Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Richard Kutěj

Předškolní vzdělávání pro děti je velmi důležité

25. března 2013 0:00 | Orlová | Richard Kutěj

Obrovský zájem rodičů provázel tento týden zápis dětí do orlovských mateřských škol. První kroky k úspěšnému vzdělávání jim zpříjemnili svou přítomností i někteří předškoláci.

Výstava v Orlové představuje nelehký boj o češství na Těšínsku

22. března 2013 0:00 | Orlová | Richard Kutěj

Budování české hrdosti a práva na domov v našem regionu. České národní hnutí. To jsou témata výstavy "Slezská vlasti, půdo svatá", která je k vidění v Orlové. Návštěvníky seznamuje s nelehkým prosazováním češství za dávných dob a také s hrdiny a osobnostmi tohoto hnutí na Těšínsku.

Orlovští školáci si v muzeu vyzkoušeli, jak se mluví po našymu

25. února 2013 0:00 | Orlová | Richard Kutěj

Nářečí "po našymu" se na Karvinsku a Těšínsku užívá již desítky let. O jeho historii, zajímavostech a dalších věcech se dozvěděli také orlovští školáci, a to na besedě, kterou pro ně připravila místní výstavní síň Muzea Těšínska.

V Orlové uctili oběti tzv. Sedmidenní války

29. ledna 2013 0:00 | Orlová | Richard Kutěj

Nejitřit staré jizvy a uctít ty, kteří si to zaslouží. V takovém duchu se nesl sobotní pietní akt na orlovském hřbitově, kde účastníci uctili památku těch, kteří v roce 1919 položili životy v takzvané Sedmidenní válce na Těšínsku. Akci pořádala Česká obec legionářská Moravskoslezského kraje.

Městu Orlová se nelíbí zkracování časů poboček pošty

25. ledna 2013 0:00 | Orlová | Richard Kutěj

Některé pošty v kraji omezují své služby. Například v rolové budou pobočky v částech Poruba a Město otevřeny jen do 16 hodin. Vedení města s tím nesouhlasí a žádá Českou poštu aby své rozhodnutí změnila.

Orlovskou pedagožku nominovaly děti na cenu Zlatý Ámos

15. ledna 2013 0:00 | Orlová | Richard Kutěj

Zlatý Ámos je anketa o nejoblíbenějšího učitele Česka. Své učitele nominují sami žáci a o vítězi pak rozhodne odborná porota. O Zlatého Ámose se letos bude ucházet také orlovská pedagožka Jana Lipovská, kterou do ankety vyslali její žáci ze Základní školy Mládí.

Psi trpí a utíkají kvůli hlučné pyrotechnice

2. ledna 2013 0:00 | Celý MS kraj | Richard Kutěj

Jsou před námi oslavy Silvestra, kteří si mnozí z nás nedovedou představit bez petard a světlic. Ty však mohou být nebezpečné pro lidi i pro zvířata. Především psi zažívají kvůli hluku v těchto dnech velké stresy. Mnohé pejsky výbuchy pyrotechniky natolik vyděsí, že utečou i kilometry daleko od svých pánů.

Orlovskému kostelu pomáhají i dobročinné koncerty

19. prosince 2012 7:56 | Orlová | Richard Kutěj

Orlovský evangelický kostel je o krok dál ve sbírce na opravu střechy. Navýšit částku pomohl koncert světoznámého sboru Permoník.

Orlová začne zabezpečovat sesuv půdy na Olmovci

26. září 2012 0:00 | Orlová | Richard Kutěj

V nejbližších týdnech by tam měly začít práce v lokalitě zvané Olmovec, které upraví tamní ujíždějící svah. Půjde o první etapu nutných úprav, na kterou se vedení našeho města podařilo od státu získat i nemalou dotaci.

Komerční sdělení více

Taháky letošní Ladné Čeladné jsou Monkey Business, Tata Bojs a Lenny

Festival Ladná Čeladná uvede Monkey Business, Tata Bojs, Lenny i další oblíbené české kapely. Hudební program doprovodí rozmanité aktivity pro malé návštěvníky, pro které bude připravena dětská zóna s atrakcemi, tělocvična i odpočinková zóna. V areálu základní školy se festival koná již podeváté, letošní ročník připadá na 2. a 3. srpna.

Huisman Czech Republic vyrábí přechodové lávky pro námořní průmysl

Společnost Huisman Czech Republic vyrábí a testuje přechodové lávky pro společnost SMST, která se specializuje na návrh a výrobu zařízení pro námořní průmysl. Tyto lávky (tzv. gangways) jsou vybaveny špičkovou technologií, která zajišťuje bezpečný a pohodlný přesun osob a nákladu mezi plavidlem a offshore plošinou i za náročných podmínek.

OKD modernizuje porubový dopravník za 43 milionů korun

Těžební společnost OKD dokončuje modernizaci jednoho z hřeblových dopravníků, sloužících v porubech Dolu ČSM k dopravě vytěženého uhlí s hlušinou. Na nejrozsáhlejší modernizaci letošního roku vynaložila 43 milionů korun.


Na zámku v Bravanticích se chystá Pálení čarodějnic i prvomájová prohlídka zámku

V sobotu 27. dubna se v areálu zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční 3. ročník Pálení čarodějnic, který pořádá Zámecký spolek Bravantice, z. s., ve spolupráci s klubem rodičů při zdejší základní škole. Chybět nebudou ani komentované prohlídky, díky nimž lze po objednání zámek navštívit také o víkendech, nebo na 1. máje. Prohlídky se konají vždy ve 14 hodin.

HSF System bude součástí 58. ročníku MFF Karlovy Vary. Přiveze „udržitelnou“ modulární scénu

Spolupráce stavební skupiny HSF System a Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary pokračuje. I v letošním roce bude realizována výstavba multifunkčního prostoru KVIFF.TV Park, který obdržel prestižní cenu Grand Prix Architektů 2023. Tento prostor slouží jako udržitelné a inovativní řešení pro festivalové zázemí. Po skončení festivalu se modulární stavba demontuje a může být znovu využita na jiných projektech.

Více