Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Libor Běčák

Lidé vybírají peníze na dron s termokamerou, aby s ním v polích zachraňovali zvěř před břity žacích strojů

19. června 2023 12:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Zemědělci, myslivci a dobrovolníci se snaží už několik let najít způsob, jak zachránit zvěř schovanou v polích před ostrými břity žacích strojů. Jednou z vysoce účinných se ukazuje vyhledávání zvěře pomocí dronů s termokamerami. Minimálně jeden takový by chtěli pořídit ve Václavovicích.

Dítě na kole vjelo v Havířově přímo před policejní vůz, do nemocnice ho vezl vrtulník

15. června 2023 18:25 | Havířov | Libor Běčák

Nešťastná nehoda se stala ve čtvrtek odpoledne v Havířově-Šumbarku. Policejní hlídka tam v obytné zóně srazila mladého cyklistu.

Pohár z tenisového turnaje čtyř měst vybojovali na domácích kurtech Rychvaldští

28. května 2023 11:53 | Rychvald | Libor Běčák

Putovní pohár každoročního klání v tenisové čtyřhře mezi Rychvaldem, Petřvaldem, Bohumínem a Dolní Lutyní tentokrát zůstává v Rychvaldě. Právě jeho tenisté se v turnaji dostali do finále, kde hráli o 1. a 2. místo.

ČČK z Rychvaldu při oslavě 70 let pořádal akci pro veřejnost a děti

28. května 2023 11:50 | Rychvald | Libor Běčák

Český červený kříž v Rychvaldě slaví 70 let své činnosti. Na náměstí v centru města proto pro veřejnost uspořádal velkou prezentaci. Akce byla navíc spojená s dnem dětí, proto nechyběly soutěže a program pro nejmenší návštěvníky.

Běžkaři v Hrabové závodili ve 100. ročníku Memoriálu Hanče a Vrbaty

27. května 2023 20:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vydatné sněžení, které střídal přívalový déšť. Takové počasí v sobotu provázelo závodníky, kteří se na svých běžkách vydali záludnou trať v ostravské Hrabové. Místní recesisté z Klubu hrabovských alkoholiků tam pořádali 100. ročník memoriálu O hůlku Václava Vrbaty a Bohumila Hanče.

Děti z Jablunkovska si zábavnou formou připomněly Den Země

26. května 2023 13:13 | Jablunkov | Libor Běčák

Tradiční Den Země se letos v Jablunkově konal s mírným zpožděním. Děti z celého Jablunkovska procházely stanoviště s různou tématikou, která byla v parku za radnicí, u integrovaného výjezdového centra a v Muzeu trojmezí.

Kvůli vážným závadám musely bagry část dálnice u Frýdku-Místku opět rozbít

25. května 2023 12:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Část obchvatu Frýdku-Místku je v těchto dnech uzavřena a veškerý provoz ve směru od Ostravy je vedený přes centrum města. Důvodem je nutnost provést reklamační opravu povrchu vozovky.

Přívalový déšť během pár minut lidem vyplavil domy, které teď musejí vysoušet

24. května 2023 7:15 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bouřky s vydatným přívalovým deštěm způsobily v úterý odpoledne velké škody na majetku lidí na Třinecku a v okolí Frýdlantu nad Ostravicí. Hasiči zasahovali u více než 30 případů. Lidé mají vyplavené domy, garáže a sklepy. Škody budou odstraňovat několik týdnů.

Po Vítkovicích se bude festival Pojez konat ještě v Karlově Studánce a Ostravici

22. května 2023 11:00 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Mezi významné krajské akce podporující návštěvnost regionu patří festival Pojez. Návštěvníkům nabízí možnost ochutnat všelijaké speciality regionálních bister, restaurací a výrobců.

Na 54. ročníku Slezských dnů v Dolní Lomné vystoupilo 11 folklorních souborů

22. května 2023 9:14 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Dolní Lomné se konal další ročník přehlídky folklorních souborů. Letos to byl už 54. ročník Slezských dnů, které patří mezi nejvýznamnější folklorní akce u nás. V programu se představilo 11 souborů.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více