Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: AUTO IMPORT

Opavský magazín 6. 9. 2011

6. září 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Úvodní školní den je pro většinu prvňáčků neopakovatelným zážitekem, pro děti ze ZŠ Mařádkova byl však ještě zvlášť výjimečný. Do nové životní etapy jim totiž přišel popřát primátor Opavy.
2. Senioři z Domova Bílá Opava už poosmé zažili zábavné odpoledne plné her, dobrého jídla a přátel kolem sebe. Přímo na zahradě domova se totiž konala Řeckořímská olympiáda.
3. V Rolnické ulici bude zanedlouho stát 220 metrů dlouhá a 4 metry vysoká protihluková zeď; Patnáct osob s mentálním a kombinovaným postižením z centra Marianum by brzy mělo dostat nový domov; V sobotu se bude konat další veřejná noční vyjížďka inline bruslařů městem
4. Fotbalisté Opavy po pěti kolech vévodí tabulce druhé ligy. Drží si stoprocentní domácí úspěšnost a v sobotu v Městských sadech porazili rezervu pražské Sparty.
5. V úvodu tohoto týdne odstartovala Bezručova Opava. O náplni tohoto tradičního multižánrového festivalu pohovořil její dramaturg Petr Rotrekl.

Opavský magazín 30. 8. 2011

30. srpna 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Zastupitelé Opavy v zájmu posílení bezpečnosti silničního provozu přijali nabídku na bezplatné zapůjčení dvou zařízení, které měří rychlost ve vymezených úsecích v Komárově a Malých Hošticích.
2. Opavské městské sady budou mít už brzy novou tvář. Vedení města je chce omladit a prosvětlit.
3. V první desítce celorepublikové soutěže Panelák 2010 se umístil opavský panelový dům v Liptovské ulici; Opavský magistrát už poněkolikáté reklamuje chodník u východního nádraží; Vodárenská věž na nádraží Opava-východ má nového majitele
4. V mateřské škole 17. listopadu v Kylešovicích začala rekonstrukce staré školní jídelny.
5. Rozhovor s paní Monikou Štěpánkovou, referentkou kanceláře primátora Opavy, o Dnech evropského dědictví.

Opavský magazín 23. 8. 2011

23. srpna 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Revitalizace v pořadí už čtvrtého vnitrobloku Kateřinek právě finišuje. Obyvatelé se mohou těšit na nové chodníky, nová parkovací místa, obnovenou zeleň a nové herní prvky.
2. Po nové silnici mezi Ostravou a Opavou jsme měli jezdit už v roce 2013, ale nestane se tak, neboť chybějí peníze. Tento tah přitom patří mezi nejnebezpečnější v kraji.
3. Opava vyhlásila soutěž v rámci tradičních Dnů Evropského dědictví; V sobotu večer Opava patřila in-line bruslařům; V Městském informačním centru je v prodeji nové CD s obecně závaznými vyhláškami a nařízeními Statutárního města Opavy
4. Fotbalisté SFC zažívají pohádkový vstup do druholigové sezony. Po třech kolech mají na svém kontě devět bodů a Opava se díky tomu vyhřívá na prvním místě tabulky.
5. Jaroslav Kolínek, současný trenér opavského B týmu a ikona SFC Opava, hovoří nejen o aktuálních výsledcích SFC Opava ve 2. lize.

Opavský magazín 16. 8. 2011

16. srpna 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. V městských sadech v srdci města vyrůstají hned dvě dětská hřiště. Opavské děti se mohou od září těšit na spoustu nových houpaček, prolézaček a jiných herních prvků.
2. Dům umění prochází od loňského jara rozsáhlou rekonstrukcí. Návštěvníci se dočkají například nové recepce či šatny, které v budově předtím chyběly.
3. Slezská nemocnice ve svých prostorách připravuje muzeum ošetřovatelství; Na Dolní náměstí už pojedenácté zavítal legendární Pony Express; Od příštího pondělí jsou v prodeji vstupenky do Slezského divadla
4. Opavané už třetím rokem využívají služeb mateřského centra Neškola. Letos o prázdninách centrum nově pořádá každou středu výlety pro děti v okolí Opavy.
5. Rozhovor s vedoucí opavského mateřského centra Neškola, paní Svatavou Bláhovou.

Opavský magazín 9. 8. 2011

9. srpna 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Slezská nemocnice v Opavě se dočká úsporných opatření za účelem odbourání mínusového rozpočtu; kvalitu ani rozsah péče to však neohrozí, ba naopak.
2. Zdaleka ne všichni vědí, že Opava je v třídění odpadu na špici v rámci celé České republiky.
3. Tyčkařská exhibice; Opravy v Kateřinkách; Opava sponzoruje ostravskou zoo
4. V rámci Opavského kulturního léta vystoupilo na Horním náměstí divadelní uskupení Komici s.r.o.
5. V sobotu se SFC Opava, nováček 2. ligy, utkal s družstvem z Ústí nad Labem, které naopak sestoupilo z 1. ligy.

Opavský magazín 2. 8. 2011

2. srpna 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Bicykly se velmi často stávájí terčem zlodějů. Vedení města Opavy proto nechalo na některých místech instalovat bezpečnostní stojany na kola.
2. Mistrovství světa juniorů ve sjezdu na divoké vodě, které se minulý týden konalo na řece Moravici, přilákalo stovky diváků.
3. Masarykova střední škola a Vyšší odborná škola dostala grant na monitoring životního prostředí; Na opavské Hlásce zavlaje natrvalo vlajka Evropské unie; Radní odsouhlasili vyhlášení výběrového řízení na pronájem obchodního centra Slezanka
4. Čtyřicetiletý Martin Ramsauer z Opavy vybojoval na Světových letních hrách v Aténách druhé místo v plavání volným stylem. Jeho úspěch ocenilo i vedení Magistrátu.
5. Beseda s Robertem Kneblem, technickým ředitelem MS juniorů ve sjezdu na divoké vodě, které se konalo minulý týden na řece Moravici.

Opavský magazín 26. 7. 2011

26. července 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Mnozí z vás mají jistě ještě v paměti poslední tragickou nehodu na železničním přejezdu v Opavě Jaktaři, kde zahynuli dva lidé. Podobných případů v letošním roce přibývá a tak chce vedení města zajistit pro některé přejezdy lepší zabezpečení. V nejbližší době proto chtějí radní jednat se Správou železničních dopravních cest.
2. Asi víte, že v současné době probíhá za přispění Evropské unie budování cyklostezky mezi Velkými Hošticemi a Krnovem, která samozřejmě prochází i Opavou. V posledních týdnech práci zpomalil nález slovanského pohřebiště a pravěkých objektů. Archeologové okamžitě začali provádět průzkum a vzácné nálezy opatrně vyhrabávají.
3. Dnes tedy v úterý bylo slavnostně zahájeno MS ve sjezdu na divoké vodě. První závod pak odstartuje ve středu ve tři hodiny odpoledne v Hradci nad Moravicí. *** Hygienici nezjistili při kontrolách dětských táborů na Opavsku žádné vážnější nedostatky. *** Dětská hřiště v městských sadech budou dokončena až v září, tedy o měsíc později než bylo naplánováno. Firma, která projekt realizuje, se dostala do finančních problémů. Celkové náklady jsou asi 7 milionů korun.
4. Mnozí Opavané jistě uvítají nový kruhový objezd, který by měl zamezit zácpám, které vznikaly na Vančurově ulici. V době dopravní špičky je velmi obtížné vjet na Krnovsku ulici, což by kruhová křižovatka měla vyřešit. Bude u ní vybudována i benzínová čerpací stanice.
5. V minulém vydání Opavského magazínu jsme vám ukazovali dětský tábor pro milovníky koní v hřebčíně Albertovec. Teď vám představíme další příměstský tábor s pestrým programem, který také pořádá středisko volného času.

Opavský magazín 19. 7. 2011

19. července 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Vedení opavské nemocnice se snaží zamezit krádežím, které se v poslední době množí mezi pacienty. Policisté už od začátku roku šetří 9 případů, ale po pachateli zatím pátrají marně. Personál nemocnice sice zvýšil ostražitost ale nejjistější pro pacienty je, lépe si hlídat své věci.
2. Mnozí Opavané si už jistě všimli červených kontejnerů, které na některých místech ve městě přibyly na stávajících kontejnerových stáních. Tyto nádoby jsou určeny na elektroodpad, tedy na drobná elektrozařízení. Velké spotřebiče do nich ale nevhazujte.
3. Vedení Opavy zvažuji koncepci pro mateřské školy. Variantou je výstavba nové s asi 7 třídami nebo oprava 3 stávajících. *** Slezský FC získal první posilu. Na půlroční hostování přišel útočník Tomáš Mrázek. SFC také zkouší Záložníka Michala Kováře, který naposledy působil v Orlové. *** Zítra, tedy ve středu, se v městských sadech bude v rámci kulturního léta promítat film Adéla ještě nevečeřela. Začátek je v 21 hodin.
4. Opavské děti mají možnost využít nabídky centra volného času, které pro ně pořádají tzv. příměstské tábory. Ty spočívají v tom, že své ratolesti dají do péče pedagogů ráno a večer si je zase vyzvednou. Asi největší zájem je o tábor v hřebčíně Albertovec, kde se děti učí starat o koně.
5. Opavské ulice v posledních dnech vyzdobila zvláštní umělecká díla. Neobvyklá jsou hlavně tím, že nezasvěcený člověk nemusí u některých z nich vůbec poznat, že jde o umění. To je hlavně případ krychle, která zakryla nejznámější opavský vodotrysk před hláskou. Symposium má název Ztracená Opava a připravila ji galerie Gottfrei.

Opavský magazín 12. 7. 2011

12. července 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Další nehodu na nechráněném železničním přejezdu řeší opavští policisté. Její bilance je tragická. Dva mrtví a jedna těžce zraněná. Výstražné signalizační zařízení přitom prokazatelně fungovalo. Na Opavsku se podobných nehod na zabezpečených přejezdech letos stalo už pět, zatímco loni ve stejném období pouze dvě.
2. Teď by měli zbystřit především milovníci starších filmů, a to se vším všudy. Tedy i se špatnou kvalitou obrazu a zvuku, které ale mají bezesporu svou atmosféru. Právě pro ty je totiž určen Biograf na Ptačím vrchu. První představení si můžete vychutnat už ve čtvrtek
3. Slezský fotbalový klub testuje další dva hráče útočníka Admira Zukana z Bosny a Hercegoviny a brankáře Milana Heča z Uherského Hradiště. *** Nemocnice připravuje opatření proti okrádání pacientů, 10 případy v letošním roce se zabývá i policie. *** Opavské kulturní léto pokračuje zítra, tedy ve středu, promítáním filmu Trosečník v Městských sadech o 21 hodin.
4. Opava se možná už brzy stane centrem pro hru zvanou vodní fotbálek. I když to zní zvláštně, nejedná se o obdobu vodního póla, kde se do míče kope, ale o fotbal, který se hraje na nafukovacím hřišti s mokrou podlahou. Ve městě se konalo první neoficiální mistrovství republiky v této hře. Spíš než o sportovní zážitek, jde o legraci.
5. Hostem ve studiu je architekt Lubomír Dehner, autor projektu pro zlepšení rekreačního využití oblasti Stříbrného jezera v Opavě.

Opavský magazín 4. 7. 2011

4. července 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Projektu na vybudování rekreační oblasti Stříbrné jezero už nic nestojí v cestě. Vedení města se totiž podařilo domluvit s majiteli klíčových pozemků, které projektu stály v cestě. V roce 2013 by tak mohli Opavané začít značně vylepšenou oblast tzv. Sádráku využívat.
2. Opavští radní nesouhlasí se způsobem odvolání ředitele Slezské nemocnice doktora Milana Cveka a nelíbí se jim ani to, že na jeho místo byl prozatímně jmenován ředitel krnovské nemocnice. Situaci s obavami sledují i Opavané a mají strach ze zhoršení péče.
3. Městská knihovna bude od 1. července do 8. července uzavřená. Od 11. července pak bude otevřena každý pracovní den, ale v omezeném provozu. *** Nové představenstvo SFC Opava rozhodlo, že ženské družstvo pro sezonu 2011/2012 nebude zřízeno. Klub tímto děkuje všem zájemkyním o účast v tomto týmu. *** Ve čtvrtek začne Opavské kulturní léto. Úvodní akcí bude koncert bubenického orchestru Iva Samiece na Dolním náměstí.
4. Slezský fotbalový klub zahájil přípravu na novou sezónu. Hlavní změnou je samozřejmě to, že klub se po roce opět vrací do druhé ligy, kam jistě patří. I když byla pauza po sezóně jen velmi krátká, hráči už se na druhou nejvyšší soutěž těší.
5. O úspěších Insportline Triathlon Teamu Opava hovoříme s triatlonistou Tomášem Materou.

Komerční sdělení více

Blíží se největší taneční párty pod otevřeným nebem! Festival Beats for Love láme rekordy

Jubilejní 10. ročník festivalu Beats for Love se blíží raketovou rychlostí. Na začátku července festival rozproudí život v populární ostravské oblasti Dolních Vítkovic. Svým nabitým line-upem organizátoři nenechají v klidu žádného nadšence do elektronické taneční hudby. Aktuálně je navíc k dispozici kompletní seznam a denní line upy všech zahraničních hvězd, které na akci vystoupí. A je to doopravdy přehlídka jmen světových formátů!

OSTROJ slaví první úspěchy po náročném období. V prvním čtvrtletí 2024 rostl a hlásí zisk

Český průmysl prochází v posledních letech těžkým obdobím. Etapa dramatických změn zasáhla také společnost OSTROJ, pro kterou byl rok 2023 především o investicích a transformaci. Strategická rozhodnutí se pak pozitivně promítla už na začátku letošního roku – OSTROJ dosáhl v prvním čtvrtletí roku 2024 hospodářského výsledku před zdaněním o více jak 25 mil. Kč nad plánem pro toto období. První kvartál byl pro firmu naposledy ziskový v roce 2021.


Do strojírenství a metalurgie vstupují nové technologie, vodík a AI

České strojírenství a metalurgický byznys se nezadržitelně mění. Do hry vstupuje další automatizace, smart systémy, vodík a umělá inteligence. Tahounem změn jsou zatím spíše velké firmy, malým a středním podnikům stojí v cestě méně zdrojů na investice, nedostatek špičkových lidí i obava o kyberbezpečnost. V případě inovativních vodíkových technologií je pak problémem přílišná regulace předbíhající vývoj. Uvedli to zástupci Národního strojírenského klastru a účastníci konference Strojírenství Ostrava 2024.

Štěrkovna Open Music 2024: prodáno 90 procent třídenních vstupenek

Pořadatelé hudebního festivalu Štěrkovna Open Music, který se na břehu Hlučínského jezera bude konat 25. až 27. července, hlásí vyprodání 90 procent celkové kapacity třídenních vstupenek. Zároveň také se souhlasem města a hlučínské firmy Tomáš STRAUB investovali do festivalového areálu, aby byl v polovině léta lépe připravený na návštěvníky největší mimoostravské hudební přehlídky v Moravskoslezském kraji. Vystoupí na ní například Ewa Farna, Divokej Bill či Rybičky 48.

Ve WERK ARENĚ V Třinci se chystá INVENT ARENA, jediná soutěžní výstava patentů a vynálezů v ČR

Pracuje na něm intenzivně tým několika desítek lidí už několik měsíců a je jím jediná soutěžní výstava patentů a vynálezů svého druhu v České republice INVENT ARENA. Událost se uskuteční 12.-13. června ve WERK ARENĚ a má ambice rozšířit povědomí o vědeckých vynálezech a ukázat, že „pokrok“ ovlivňuje a posouvá dál všechny sféry našich každodenních životů a že „vědec“ či objevitel nemusí být vždycky badatel v laboratoři izolovaný od okolního světa, nýbrž kdokoliv z nás, našich dětí. Jen je potřeba mít ten správný směr.

4 kroky pro úspěšný den

Vykročte do každého dne pravou nohou a nastartujte den ranní rutinou, která promění ospalá rána ve chvíle, na které se budete pravidelně těšit. Základem úspěšného dne je vedle klidně prospané noci také klidné ráno. Udělejte si před každodenním kolotočem povinností alespoň pár minut pro sebe a uvidíte, že se vaše dny jak mávnutím proutku promění.

Inscenace Nejhorší věc na světě otevírá dialog o nelehkých cestách k sebepoznání

Divadlo loutek Ostrava rozvíjí programovou linii pro dospívající publikum i poslední premiérou sezóny. Hra s názvem Nejhorší věc na světě zpracovává téma náročného dospívání, zmatku a hledání sebe sama. Premiéra 17. května připadá na Mezinárodní den proti homofobii a transfobii. I těmto tématům se inscenace v režii Terezy Agelové věnuje.

Více