterých se dopustil neznámý pachatel. V konečném důsledku hrozí pachateli trest odnětí svobody až na osm let."

Policie opětovně apeluje na veřejnost k maximální opatrnosti ve virtuálním prostředí.

Daniela Vlčková, mluvčí PČR Karviná: "Nevěřte lákavým nabídkám získání výhry či zhodnocení financí. Může se jednat o promyšlený podvod s jediným cílem. Získat pomocí nainstalovaného programu dálkový přístup do vašeho počítače. Nikdy neposkytujte své přihlašovací údaje, hesla k účtům či platebním kartám jiným osobám, nepotvrzujte podezřelé odchozí platby. Především neumožňujte cizím osobám vzdálený přístup ke svému počítači, telefonu či obdobnému zařízení. Pokud máte sebemenší podezření, že by se mohlo jednat o podvod, okamžitě přerušte komunikaci a kontaktujte svou banku nebo osobního bankéře."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000042326/misto-udajne-vyhry-prisla-zena-z-karvinska-o-temer-300-tisic-korun