Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Libor Běčák

Ostravská letecká záchranka hlásí za loňský rok rekordní počet zásahů. Vrtulník tam vzlétl 652krát

31. ledna 2024 13:19 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Letecká záchranka Moravskoslezského kraje zaznamenala v roce 2023 rekordních 652 zásahů, což je o 39 více než v roce 2022. Nejvytíženějším měsícem byl v uplynulém roce červenec, kdy byl průměrně záchranářský vrtulník povolán třikrát denně. Celkem vrtulník strávil na událostech v loňském roce více než 28 tisíc letových minut, v přepočtu tedy bezmála 470 hodin.

Postrach rodinných domů a pozemků je zpět za mřížemi

31. ledna 2024 13:11 | Ostrava-město | Libor Běčák

Policisté z Ostravy pátrali po neznámém pachateli, který se od října loňského roku do současnosti vloupal jak na pozemky rodinných domů, garáží, ale mnohdy i do samotných domů. Jeho teritoriem byly především místní části Slezské Ostravy, ale nevyhnul se také částem v Mariánských Horách nebo v Petřkovicích.

Centrum Poruby vyklidil zásah kvůli úniku chladicího média na zimním stadionu

31. ledna 2024 6:28 | Ostrava-Poruba | Libor Běčák

Poměrně široké okolí zimního stadionu v Ostravě-Porubě bylo ve středu ráno uzavřeno kvůli zásahu složek IZS při podezření na havárii na chladicím systému. Na únik upozornil automatický systém. Několik osob bylo po ohlášení havárie evakuováno.

Strážníci slouží ve Frýdlantě nad Ostravicí už třetím rokem

30. ledna 2024 16:08 | Frýdlant nad Ostravicí | Libor Běčák

Městská policie ve Frýdlantě nad Ostravicí si letos v květnu připomene třetí rok své činnosti. Od loňského listopadu strážníci slouží v nepřetržitém provozu.

Kraj chce pomoci firmám, které jsou v problémech kvůli ocelářskému gigantu Liberty Ostrava

30. ledna 2024 12:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška v úterý na jednání předsednictva Tripartity MSK představil návrh konkrétních opatření, která by mohla pomoci firmám doplácejících na složitou situaci v ocelářském gigantu Liberty Ostrava.

Policisté s drony natáčeli přestupky řidičů kamionů na dálnici, hlavně předjíždění

30. ledna 2024 9:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policejní dron se před několika dny pohyboval nad ostravským úsekem dálnice D1 ve směru na Olomouc. Dokumentoval přestupky řidičů kamionů, zejména jejich pomalé předjíždění a omezování ostatních řidičů.

Poslední činná šachta v zemi, Důl ČSM na Karvinsku, by měla letos vytěžit přes milion tun uhlí

30. ledna 2024 8:52 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Těžba černého uhlí v posledních dvou dolech na Ostravsku se chýlí ke svému nevyhnutelnému konci. Ten nastane počátkem roku 2026. Horníci však i přesto v podzemí dobývají dostupné zásoby uhlí, které se nyní na trhu dobře prodává.

Kraj ocenil posledního výrobce lidových krpců titulem Mistr rukodělné výroby

29. ledna 2024 18:32 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jediný výrobce tradiční lidové obuvi – krpců v regionu Karel Kufa se stal Mistrem tradiční rukodělné výroby Moravskoslezského kraje 2023. Díky němu a dalším lidem, kteří se věnují starým řemeslům, se uchovávají tradice a odkaz minulých generací.

Mladík se v noci těžce poranil pádem z 1. patra, záchranáři ho museli uspat

29. ledna 2024 17:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Novém Jičíně se 22letý nešťastník při pádu z výšky 1. patra poranil tak vážně, že i když byl v době ošetřování při vědomí, záchranáři záchranné služby ho museli před převozem do nemocnice na místě intubovat a uvést do umělého spánku.

Distributor pervitinu na Jablunkovsku dovedl kriminálku a zásahovku až do varny na Karvinsku

29. ledna 2024 13:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V závěru minulého roku se kriminalistům z třineckého toxi týmu vyplatila jejich několikaměsíční práce, kdy se jim podařilo na základě nashromážděných poznatků a další operativní činnosti dostat od distributora metamfetaminu (pervitinu) až k samotnému výrobci. Vše vedlo k zadržení a obvinění dvou mužů (ve věku 33 a 41 let) a jedné ženy (28 let). Jejich předmětem zájmu byl pervitin a působištěm především Jablunkovsko v okrese Frýdek- Místek.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více