Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jan Plášil

Koncert anglické legendy Smokie v Novém Jičíně

11. června 2013 10:18 | Nový Jičín | Jan Plašil

V areálu na Skalkách proběhl v sobotu čtvrtý ročník festivalu Legendy. Hlavním hostem byla tentokrát opravdová legenda - britská kapela Smokie. Divákům předvedla, že i po letech je stále ve formě.

Aktuálně z dění ve městě Nový Jičín - 10. 6. 2013

11. června 2013 10:17 | Nový Jičín | Jan Plašil

Ve čtvrtek 6. června proběhlo první veřejné projednání k přípravě Strategického plánu města Nový Jičín na období 2014-2020. V pátek se na několika místech ve městě soutěžilo o další Pohár starosty města Nový Jičín. Třetí místo obsadila Základní škola Tyršova, stříbrnou pozici vybojovali žáci z Komenského 66 a absolutní vítězství a pohár starosty patří letos základní škole Jubilejní. Místní část Nového Jičína - Loučka - o víkendu slaví své šestistédevadesáté výročí založení.
Program oslav začne už v pátek společenským večerem a bude pokračovat celou sobotu až do nočních hodin. V rámci oslav můžete vidět v místní Orlovně dobové dokumenty z depozitáře Muzea Novojičínska. Kvůli oslavám bude během soboty uzavřena ulice Jičínská. V sobotu 15. června proběhne na Masarykově náměstí už 17. ročník turnaje STREETBALL.
Prezence začne o čtvrt na 9 ráno, v devět pak samotný turnaj. V případě nepříznivého počasí pořadatelé přemístí akci na Zimní stadion. Občané města v loňském roce odevzdali 688 kusů televizí, 1 684 PC monitorů a téměř 14 tun drobných elektrozařízení, vše bylo zrecyklováno. Lidé ve městě tak díky tomuto zodpovědnému přístupu výrazně pomáhají chránit životní prostředí. Návštěvnické centrum vás zve na výstavu fotografií Stanislavy Slovákové s názvem V zajetí květů. K vidění je do 30. června.

6. ročník Pochodu okolím Nového Jičína

11. června 2013 10:16 | Nový Jičín | Jan Plašil

Už šestý ročník turistického pochodu okolím Nového Jičín proběhl první červnový víkend. Pro jeho účastníky pořadatelé přichystali procházku po značených trasách, překvapením pro všechny pak byly i neznačené stezky. www.kctnovyjicin.cz

Mezinárodní den archivů i v Novém Jičíně

11. června 2013 10:14 | Nový Jičín | Jan Plašil

I letos slaví archivy, archiváři a také veřejnost Mezinárodní den archivů. Tento rok připadl 9. červen na neděli, v celém Moravskoslezském kraji i v Novém Jičíně ale program oslav probíhal několik dnů. V Novém Jičíně si také připomněli výročí narození hudebníka a učitele Jaroslava Štindla.

Aktuálně z dění v Novém Jičíně - 7. 6. 2013

7. června 2013 8:43 | Nový Jičín | Jan Plašil

Na městském úřadě ve čtvrtek proběhlo první veřejné projednání k přípravě strategického plánu města pro období 2014-2020. Charita Nový Jičín vyhlásila materiální sbírku humanitární pomoci lidem zasaženým povodněmi. Až do 17. června můžete do Charitního domu přinést hygienické a desinfekční prostředky, pracovní oděvy, lůžkoviny nebo další potřeby.
Do zaplavených oblastí pošle desinfekční prostředky a finanční pomoc i město Nový Jičín. Už 18. zasedání Zastupitelstva města proběhne v pondělí 10. června v 15 hodin v aule na radnici. Televize Polar vám jako vždy přinese jeho záznam. Vybraným tématům se budeme věnovat v následujícím expresu. Sociálně terapeutické dílny EFFATHA zvou na výstavu fotografií projektu "Poznáváme řemesla aneb jednou nohou v práci". Výstava bude k vidění od 10. do 14. června ve vestibulu novojičínské radnice.

Oslavy Dne děti v Novém Jičíně

6. června 2013 12:24 | Nový Jičín | Jan Plašil

I letos si děti v Novém Jičíně mohly užít oslavu svého dne na mnoha místech. S kamerou jsme navštívili středisko volného času Fokus a oslavu v místní části Žilina. Počasí si tento rok s dětmi i pořadateli dosyta vyhrálo.

Oslava Dne dětí na zámku v Kuníně

6. června 2013 11:03 | Nový Jičín | Jan Plašil

Mezinárodní svátek dětí oslavili o víkendu i na Kunínském zámku a to jedinečným způsobem. Právě děti z Husarské akademie Nového Jičína se proměnily v průvodce, kteří malým i velkým návštěvníkům nabídli odborný výklad. živě - klučina vykládá celé jméno Marie Walburgy A právě dobrá hraběnka na závěr prohlídky přijala a pozdravila všechny děti a představila jim svého nadějného studenta Františka Palackého. Celý zámek byl přestrojen v pohádkové království a během slunečného dne ho navštívilo přes 500 lidí.

Vítání nových občánků na novojičínské radnici

6. června 2013 11:01 | Nový Jičín | Jan Plašil

Na Městském úřadě ve středu přivítali 17 nejmladších občánků Nového Jičína. Aulu zaplnili rodiče a hlavně malé děti, které se narodily od počátku roku 2013. Často s nimi byli i starší sourozenci nebo prarodiče.

Ze zápisníku novojičínské policie

6. června 2013 9:13 | Nový Jičín | Jan Plašil

Poslední dny měli policisté na celém Novojičínsku plné ruce práce. Jeden z mnoha případu se odehrál v Novém Jičíně. Z obyčejné procházky čtyřiaosmdesátileté ženy se vyklubala nutná návštěva nemocnice. Srazil ji totiž opilý řidič. Petr Gřes, PIS PČR Nový Jičín Řidiči na Novojičínsku zatím bourají výrazně častěji než loni. Za stejné období je to už o čtyřiašedesát nehod více. Policii stále trápí i opilí řidiči a krádeže v zaparkovaných autech. Na ulici Hřbitovní ukradl zatím neznámý zloděj zabudovanou navigaci s autorádiem. V autě nenechal ležet ani sportovní tašku a letní bundu. Celkový účet - více než 40 tisíc korun.

Genetické testy pomáhají odhalit riziko rakoviny také v Novém Jičíně

5. června 2013 10:57 | Nový Jičín | Jan Plašil

Tisíce žen na celém světě inspiroval příběh herečky Angeliny Jolie, která si nechala odstranit obě prsa. Zájem o vyšetření na odhalení rizika rakoviny v posledních týdnech výrazně stoupl i v Novém Jičíně. Této problematice se věnují v genetické ambulanci místní polikliniky u Tonaku.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více