Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Libor Běčák

Bezmála 100 metrů vysoká věž Dolu Lazy je připravena k odstřelu

25. července 2024 11:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V sobotu v 10 hodin by se podle všech předpokladů měla poroučet k zemi betonová skipová věž bývalého Dolu Lazy v Orlové. V okolí už jsou připravené plochy, ze kterých bude moci odstřel sledovat i veřejnost.

Na opevnění Velká Šance připomněli historii ochrany hranic Slezska a pokřtili knihu

24. července 2024 17:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Velká sláva se konala na hraničním opevnění Velká šance v Mostech u Jablunkova. Se svými vojsky se tam setkali těšínský kníže Adam Václav a uherský velmož Juraj Thurzo.

Obec zajistila na Těrlickou přehradu nové odpočinkové molo

24. července 2024 11:38 | Těrlicko | Libor Běčák | Těrlický miniexpres

Lidé, kteří si přijdou odpočinout k Těrlické přehradě mohou využít nového mola. To se v těchto dnech montuje a už brzy bude přístupné. Na molu je možné se opalovat, posedět nebo z něj po žebříku sestoupit do vody.

Bývalou šachtu Gabrielu nechá kraj proměnit v moderní kulturní centrum připomínající historii Karviné

24. července 2024 10:25 | Karviná | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Úplně jiná připomínka historie Karviné, než klasické hornické muzeum. Moravskoslezský kraj představil projekt proměny bývalé šachty a okolí poblíž šikmého kostela. Sloužit bude místním i turistům.

Policisté vyrazili na vodní plochy kontrolovat plavce, plavidla i rybáře

22. července 2024 10:38 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Na vodních plochách v Moravskoslezském kraji, které slouží rekreaci a vodním sportům, se v průběhu letních prázdnin konají preventivní kontroly. Zaměřené jsou na bezpečnost plavců i posádek plavidel.

Nově stavěné elektrické stožáry využili hasiči k lezeckému výcviku

21. července 2024 20:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchrana osob z vysokého stožáru byla námětem výcviku hasičů z Frýdku-Místku. Využili přitom nově budovaných stožárů vysoké ho napětí ve Sviadnově.

Festival Colours of Ostrava skončil nejen pro pořadatele, ale i policisty, kteří hlídkovali v okolí

21. července 2024 14:52 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V neděli po odchodu drtivé většiny návštěvníků letošního ročníku festivalu Colours of Ostrava, bylo ukončeno i policejní opatření, které s ním přímo souviselo.

V hlučínské štěrkovně se utopila plavkyně

21. července 2024 14:28 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Několik metrů od břehu se v sobotu vpodvečer začala topit žena, která si šla zaplavat do šterkovny v Hlučíně. Přes pomoc lidí a později i profesionálních záchranářů se ji nepodařilo udržet při životě.

V noci na neděli vygradoval letošní ročník Colours of Ostrava

21. července 2024 7:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Colours of Ostrava 2024 je minulostí. V noci na neděli festival vyvrcholil ke spokojenosti tisíců návštěvníků.

Pětiletý chlapec se topil v Žermanické přehradě, jeho stav byl i přes pomoc kritický

20. července 2024 8:55 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V pátek odpoledne museli zdravotníci záchranné služby spěchat do Soběšovic na pláž Žermanické přehrady. Topil se tam pětiletý chlapec. Lidé ho vytáhli na břeh a poskytli první pomoc, ve které záchranáři pokračovali.

Komerční sdělení více

Tým neurologů FNO a LF OU s vědci z PF OU získal certifikaci metodiky neurokognitivní rehabilitace

Odborníci z týmu FN Ostrava, Lékařské a Přírodovědecké fakulty OU zpracovali pod vedením neuropsycholožky PhDr. Vladěny Jaremové přesný postup neurorehabilitační péče o pacienty s poškozením mozku v akutní fázi onemocnění. Jejich metodiku, která doposud v České republice chyběla, teď schválilo Ministerstvo zdravotnictví ČR. Pracovat podle ní mohou všechna zdravotnická zařízení.

Kolik se vypilo na Colours kohoutkové?

Na Colours of Ostrava nemohla chybět osvěžující Free water zone od společnosti Ostravské vodárny a kanalizace a.s. Čistou, osvěžující a ideálně vychlazenou kohoutkovou vodu mohl vyzkoušet každý účastník festivalu. OVAK vodobar byl přímo napojen na vodovodní řad. O správné nastavení a provoz zařízení se postarali promotéři z OVAKu. Za 4 dny se vypilo přes 8 000 litrů pitné vody.


FN Ostrava má mezi lékaři čtyři nové docenty

Akademický titul docent nově doplňuje jména čtyř lékařů FN Ostrava. Docenturu úspěšně zvládla doc. MUDr. Marcela Káňová, Ph.D., doc. MUDr. Martin Havel, Ph.D., doc. MUDr. et. MUDr. Jan Štembírek, Ph.D. a doc. MUDr. Lubomír Tulinský, Ph.D. Všichni jsou zároveň pedagogové na Lékařské fakultě Ostravské univerzity.

Podcast FNO: Co oko nevidí

Která je nejdůležitější a nenahraditelná část oka? Kam se posunula oční chirurgie za posledních 20 let? Je nutné, aby měla oční klinika i lůžkové oddělení? O tom a mnohém dalším je podcast s přednostou Oční kliniky FNO a LF OU MUDr. Janem Němčanským, Ph.D., MBA.

Colours of Ostrava v nových barvách. Za rok přivezou The Chainsmokers

Nová vizuální identita od grafického studia Najbrt a první interpret 22. ročníku. Závěrečná tisková konference letošních Colours of Ostrava přináší vedle zhodnocení dosavadního ročníku i novinky pro příští rok, včetně prvního interpreta, elektronického dua The Chainsmokers. Během uplynulých tří dnů areál přivítal 867 návštěvníků s průkazem osob se zdravotním postižením, na pokladnách bylo rozdáno bezmála tři tisíce dětských pásek a očekává se kolem tisíce seniorů, kteří mají na závěrečný den festivalu volný vstup.

Dakarská zóna na Colours of Ostrava? Ano, včetně premiéry nového závodního speciálu!

Návštěvníci multižánrového festivalu Colours of Ostrava každým rokem naleznou v areálu různé zajímavé prezentace a překvapení. Letos se mohou dostat do Dakarské zóny, kterou připravila Ostra Group, partner VIP zóny festivalu a hlavní partner závodního týmu Fesh Fesh, který svoji techniku do zóny zapůjčí. Dakarskou zónu návštěvníci naleznou mezi pavilonem U6 a Gongem.

Karvinská hornická nemocnice ulevuje pacientům s vážnými pohybovými potížemi botoxem

Karvinská hornická nemocnice (KHN) pomáhá pacientům, kterým komplikuje život vážné onemocnění nebo úraz, botulotoxinovými injekcemi. Látka, kterou lidé běžně znají z estetické medicíny, v KHN slouží pro rehabilitaci po cévní mozkové příhodě, po úrazech, při stavech spojených s roztroušenou sklerózou nebo s nádory mozku. V tuto chvíli má nemocnice v rehabilitační péči první desítku pacientů, kterým je „botox“ pravidelně vpravován do svalů. Další nemocní postupně přibývají.

Více