Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Staré věci dostávají nový život, Mental Café má zrestaurovaný nábytek v nové provozovně

Celý MS kraj |

OZO Ostrava dlouhodobě podporuje environmentálně zaměřené projekty. Pravidelně vyhlašuje témata, se kterými finančně pomůže. V loňském roce společnost rozdělila 976 tisíc korun mezi 11 zajímavých projektů. V dnešním díle představíme dva z nich.

Odpadová společnost OZO Ostrava loni vyhlásila témata Zelená pro Ostravu a Nový život starým věcem  aneb Pro Ostravu bez odpadu. Přihlásilo se 21 projektů, uspělo 11 z nich. Výzva Zelená pro Ostravu podporuje úklid a zvelebování veřejných prostor v krajské metropoli, naproti tomu téma Nový život starým věcem aneb Pro Ostravu bez odpadu předchází vzniku odpadů a hledá jejich opakované využívání. 

”Nám se třeba líbily lavičky, které krášlí nádvoří před Hospicem sv. Lukáše, které jsou vyrobeny ze starých pneumatik, ale už by to dnes nikdo nepoznal, protože jsou obloženy krásnou mozaikou. Pěkné projekty jsou i ty, kde se něco zkrášluje, ozeleňuje, zvláště tehdy, když ti, kteří se s projektem přihlásili, se sami na vzniku podílejí,” komentuje projekty Vladimíra Karasová, OZO Ostrava.

Kavárna s netradičními baristy TO MÍSTO je novinkou sociálního podniku MENTAL CAFÉ. Spolupracuje s lidmi, kteří kvůli svému handicapu těžko získávají práci, přesto mají chuť pracovat a chtějí být potřební. Kavárnička je vybavena staronovým nábytkem. “Myšlenka oživeného nábytku vznikla ve spolupráci s ateliéra Koira, už jsme společně pracovali na více projektech. Napřiklad pro nás Veronika Kracíková vyrobil autorské šperky, které si mohou lidé koupit. Vymysleli jsme vybavení pro tuto kavárničku, vznikly tři stoly a devět židlí, které můžeme vzít třeba na nějaké festivaly,” okomentovala nový nábytek Lucie Gurecká, Mental Café, z. s.   “Byly to vlastně vyhozen kusy nábytku, které poskytla spol. OZO Ostrava. Jejich zaměstnanci vždycky něco vytřídili, my jsme se potom na to jeli podívat, jestli to bude vyhovovat, odvezli si domů a kompletně celé jsme pak zrestaurovali,” říká Veronika Kracíková, Ateliér Koira Kissa. “Například  jeden z restaurovaných stolů neměl ani šuplík, který tam původně byl, my jsme vyrobili falešný, chtěli jsme zachovat ráz starého stylu, aby to bylo oživení starého nábytku, jediná věc, kterou jsme museli opatřit nově jsou horní desky,” ukazuje V. Kracíková.

Ke stolům se následně dopasovaly židle. Také ony prošly kompletní renovací, pak dostaly nový nátěr a čalounění. A na závěr ještě označení majitele... Mental café. Tréninková kavárna “To místo” funguje jako kterákoliv jiná, obsluhovat se tady učí lidé s nějakým handicapem. Zvládají to skvěle a nesmírně je to baví.  Vedle kamenné kavárny  “To místo” společnost MENTAL CAFÉ provozuje kavárenské vozíky a poskytuje catering na různých akcích.

Peníze od společnosti OZO využila i stanice přírodovědců Korunka, je součástí příspěvkové organizace Korunka. Pod jednou střechou se tam potkává zoologie a botanika v živé i exponátní  podobě.   “Máme zde výukové programy pro MŠ, školní družiny, mnoho zájmových kroužků, jsme garanty soutěží, které děláme z pověření MŠMT, jako biologická a chemická olympiáda, krajská kola okresní, jsme garanty ostravského Dne země, konkrétně porubské části. Věnujeme se všem věkovým kategoriím, schází se tady například rybáři, kaktusáři, kteří tady mají krásné výstavy.

Budova přírodovědců poskytuje velké prostory pro široké spektrum činností a aktivit. Chyběla ale tematická zahrada. Nejdříve musela projít terénními úpravami, a to za peníze získané z krajské dotace. Zaměstnanci pak navrhli několik prvků, které umožní výuku venku na zahradě a jejich projekt dostal u společnosti OZO zelenou. “V loňském roce jsme požádali OZO o dotaci 150 tis korun, za kterou jsme pořídili nejrůznější herní a výukové prvky tady do zahrady. Jedním z nich je věž poznání a dále pocitový chodník. V prostorách zahrady jsme umístili broučkoviště, ježkovníky, vyvěsili jsme ptačí budky, zbudovali jsme jezírko a až bude hezčí počasí, rozmístíme   po zahradě lavice,” doplnila vedoucí

Letošní témata už společnost OZO zveřejnila, zájemci se mohou hlásit do konce února. Ke kategoriím Zelená pro Ostravu a Nový život starým věcem  přibyla nová tematická výzva Myslíme i na vás! V rámci ní budou podpořeny projekty, které povedou ke zvýšení kvality života seniorů v Ostravě. 

Nahlásit chybu


K tématu

V Koblově někdo vysypal hromadu odpadu. Slezská Ostrava přitvrdí v boji s černými skládkami

18. července 2023 10:01 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Slezská Ostrava bojuje s černými skládkami. Aktuálně už několik týdnů vyvážejí lidé velké množství dopadu k bývalému dolu Koblov. Obvod chce přitvrdit v rozmísťování kamer. Ty pomáhají původce skládek dohledávat. V některých případech dokonce i samotný odpad vede k jeho původci.

Ostrava sváží vánoční stromky od kontejnerů. V Třinci začnou v pátek

4. ledna 2024 17:09 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ostrava sváží od kontejnerových stání na sídlištích a od bytové zástavby vánoční stromky. O svoz se starají zaměstnanci OZO Ostrava, kteří mají harmonogram naplánován až do poloviny února. Vyváží se pravidelně jednou týdně. V Třinci například začínají se svozem v pátek 5. ledna.

Ostravská muzejní noc nabádala k recyklaci. Akci si nenechalo ujít na 22 tisíc lidí

23. května 2023 9:04 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Do Ostravské muzejní noci se letos zapojilo 31 institucí. V rámci obvodu Slezská Ostrava se otevřela i Slezskoostravská galerie a historicky poprvé se do akce zapojilo také OZO Ostrava. Tématem letošního ročníku byla totiž recyklace.


Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Včera 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Včera 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Včera 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

18. května 2024 16:52 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

18. května 2024 9:39 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Muzejní noc v historické budově Muzea Těšínska zavedla návštěvníky do světa módy našich předků

Mezinárodní Den muzeí nabídl návštěvníkům nevšední zážitky a nové pohledy na přítažlivé muzejní aktivity. V historické budově muzea v Českém Těšíně se hosté mohli přenést do světa módy i gastronomie našich předků. Historická budova Těšínského muzea patří k chloubám místní architektury.

O soutěž Marlenka Cup v Opavě byl obrovský zájem

Včera 17:54 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Soutěž pro mladé cukráře Marlenka Cup v Opavě už má svou historii a prestiž. Je o ní velký zájem i z toho důvodu, že je pro žáky cukrářského oboru velmi motivující předvést veřejnosti své umění.

Studenti Wichterlova gymnázia hráli francouzské divadlo

Včera 17:48 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Studenti Wichterlova gymnázia v Ostravě – Porubě se v rámci Erasmu plus zapojili do velmi zajímavého projektu. Společně se svými francouzskými kamarády nastudovali divadelní představení ve francouzštině a odehráli ho v DK Poklad. Mezi diváky jsme byli i my.

Střední škola profesora Matějčka vzdělává zdravé i handicapované děti

Včera 17:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Za šedesát let života prošla SŠ profesora Zdeňka Matějčka v Ostravě – Porubě velkou proměnou. Z výhradně hornického učiliště se vyvinula v moderní multioborovou školu.

Výtah dopravující uhlí z kilometrové hlubiny Dolu ČSM dostane nový motor

Včera 10:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Těžební společnost OKD vymění motor těžního stroje, který se v severní lokalitě Dolu ČSM už od roku 1972 stará o dopravu vytěženého uhlí s hlušinou na povrch, za kompletně opravený. Renovace probíhá od ledna do června a vyjde na 10 milionů korun.

Základní škola a Mateřská škola Motýlek v Kopřivnici je modernější a prostornější

Včera 10:02 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Moravskoslezský kraj nechal zrekonstruovat Základní školu a Mateřskou školu Motýlek v Kopřivnici. Součástí projektu Moravskoslezského kraje coby zřizovatele školy bylo kromě rekonstrukce jejích stávajících prostor i vybudování nového objektu, který je napojený na hlavní budovu školy. Celá investice vyšla na 26 milionů korun.

Staré věci dostávají nový život, Mental Café má zrestaurovaný nábytek v nové provozovně
Vydáno 27. února 2020 8:38, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
OZO Ostrava dlouhodobě podporuje environmentálně zaměřené projekty. Pravidelně vyhlašuje témata, se kterými finančně pomůže. V loňském roce společnost rozdělila 976 tisíc korun mezi 11 zajímavých projektů. V dnešním díle představíme dva z nich.

Odpadová společnost OZO Ostrava loni vyhlásila témata Zelená pro Ostravu a Nový život starým věcem  aneb Pro Ostravu bez odpadu. Přihlásilo se 21 projektů, uspělo 11 z nich. Výzva Zelená pro Ostravu podporuje úklid a zvelebování veřejných prostor v krajské metropoli, naproti tomu téma Nový život starým věcem aneb Pro Ostravu bez odpadu předchází vzniku odpadů a hledá jejich opakované využívání. 

”Nám se třeba líbily lavičky, které krášlí nádvoří před Hospicem sv. Lukáše, které jsou vyrobeny ze starých pneumatik, ale už by to dnes nikdo nepoznal, protože jsou obloženy krásnou mozaikou. Pěkné projekty jsou i ty, kde se něco zkrášluje, ozeleňuje, zvláště tehdy, když ti, kteří se s projektem přihlásili, se sami na vzniku podílejí,” komentuje projekty Vladimíra Karasová, OZO Ostrava.

Kavárna s netradičními baristy TO MÍSTO je novinkou sociálního podniku MENTAL CAFÉ. Spolupracuje s lidmi, kteří kvůli svému handicapu těžko získávají práci, přesto mají chuť pracovat a chtějí být potřební. Kavárnička je vybavena staronovým nábytkem. “Myšlenka oživeného nábytku vznikla ve spolupráci s ateliéra Koira, už jsme společně pracovali na více projektech. Napřiklad pro nás Veronika Kracíková vyrobil autorské šperky, které si mohou lidé koupit. Vymysleli jsme vybavení pro tuto kavárničku, vznikly tři stoly a devět židlí, které můžeme vzít třeba na nějaké festivaly,” okomentovala nový nábytek Lucie Gurecká, Mental Café, z. s.   “Byly to vlastně vyhozen kusy nábytku, které poskytla spol. OZO Ostrava. Jejich zaměstnanci vždycky něco vytřídili, my jsme se potom na to jeli podívat, jestli to bude vyhovovat, odvezli si domů a kompletně celé jsme pak zrestaurovali,” říká Veronika Kracíková, Ateliér Koira Kissa. “Například  jeden z restaurovaných stolů neměl ani šuplík, který tam původně byl, my jsme vyrobili falešný, chtěli jsme zachovat ráz starého stylu, aby to bylo oživení starého nábytku, jediná věc, kterou jsme museli opatřit nově jsou horní desky,” ukazuje V. Kracíková.

Ke stolům se následně dopasovaly židle. Také ony prošly kompletní renovací, pak dostaly nový nátěr a čalounění. A na závěr ještě označení majitele... Mental café. Tréninková kavárna “To místo” funguje jako kterákoliv jiná, obsluhovat se tady učí lidé s nějakým handicapem. Zvládají to skvěle a nesmírně je to baví.  Vedle kamenné kavárny  “To místo” společnost MENTAL CAFÉ provozuje kavárenské vozíky a poskytuje catering na různých akcích.

Peníze od společnosti OZO využila i stanice přírodovědců Korunka, je součástí příspěvkové organizace Korunka. Pod jednou střechou se tam potkává zoologie a botanika v živé i exponátní  podobě.   “Máme zde výukové programy pro MŠ, školní družiny, mnoho zájmových kroužků, jsme garanty soutěží, které děláme z pověření MŠMT, jako biologická a chemická olympiáda, krajská kola okresní, jsme garanty ostravského Dne země, konkrétně porubské části. Věnujeme se všem věkovým kategoriím, schází se tady například rybáři, kaktusáři, kteří tady mají krásné výstavy.

Budova přírodovědců poskytuje velké prostory pro široké spektrum činností a aktivit. Chyběla ale tematická zahrada. Nejdříve musela projít terénními úpravami, a to za peníze získané z krajské dotace. Zaměstnanci pak navrhli několik prvků, které umožní výuku venku na zahradě a jejich projekt dostal u společnosti OZO zelenou. “V loňském roce jsme požádali OZO o dotaci 150 tis korun, za kterou jsme pořídili nejrůznější herní a výukové prvky tady do zahrady. Jedním z nich je věž poznání a dále pocitový chodník. V prostorách zahrady jsme umístili broučkoviště, ježkovníky, vyvěsili jsme ptačí budky, zbudovali jsme jezírko a až bude hezčí počasí, rozmístíme   po zahradě lavice,” doplnila vedoucí

Letošní témata už společnost OZO zveřejnila, zájemci se mohou hlásit do konce února. Ke kategoriím Zelená pro Ostravu a Nový život starým věcem  přibyla nová tematická výzva Myslíme i na vás! V rámci ní budou podpořeny projekty, které povedou ke zvýšení kvality života seniorů v Ostravě. 

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000019255/stare-veci-dostavaji-novy-zivot-mental-cafe-ma-zrestaurovany-nabytek-v-nove-provozovne