Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Opava válečná očima obyvatel Opavska. Unikátní výstava v Hrabyni k výročí 800 let Opavy

Opava |  | Opavský expres

Národní památník II. světové války v Hrabyni se zapojil do oslav 800. výročí Opavy. Otevřel výstavu Opava válečná. Opava a Opavsko za 2. světové války, která líčí válku očima obyčejných lidí.

Dopisy, příběhy, fotografie a vzpomínky obyvatel Opavska, jejichž život zasáhla válka, jsou k vidění na výstavě Opava válečná a Opavsko za 2. SV v Národním památníku II. světové války v Hrabyni. Lidé je přinesli na výzvu historiků.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Jsou tady zachyceny doby před 2. SV, po 2. SV a také jak to vypadá dnes. Takže já jsem strašně rád, dneska tady bylo dojemné vystoupení, protože je tady synovec pana generála Píky a měli jsme možnost vyslechnout to, jak se ty artefakty, ty dokumenty historické zachovaly, jak byly schovány a syn pana Píky společně tenkrát s televizí vykopali zakopanou zbraň, která byla po panu generálovi. Takže je to úžasná věc.”
Jan Píka, synovec generála Heliodora Píky: “Ještě si pamatuju, že jedině já asi zřejmě z naší rodiny, nás bylo 6 dětí, sourozenců a rodiče. Tak jedině já a táta vítal generála po příletu do Ostravy v 46. roce a mě ale, to je ten zlobivej a tak mě pěkně načechral vrabčí hnízdo.”

Výstava Opava válečná je spojená s výstavou Netruchlete pro mne věnovanou 75. výročí od justiční popravy generála Heliodora Píky, který byl úplně první obětí politických procesů po únorovém převratu v roce 1948.

Jana Horáková, ředitelka Národního památníku II. světové války: “Já jsem se snažila prezentovat fotografie, které nejsou tak úplně známé, protože ony samozřejmě vyšly knihy, bylo připraveno několik výstav a některé fotografie jsou hodně známé, takže já jsem se snažila spíš, aby veřejnost viděla fotografie, které už tak známé nejsou a dokumenty třeba tak často k vidění také nejsou.”

Vystaveny jsou tady například dva motáky psané na toaletním papíru, které Heliodor Píka poslal svému synovi Milanovi, když byli oba ve stejnou dobu vězněni v Praze na Pankráci.

Jana Horáková, ředitelka Národního památníku II. světové války: “Ony tady budou jenom měsíc a za ten měsíc se vymění a bude tady takový opravdu málo známý osobní dopis, poslední dopis manželce generála Píky a ten tady bude vystavený taky měsíc, aby se lidé mohli podívat na originál toho předmětu, ale protože ty předměty tady nemůžou být dlouho, tak se budou v pravidelných intervalech měsíčních střídat.”

Vystavena je i osobní zbraň Heliodora Píky, která ležela v zemi od roku 1956 do roku 2009. Prostor vystavovat v památníků dostala i umělecká škola AVE ART.

Jaroslav Prokop, ředitel AVE ARTu: “Jsem rád, že naše škola dostala tu příležitost, tu šanci vystavit práce našich žáků, které vznikaly postupně na téma nejprve 2. SV, ale i téma války na Ukrajině. Za námi máme panel, který všechno odstartoval. Je to panel, který zachycuje téma holocaustu.”

Všechny tři výstavy budou v památníku v Hrabyni k vidění do konce listopadu.

Nahlásit chybu


K tématu

U Národního památníku II. světové války v Hrabyni si připomněli dvě významná jubilea

17. září 2023 17:03 | Opava | Yvona Fajtová

U Národního památníku II. světové války v Hrabyni si připomněli hned dvě jubilea. 53. pluk průzkumu a elektronického boje oslavil 10 let a zároveň uplynulo 30 let od dislokace jednotek elektronického boje v Opavě.

Výstava Opava jubilejní mapuje 800 let města. K vidění je v Historické budově Slezského muzea

27. února 2024 11:24 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slezské zemské muzeum v Opavě si připomíná 800 let od první písemné zmínky o městě. A to výstavou Opava jubilejní, která je zároveň jedním z hlavních výstavních projektů sezóny.

Knihovna na sídlišti vystavuje akvarely Šárky Osmánkové

2. května 2023 7:38 | Studénka | Petra Dorazilová

Knihovna se snaží čtenářům zpestřit návštěvu svých prostor také výstavami. V pobočce na sídlišti jsou nyní k vidění současně dvě různé prezentace tvorby. Jednak obrazy malířky z Tísku a také práce školáků z prvních tříd.


DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Roztržka v tramvaji skončila napadením, poškozenému pak žena ukradla batoh, policie pátrá po dvou osobách

Policisté z Ostravy-Vítkovic prověřují případ výtržnictví a ublížení na zdraví, kdy po slovní rozepři v tramvaji mezi zastávkami Karpatská a Horymírova došlo k fyzickému napadení 44letého muže. Útok si vyžádal lékařské ošetření a poškozený přišel i o batoh s osobními věcmi a mikinu. Policie žádá veřejnost o pomoc s vypátráním obou osob.

Karvinská hornická nemocnice staví modulárním systémem další pavilon

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice. Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Pro opařené dítě přiletěl na šumbarské sídliště vrtulník

Včera 21:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přistání záchranářského vrtulníku na sídlišti mohli sledovat v pondělí dopoledne lidé v Havířově-Šumbarku. Zdravotníci tam spěchali k opařenému dítěti.

Vyhlášení úspěšných sportovců města za rok 2023

Nový Jičín vyhlásil úspěšné sportovce města za rok 2023. Absolutní vítězkou se stala atletka Barbora Vahalíková, medailistka z mistrovství republiky v půlmaratonu.

V mošnovské zóně vyrůstá továrna na vinuté vodiče. Práci v ní najde 60 - 90 pracovníků

Jak už jsme vás informovali, Ostravě se podařilo přilákat do mošnovské průmyslové zóny důležitého investora. Jde o italskou společnost IRČE, která patří mezi přední světové výrobce vinutých vodičů pro nejrůznější stroje. Závod rychle roste a na podzim by už v něm mělo pracovat téměř 100 lidí.

Ostravská jatka jsou mezi nejlepšími stavbami Evropy. Vedení města úspěch potěšil

Ostrava má oficiálně jednu z nejzajímavějších staveb v celé Evropě. V prestižní ceně Evropské unie za současnou architekturu se zrekonstruovaná městská jatka umístila mezi pěticí finalistů. Autorem nové podoby stavby je polský architekt Robert Konieczny.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Majáles v Havířově úplně nevyšel, i přes bohatý program studenti brzy odešli

V Havířově se konal na náměstí Republiky Majáles. Přesto, že si studenti naplánovali zábavu až do večera, už v odpoledních hodinách bylo náměstí téměř prázdné. Radnice na akci studentům poskytla 150 tisíc korun.

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí. Klíčová stavba by měla být dokončena v roce 2029

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

27. dubna 2024 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

SDO uvede světovou premiéru redukované verze opery Leoše Janáčka Káťa Kabanová

27. dubna 2024 13:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slezské divadlo v Opavě už tuto neděli 28. dubna uvede premiéru opery Leoše Janáčka KÁŤA KABANOVÁ. Půjde o světovou premiéru nové redukované verze pro orchestr, kterou vydalo Universal Edition.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

27. dubna 2024 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Bývalý OD Breda ukrýval tajemství. 100 let staré historické schodiště

26. dubna 2024 10:19 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

24. dubna 2024 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Opava válečná očima obyvatel Opavska. Unikátní výstava v Hrabyni k výročí 800 let Opavy
Vydáno 17. dubna 2024 18:07, Opava, Yvona Fajtová
Národní památník II. světové války v Hrabyni se zapojil do oslav 800. výročí Opavy. Otevřel výstavu Opava válečná. Opava a Opavsko za 2. světové války, která líčí válku očima obyčejných lidí.

Dopisy, příběhy, fotografie a vzpomínky obyvatel Opavska, jejichž život zasáhla válka, jsou k vidění na výstavě Opava válečná a Opavsko za 2. SV v Národním památníku II. světové války v Hrabyni. Lidé je přinesli na výzvu historiků.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Jsou tady zachyceny doby před 2. SV, po 2. SV a také jak to vypadá dnes. Takže já jsem strašně rád, dneska tady bylo dojemné vystoupení, protože je tady synovec pana generála Píky a měli jsme možnost vyslechnout to, jak se ty artefakty, ty dokumenty historické zachovaly, jak byly schovány a syn pana Píky společně tenkrát s televizí vykopali zakopanou zbraň, která byla po panu generálovi. Takže je to úžasná věc.”
Jan Píka, synovec generála Heliodora Píky: “Ještě si pamatuju, že jedině já asi zřejmě z naší rodiny, nás bylo 6 dětí, sourozenců a rodiče. Tak jedině já a táta vítal generála po příletu do Ostravy v 46. roce a mě ale, to je ten zlobivej a tak mě pěkně načechral vrabčí hnízdo.”

Výstava Opava válečná je spojená s výstavou Netruchlete pro mne věnovanou 75. výročí od justiční popravy generála Heliodora Píky, který byl úplně první obětí politických procesů po únorovém převratu v roce 1948.

Jana Horáková, ředitelka Národního památníku II. světové války: “Já jsem se snažila prezentovat fotografie, které nejsou tak úplně známé, protože ony samozřejmě vyšly knihy, bylo připraveno několik výstav a některé fotografie jsou hodně známé, takže já jsem se snažila spíš, aby veřejnost viděla fotografie, které už tak známé nejsou a dokumenty třeba tak často k vidění také nejsou.”

Vystaveny jsou tady například dva motáky psané na toaletním papíru, které Heliodor Píka poslal svému synovi Milanovi, když byli oba ve stejnou dobu vězněni v Praze na Pankráci.

Jana Horáková, ředitelka Národního památníku II. světové války: “Ony tady budou jenom měsíc a za ten měsíc se vymění a bude tady takový opravdu málo známý osobní dopis, poslední dopis manželce generála Píky a ten tady bude vystavený taky měsíc, aby se lidé mohli podívat na originál toho předmětu, ale protože ty předměty tady nemůžou být dlouho, tak se budou v pravidelných intervalech měsíčních střídat.”

Vystavena je i osobní zbraň Heliodora Píky, která ležela v zemi od roku 1956 do roku 2009. Prostor vystavovat v památníků dostala i umělecká škola AVE ART.

Jaroslav Prokop, ředitel AVE ARTu: “Jsem rád, že naše škola dostala tu příležitost, tu šanci vystavit práce našich žáků, které vznikaly postupně na téma nejprve 2. SV, ale i téma války na Ukrajině. Za námi máme panel, který všechno odstartoval. Je to panel, který zachycuje téma holocaustu.”

Všechny tři výstavy budou v památníku v Hrabyni k vidění do konce listopadu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000042628/opava-valecna-ocima-obyvatel-opavska-unikatni-vystava-v-hrabyni-k-vyroci-800-let-opavy