Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Tylův sad prošel rozsáhlou revitalizací, bude sloužit relaxaci i vysokoškolské výuce

Práce na revitalizaci Tylova sadu ve Slezské Ostravě jsou po téměř osmi měsících dokončeny. Park získal nové chodníky, zeleň, mobiliář a celkovou novou podobu. Sloužit bude odpočinku i výuce studentů přilehlé Přírodovědecké fakulty.

Ve Slezské Ostravě ubývá sociálně vyloučených lokalit, jejich počet se snížil na polovinu

Ve Slezské Ostravě postupně ubývá sociálně vyloučených lokalit. V posledních pěti letech se městskému obvodu podařilo snížit jejich počet na polovinu. V oblastech dochází k rekonstrukcím, zvyšování bezpečnosti a realizaci různých komunitních projektů.

Studenti slezskoostravské ZUŠ předvedli na žákovském koncertě, co se naučili

Základní umělecká škola Edvarda Runda uspořádala ve svém sále malý žákovský koncert pro rodiče, příbuzné i přátele. Skladba koncertu byla různorodá od zpěvu až po hru na akordeon.

Slezská Ostrava řeší problém s černou skládkou, tvoří ji lampy veřejného osvětlení

Slezská Ostrava řeší v Heřmanicích nový problém s černou skládkou. U Heřmanického rybníka, který je chráněnou přírodní památkou, se objevil nový druh odpadu – použité lampy veřejného osvětlení. Problém je v současnosti v řešení městské policie.

Ve Slezské Ostravě ubývá sociálně vyloučených lokalit, jejich počet se snížil na polovinu

Ve Slezské Ostravě postupně ubývá sociálně vyloučených lokalit. V posledních pěti letech se městskému obvodu podařilo snížit jejich počet na polovinu. V oblastech dochází k rekonstrukcím, zvyšování bezpečnosti a realizaci různých komunitních projektů.

Do boje proti jedovaté haldě v Heřmanicích se zapojil také Jarek Nohavica

Do boje za urychlenou likvidaci nebezpečné haldy v ostravských Heřmanicích se prostřednictvím petice zapojují lidé nejen z Ostravy a okolí. Přímo na doutnající haldě svůj podpis připojil i zpěvák Jaromír Nohavica.

Slezskou Ostravu ovládly hasičské plesy, uspořádaly je sbory z Kunčiček a Heřmanic

Předposlední únorový pátek se ve Slezské Ostravě nesl v duchu plesů, a to plesů hasičských. Večery plné jídla, pití, tance a zábavy tradičně uspořádaly sbory dobrovolných hasičů z Heřmanic a Kunčiček a zakončily tak svou plesovou sezónu.

Radnicí Slezské Ostravy zněly české kvartety, účast na koncertu byla opět vysoká

U příležitosti roku české hudby vystoupilo v obřadní síni slezskoostravské radnice světově proslulé Janáčkovo kvarteto. Účast na koncertu byla vysoká a užili si jej jak návštěvníci, tak umělci.

Zamilované páry si užily valentýnskou prohlídku v ostravské zoo, nevadil jim ani déšť

Speciální valentýnskou akci v Zoo Ostrava nepřekazilo ani nepříznivé počasí. Zamilované páry využily zlevněný vstup do zoo a mohly se zúčastnit zajímavé tematické prohlídky, zaměřené na partnerské soužití zvířat.

Slezská má nové stojany na Slezskoostravské noviny, v budoucnu možná nahradí roznos do schránek

Obyvatelé Slezské Ostravy mají novou možnost, jak se dostat ke Slezskoostravským novinám. Městský obvod pořídil na podnět občanů nové novinové stojany. Ty možná v budoucnu úplně nahradí neefektivní roznos periodika do schránek.

Senioři ze Slezské Ostravy oslavili masopust v Kulturním domě Muglinov

Senioři ze Slezské se letos v hojném počtu opět sešli na masopustu v Muglinově, který pro ně každoročně pořádá město ve spolupráci s obvodem Slezská Ostrava. Nechyběly masky, maškary, hudba, ani pohoštění.

Plesovou sezónu zahájil ve Slezské Ostravě hasičský ples SDH Muglinov

Plesovou sezónu letos ve Slezské Ostravě zahájili dobrovolní hasiči z Muglinova. K tanci jim zahrála skupina Nancy a připravená byla i bohatá tombola.

Na Slezskoostravském hradě jsou k vidění mistrovské kopie korunovačních klenotů

Originály korunovačních klenotů jsou k vidění jen jednou za pár let a vždy pouze na krátkou chvíli na Pražském hradě. Výstava České korunovační klenoty na dosah proto přináší návštěvníkům jedinečnou příležitost, prohlédnout si mistrovské kopie svatováclavské koruny, jablka a žezla v klidu a zblízka.

Do Hrušova se vrací práce i bydlení, na proměně lokality se podílejí developeři i městský obvod

V Hrušově roste nový výrobní závod, který vytvoří do roku 2027 přes 1000 pracovních míst. Bude součástí hrušovských logistických areálů, které vznikly na území nevyužívaných brownfieldů. Spolupráce developerů s městským obvodem vede k postupné proměně zanedbané lokality, do které by se měl vrátit život.

Slezskoostravský hrad ožil masopustním veselím, nechyběl průvod ani zabijačka

Rej masek, souzení kozla, lidové písně a pravá hradní zabijačka. Nejen to mohli v neděli zažít návštěvníci tradičního masopustu na Slezskoostravském hradě. Čtyřicetidenní velikonoční půst zahájili ve Slezské Ostravě s velkou pompou.

Slezskoostravská galerie vystavuje díla Marcina Krawczuka, inspirovaná jsou hudbou i starými mistry

Polský výtvarník Marcin Krawczuk nově vystavuje ve Slezskoostravské galerii. Jeho obrazy jsou inspirované hudbou i historickými díly jeho předchůdců. Vernisáž výstavy proběhla 1. února.

Slezská Ostrava je díky novým opatřením lépe připravená na povodně

Slezská Ostrava patří mezi ostravské městské části nejvíce ohrožené povodněmi. Nová protipovodňová opatření se proto týkala také slezskoostravského obvodu. Dřívější ochranná opatření doplnila nově moderní siréna a aktualizované povodňové plány.

Slezskoostravský hrad ožil masopustním veselím, nechyběl průvod ani zabijačka

Rej masek, souzení kozla, lidové písně a pravá hradní zabijačka. Nejen to mohli v neděli zažít návštěvníci tradičního masopustu na Slezskoostravském hradě. Čtyřicetidenní velikonoční půst zahájili ve Slezské Ostravě s velkou pompou.

Fotograf Martin Straka potěšil besedou seniory z domova Kamenec ve Slezské Ostravě

31. ledna 2024 12:45 | Ostrava-Slezská Ostrava | Michal Slonina

Oceňovaný fotograf, komentátor a reportér Martin Straka v pátek potěšil svou návštěvou domov Kamenec ve Slezské Ostravě. Seniorům přichystal besedu o své práci i životě fotografa a rovnou slíbil, že není poslední.

Slezská Ostrava uspořádala koncert na počest ostravským skladatelům

31. ledna 2024 12:30 | Ostrava-Slezská Ostrava | Michal Slonina

Radnicí Slezské Ostravy znovu zazněl klavír a zpěv. Stejně jako loni připravil městský obvod pro milovníky hudby cyklus komorních koncertů. První letošní koncert nesl název Pocta ostravským skladatelům a podíleli se na něm také ostravští umělci.

Pěstounská rodina ze Slezské Ostravy se postarala už o 11 dětí

24. ledna 2024 16:45 | Ostrava-Slezská Ostrava | Michal Slonina

Díky pěstounské péči na přechodnou dobu nemusí být v Ostravě děti umisťovány do ústavů. Mezi krátkodobými pěstouny je také Iva Janečková ze Slezské Ostravy, která se se svým manželem pěstounství věnuje už devět let. Za tu dobu prošlo manželům rukama 11 dětí.

Slezskoostravští dobrovolní hasiči svolali valné hromady, tématem byly i oslavy 130 let

24. ledna 2024 15:45 | Ostrava-Slezská Ostrava | Michal Slonina

Sbory dobrovolných hasičů ze Slezské Ostravy se po roce opět sešly na valných hromadách, kde hasiči zhodnotili uplynulý rok a projednali plány na ten letošní. Dva sbory na výročních valných hromadách oslavily 130 let od svého založení.

Slezskoostravská radnice je už 66 let kulturní památkou, původní radnice ale stála jinde

16. ledna 2024 18:30 | Ostrava-Slezská Ostrava | Michal Slonina

Na konci minulého roku byla v Ostravě věnována velká pozornost budově Nové radnice, která je nově národní kulturní památkou. Pozornost si ale zaslouží i radnice Slezské Ostravy, která je další ostravskou významnou historickou stavbou. Pod památkovou ochranou je už 66 let.

Michálkovická ulice má nové osvětlení, nová technologie reaguje na aktuální světelné podmínky

16. ledna 2024 18:00 | Ostrava-Slezská Ostrava | Michal Slonina

O rekonstrukcích na Michálkovické ulici jsme vás v minulém roce průběžně informovali. Ulice má nový povrch, chodníky i zastávky hromadné dopravy. Koncem roku došlo i na výměnu veřejného osvětlení, které je nyní úspornější a zajišťuje lepší bezpečnost.

Slezská Ostrava navýšila kapacitu Senior Taxi, místo jednoho taxi nově jezdí dvě

16. ledna 2024 17:30 | Ostrava-Slezská Ostrava | Michal Slonina

Slezská Ostrava má nové vozidlo Senior Taxi. Jedno už totiž nestačí. Slezskoostravská radnice jeho nasmlouváním reaguje na zvyšující se poptávku po této službě. Obě vozidla jsou k dispozici seniorům i zdravotně postiženým.