Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Největší investicí v Bruntále za posledních několik desetiletí je příprava lokality pro výstavbu domů a bytů

Bruntál |  | Bruntálský miniexpres

Město Bruntál čekají roky největších investic v jeho novodobé historii. Byla zahájena příprava strategické rozvojové lokality s pracovním názvem Lokalita Za mlékárnou. Jde o desetihektarovou plochu, na které vyrostou desítky nových domů, jak bytových, tak pro individuální bydlení.

Cílem právě zahájeného projektu bude vybudování kompletní infrastruktury celé lokality.

Petr Rys (STAN), místostarosta Bruntálu: „Součástí stávajících psací, které již byly zahájeny, již bylo předáno staveniště a budou pokračovat v příštích dvou letech, bude vybudování kompletní infrastruktury tak, aby všechny tato pozemky byly zasíťovány, tedy připojeny na elektrickou energii, vodu, splaškovou kanalizaci, internet tak, aby tady bylo komfortní bydlení a současně budou vybudovány všechny připojovací komunikace, to znamená ke každému domu bude přivedena místní komunikace, bude zde vytvořena cestní síť, kdy hlavním připojovacím bodem bude nová komunikace z ulice Staroměstská, kdy bude vybudován nový most zhruba v místě stávající čerpací stanice za těmi zahrádkářskými koloniemi. A co je důležité zmínit, staveništní doprava povede také z ulice Staroměstská. To znamená, staveništní doprava nemá vést po ulici Čs armády ani po ulici Česká. Jde o to, aby při té výstavbě, kde bude trvat skutečně dva roky, docházelo k minimálnímu obtěžování obyvatel, bydlících v té staré části ČSA a Česká.“

Celá lokalita bude velmi lukrativní, s výhledem na masiv Hrubého Jeseníku a Praděd. Vyroste na ní 9 čtyřpatrových bytových domů a desítky parcel pro domy řadové a individuální rodinné domy.

Petr Rys (STAN), místostarosta Bruntálu: „Pro individuální bytovou výstavbu, tedy samostatně stojící a řasové rodinné domy zde bude připraveno celkem 75 parcel. Z toho 33 bude pro výstavbu řasových domů a zbytek bude potom pro samostatně stojící rodinné domy.“

Celá příprava lokality by měla být ukončena v roce 2026.

Petr Rys (STAN), místostarosta Bruntálu: „Příprava obsahovala nejprve zpracování různých dopravních studií, výhledových urbanistických studií až po zpracování dokumentace pro stavební povolení a dokumentace pro provedení stavby. Nebyl to jednoduchý projekt, začínalo se s tou přípravou a s vyjednáváním na ministerstvech už v roce 2009. ...Tento projekt měl podporu napříč zastupitelstvy v minulých volebních obdobích a téměř naprosté většiny tehdejších zastupitelů.“

Investice do přípravy lokality předčí všechny dosud největší investice ve městě.

Jiří Ondrášek, mluvčí MěÚ Bruntál: „Jedná se o největší investiční akci za několik posledních desetiletí. Velmi nám pomáhá stát díky svým zdrojům prostřednictvím Ministerstva financí a zejména Ministerstva průmyslu a obchodu. Stát, resp. Ministerstvo průmyslu a obchodu vynaložil na tuto etapu přípravy lokality Za mlékárnou částku 172,5 mil korun bez daně, město přidalo dalších 5,6 mil korun a samozřejmě další miliony na projektovou přípravu.“

Již v příštím roce by mělo zastupitelstvo schválit regulační plán s podmínkami prodeje jednotlivých parcel do soukromého vlastnictví.

Nahlásit chybu


K tématu

V Bruntále byla zahájena realizace největší investice v jeho novodobé historii – příprava lokality pro výstavbu domů a bytů

11. dubna 2024 11:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Město Bruntál čekají roky největších investic v jeho novodobé historii. Byla zahájena příprava strategické rozvojové lokality s pracovním názvem Lokalita Za mlékárnou. Jde o desetihektarovou plochu, na které vyrostou desítky nových domů, jak bytových, tak pro individuální bydlení.

Roman Procházka z Bruntálu je nejrychlejším plavcem české historie

3. května 2023 9:19 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Česko má nového nejrychlejšího plavce své historie. Rekord má hodnotu 22,62 s a vytvořil ho bruntálský plavec Roman Procházka na mezinárodních závodech v Eidhovenu. Zeptali jsme se ho, co na rekord říká a jaké má další plány.

50 hodin pro přírodu – celotýdenní akce bruntálského SVČ pro všechny školy, nejen místní

2. května 2023 11:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Nedávný Den Země inspiroval Středisko volného času v Bruntále k uspořádání akce 50 hodin pro přírodu. Měla nečekaný ohlas a ukázky a hry v interiéru i na zahradě SVČ si nenechaly ujít základní školy ve městě i okolí.


Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

Karvinští strážníci monitorují prostor v Karviné-Loukách kvůli prostitutkám

V Karviné-Loukách začali strážníci kvůli přítomnosti prostitutek lokalitu monitorovat. Jde o opatření pro řidiče, kteří jejich služby využívají, aby si uvědomili, že nahrávka může být použita jako důkazní prostředek pro pozdější správní řízení před přestupkovou komisí.

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí. Klíčová stavba by měla být dokončena v roce 2029

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Uplynulo 79 let od osvobození Ostravy. Vzpomínka na padlé se uskutečnila v Komenského sadech

Ostrava si 30. dubna tradičně připomněla osvobození města od fašistických okupantů. Vyvrcholila tak Ostavsko-opavská operace, která byla největší bitvou 2. světové války na našem území. Průmyslové město osvobodili kromě Rudé armády také příslušníci 1. čs. armádního sboru.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

První moduly nového pavilonu Karvinské hornické nemocnice už dorazily

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice (KHN). Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly. Vznikne tak zázemí pro operace nádorových onemocnění prsu, jednodenní chirurgii a laparoskopické výkony.

Roztržka v tramvaji skončila napadením, poškozenému pak žena ukradla batoh, policie pátrá po dvou osobách

Policisté z Ostravy-Vítkovic prověřují případ výtržnictví a ublížení na zdraví, kdy po slovní rozepři v tramvaji mezi zastávkami Karpatská a Horymírova došlo k fyzickému napadení 44letého muže. Útok si vyžádal lékařské ošetření a poškozený přišel i o batoh s osobními věcmi a mikinu. Policie žádá veřejnost o pomoc s vypátráním obou osob.

Evu s 360 kily usadili do lázeňského parku v Čeladné na třítunový podstavec

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku v Rehabilitačním centru Čeladná.

V Karviné zastaví protidrogový vlak, prohlídky si rezervujte

Po sedmi letech zastaví ve dnech 6. a 7. května v Karviné na vlakovém nádraží protidrogový vlak se šesti vagóny, čtyřmi kinosály, osmi interaktivními místnostmi a skutečným příběhem o drogové závislosti.

Karvinská hornická nemocnice staví modulárním systémem další pavilon

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice. Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

21. dubna 2024 18:04 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Našlo se však nové řešení.

Unikátní výstava „Ve znamení černého kříže“ na bruntálském zámku

21. dubna 2024 17:53 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Velmi zajímavou a originální výstavu připravilo Muzeum v Bruntále ve výstavní síni bruntálského zámku. Pod názvem „Ve znamení černého kříže“ se zabývá se působením Řádu německých rytířů v Jeseníkách. Řád, vznikl již ve 12. století za křižáckých výprav do Palestiny nejprve jako řád špitální. Rytířským se stal až na konci 12. století za papeže Inocence III.

Poslední halový turnaj ve futsale před začátkem fotbalové sezóny v Bruntále

7. dubna 2024 11:32 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Každému začátku předchází i nějaký konec. Jarní začátek fotbalové sezóny znamenal i v Bruntále konec zimních halových zápasů. Poslední turnaj ve futsale, který byl i přípravou na letní velkou kopanou, se odehrál v místní sportovní hale.

Stanislav Novák, fotograf proměn a událostí by se dožil 100 let, nyní má venkovní výstavu v Bruntále

31. března 2024 17:06 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Narodil se v roce 1923 a po studiích, praxi v Praze i válečném totálním nasazení v Německu žil a pracoval celých 45 let v Bruntále. Fotograf Stanislav Novák byl nejen geniálním dokumentaristou. Spolupracoval s mnoha novinami a jeho práci dodnes využívají historikové, badatelé a kronikáři.

Na bruntálském zámku proběhl velký velikonoční jarmark s kulturním programem

31. března 2024 0:28 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Navštívíme zámek v Bruntále, kde jeho provozovatel - Muzeum Bruntál připravil reprezentativní velikonoční jarmark. Již od ranních hodin se tady scházeli jednotlivci i celé rodiny. Jarmark proběhl v exteriérech zámku, nádvoří a přilehlých prostorách.

Největší investicí v Bruntále za posledních několik desetiletí je příprava lokality pro výstavbu domů a bytů
Vydáno 14. dubna 2024 19:24, Bruntál, Karel Soukop
Město Bruntál čekají roky největších investic v jeho novodobé historii. Byla zahájena příprava strategické rozvojové lokality s pracovním názvem Lokalita Za mlékárnou. Jde o desetihektarovou plochu, na které vyrostou desítky nových domů, jak bytových, tak pro individuální bydlení.

Cílem právě zahájeného projektu bude vybudování kompletní infrastruktury celé lokality.

Petr Rys (STAN), místostarosta Bruntálu: „Součástí stávajících psací, které již byly zahájeny, již bylo předáno staveniště a budou pokračovat v příštích dvou letech, bude vybudování kompletní infrastruktury tak, aby všechny tato pozemky byly zasíťovány, tedy připojeny na elektrickou energii, vodu, splaškovou kanalizaci, internet tak, aby tady bylo komfortní bydlení a současně budou vybudovány všechny připojovací komunikace, to znamená ke každému domu bude přivedena místní komunikace, bude zde vytvořena cestní síť, kdy hlavním připojovacím bodem bude nová komunikace z ulice Staroměstská, kdy bude vybudován nový most zhruba v místě stávající čerpací stanice za těmi zahrádkářskými koloniemi. A co je důležité zmínit, staveništní doprava povede také z ulice Staroměstská. To znamená, staveništní doprava nemá vést po ulici Čs armády ani po ulici Česká. Jde o to, aby při té výstavbě, kde bude trvat skutečně dva roky, docházelo k minimálnímu obtěžování obyvatel, bydlících v té staré části ČSA a Česká.“

Celá lokalita bude velmi lukrativní, s výhledem na masiv Hrubého Jeseníku a Praděd. Vyroste na ní 9 čtyřpatrových bytových domů a desítky parcel pro domy řadové a individuální rodinné domy.

Petr Rys (STAN), místostarosta Bruntálu: „Pro individuální bytovou výstavbu, tedy samostatně stojící a řasové rodinné domy zde bude připraveno celkem 75 parcel. Z toho 33 bude pro výstavbu řasových domů a zbytek bude potom pro samostatně stojící rodinné domy.“

Celá příprava lokality by měla být ukončena v roce 2026.

Petr Rys (STAN), místostarosta Bruntálu: „Příprava obsahovala nejprve zpracování různých dopravních studií, výhledových urbanistických studií až po zpracování dokumentace pro stavební povolení a dokumentace pro provedení stavby. Nebyl to jednoduchý projekt, začínalo se s tou přípravou a s vyjednáváním na ministerstvech už v roce 2009. ...Tento projekt měl podporu napříč zastupitelstvy v minulých volebních obdobích a téměř naprosté většiny tehdejších zastupitelů.“

Investice do přípravy lokality předčí všechny dosud největší investice ve městě.

Jiří Ondrášek, mluvčí MěÚ Bruntál: „Jedná se o největší investiční akci za několik posledních desetiletí. Velmi nám pomáhá stát díky svým zdrojům prostřednictvím Ministerstva financí a zejména Ministerstva průmyslu a obchodu. Stát, resp. Ministerstvo průmyslu a obchodu vynaložil na tuto etapu přípravy lokality Za mlékárnou částku 172,5 mil korun bez daně, město přidalo dalších 5,6 mil korun a samozřejmě další miliony na projektovou přípravu.“

Již v příštím roce by mělo zastupitelstvo schválit regulační plán s podmínkami prodeje jednotlivých parcel do soukromého vlastnictví.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000042555/nejvetsi-investici-v-bruntale-za-poslednich-nekolik-desetileti-je-priprava-lokality-pro-vystavbu-domu-a-bytu