Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Otýlie Tobolová

Pożegnanie z Klemensem Słowioczkiem

20. září 2023 16:00 | Stonava | Otýlie Tobolová

Klemens Slowioczek v dětství navštěvoval polskou základní školu ve Stonavě, později pak polské gymnázium v Orlové. Po návratu z Berlína zpět do své rodné obce spolupracoval s místním smíšeným pěveckým sborem Stonava i komorním sborem TA Grupa.

Trzanowice na Stonawskich Dożynkach

13. září 2023 14:48 | Stonava | Otýlie Tobolová

Stonawskie Dożynki, organizowane wspólnie przez samorząd Gminy, koło PZKO i miejscowego gospodarza i bisnesmena Tadeusza Kocha upiększyły w tym roku swoim programem również zespoły folklorystyczne z Trzanowic.

Rok szkolny się zaczął

6. září 2023 16:00 | Stonava | Otýlie Tobolová

W obecności rodziców, dziadków oraz oficjalnych gości, wśród których nie zabrakło wójta Stonawy, prezesów PZKO i Macierzy Szkolnej, pani dyrektor szkoły, duchownych czy senatora Andrzeja Febra rozpoczęto nowych dziesięć miesięcy nauki w polskiej szkole w Stonawie-Hołkowicach.

Na obozie harcerskim pod Girową

30. srpna 2023 15:15 | Stonava | Otýlie Tobolová

W namiotach pod Girową spędzało wakacje prawie pięćdziesięciu harcerzy oraz instruktorów z cierlicko-błędowickiej drużyny im. Żwirki i Wigury, do której należą również hacerze z Suchej, Olbrachcic i Stonawy, oraz z jabłonkowskiej drużyny Skałka.

Stonawscy żeglarze na mistrzostwach w Gdyni

23. srpna 2023 14:30 | Stonava | Otýlie Tobolová

Z okazji Dni Morza odbyły się w Gdyni IV Światowe Polonijne Mistrzostwa Żeglarskie. Wzięli w nich udział żeglarze ze Stonawy, którzy są członkami sekcji polskiej Jachting Klubu Cierlicko.

XIII Memoriał Posła Karola Jungi

16. srpna 2023 14:42 | Stonava | Otýlie Tobolová

Memoriał ku pamięci Karola Jungi, przedwojennego polskiego posła do czechosłowackiego Parlamentu, odbył się już po raz trzynasty.

Górolski Święto w deszczu

9. srpna 2023 12:59 | Stonava | Otýlie Tobolová

Niedziela 76. Międzynarodowych Spotkań Folklorystycznych Górolski Święto w Jabłonkowie przejdzie do historii jako nieznośnie deszczowa. Prognozy na weekend były jednak jeszcze gorsze. Na szczęście, w piątek i sobotę nie trzeba było wyciągać parasola.

Trzynasta edycja Dolańskiego Grómu

2. srpna 2023 10:28 | Stonava | Otýlie Tobolová

Nie sprawdziła się na szczęście prognoza pogody i deszcz nie przeszkodził w zabawie uczestnikom tegorocznego festiwalu rockowego Dolański Gróm. Po raz trzynasty zorganizowało go PZKO Karwina-Frysztat, dodając kolejną nowość.

Nowa powieść Danuty Chlupowej

26. července 2023 10:00 | Stonava | Otýlie Tobolová

O dziennikarce Danucie Chlupowej można śmiało powiedzieć, że jest niezwykle płodną pisarką. Prawie co roku pojawia się jej nowa polska książka, do tego dochodzą jej tłumaczenia własnych książek na język czeski, aktywność w sieciach społecznościowych, udział w czeskich i polskich targach książek czy spotkania z czytelnikami. A czytelnicy ją uwielbiają.

Martin Chobot koncertował w Jazz Klubie

19. července 2023 16:00 | Stonava | Otýlie Tobolová

W Jazz Klubie odbył się koncert Martina Chobota. Koncert urządził jego teść, Tadeusz Farny, pochodzący z Grodziszcza, tam też pomysł koncertu zrodził się w czasie wystawy obrazów prezentowanych na tle muzyki z nowej płyty Martina Chobota.

Komerční sdělení více

Sváteční středa na kole: projeďte si novou trasu Valachy mana s Terezou Tvarůžkovou

BYSTŘIČKA – Oblíbený Valachy man už se blíží a sportovce letos opět čekají novinky. Trasa oblíbeného triatlonového závodu, který se uskuteční v závěru června u vodní nádrže Bystřička na Vsetínsku, dozná změn a zájemci se s nimi mohou seznámit ve středu 8. května při organizované projížďce s bikerkou Terezou Tvarůžkovou. Tato úspěšná sportovkyně a závodnice na horském kole se letos stala spoluautorkou cyklistické části závodu.

Podcast FNO: Návrat černého kašle

Lékaři Kliniky infekčního lékařství stále častěji řeší diagnózy, se kterými se nesetkali několik desetiletí. Například černý kašel. Několik dospělých dokonce na čas upoutal na nemocniční lůžko. Odkud je jeho název a jaké jsou příznaky? Proč se vrátily nemoci, o kterých jsme si mysleli, že už jsou vymýcené? O tom všem, i o mýtech spojených s očkováním těhotných, je podcast se staničním lékařem kliniky MUDr. Petrem Širůčkem.

Horská služba Beskydy „narazila“ soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva Radegast, která byla stočená z ležácké tanku pojmenovaného na její počest.


Turecká Alanya: plážové lehárko i dobrodružné výlety

Alanya je oblíbená dovolenková destinace, kde zažijete relax na nejkrásnějších tureckých plážích i dobrodružné výlety. Pro její jedinečný půvab se jí říká perla Turecké riviéry. Toto úžasné místo ve Středozemním moři vás potěší zlatavými písečnými plážemi, rozmazlí skvělou kuchyní, ohromí jedinečnou přírodou, útesy a horami a nadchne antickými památkami. Podívejte se, jaká kouzelná zákoutí tady návštěvníci nejvíce vyhledávají.

Český Bazar - Online inzerce zdarma

Český Bazar je nově vzniklá online inzerce zdarma pro soukromé i firemní účely. Inzerci založil v roce 2023 její majitel, Jaroslav Průcha z Čeladné, s cílem nabídnout soukromou i komerční inzerci na jednom místě.

OZO Ostrava chystá Green swap = výměnu rostlin a workshop Mozaikový květináč 2024

V úterý 14. 5. 2024 se naše Reuse centrum Ostrava zbarví do zelena. Od 14 hodiny v něm totiž bude probíhat oblíbený GREEN SWAP alias VÝMĚNA ROSTLIN. Přijďte si s námi zaswapovat pokojové, balkonové i venkovní rostliny. A dále také semínka a sazenice zeleniny, bylin i květin. Rostliny k výměně můžete přinášet od rána, vyměňovat je začneme od 14 do 18 hodiny.

FN Ostrava spoluorganizovala 1. konferenci dětských sester

Historicky první konference dětských sester, kterou spolupořádala FN Ostrava se Střední zdravotnickou a Vyšší odbornou školou zdravotnickou v Ostravě, nabídla celkem 15 odborných přednášek. Všech 150 míst v konferenčním sále Výstaviště Černá louka Ostrava bylo zaplněných do posledního místa.

Dolní Vítkovice se během hokejového mistrovství změní z DOV na FANDOV

Mezinárodně známý areál Dolní Vítkovice (DOV), který je industriální perlou Ostravy, se zapojí do dění okolo MS v hokeji. Od 10. do 23. května se z DOV stane takzvaný „FANDOV“. (Pozor, nikoli fanzóna.) „V Dolních Vítkovicích bude jedno ze záchytných parkovišť, hokejoví fanoušci tak mohou strávit čas před nebo po zápasech i u nás, program pro ně máme připravený,“ říká ředitelka DOV Renata Červená.

Více