Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Brzóska

V knihovně se lidé seznámili se skvosty lidového vyprávění, přiblížil je Daniel Kadlubiec

12. února 2020 9:20 | Stonava | Jiří Brzóska

Stonavská knihovna pravidelně pořádá různé akce pro širokou veřejnost. Jednou z nich byla lednová beseda profesora Daniela Kadlubce, který čtenářům přiblížil historii vzniku jeho knihy od Těšína k Bohumínu. Besedu svým vystoupením obohatily Děcka ze Stonavy.

Na retroplese se návštěvníci vrátili do 80-tých let

12. února 2020 9:09 | Stonava | Jiří Brzóska

Sál Domu PZKO se v pátek 7.2.2020 proměnil v pomyslnou retro školu. Právě v duchu RETRO totiž spolek Rodiče a škola uspořádal školní ples.

Prvnáčci dostali vysvědčení v prostorách družiny, školu čeká velká rekonstrukce

5. února 2020 9:35 | Stonava | Jiří Brzóska

Prvňáčci dostali své první vysvědčení. Paní učitelka jim ho ovšem rozdala v úplně jiné třídě, než ve které začali školní rok.

Obec rozdělila peníze spolkům na jejich činnost

5. února 2020 9:34 | Stonava | Jiří Brzóska

Stonavští zastupitelé schválili žádosti o dotace z Programu podpory kulturní, společenské a sportovní činnosti v obci Stonava na rok 2020 v celkové výši téměř 5 milionů korun. Bez takovéto podpory obce by se spolková činnost ve Stonavě mohla velmi těžko rozvíjet.

Karneval dětí z MŠ Hořany (bez komentáře)

5. února 2020 9:24 | Stonava | Jiří Brzóska

V reportáži, která nepotřebuje žádný komentář, se přesuneme do sálu domu PZKO, který se proměnil v jedno velké pohádkové ledové království. Děti z mateřské školy tady společně s kouzelnicí Radanou a jejím sněhovým kamarádem prožili karnevalové odpoledne plné kouzel, her a tanečků.

Průřez 13.ročníkem festivalu Stonavská Barborka

29. ledna 2020 20:07 | Stonava | Jiří Brzóska

Je tomu už 13 let, co se ve Stonavě začalo pravidelně na přelomu listopadu a prosince soutěžit v ansámblovém zpěvu. Soutěž nese název Stonavská Barborka a v celém světě nemá obdoby.

V obci platí tři nově aktualizované obecně závazné vyhlášky

22. ledna 2020 15:41 | Stonava | Jiří Brzóska

V závěru loňského roku zastupitelé schválili tři obecně závazné vyhlášky. Čeho se týkají, to se dozvíte v naší první reportáži.

Pozvánka na setkání s autorem knihy Od Těšína k Bohumínu

22. ledna 2020 15:40 | Stonava | Jiří Brzóska

Místní knihovna Stonava Vás srdečně zve v pondělí 27.1.2020 v 16.30 na setkání s prof. PhDr. Karolem Danielem Kadłubcem. Tématem je představení jeho knihy OD TĚŠÍNA K BOHUMÍNU. V programu vystoupí soubor Děcka ze Stonavy. Knihu, která obsahuje 580 lidových vyprávění z 32 lokalit, mezi nimi i ze Stonavy bude možno si po setkání ve stonavské knihovně zakoupit.

Reprezentační ples obce zahájil plesovou sezónu

22. ledna 2020 15:11 | Stonava | Jiří Brzóska

Plesovou sezónu ve Stonavě každoročně zahajovali myslivci. Letos je ale změna. Jak jsme Vás už informovali, myslivecké sdružení Stonávka ples v letošním roce nepořádá. Sezónu v domě PZKO proto zahájila svým reprezentačním plesem obec.

Radnice zavedla nová pravidla pro ukládání odpadu na sběrném místě

15. ledna 2020 14:43 | Stonava | Jiří Brzóska

Od nového roku doznalo stonavské sběrné místo pro ukládání odpadu mnoha změn. Kromě provozní doby bude uložení odpadu umožněno jen občanům Stonavy.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více