Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Otýlie Tobolová

Rysio w finale konkursu recytacji

29. listopadu 2023 15:57 | Stonava | Otýlie Tobolová

Pięcioro uczniów stonawskiej podstawówki wzięło udział w eliminacjach konkursu recytacji polskich szkół podstawowych. Konkurs organizuje szkoła w Gnojniku imienia Jana Kubisza, autora niepisanego hymnu zaolziańskich Polaków.

Suszanie będą świętować w wielkim stylu

22. listopadu 2023 13:04 | Stonava | Otýlie Tobolová

W sali Domu Robotniczego w Suchej Górnej odbyła się w niedzielę próba generalna przed sobotnim koncertem jubileuszowym z okazji 70-lecia Zespołu Pieśni i Tańca Suszanie. Koncert zapowiada się imonująco.

Przedstawia się kwartet „Dobry wieczór”

15. listopadu 2023 16:00 | Stonava | Otýlie Tobolová

Historia kwartetu „Dobry wieczór” Lecha Gattnara zaczęła się od wspólnej piosenki wówczas jeszcze tria na koncercie jubileuszowym chóru Hejnał-Echo. A ponieważ dla tria nie ma zbyt wielu opracowań muzycznych, do współpracy zaproszono śpiewającą sopranem czwartą wokalistkę.

Stu dwudziesta rocznica cmentarza, którego miało nie być

8. listopadu 2023 16:07 | Stonava | Otýlie Tobolová

W kaplicy cmentarnej, lecz pod gołym niebem, przypomniana została 120. rocznica złożenia cmentarza ewangelickiego w dawnej karwińskiej dzielnicy Meksyk. Inicjatorem uroczystości było stowarzyszenie Olza Pro a gospodarzem parafia ewangelicka w Karwinie.

Spotkanie z pisarką Grażyną Bąkiewicz

1. listopadu 2023 16:00 | Stonava | Otýlie Tobolová

W ramach akcji promującej czytelnictwo wśród najmłodszych „Z książką na walizkach“, przyjechali na Zaolzie polscy pisarze literatury dla dzieci i młodzieży. W spotkaniu z Grażyną Bąkiewicz w Olbrachcicach uczestniczyli również uczniowie stonawskiej podstawówki. Czytelnicy dowiedzieli się o początkach twórczości autorki i bohaterach jej książek.

Ksiądz przyjechał znad ukraińskiej granicy

25. října 2023 14:55 | Stonava | Otýlie Tobolová

Z kilkudniowym wyprzedzeniem obchodzono w Stonawie imieniny patrona myśliwych, świętego Huberta, przypadające na dzień trzeci listopada. Z tej okazji mszę polową celebrował przed kapliczką świętego - ksiądz Stanisław Kiciński.

Na zielonej szkole nad Bałtykiem

18. října 2023 16:28 | Stonava | Otýlie Tobolová

Z mnóstwem niezapomnianych wrażeń, nowych przyjaźni i nową wiedzą na temat polskiej historii, geografii i przyrody wracali uczestnicy dwu turnusów zielonej szkoły nad polskim Bałtykiem. Uczestniczą w niej uczniowie wszystkich klas ósmych polskich szkół podstawowych na Zaolziu.

Śpiący królewicz z Karwiny na stonawskiej scenie

11. října 2023 12:00 | Stonava | Otýlie Tobolová

W niedzielę zawitał do Stonawy karwiński „Teatrzyk bez Kurtyny” i już po raz drugi w tym roku widzowie z tej okazji po brzegi wypełnili salę Domu PZKO. Tym razem zespół wystawiał bajkową opowieść dla dorosłych „Śpiący królewicz”.

Do polskiego przedszkola zawitała jesień

4. října 2023 6:34 | Stonava | Otýlie Tobolová

Dzieci Polskiego Przedszkola w Stonawie-Hołkowicach powitały nas piosenkę Dar jesieni. Trafiliśmy tu bowiem na zajęcia związane z rozpoczętą niedawno trzecią porą kalendarzowego roku.

Pamiętają o pierwszych zaolziańskich ofiarach nazizmu

27. září 2023 14:24 | Stonava | Otýlie Tobolová

W lesie koło kopalni Barbara w Karwinie Niemcy 18 września 1939 roku zamordowali ośmiu Polaków z Suchej, dwu ze Stonawy, po jednym z Orłowej i Łąk. W czasie uroczystości, w której uczestniczyli przedstawiciele miasta i polskiego konsulatu, wartę honorową trzymali górnicy kopalni Gabriela. Uczniowe polskiej szkoły w Suchej Górnej zapalili dwanaście zniczy, połączone chóry zaśpiewały kilka pieśni.

Komerční sdělení více

Sváteční středa na kole: projeďte si novou trasu Valachy mana s Terezou Tvarůžkovou

BYSTŘIČKA – Oblíbený Valachy man už se blíží a sportovce letos opět čekají novinky. Trasa oblíbeného triatlonového závodu, který se uskuteční v závěru června u vodní nádrže Bystřička na Vsetínsku, dozná změn a zájemci se s nimi mohou seznámit ve středu 8. května při organizované projížďce s bikerkou Terezou Tvarůžkovou. Tato úspěšná sportovkyně a závodnice na horském kole se letos stala spoluautorkou cyklistické části závodu.

Podcast FNO: Návrat černého kašle

Lékaři Kliniky infekčního lékařství stále častěji řeší diagnózy, se kterými se nesetkali několik desetiletí. Například černý kašel. Několik dospělých dokonce na čas upoutal na nemocniční lůžko. Odkud je jeho název a jaké jsou příznaky? Proč se vrátily nemoci, o kterých jsme si mysleli, že už jsou vymýcené? O tom všem, i o mýtech spojených s očkováním těhotných, je podcast se staničním lékařem kliniky MUDr. Petrem Širůčkem.

Horská služba Beskydy „narazila“ soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva Radegast, která byla stočená z ležácké tanku pojmenovaného na její počest.


Turecká Alanya: plážové lehárko i dobrodružné výlety

Alanya je oblíbená dovolenková destinace, kde zažijete relax na nejkrásnějších tureckých plážích i dobrodružné výlety. Pro její jedinečný půvab se jí říká perla Turecké riviéry. Toto úžasné místo ve Středozemním moři vás potěší zlatavými písečnými plážemi, rozmazlí skvělou kuchyní, ohromí jedinečnou přírodou, útesy a horami a nadchne antickými památkami. Podívejte se, jaká kouzelná zákoutí tady návštěvníci nejvíce vyhledávají.

Český Bazar - Online inzerce zdarma

Český Bazar je nově vzniklá online inzerce zdarma pro soukromé i firemní účely. Inzerci založil v roce 2023 její majitel, Jaroslav Průcha z Čeladné, s cílem nabídnout soukromou i komerční inzerci na jednom místě.

OZO Ostrava chystá Green swap = výměnu rostlin a workshop Mozaikový květináč 2024

V úterý 14. 5. 2024 se naše Reuse centrum Ostrava zbarví do zelena. Od 14 hodiny v něm totiž bude probíhat oblíbený GREEN SWAP alias VÝMĚNA ROSTLIN. Přijďte si s námi zaswapovat pokojové, balkonové i venkovní rostliny. A dále také semínka a sazenice zeleniny, bylin i květin. Rostliny k výměně můžete přinášet od rána, vyměňovat je začneme od 14 do 18 hodiny.

FN Ostrava spoluorganizovala 1. konferenci dětských sester

Historicky první konference dětských sester, kterou spolupořádala FN Ostrava se Střední zdravotnickou a Vyšší odbornou školou zdravotnickou v Ostravě, nabídla celkem 15 odborných přednášek. Všech 150 míst v konferenčním sále Výstaviště Černá louka Ostrava bylo zaplněných do posledního místa.

Dolní Vítkovice se během hokejového mistrovství změní z DOV na FANDOV

Mezinárodně známý areál Dolní Vítkovice (DOV), který je industriální perlou Ostravy, se zapojí do dění okolo MS v hokeji. Od 10. do 23. května se z DOV stane takzvaný „FANDOV“. (Pozor, nikoli fanzóna.) „V Dolních Vítkovicích bude jedno ze záchytných parkovišť, hokejoví fanoušci tak mohou strávit čas před nebo po zápasech i u nás, program pro ně máme připravený,“ říká ředitelka DOV Renata Červená.

Více