Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Libor Běčák

V Jeseníkách se možná bude opět těžit zlato, geologové zkoumají vydatnost ložiska

18. ledna 2023 9:29 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzestup ceny zlata na světových trzích byl důvodem obnovení průzkumu vydatnosti ložiska ve Zlatých horách. Státní podnik DIAMO tam nyní provádí odběry vzorků, aby se potvrdilo, zda je výhodné zlato těžit.

Těrličané hromadně sesbírali podněty proti stavbě nechtěného obchvatu

16. ledna 2023 10:26 | Těrlicko | Libor Běčák

Obce ležící na trase budoucího obchvatu Havířova udělaly další krok proti jeho stavbě. Nesouhlas se stavbou silnice vyjadřují lidé z Horní Suché, Těrlicka i Třanovic.

Lidé z Horních Bludovic dali radnici v referendu mandát k dalšímu boji proti výrobně plastů

14. ledna 2023 19:53 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Místní referendum, které se z podnětu radnice konalo v Horních Bludovicích, skončilo souhlasným výsledkem pro to, aby obec podnikala další kroky proti záměru investora postavit výrobnu plastových produktů pro zdravotnictví.

Umělci s motorovými pilami vytvořili na Pustevnách Jurský svět z ledu

13. ledna 2023 16:38 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velkému náporu turistů budou až do začátku února opět čelit beskydské Pustevny. Od soboty tam totiž budou vystaveny sochy z ledu. V letošním ročníku řezbáři tvořili pravěké tvory. Na Pustevny bylo pro 23. ročník Ledového království přivezeno 44 tun ledu, ze kterých umělci vyrobili téměř 30 soch. Lidé si je mohou prohlédnout ve dvou velkých stanech, kde jsou chráněné před sluncem.

V Havířově se voliči k urnám trousí postupně, v Horních Bludovicích stáli frontu

13. ledna 2023 15:09 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Několik minut museli v pátek ve volební místnosti vystát lidé, kteří přišli volit prezidenta a současně i hlasovat v místním referendu v Horních Bludovicích.

V podzemí Dolu ČSM pokračuje vyšetřování neštěstí po otřesu

13. ledna 2023 10:39 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jeden mrtvý horník a dalších 16 zraněných. Taková je bilance neštěstí, které se stalo ve čtvrtek dopoledne v podzemí černouhelného Dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku. Příčinou byl otřes, který nastal po prudkém uvolnění napětí v poddolované hornině.

Turisty čeká na Pustevnách pravěk, sedm řezbářů tam z ledu vytvořilo Jurský svět

12. ledna 2023 15:38 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velkému náporu turistů budou až do začátku února opět čelit beskydské Pustevny. Od soboty tam totiž budou vystaveny sochy z ledu. V letošním ročníku řezbáři tvořili pravěké tvory.

Otřes v Dole ČSM zabil jednoho horníka, několika zraněným pomohli báňští záchranáři

12. ledna 2023 10:39 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na různých místech Karvinska lidé ve čtvrtek dopoledne zaznamenali chvilkové zachvění země. Jednalo se o projev uvolnění napětí v hornině v místech, kde probíhala těžba černého uhlí.

Chovatelé z Palkovic nahlásili počty chované drůbeže a dalšího ptactva

10. ledna 2023 15:44 | Palkovice | Libor Běčák

Aktuální mimořádné nařízení vyhlášené v regionu kvůli ptačí chřipce museli splnit také v Palkovicích.

Horní Bludovice mají problém, účelová změna územního plánu byla pravomocně zrušena

9. ledna 2023 12:20 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Krajský úřad Moravskoslezského kraje rozhodl, že Změnu č. 3 Územního plánu Horních Bludovic ruší v celém rozsahu. Zhatil tím snahu zastupitelstva účelově bránit záměru soukromého investora postavit výrobnu produktů pro zdravotnictví.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více