Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Brzóska

Rytíři zahájili sezónu na hradě Hukvaldy

6. dubna 2018 14:27 | Celý MS kraj | Jiří Brzóska

Hrad Hukvaldy po zimě otevřel své brány veřejnosti. Na návštěvníky čeká zajímavý program. Kromě tradičních akcí se lidé mohou těšit i na novinky.

Polský„Forrest Gump“ má jasný cíl, chce pomoci synovi

5. dubna 2018 12:53 | Celý MS kraj | Jiří Brzóska

Moravskoslezským krajem prochází polský „Forrest Gump“. 38letý Piotr Wróbel má ale jasný cíl. Dojít pěšky do San Marina, aby pomohl svému šestiletému postiženému synovi.

Na Velikonoce se ve Stonavě důkladně připravují

29. března 2018 20:02 | Stonava | Jiří Brzóska

K velikonočním svátkům a tradicím patří neodmyslitelně pondělní koledování. Ve Stonavě se něj připravují velmi důkladně a zajímavým způsobem.

Zastupitelé schválili dva dotační programy

28. března 2018 19:37 | Stonava | Jiří Brzóska

Zastupitelé schválili dva dotační programy, které jsou určeny občanům Stonavy. První se týká vlastníkům budov, druhý ozdravného pobytu.

Akce „Ukliďme svět, ukliďme Česko“ proběhne i ve Stonavě

28. března 2018 19:35 | Stonava | Jiří Brzóska

Už po páté letos proběhne v celé České republice akce s názvem „Ukliďme svět, ukliďme Česko“. Jejím cílem je úklid černých skládek a drobného nepořádku ve městech, obcích a ve volné přírodě, který za sebou zanechali neukáznění občané nebo firmy. 7. dubna se tato ekologická akce uskuteční poprvé i ve Stonavě.

Mezigenerační setkání má své kouzlo i před velikonocemi

28. března 2018 19:34 | Stonava | Jiří Brzóska

V rámci mezigeneračního setkání se pravidelně scházejí stonavské děti s místními seniory v Domě s pečovatelskou službou ELIM. Před velikonocemi si společně četli a tvořili velikonoční přáníčka. Zajímavá velikonoční nálada panovala ale i v mateřské škole na Hořanech.

V MS kraji se jmelí ze stromů odstraňuje chemicky

28. března 2018 14:42 | Celý MS kraj | Jiří Brzóska

Na území celého MS kraje probíhá v těchto dnech likvidace jmelí ze stromů. Nejčastěji se používá ořez. V některých městech ale arboristé používají v boji s tímto parazitem novinku, chemický postřik.

RBP Street hockey 2018 pomalu míří do finále

27. března 2018 14:21 | Stonava | Jiří Brzóska

Kompletní jména účastníků Velkého finále turnaje RBP Street hockey 2018 zatím nejsou známa. Kvůli vysoké nemocnosti a jarním prázdninám ještě dvacet škol neodehrálo oblastní kolo. Organizátoři proto prodloužili termín nahlášení výsledků do 4. dubna.

Ve Stříteži budou železniční přejezd chránit závory

23. března 2018 15:06 | Celý MS kraj | Jiří Brzóska

Železniční přejezd ve Stříteži na Frýdecko-Místecku budou zanedlouho chránit závory. Místní občané zvýšení bezpečnosti vítají. Doufají ovšem, že Správa železniční dopravní cesty zároveň upraví i přilehlé nástupiště. Pro cestující je totiž velmi nebezpečné.

Plánované setkání horníků se v Ostravě neuskuteční

22. března 2018 14:52 | Celý MS kraj | Jiří Brzóska

Hornické spolky se stydí za Ostravu. Město totiž nepodpořilo letošní setkání hornických a hutnických měst a obcí ČR. Magistrát oponuje, hornických tradic si vážíme, upřednostňovat ale nikoho nebudeme.

Komerční sdělení více

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.


Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.

NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

Více