Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Obecní zabíjačka ve Světlé Hoře je již tradicí

Bruntál |

Obecní zabíjačka ve Světlé Hoře na Bruntálsku se už stala tradicí. Ve spolupráci s místní radnicí ji pořádá sdružení Světelská pohoda.

Obecní zabíjačka ve Světlé Hoře je již tradicí

Obecní zabíjačka ve Světlé Hoře na Bruntálsku se už stala tradicí. Ve spolupráci s místní radnicí ji pořádá sdružení Světelská pohoda.

Obecní zabíjačka se na prostranství před mateřskou školu ve Světlé Hoře konala letos už po osmé.

Leoš Sekanina, sdružení Světelská pohoda. „Světelská pohoda si dala za cíl obnovu a udržení tradic. Jednou z tradic jsou i venkovské zabíjačky, takže se to snažíme občanům trošičku přiblížit.“

Václav Vojtíšek (nez.), starosta Světlé Hory: „Zájem je, spíš se potýkáme s tím, že toho chybí a nikdy se nedá trefit, kolik by toho asi výrobků mělo být a jak by bylo potřeba uspokojit ty zájemce.“

Zabíjačka znamená spoustu práce. Všichni, kteří ji zajišťovali, museli vstávat už za kuropění. Pod kotli se zatápělo v šest hodin ráno.

Antonín Dudešek, řezník: „Budeme dělat jelita a jitrnicový prejt bude. Na tlačenku asi nebude materiál, poněvadž počítám, že to zase jako návštěvníci to sní, to pěkné maso, takže tlačenka nebude z čeho dělat.“

První dobroty mohli zájemci ochutnat kolem desáté. Řezník a jeho pomocníci pak v práci pokračovali.

Anketa, návštěvníci zabíjačky:

„Já jsem myslel, že koleno, ale teď zjišťuju, že nejradši mám játra, ledvinky, jazyk.“

„Já mám nejradši všecko, to je těžké.“

„Dobré to tady je, doporučuju. Vlastně ani ne, ať to nikdo neví.“

„Co máme nejraději z prasátka? Celé prase.“

Antonín Dudešek, řezník: Teď momentálně chystám sádlo, které se bude rozpouštět a půjde jako na cibulku. Cibulka se na něm bude dělat do jelit, na vnitřním sádle, střevové sádlo je tam a takové odřezky, takové to drobnější.“

Libuše Vojtíšková, sdružení Světelská pohoda: „No vařonka, vařonka. Klasická vařonka, kterou děláme vždycky na zabíječce a obzvlášť, když je zima, tak určitě půjde. Tady se vaří vnitřní sádlo, teda smaží vnitřní sádlo do jelit.“

V minulosti zabíjačka lidem na vesnici zajišťovala zásoby masa na dlouhou dobu. Byla to také příležitost k setkání široké rodiny a přátel. Tento důvod nyní jednoznačně převažuje.

Nahlásit chybu


K tématu

140. výročí založení zahájili hasiči za Světlé Hory setkáním s hejtmanem a starosty okolních obcí

10. července 2023 10:33 | Bruntál | Karel Soukop

Psal se rok 1883 když byl ve Světlé Hoře na Bruntálsku ustanoven Sbor dobrovolných hasičů. Dnes si tato jednotka, kterou tvoří společně i SDH Suchá Rudná, připomíná 140. výročí svého založení. Oslavit toto výročí přijel s hasiči i hejtman MS kraje a starostové okolních obcí.

140. výročí založení oslavili hasiči za Světlé Hory setkáním s hejtmanem a starosty okolních obcí

12. července 2023 9:04 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Psal se rok 1883 když byl ve Světlé Hoře na Bruntálsku ustanoven Sbor dobrovolných hasičů. Dnes si tato jednotka, kterou tvoří společně i SDH Suchá Rudná, připomíná 140. výročí svého založení. Oslavit toto výročí přijel s hasiči i hejtman MS kraje a starostové okolních obcí.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

24. dubna 2024 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

24. dubna 2024 12:11 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

21. dubna 2024 18:04 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Našlo se však nové řešení.

Unikátní výstava „Ve znamení černého kříže“ na bruntálském zámku

21. dubna 2024 17:53 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Velmi zajímavou a originální výstavu připravilo Muzeum v Bruntále ve výstavní síni bruntálského zámku. Pod názvem „Ve znamení černého kříže“ se zabývá se působením Řádu německých rytířů v Jeseníkách. Řád, vznikl již ve 12. století za křižáckých výprav do Palestiny nejprve jako řád špitální. Rytířským se stal až na konci 12. století za papeže Inocence III.

Největší investicí v Bruntále za posledních několik desetiletí je příprava lokality pro výstavbu domů a bytů

14. dubna 2024 19:24 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Město Bruntál čekají roky největších investic v jeho novodobé historii. Byla zahájena příprava strategické rozvojové lokality s pracovním názvem Lokalita Za mlékárnou. Jde o desetihektarovou plochu, na které vyrostou desítky nových domů, jak bytových, tak pro individuální bydlení.

Poslední halový turnaj ve futsale před začátkem fotbalové sezóny v Bruntále

7. dubna 2024 11:32 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Každému začátku předchází i nějaký konec. Jarní začátek fotbalové sezóny znamenal i v Bruntále konec zimních halových zápasů. Poslední turnaj ve futsale, který byl i přípravou na letní velkou kopanou, se odehrál v místní sportovní hale.

Stanislav Novák, fotograf proměn a událostí by se dožil 100 let, nyní má venkovní výstavu v Bruntále

31. března 2024 17:06 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Narodil se v roce 1923 a po studiích, praxi v Praze i válečném totálním nasazení v Německu žil a pracoval celých 45 let v Bruntále. Fotograf Stanislav Novák byl nejen geniálním dokumentaristou. Spolupracoval s mnoha novinami a jeho práci dodnes využívají historikové, badatelé a kronikáři.

Na bruntálském zámku proběhl velký velikonoční jarmark s kulturním programem

31. března 2024 0:28 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Navštívíme zámek v Bruntále, kde jeho provozovatel - Muzeum Bruntál připravil reprezentativní velikonoční jarmark. Již od ranních hodin se tady scházeli jednotlivci i celé rodiny. Jarmark proběhl v exteriérech zámku, nádvoří a přilehlých prostorách.

Obecní zabíjačka ve Světlé Hoře je již tradicí
Vydáno 24. října 2016 12:19, Bruntál, Karel Soukop
Obecní zabíjačka ve Světlé Hoře na Bruntálsku se už stala tradicí. Ve spolupráci s místní radnicí ji pořádá sdružení Světelská pohoda.

Obecní zabíjačka ve Světlé Hoře je již tradicí

Obecní zabíjačka ve Světlé Hoře na Bruntálsku se už stala tradicí. Ve spolupráci s místní radnicí ji pořádá sdružení Světelská pohoda.

Obecní zabíjačka se na prostranství před mateřskou školu ve Světlé Hoře konala letos už po osmé.

Leoš Sekanina, sdružení Světelská pohoda. „Světelská pohoda si dala za cíl obnovu a udržení tradic. Jednou z tradic jsou i venkovské zabíjačky, takže se to snažíme občanům trošičku přiblížit.“

Václav Vojtíšek (nez.), starosta Světlé Hory: „Zájem je, spíš se potýkáme s tím, že toho chybí a nikdy se nedá trefit, kolik by toho asi výrobků mělo být a jak by bylo potřeba uspokojit ty zájemce.“

Zabíjačka znamená spoustu práce. Všichni, kteří ji zajišťovali, museli vstávat už za kuropění. Pod kotli se zatápělo v šest hodin ráno.

Antonín Dudešek, řezník: „Budeme dělat jelita a jitrnicový prejt bude. Na tlačenku asi nebude materiál, poněvadž počítám, že to zase jako návštěvníci to sní, to pěkné maso, takže tlačenka nebude z čeho dělat.“

První dobroty mohli zájemci ochutnat kolem desáté. Řezník a jeho pomocníci pak v práci pokračovali.

Anketa, návštěvníci zabíjačky:

„Já jsem myslel, že koleno, ale teď zjišťuju, že nejradši mám játra, ledvinky, jazyk.“

„Já mám nejradši všecko, to je těžké.“

„Dobré to tady je, doporučuju. Vlastně ani ne, ať to nikdo neví.“

„Co máme nejraději z prasátka? Celé prase.“

Antonín Dudešek, řezník: Teď momentálně chystám sádlo, které se bude rozpouštět a půjde jako na cibulku. Cibulka se na něm bude dělat do jelit, na vnitřním sádle, střevové sádlo je tam a takové odřezky, takové to drobnější.“

Libuše Vojtíšková, sdružení Světelská pohoda: „No vařonka, vařonka. Klasická vařonka, kterou děláme vždycky na zabíječce a obzvlášť, když je zima, tak určitě půjde. Tady se vaří vnitřní sádlo, teda smaží vnitřní sádlo do jelit.“

V minulosti zabíjačka lidem na vesnici zajišťovala zásoby masa na dlouhou dobu. Byla to také příležitost k setkání široké rodiny a přátel. Tento důvod nyní jednoznačně převažuje.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000006068/obecni-zabijacka-ve-svetle-hore-je-jiz-tradici