Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

U Národního památníku II. světové války v Hrabyni si připomněli dvě významná jubilea

Opava |

U Národního památníku II. světové války v Hrabyni si připomněli hned dvě jubilea. 53. pluk průzkumu a elektronického boje oslavil 10 let a zároveň uplynulo 30 let od dislokace jednotek elektronického boje v Opavě.

Slavnostní nástup útvaru, seskoky parašutistů s vlajkami a prapory, ukázky techniky. To vše bylo k vidění u Národního památníku II. světové války v Hrabyni na oslavě dvou významných výročí.

Jan Králíček, tiskový a informační důstojník: “Dnešní den jsme oslavili 10. výročí vzniku našeho útvaru 53. pluku průzkumu elektronického boje generála Heliodora Píky a zároveň se slaví 30 let dislokace jednotek elektronického boje v Opavě. Proto tento nástup. Je to tak nějak mezi těmi daty, takže jsme udělali tuto akci. V rámci slavnostního nástupu byli vyznamenáni pamětní medailí velitelé 53. pluku, která byla vyrobena k tomuto výročí.”

53. pluk průzkumu elektronického boje se za posledních 10 let poměrně radikálně změnil.

Miroslav Hlaváč, generál, zástupce náčelníka generálního štábu: “Z toho 20. století oni díky modernizaci skočili do 21. století, kdy jsou schopni operovat ve všech možných doménách, které potřebujeme, které potřebuje armáda k tomu, aby mohla vést své operace a připravovat se na to, k čemu je předurčena, tudíž k obraně ČR. Kdybych to laicky shrnul, tak 53. pluk jsou takové oči a uši armády.”

53. pluk se dennodenně připravuje na zajištění obrany země, ale v případě potřeby pomáhá i v zahraničí a také integrovanému záchrannému systému.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Technologii, kterou dnes mají, kterou používají, jak jsou vycvičeni, je opravdu úžasné. My máme zkušenosti výborné v rámci Opavy, protože se vždycky na 53. pluk můžeme spolehnout, ať už to bylo při jakýchkoliv povodních, ať to bylo při covidové pandemii, nebo jakýchkoliv opatřeních, kdy potřebujeme pomoci. Samozřejmě tento pluk nese jméno významné osobnosti Opavska, která nechala v historických vzpomínkách a městu Opavě obrovskou sláv , takže pro nás je čest, že jednotka je pojmenovaná po plukovníkovi Heliodorovi Píkovi.”

Slavnostní nástup si nenechala ujít ani široká veřejnost.

Anketa: návštěvníci akce: “Chodím na veškeré tyto akce. Byl jsem de facto tankista. I ten řidičák mám u sebe.”
“Vidím tu techniku, ta třicet čtyřka, co tam stojí, tak říkal jsem, nalijte tam naftu, 4 baterky sériové do toho dejte a já s tím odjedu.”

K vidění byla technika všech jednotek 53. pluku.

Jan Králíček, tiskový a informační důstojník: “To znamená průzkumácká technika. Průzkumná vozidla, ruční zbraně, padáková technika, potom tady máme techniku centra ISAR, to jsou geografické a hydrometeorologické zabezpečení, potom tady máme techniku elektronického boje, máme tady radiolokátor Vieru.”

Nechyběly ani drony 533. praporu bezpilotních systémů.

Nahlásit chybu


K tématu

Opava válečná očima obyvatel Opavska. Unikátní výstava v Hrabyni k výročí 800 let Opavy

17. dubna 2024 18:07 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Národní památník II. světové války v Hrabyni se zapojil do oslav 800. výročí Opavy. Otevřel výstavu Opava válečná. Opava a Opavsko za 2. světové války, která líčí válku očima obyčejných lidí.

Poslední květnovou sobotu bude na Slezskoostravském hradě Den Slezské

16. května 2023 15:43 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Slezská Ostrava se připravuje na 16. ročník akce Den Slezské. Celodenní kulturně společenská akce se tradičně zaměří na rodiny s dětmi, ale zváni jsou všichni obyvatelé. Na akci nebude chybět ani mezinárodní kulinářská soutěž o Slezský bigos. Vstup na akci zůstává tradičně bezplatný.

PORG International School Ostrava oslavila nástup Karla III. na trůn After party v anglickém stylu

12. května 2023 10:44 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Jediná akreditovaná britská škola na Ostravsku PORG International School společně s mateřskou školou PORG Ostrava oslavila nástup Karla III. na trůn. Na After party nabídla nejen ochutnávku tradiční britské kuchyně, ale i pestrý doprovodný program.


Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

Včera 12:07 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

Léta čekání končí. Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí

Včera 14:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

První firma vysadila spolu s vedením Opavy strom k 800. výročí města

Včera 13:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava má letos v plánu vysadit 800 stromů k 800. výročí založení města. Do výsadby se mohou zapojit úplně všichni. A to jak obyvatelé města, tak různé spolky a organizace a také firmy.

Opavská ZŠ Masarykova si připsala úspěch v soutěži First Lego League. Konkurence byla velká

1. května 2024 14:14 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Velký úspěch si připsali žáci opavské ZŠ Masarykova v celorepublikové soutěži First lego league, kde skončili na krásném osmém místě. V Robot Game se umístili ještě lépe. A to na šesté příčce.

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí. Klíčová stavba by měla být dokončena v roce 2029

30. dubna 2024 7:28 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

27. dubna 2024 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

SDO uvede světovou premiéru redukované verze opery Leoše Janáčka Káťa Kabanová

27. dubna 2024 13:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slezské divadlo v Opavě už tuto neděli 28. dubna uvede premiéru opery Leoše Janáčka KÁŤA KABANOVÁ. Půjde o světovou premiéru nové redukované verze pro orchestr, kterou vydalo Universal Edition.

U Národního památníku II. světové války v Hrabyni si připomněli dvě významná jubilea
Vydáno 17. září 2023 17:03, Opava, Yvona Fajtová
U Národního památníku II. světové války v Hrabyni si připomněli hned dvě jubilea. 53. pluk průzkumu a elektronického boje oslavil 10 let a zároveň uplynulo 30 let od dislokace jednotek elektronického boje v Opavě.

Slavnostní nástup útvaru, seskoky parašutistů s vlajkami a prapory, ukázky techniky. To vše bylo k vidění u Národního památníku II. světové války v Hrabyni na oslavě dvou významných výročí.

Jan Králíček, tiskový a informační důstojník: “Dnešní den jsme oslavili 10. výročí vzniku našeho útvaru 53. pluku průzkumu elektronického boje generála Heliodora Píky a zároveň se slaví 30 let dislokace jednotek elektronického boje v Opavě. Proto tento nástup. Je to tak nějak mezi těmi daty, takže jsme udělali tuto akci. V rámci slavnostního nástupu byli vyznamenáni pamětní medailí velitelé 53. pluku, která byla vyrobena k tomuto výročí.”

53. pluk průzkumu elektronického boje se za posledních 10 let poměrně radikálně změnil.

Miroslav Hlaváč, generál, zástupce náčelníka generálního štábu: “Z toho 20. století oni díky modernizaci skočili do 21. století, kdy jsou schopni operovat ve všech možných doménách, které potřebujeme, které potřebuje armáda k tomu, aby mohla vést své operace a připravovat se na to, k čemu je předurčena, tudíž k obraně ČR. Kdybych to laicky shrnul, tak 53. pluk jsou takové oči a uši armády.”

53. pluk se dennodenně připravuje na zajištění obrany země, ale v případě potřeby pomáhá i v zahraničí a také integrovanému záchrannému systému.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Technologii, kterou dnes mají, kterou používají, jak jsou vycvičeni, je opravdu úžasné. My máme zkušenosti výborné v rámci Opavy, protože se vždycky na 53. pluk můžeme spolehnout, ať už to bylo při jakýchkoliv povodních, ať to bylo při covidové pandemii, nebo jakýchkoliv opatřeních, kdy potřebujeme pomoci. Samozřejmě tento pluk nese jméno významné osobnosti Opavska, která nechala v historických vzpomínkách a městu Opavě obrovskou sláv , takže pro nás je čest, že jednotka je pojmenovaná po plukovníkovi Heliodorovi Píkovi.”

Slavnostní nástup si nenechala ujít ani široká veřejnost.

Anketa: návštěvníci akce: “Chodím na veškeré tyto akce. Byl jsem de facto tankista. I ten řidičák mám u sebe.”
“Vidím tu techniku, ta třicet čtyřka, co tam stojí, tak říkal jsem, nalijte tam naftu, 4 baterky sériové do toho dejte a já s tím odjedu.”

K vidění byla technika všech jednotek 53. pluku.

Jan Králíček, tiskový a informační důstojník: “To znamená průzkumácká technika. Průzkumná vozidla, ruční zbraně, padáková technika, potom tady máme techniku centra ISAR, to jsou geografické a hydrometeorologické zabezpečení, potom tady máme techniku elektronického boje, máme tady radiolokátor Vieru.”

Nechyběly ani drony 533. praporu bezpilotních systémů.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000039159/u-narodniho-pamatniku-ii-svetove-valky-v-hrabyni-si-pripomneli-dve-vyznamna-jubilea