Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slezskoostravský hrad ukazuje život hraběte Wilczka a jeho polární expedici

Nová interaktivní výstava ve sklepení Slezskoostravského hradu představuje návštěvníkům zajímavou formou nejen osobu posledního majitele Slezskoostravského panství, ale taky jeho klíčovou roli v první rakousko-uherské polární expedici, které se dokonce sám zúčastnil.

Kvůli situaci v Liberty škrtá Slezská Ostrava v rozpočtu, společnost dluží obvodu 39 milionů

Zastupitelstvo Slezské Ostravy schválilo na zářijovém zasedání škrty v rozpočtu. Jejich důvodem je situace v ostravské huti Liberty, která aktuálně dluží obvodu 39 milionů korun v dani z nemovitých věcí.

Ostravou utíkali falešní vězni, adrenalinový závod Útěk v řetězech odstartoval na Slezské

Patnáctý ročník adrenalinové soutěže dvojic „Útěk v řetězech“ odstartoval poprvé v historii závodu z Ostravy. V té Slezské čekalo spoutané soutěžící hned pět z deseti náročných úkolů, které museli splnit na cestě za pomyslnou svobodou.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Zrekonstruovaná voliéra Papua navozuje atmosféru oceánského deštného lesa

Zoo Ostrava otevřela zrekonstruovanou a rozšířenou voliéru Papua. Návštěvníci v ní mohou nově obdivovat několik druhů oceánských opeřenců v kulisách, které připomínají jejich přirozené prostředí – papuánský deštný les.

Zrekonstruovaná voliéra Papua v ostravské zoo navozuje atmosféru deštného lesa

Zoo Ostrava otevřela zrekonstruovanou a rozšířenou voliéru Papua. Návštěvníci v ní mohou nově obdivovat několik druhů oceánských opeřenců v kulisách, které připomínají jejich přirozené prostředí – papuánský deštný les.

Kuchaři z Koblova se odreagovali od povodní na druhém ročníku Gulášfestu

Přestože se povodně dotkly většiny obyvatel Koblova a spoustu z nich připravily o vybavení domovů, o oblíbený Gulášfest se Koblované připravit nenechali. Místní tak dali jasně najevo, že se s nepříjemnými okolnostmi umí vypořádat. Pro některé z nich pak byla akce symbolem návratu k normálnímu životu.

Noc vědců přírodovědecké fakulty se vrátila do Slezské Ostravy, návštěvnost byla enormní

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity se připojila k vědeckým pracovištím dvou desítek českých vysokých škol a dalších institucí a přivítala stovky návštěvníků na letošní Noci vědců. Oproti loňskému roku se zájemcům představila ve vlastních prostorách na slezskoostravském Hladnově.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Slezskoostravská galerie představuje výstavu What the Pictures Wants Marka Nenutila

Po třech měsících obměnila Slezskoostravská galerie dosavadní expozici a přivítala nejnovější výtvarná díla Marka Nenutila. Umělec, který se nejvíc proslavil street artem a graffiti, nevystavuje ve Slezské Ostravě poprvé. Jeho tvorba ale oslovila i galerie v Německu, Španělsku, nebo Spojených státech.

Do pomoci poškozeným povodněmi se ve Slezské zapojili hasiči, dobrovolníci i zaměstnanci úřadu

V Antošovicích a Koblově dále pokračují práce s odstraňováním škod na rodinných domech zasažených povodněmi. Ruku k dílu přidali dobrovolníci, hasiči, městská policie i zaměstnanci úřadu městského obvodu. Ti postiženým nabízeli občerstvení, prostředky i pomoc.

Veřejnost se mohla vyjádřit k investičnímu záměru proměny Bohumínské ulice

O plánované proměně ulice Bohumínská jsme vás již několikrát informovali. Ulice je ale zase o krok blíž k transformaci v městskou třídu. O své podněty a připomínky k investičnímu záměru se mohli v minulém týdnu podělit nejen obyvatelé Slezské Ostravy na veřejném projednání.

Ve Slezské pomáhají poškozeným dobrovolníci, hasiči i úředníci

V Antošovicích a Koblově začaly práce s odstraňováním škod na rodinných domech zasažených povodněmi. Ruku k dílu přidali dobrovolníci, hasiči i zaměstnanci úřadu městského obvodu.

Zoo Ostrava zůstává po deštích uzavřena veřejnosti, otevře v sobotu

Ostravská zoologická zahrada zůstává zatím po vydatných deštích pro veřejnost uzavřená. Problémy nezpůsobily jen záplavy, škody přinesl také vítr a samotné srážky.

Po letní přestávce se na radnici vrátila hudba, posluchači si užili i árie z českých oper

Milovníci hudby zaplnili po letní přestávce opět obřadní síň Slezskoostravské radnice, aby si vychutnali další vystoupení z letošního Cyklu komorních koncertů. V kombinaci zpěvu a klavíru si tentokrát poslechli hlavně slavné skladby Antonína Dvořáka, čekal je ale i Smetana nebo Janáček.

Ve Slezské zasáhly povodně hlavně Antošovice a Koblov, obvod reaguje sbírkou a dobrovolnictvím

Povodně v důsledku vydatných dešťů se nevyhnuly ani Slezské Ostravě. Nejvíce postiženými částmi byly Antošovice a Koblov, které zaplavila sousedící řeka Odra. Městský obvod se ale potýkal i s dalšími problémy, souvisejícími s intenzivními srážkami.

Slezská Ostrava podruhé získala Cenu hejtmana za společenskou odpovědnost, pro úřad je motivací

Patnáctý ročník Ceny hejtmana Moravskoslezského kraje za společenskou odpovědnost opět ocenil firmy, organizace a obce za jejich zodpovědné chování k životnímu prostředí, společnosti i vlastním zaměstnancům. Mezi pět oceněných patřil už podruhé taky městský obvod Slezská Ostrava.

Hráz na Odře ve Slezské Ostravě vydržela a voda opadává, nejhorší je situace v Koblově a Antošovicích

16. září 2024 14:00 | Ostrava-Slezská Ostrava | Michal Slonina

Stejně jako většina Ostravy a Moravskoslezského kraje se ani Slezská Ostrava nevyhnula záplavám, souvisejícím s dlouhotrvajícími intenzivními dešti. Zasaženy byly hlavně části Koblov a Antošovice, které přímo sousedí s řekou Odrou. Lidé museli opustit své domovy a několik desítek nemovitostí skončilo pod vodou. Momentálně už hladina Odry ve Slezské Ostravě klesá.

Slezskoostravský korfbalový tým slaví bronz z mistrovství světa a čeká ho česká extraliga

Nové členy lákají v nové sezóně nejen florbalisté, ale i slezskoostravský korfbalový klub. Ten má v obvodu silnou základnu a patří mezi jeden z nejúspěšnějších klubů v Česku. To dokládá i zakončení předešlé sezóny, kdy pomohli slezskoostravští korfbalisté českému týmu k bronzové medaili z mistrovství světa.

MexikoFest lákal děti k florbalu a přivítal ve slezskoostravském klubu i nové finské posily

Už po čtvrté uspořádal slezskoostravský florbalový klub u své domácí arény rodinný festival MexikoFest. Jako vždy nechyběla kapela ani atrakce pro děti. V rámci letošního ročníku navíc FBC Ostrava představil své nové finské posily.

Prvňáčci ze Slezské mají za sebou první týden školy, na první školní den se těšili

Stejně jako v celé republice byl i ve Slezské Ostravě v minulém týdnu zahájen nový školní rok. Slezskoostravské základní školy zároveň slavnostně přivítaly nové prvňáčky, kteří tak mají za sebou první týden školy. V reportáži vám ukážeme jejich premiérový den.

SDH Muglinov uspořádal soutěž o putovní pohár, místní hasiči jej budou muset vybojovat zpět

Poslední prázdninový den patřil ve Slezské Ostravě dobrovolným hasičům. Muglinovský sbor uspořádal už tradiční hasičskou soutěž o ceny i putovní pohár. Ten letos bohužel ve Slezské Ostravě nezůstane a místní hasiči si jej budou muset příští rok vybojovat zpět.

Fotbalová TJ Jiskra Hrušov oslavila se zpožděním 70 let, fotbal si zahrála i stará garda

Slezskoostravská tělovýchovná jednota Jiskra Hrušov oslavila s dvouletým zpožděním svých sedmdesát let. Na domácím hřišti se v Muglinově sešli současní i bývalí hráči a funkcionáři oddílu a samozřejmě došlo i na samotný fotbal.

Slezská Ostrava oslavila konec žní Heřmanickými dožínkami, starosta obdržel dožínkový věnec

Slezská Ostrava oslavila období konce žní na dalším ročníku Heřmanických dožínek. Největší hospodář obce tradičně obdržel dožínkový věnec a bohatý program potěšil o předposledním srpnovém víkendu děti i dospělé.