Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Libor Běčák

Jablunkov v minulosti několikrát lehl popelem, už 140 let ho před požáry chrání hasiči

14. února 2022 16:48 | Jablunkov | Libor Běčák

Nejvýchodnější město republiky mohlo mít úplně jinou podobu. Vzhled Jablunkova se v minulosti měnil podle toho, jak moc jej zasáhly ničivé požáry. Několikrát lehl popelem téměř celý. Už 140 let však město chrání dobrovolní hasiči, kteří teď k výročí vydali obrazovou publikaci.

Obrazová publikace mapuje 140 let činnosti hasičů z Jablunkova, který dříve několikrát lehl popelem

12. února 2022 12:48 | Jablunkov | Libor Běčák

Hasiči z Jablunkova vydali knihu, která mapuje 140 let jejich činnosti. Připomíná také několik velmi ničivých požárů, které Jablunkov postihly ještě před založením hasičské jednotky.

I na zavřených šachtách jsou stále připravené podzemní úkryty před radiací nebo chemickou havárií či útokem

11. února 2022 9:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

72 hodin. Takový je limit pro přípravu podzemních úkrytů civilní ochrany, které se nacházejí v areálech uzavřených černouhelných dolů na Karvinsku. V případě ohrožení by v nich našly bezpečí zhruba 3 tisíce lidí.

Policisté zadrželi 15letého agresivního násilníka, který zbil a oloupil ženu o cigaretu

11. února 2022 7:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jen několik dnů trvalo, než se policistům z Havířova podařilo odhalit a nakonec i zadržet pachatele loupežného přepadení ženy na nástupišti vlakové zastávky Havířov Střed.

Třinecké železárny postihla další provozní havárie. Tentokrát unikla pára z kotle

9. února 2022 9:42 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nezvykle velké množství páry se valilo ve středu dopoledne nad Třineckými železárnami. Příčinou byla havárie v energetickém provozu.

Rychvalďané třídí více odpadu, přesto ho stále hodně putuje na skládku

8. února 2022 12:39 | Rychvald | Libor Běčák

Obyvatelé Rychvaldu se stále více zlepšují v třídění komunálního odpadu. Přesto město vidí rezervy, které by mohly přispět ke snižování nákladů za odvoz nevytříděného odpadu na skládku.

Báňští záchranáři ošetřovali zraněného horníka, do nemocnice ho vezl vrtulník

4. února 2022 19:10 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pracovní úraz utrpěl v pátek dopoledne horník v podzemí černouhelného dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku. První pomoc mu poskytli jeho kolegové a báňští záchranáři.

Frýdlant zdobí studentské umělecké dílo Hlava, mapuje myšlení mladých lidí

4. února 2022 12:41 | Frýdlant nad Ostravicí | Libor Běčák

Frýdlant nad Ostravicí zdobí další umělecké dílo. Stojí v parku na náměstí T. G. Masaryka a jeho spoluautory jsou studenti gymnázia, kteří ho vytvořili v rámci projektu Co nosíme v hlavě, ve kterém měli zmapovat myšlení současných mladých lidí.

Šofér malého tahače přes ozdoby za sklem málem neviděl na cestu

4. února 2022 10:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dobrý odhad na hříšníky mají policisté, kteří hlídkují u hraničního přechodu s Polskem v Chotěbuzi. Na kontrolním stanovišti přímo při vjezdu na české území zastavili menší tahač a pak už se jen nestačili divit.

Řidiči měli v pátek problémy na zledovatělých silnicích, pěší se klouzali po chodnících

4. února 2022 9:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Zledovatělé silnice a chodníky potrápily v pátek ráno motoristy i chodce. Na některých úsecích se ledovka držela až do 9. hodiny.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více