Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Stanislav Novák, fotograf proměn a událostí by se dožil 100 let, nyní má venkovní výstavu v Bruntále

Bruntál |  | Bruntálský miniexpres

Narodil se v roce 1923 a po studiích, praxi v Praze i válečném totálním nasazení v Německu žil a pracoval celých 45 let v Bruntále. Fotograf Stanislav Novák byl nejen geniálním dokumentaristou. Spolupracoval s mnoha novinami a jeho práci dodnes využívají historikové, badatelé a kronikáři.

Právě otevřená výstava na venkovních panelech v centru města připomíná část rozsáhlé tvorby.

Dita Dulovcová, autorka výstavy: „Obrovské množství fotografií. Jeho záběr fotografický byl nesmírně široký a to, co jsme vybrali na tuhle výstavu, jsou asi nejzajímavější fotografie, které se budou lidem líbit. Jsou to proměny ulic od 50. let do 70. let, v době, kdy tady pan Novák aktivně fotografoval.“
Radek Zatloukal (PRO ZMĚNU), místostarosta Bruntálu: „Já jsem moc rád, že tato výstava tady je na tomto místě v Bruntále, že vidíme, že v Bruntále bylo a je spousta nadaných fotografů. Pro mě osobně, jen co jsem si tak lehce tady prošel, to má význam v tom, že jsem si tak lehce zavzpomínal na věci minulé a zjistil jsem, že už jsem pěkně starej, protože si pamatuji ta staré budovy, které tady byly.“

Jen málokdo z bruntálských pamětníků si na práci Standy Nováka nepamatuje. Připomínají ji také staré výtisky novin Vpřed nebo Náš domov.

Vlasta Patíková, bývalá šéfredaktorka Vpředu: „Spolupracovala jsem se Standou a velmi ráda, velmi dlouho, musím říct, že to byl kolega jak v zaměstnání, tak kolega takový rodinný. A takový byl celý Standa. Takže na něho ráda vzpomínám. Prožívali jsme s ním narozeniny, prožíval s námi všechno, co se událo v Bruntále. Pamatuji si na Proměny města Bruntálu, kdy jsme zveřejňovali Starý Bruntál – Nový Bruntál, což bylo pro lidi velmi lukrativní a myslím si, že je hodně lidí, že se k tomu vrací i dnes, že rádi staré fotky s novými konfrontují.“

Díky rozsáhlému archivu, který dnes vlastní jeho dcera Jana jsou zaznamenány proměny ulic města, domů i mnoho společenských  událostí.

Alena Pajkošová, vedoucí Oddělení kultury MěÚ Bruntál: „Jsem velmi ráda, že Jana souhlasila a že jsme se dnes tady sešli, abychom si připomněli, jak Bruntál vypadal v minulosti a jak vypadá dnes."
Martin Henč (ANO), starosta Bruntálu: "Tak určitě není špatné si občas připomenout. Připomenout si od 50. let do 80. let, jak se Bruntál vyvíjel. Jak Bruntál vypadal, jak vypadá dokonce i teď. Ty proměny jsou opravdu velké a lidi by si to měli uvědomit. Navíc tady k této výstavě mám trošku i osobní vztah, protože paní Janu Novákovou velice dobře znám a znám jejího syna, to znamená vnuka pana Nováka, který je taky talentovaný, sice ne na fotografie, ale je to velice úspěšný a talentovaný kluk.“

Fotografie na výstavě mají svůj význam i pro mladší diváky, kterým připomenou, jak velkým vývojem prošla tvář města za poslední desetiletí.

Nahlásit chybu


K tématu

Výstava fotografií v centru Ostravy přiblíží novou fotoknihu mapující historii hornictví

22. září 2023 15:21 | Ostrava-Centrum | Jiří Cileček

Dvě výstavy mapují dějiny hornictví v Moravské Ostravě a Přívozu, ale i na celém Ostravsku a Karvinsku. V rámci projektu Fajront takto představují novou fotografickou knihu Vzhůru do dolů! Tu dlouhá léta připravoval fotograf Ondřej Durczak.

Unikátní výstava o Evžen Habsburský a Jeseníky přiblížuje význam i neznámé stránky významné osobnosti pro celý region

15. října 2023 12:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jednou z nejvýznamnějších osobností Jeseníků i celého regionu byl Evžen Habsburský. Arcivévoda a poslední velmistr Řádu německých rytířů se narodil právě před 160 lety. Jeho život, význam a zásluhy přibližuje unikátní výstava na Bruntálském zámku.

Zdravotně postižení uživatelé sdružení Sagapo v Bruntále uspořádali historicky první veřejnou venkovní výstavu výtvarných prací

3. listopadu 2023 11:32 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Sociálně terapeutické dílny Sagapo v Bruntále se rozhodly prezentovat práce své tvořivé dílny v centru města. Využily pro to venkovní výstavní panely u náměstí, na kterých uvádějí opravdu inspirativní malby a koláže, za které by se nestyděli ani zkušení výtvarníci.


Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

Karvinští strážníci monitorují prostor v Karviné-Loukách kvůli prostitutkám

V Karviné-Loukách začali strážníci kvůli přítomnosti prostitutek lokalitu monitorovat. Jde o opatření pro řidiče, kteří jejich služby využívají, aby si uvědomili, že nahrávka může být použita jako důkazní prostředek pro pozdější správní řízení před přestupkovou komisí.

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí. Klíčová stavba by měla být dokončena v roce 2029

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Uplynulo 79 let od osvobození Ostravy. Vzpomínka na padlé se uskutečnila v Komenského sadech

Ostrava si 30. dubna tradičně připomněla osvobození města od fašistických okupantů. Vyvrcholila tak Ostavsko-opavská operace, která byla největší bitvou 2. světové války na našem území. Průmyslové město osvobodili kromě Rudé armády také příslušníci 1. čs. armádního sboru.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

První moduly nového pavilonu Karvinské hornické nemocnice už dorazily

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice (KHN). Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly. Vznikne tak zázemí pro operace nádorových onemocnění prsu, jednodenní chirurgii a laparoskopické výkony.

Roztržka v tramvaji skončila napadením, poškozenému pak žena ukradla batoh, policie pátrá po dvou osobách

Policisté z Ostravy-Vítkovic prověřují případ výtržnictví a ublížení na zdraví, kdy po slovní rozepři v tramvaji mezi zastávkami Karpatská a Horymírova došlo k fyzickému napadení 44letého muže. Útok si vyžádal lékařské ošetření a poškozený přišel i o batoh s osobními věcmi a mikinu. Policie žádá veřejnost o pomoc s vypátráním obou osob.

Evu s 360 kily usadili do lázeňského parku v Čeladné na třítunový podstavec

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku v Rehabilitačním centru Čeladná.

V Karviné zastaví protidrogový vlak, prohlídky si rezervujte

Po sedmi letech zastaví ve dnech 6. a 7. května v Karviné na vlakovém nádraží protidrogový vlak se šesti vagóny, čtyřmi kinosály, osmi interaktivními místnostmi a skutečným příběhem o drogové závislosti.

Karvinská hornická nemocnice staví modulárním systémem další pavilon

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice. Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

21. dubna 2024 18:04 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Našlo se však nové řešení.

Unikátní výstava „Ve znamení černého kříže“ na bruntálském zámku

21. dubna 2024 17:53 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Velmi zajímavou a originální výstavu připravilo Muzeum v Bruntále ve výstavní síni bruntálského zámku. Pod názvem „Ve znamení černého kříže“ se zabývá se působením Řádu německých rytířů v Jeseníkách. Řád, vznikl již ve 12. století za křižáckých výprav do Palestiny nejprve jako řád špitální. Rytířským se stal až na konci 12. století za papeže Inocence III.

Největší investicí v Bruntále za posledních několik desetiletí je příprava lokality pro výstavbu domů a bytů

14. dubna 2024 19:24 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Město Bruntál čekají roky největších investic v jeho novodobé historii. Byla zahájena příprava strategické rozvojové lokality s pracovním názvem Lokalita Za mlékárnou. Jde o desetihektarovou plochu, na které vyrostou desítky nových domů, jak bytových, tak pro individuální bydlení.

Poslední halový turnaj ve futsale před začátkem fotbalové sezóny v Bruntále

7. dubna 2024 11:32 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Každému začátku předchází i nějaký konec. Jarní začátek fotbalové sezóny znamenal i v Bruntále konec zimních halových zápasů. Poslední turnaj ve futsale, který byl i přípravou na letní velkou kopanou, se odehrál v místní sportovní hale.

Na bruntálském zámku proběhl velký velikonoční jarmark s kulturním programem

31. března 2024 0:28 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Navštívíme zámek v Bruntále, kde jeho provozovatel - Muzeum Bruntál připravil reprezentativní velikonoční jarmark. Již od ranních hodin se tady scházeli jednotlivci i celé rodiny. Jarmark proběhl v exteriérech zámku, nádvoří a přilehlých prostorách.

Stanislav Novák, fotograf proměn a událostí by se dožil 100 let, nyní má venkovní výstavu v Bruntále
Vydáno 31. března 2024 17:06, Bruntál, Karel Soukop
Narodil se v roce 1923 a po studiích, praxi v Praze i válečném totálním nasazení v Německu žil a pracoval celých 45 let v Bruntále. Fotograf Stanislav Novák byl nejen geniálním dokumentaristou. Spolupracoval s mnoha novinami a jeho práci dodnes využívají historikové, badatelé a kronikáři.

Právě otevřená výstava na venkovních panelech v centru města připomíná část rozsáhlé tvorby.

Dita Dulovcová, autorka výstavy: „Obrovské množství fotografií. Jeho záběr fotografický byl nesmírně široký a to, co jsme vybrali na tuhle výstavu, jsou asi nejzajímavější fotografie, které se budou lidem líbit. Jsou to proměny ulic od 50. let do 70. let, v době, kdy tady pan Novák aktivně fotografoval.“
Radek Zatloukal (PRO ZMĚNU), místostarosta Bruntálu: „Já jsem moc rád, že tato výstava tady je na tomto místě v Bruntále, že vidíme, že v Bruntále bylo a je spousta nadaných fotografů. Pro mě osobně, jen co jsem si tak lehce tady prošel, to má význam v tom, že jsem si tak lehce zavzpomínal na věci minulé a zjistil jsem, že už jsem pěkně starej, protože si pamatuji ta staré budovy, které tady byly.“

Jen málokdo z bruntálských pamětníků si na práci Standy Nováka nepamatuje. Připomínají ji také staré výtisky novin Vpřed nebo Náš domov.

Vlasta Patíková, bývalá šéfredaktorka Vpředu: „Spolupracovala jsem se Standou a velmi ráda, velmi dlouho, musím říct, že to byl kolega jak v zaměstnání, tak kolega takový rodinný. A takový byl celý Standa. Takže na něho ráda vzpomínám. Prožívali jsme s ním narozeniny, prožíval s námi všechno, co se událo v Bruntále. Pamatuji si na Proměny města Bruntálu, kdy jsme zveřejňovali Starý Bruntál – Nový Bruntál, což bylo pro lidi velmi lukrativní a myslím si, že je hodně lidí, že se k tomu vrací i dnes, že rádi staré fotky s novými konfrontují.“

Díky rozsáhlému archivu, který dnes vlastní jeho dcera Jana jsou zaznamenány proměny ulic města, domů i mnoho společenských  událostí.

Alena Pajkošová, vedoucí Oddělení kultury MěÚ Bruntál: „Jsem velmi ráda, že Jana souhlasila a že jsme se dnes tady sešli, abychom si připomněli, jak Bruntál vypadal v minulosti a jak vypadá dnes."
Martin Henč (ANO), starosta Bruntálu: "Tak určitě není špatné si občas připomenout. Připomenout si od 50. let do 80. let, jak se Bruntál vyvíjel. Jak Bruntál vypadal, jak vypadá dokonce i teď. Ty proměny jsou opravdu velké a lidi by si to měli uvědomit. Navíc tady k této výstavě mám trošku i osobní vztah, protože paní Janu Novákovou velice dobře znám a znám jejího syna, to znamená vnuka pana Nováka, který je taky talentovaný, sice ne na fotografie, ale je to velice úspěšný a talentovaný kluk.“

Fotografie na výstavě mají svůj význam i pro mladší diváky, kterým připomenou, jak velkým vývojem prošla tvář města za poslední desetiletí.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000042347/stanislav-novak-fotograf-promen-a-udalosti-by-se-dozil-100-let-nyni-ma-venkovni-vystavu-v-bruntale