Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lidé z Dolní Lutyně a Věřňovic se v referendu vyslovili drtivě proti stavbě gigafactory

Očekávaný výsledek nastal u místního referenda, které se společně s evropskými volbami konalo v Dolní Lutyni, jejíž součástí jsou Věřňovice, kde se má stavět obří továrna se zatím oficiálně nezveřejněným výrobním záměrem. Neoficiálně má jít o výrobu baterií. Proti je 88 procent místních obyvatel, kteří k referendu přišli.

Obyvatelé Dolní Lutyně a Věřňovic v referendu rozhodnou, zda má být obec pro nebo proti gigafactory

30. května 2024 17:56 | Dolní Lutyně | Libor Běčák | Miniexpres Dolní Lutyně

Veřejná setkání, ale také pochůzky dům od domu. Zatímco odpůrci stavby průmyslového parku, sjednocení ve spolku Zachovejme Poolší, se snaží lidem vysvětlovat, proč proti stavbě bojovat, zástupci státu už s lidmi domlouvají kompenzace.

Farma Bezdínek otevřela nový skleník a energocentrum

V současnosti největší producent rajčat v Česku. To je Farma Bezdínek v Dolní Lutyni. Pro ještě větší zvýšení produkce nově zahájila provoz dalšího skleníku. Zároveň zde bylo otevřeno nové energocentrum, aby byla farma více energeticky nezávislá.

Farma Bezdínek na Karvinsku otevřela nový skleník a energocentrum

19. května 2024 22:08 | Dolní Lutyně | Andrea Holeszová | Eko magazín

V současnosti největší producent rajčat v Česku. To je Farma Bezdínek v Dolní Lutyni. Pro ještě větší zvýšení produkce nově zahájila provoz dalšího skleníku. Zároveň zde bylo otevřeno nové energocentrum, aby byla farma více energeticky nezávislá.

Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

Lidé z Dolní Lutyně a Věřňovic nechtějí na poli za domy továrnu utajovaného investora

Velmi rozjitřená atmosféra panovala v pondělí večer v Kulturním domě v Dolní Lutyni. Zástupci státu a kraje tam totiž lidem představili projekt nové továrny. Tu by zahraniční investor postavil na poli mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi, o čemž však lidé nechtějí ani slyšet.

Výstavba pro nového velkého zaměstnavatele získává podporu u lidí v Moravskoslezském kraji

21. března 2024 8:27 | Dolní Lutyně | Lukáš Zavadil

Obyvatelé Ostravska a Karvinska ve velké míře podporují plán na výstavbu areálu pro nového velkého zaměstnavatele na dosud nezastavěné zelené ploše. Tento krok má potenciál významně přispět k oživení lokální ekonomiky. Podle průzkumu, který v únoru provedl analytický ústav STEM, souhlasí s tímto záměrem dvě třetiny lidí v produktivním věku z okresů Ostrava a Karviná.

V Dolní Lutyni vyroste strategická průmyslová zóna. Měla by na ní stát obří továrna na baterie

Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje schválilo možnost zahájení přípravy plochy strategické průmyslové zóny v Dolní Lutyni na Karvinsku. O tuto lokalitu má zájem významný investor, který chce postavit obří továrnu na autobaterie.

Dolní Lutyně má novou čistírnu odpadních vod, napojí se více domů

Starou a kapacitně nevyhovující čistírnu odpadních vod v Dolní Lutyni nahradí nová, která je vybavena moderní technologií. Po spuštění provozu bude stará čistička zrušena.

Vykolejený vlak po nehodě v Dolní Lutyni bude vyprošťovat speciální tank

24. ledna 2024 12:00 | Dolní Lutyně | Monika Danková

Na železničním přejezdu v Dolní Lutyni na Karvinsku se brzy ráno stala tragická nehoda. Osobní vlak se tam srazil s nákladním automobilem. Při srážce zemřel strojvedoucí, podle Správy železnic 19 lidí utrpělo lehká a středně těžká zranění.

Vánoční kreativ v Dolní Lutyni vyvrcholil rozsvícením stromu

5. prosince 2023 18:19 | Dolní Lutyně | Libor Běčák | Miniexpres Dolní Lutyně

S velkým zájmem se setkal program, který se odvíjel první adventní neděli v centru Dolní Lutyně. Vyvrcholením bylo rozsvícení vánočního stromu.

Děti z MŠ Centrum v Dolní Lutyni mají na zahradě nové lanové centrum a týpí

27. září 2023 9:51 | Dolní Lutyně | Libor Běčák

Mateřská škola v centru Dolní Lutyně doplnila na školní zahradu nové herní atrakce. Děti nově využívají lanový park a dvě týpí.

Lidé se po covidové pauze opět vypravili na Dolnolutyňský májový pochod

21. května 2023 8:22 | Dolní Lutyně | Libor Běčák

S velkým zájmem se setkal 2. ročník Dolnolutyňského májového pochodu. Organizátoři, mezi kterými byli také dobrovolní hasiči z SDH Nerad, vyznačili dvě trasy o délce 6,5 a 16,5 kilometru.

Základní škola v Dolní Lutyni patří po rekonstrukci mezi nejmodernější v regionu

Základní škola v Dolní Lutyni prošla celkovou modernizací. Společně se zateplením byla vybavena moderní technologií pro vytápění a výrobu elektrické energie.