Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na frýdeckém magistrátu proběhla 116. schůze rady města

Frýdek-Místek |

Ve Frýdku-Místku proběhla 116. schůze Rady města. V příspěvku vám představíme výběr několika zásadních bodů, kterými se radní zabývali.

Radní města na červnovém zasedání projednali na padesát bodů, mezi nimi i ty, o kterých bude s konečnou platností rozhodovat zastupitelstvo. Šlo například o poskytnutí dotací do sociální sféry. Na programu bylo i zadávání veřejných zakázek na opravy komunikací nebo zpracování projektové dokumentace pro revitalizaci vnitrobloku na ulici Těšínská. Radní také schválili podmínky dotačního programu na podporu změny způsobu vytápění, ale také zřízení domovní čistírny odpadních vod nebo přípojky na kanalizaci.

“Město již několik let nabízí „kotlíkové dotace“ a stejně tomu bude i příští rok. Radní schválili podmínky pro rok 2019. O dotace budou moci žádat stejně jako v minulosti fyzické i právnické osoby s trvalým pobytem nebo sídlem na území města. Tomu, kdo přejde z vytápění tuhými palivy na vytápění plynem nebo elektřinou poskytujeme dotaci do 20 tisíc korun. Při přechodu na vytápění za pomocí tepelného čerpadla může být žadateli poskytnuta dotace až do výše 70 tisíc, tu mohou získat i ti, kteří si u domy vybudují zařízení pro skladování propanu určeného k vytápění. Dále mohou občané žádat o dotaci na pořízení solárních kolektorů, kde je dotace do 50 tisíc. Nabízet i příští rok budeme dotace na zřízení domovní čistírny odpadních vod jako náhrady za septik nebo žumpu, kde jsou určeny dva stropy 50 a sto tisíc korun, záleží na velikosti domu, stejně tak tomu bude u přípojky, kde dotace může činit do 20 nebo do 50 tisíc. Žádosti o dotace pro rok 2019 budou přijímány od ledna,” uvedla mluvčí Magistrátu města Frýdku-Místku Jana Matějíková.

Radní doporučili zastupitelstvu rozhodnout o poskytnutí dotací pro Charitu a Slezskou diakonii, které působí na území města a poskytují služby místním občanům.

“Charita Frýdek-Místek žádá 100 tisíc korun na částečnou úhradu nákladů spojených s projektem na podporu dobrovolnictví. V objektech charity působí nyní na 60 dobrovolníků, kteří docházejí za seniory, za nemocnými se sníženou soběstačností, osobami s duševním onemocněním, ale také za dětmi ať už do Nízkoprahového klubu Nezbeda nebo Centra Pramínek. Působí i v Terénní službě Rebel, zaměřené na děti a mládež ohrožené sociálním vyloučením. Další dotaci žádá charita na Hry seniory, jejichž pořádání vyšlo právě na ni. Jedná se o tradiční akci, jejímž cílem je podpořit pohyb a aktivní způsob života seniorů. O dotace ve výši 44 tisíc korun zažádala také Slezské diakonie, která v mrazivých dnech rozšířila v centru Bethel běžnou provozní dobu a nabízela potřebným tzv. teplou židli,” sdělila Matějíková.

Město nechá opravit další komunikace a chodníky.

“Městské technické služby opraví komunikaci na ulici Jabloňová ve Frýdku (370 tis), a to v úseku křížení s ulicemi Bruzovská a Tichá.  Nový asfalt dostane komunikace na ulici Svatopluka Čecha a část komunikace v lokalitě Bahno, přesněji v úseku od křížení s ulicí Čelakovského ke kuřínu. Opraven budou také chodníky u věžového domu 484 na ulici Marie Majerové v Místku,” popsala mluvčí.

Rada v rámci postupné obnovy bytové fondu schválila rekonstrukci dvou uvolněných bytů.

“Město má ve své správě přes 13 set bytů. Většina bytových domů ve vlastnictví města je již zateplena, postupně se v nich řeší také rozvody, od elektřiny, přes vodu až po odpady. V návaznosti na dostupné finance postupně opravujeme také byty. Ty, které se uvolní po nájemnících, procházejí rekonstrukcí. Jsou zcela volné, takže se v nich úpravy dělají snadněji a rychleji, než kdyby tam byli nájemníci. Převážně se jedná o vyzdění koupelny, které mají většinou společnou stěnu s kuchyní, takže na to navazuje instalace nové kuchyňské linky a v bytech je udělána nová elektroinstalace. Podle potřeby se mění i podlahové krytiny, vnitřní dveře a samozřejmostí je výmalba. Byty opravují převážně místní firmy, ale také naše technické služby. Teď to bude 2+ kk Na Aleji a 3+1 na Sadové,” dodala Matějíková.

Vybranými body se budeme zabývat podrobněji a reportáže vám přineseme v příštích vydáních Frýdeckomísteckého expresu.

Nahlásit chybu


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Na frýdeckém magistrátu proběhla 116. schůze rady města
Vydáno 12. července 2018 17:59, Frýdek-Místek, Marek Remeta
Ve Frýdku-Místku proběhla 116. schůze Rady města. V příspěvku vám představíme výběr několika zásadních bodů, kterými se radní zabývali.

Radní města na červnovém zasedání projednali na padesát bodů, mezi nimi i ty, o kterých bude s konečnou platností rozhodovat zastupitelstvo. Šlo například o poskytnutí dotací do sociální sféry. Na programu bylo i zadávání veřejných zakázek na opravy komunikací nebo zpracování projektové dokumentace pro revitalizaci vnitrobloku na ulici Těšínská. Radní také schválili podmínky dotačního programu na podporu změny způsobu vytápění, ale také zřízení domovní čistírny odpadních vod nebo přípojky na kanalizaci.

“Město již několik let nabízí „kotlíkové dotace“ a stejně tomu bude i příští rok. Radní schválili podmínky pro rok 2019. O dotace budou moci žádat stejně jako v minulosti fyzické i právnické osoby s trvalým pobytem nebo sídlem na území města. Tomu, kdo přejde z vytápění tuhými palivy na vytápění plynem nebo elektřinou poskytujeme dotaci do 20 tisíc korun. Při přechodu na vytápění za pomocí tepelného čerpadla může být žadateli poskytnuta dotace až do výše 70 tisíc, tu mohou získat i ti, kteří si u domy vybudují zařízení pro skladování propanu určeného k vytápění. Dále mohou občané žádat o dotaci na pořízení solárních kolektorů, kde je dotace do 50 tisíc. Nabízet i příští rok budeme dotace na zřízení domovní čistírny odpadních vod jako náhrady za septik nebo žumpu, kde jsou určeny dva stropy 50 a sto tisíc korun, záleží na velikosti domu, stejně tak tomu bude u přípojky, kde dotace může činit do 20 nebo do 50 tisíc. Žádosti o dotace pro rok 2019 budou přijímány od ledna,” uvedla mluvčí Magistrátu města Frýdku-Místku Jana Matějíková.

Radní doporučili zastupitelstvu rozhodnout o poskytnutí dotací pro Charitu a Slezskou diakonii, které působí na území města a poskytují služby místním občanům.

“Charita Frýdek-Místek žádá 100 tisíc korun na částečnou úhradu nákladů spojených s projektem na podporu dobrovolnictví. V objektech charity působí nyní na 60 dobrovolníků, kteří docházejí za seniory, za nemocnými se sníženou soběstačností, osobami s duševním onemocněním, ale také za dětmi ať už do Nízkoprahového klubu Nezbeda nebo Centra Pramínek. Působí i v Terénní službě Rebel, zaměřené na děti a mládež ohrožené sociálním vyloučením. Další dotaci žádá charita na Hry seniory, jejichž pořádání vyšlo právě na ni. Jedná se o tradiční akci, jejímž cílem je podpořit pohyb a aktivní způsob života seniorů. O dotace ve výši 44 tisíc korun zažádala také Slezské diakonie, která v mrazivých dnech rozšířila v centru Bethel běžnou provozní dobu a nabízela potřebným tzv. teplou židli,” sdělila Matějíková.

Město nechá opravit další komunikace a chodníky.

“Městské technické služby opraví komunikaci na ulici Jabloňová ve Frýdku (370 tis), a to v úseku křížení s ulicemi Bruzovská a Tichá.  Nový asfalt dostane komunikace na ulici Svatopluka Čecha a část komunikace v lokalitě Bahno, přesněji v úseku od křížení s ulicí Čelakovského ke kuřínu. Opraven budou také chodníky u věžového domu 484 na ulici Marie Majerové v Místku,” popsala mluvčí.

Rada v rámci postupné obnovy bytové fondu schválila rekonstrukci dvou uvolněných bytů.

“Město má ve své správě přes 13 set bytů. Většina bytových domů ve vlastnictví města je již zateplena, postupně se v nich řeší také rozvody, od elektřiny, přes vodu až po odpady. V návaznosti na dostupné finance postupně opravujeme také byty. Ty, které se uvolní po nájemnících, procházejí rekonstrukcí. Jsou zcela volné, takže se v nich úpravy dělají snadněji a rychleji, než kdyby tam byli nájemníci. Převážně se jedná o vyzdění koupelny, které mají většinou společnou stěnu s kuchyní, takže na to navazuje instalace nové kuchyňské linky a v bytech je udělána nová elektroinstalace. Podle potřeby se mění i podlahové krytiny, vnitřní dveře a samozřejmostí je výmalba. Byty opravují převážně místní firmy, ale také naše technické služby. Teď to bude 2+ kk Na Aleji a 3+1 na Sadové,” dodala Matějíková.

Vybranými body se budeme zabývat podrobněji a reportáže vám přineseme v příštích vydáních Frýdeckomísteckého expresu.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000013643/na-frydeckem-magistratu-probehla-116-schuze-rady-mesta