Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Lucie Poláková

Orlovský Dům dětí a mládeže velkolepě oslavil své výročí

8. června 2010 17:04 | Orlová | Lucie Poláková

Už dvacet let funguje v Orlové jedno z nejaktivnějších zařízení města, Dům dětí a mládeže. Ten dnes nabízí desítky zájmových činností, a to nejen pro děti a mládež, ale také pro dospělé. Dům dětí a mládeže své výročí oslavil opravdu velkolepě, a to pořádnou show, která měla několik repríz.

Dny města Orlové i Orlovský jarmark již tento týden

8. června 2010 16:32 | Orlová | Lucie Poláková

Hned dvě velké akce zažije o tomto víkendu město Orlová. V sobotu to bude tradiční Orlovský jarmark na Starém náměstí v historickém centru města. V neděli se pak všichni budou moci vypravit do orlovského letního kina, kde se odehraje náhradní termín Dnů města. Více se dozvíte v následující pozvánce.

Školní vysílání 8. 6. 2010: Slavnost čtení

8. června 2010 14:00 | Karviná | Lucie Poláková

V MěDK Karviná se konala 27. května akce pod názvem "Slavnost čtení". Prvňáčci ze ZŠ Školská si připravili pro své rodiče vystoupení nazvané "Cesta kolem světa za 30minut". Všichni se ale těšili na slavnostní pasování na čtenáře, kterého se společně s naší paní ředitelkou Mgr. Ivou Hefnerovou ujal i starosta Dolní Lutyně Mgr. Pavel Buzek. Slavnost čtení se všem moc líbila. Reportáž připravili: Petr Wawrzyczek a Tereza Búliková.

Národnostní menšiny v Karviné aneb festival "Prolínání kultur"

8. června 2010 12:00 | Karviná | Lucie Poláková

Na Masarykově náměstí se lidé opět bavili. Karvinský výbor pro národnostní menšiny společně s městským domem kultury připravil pro širokou veřejnost již tradiční akci nazvanou "Prolínání kultur aneb známe se navzájem." Tady je malá reportáž.

Beseda 8. 6. 2010 - Kristína Ježowiczová

8. června 2010 10:59 | Karviná | Lucie Poláková

Ve studiu dnes vítám paní doktorku Kristínu Ježowiczovou, předsedkyni Oblastní stomatologické komory v Karviné, se kterou si budeme povídat o tom, jak to vypadá se zubní péčí dětí na Karvinsku.

Sedmnáctý ročník tradičního turnaje ve stolním tenise

7. června 2010 17:11 | Stonava | Lucie Poláková

10 mužů a 3 ženy se o víkendu ve školní tělocvičně utkali v tradičním turnaji dospělých ve stolním tenisu. Letos se konal už jeho 17. ročník, který byl - stejně jako ty předchozí - otevřený všem, kteří ve Stonavě bydlí nebo bydleli, v obci pracují či pracovali nebo mají na jejím katastru zahrádku.

Pozvánka na dětské radovánky ve Stonavě

7. června 2010 16:17 | Stonava | Lucie Poláková

Zdá se, že počasí konečně přestalo stávkovat a že se i letos dočkáme léta. Na to se těší hlavně děti, které už zanedlouho čekají dva měsíce prázdnin. Tuto sobotu si na ně udělají generální zkoušku v parku u Domu PZKO, v případě deštivého počasí své radovánky přesunou do velkého sálu.

Lékaři varují před mozkovou příhodou

7. června 2010 15:30 | Karviná | Lucie Poláková

V naší republice je 30 až 40 tisíc lidí ročně zasaženo zákeřnou nemocí - akutní mozkovou příhodou. Jen v Karvinské hornické nemocnici pomáhají až 350ti pacientům ročně v boji s touto nemocí. Pojďte se o této civilizační chorobě dozvědět něco více.

Biblioteka przed wakacjami - Knihovna o prázdninách

7. června 2010 15:14 | Stonava | Lucie Poláková

W Bibliotece Regionalnej w Karwinie Frysztacie należy w czerwcu zaopatrzyć się w wakacyjną lekturę, w lipcu biblioteka będzie nieczynna. Regionální knihovna v Karviné bude mít v červenci zavřeno.

Koncert absolwentów - Koncert absolventů

7. června 2010 15:03 | Stonava | Lucie Poláková

Stonawskiej publiczności przedstawiło się pięcioro uczniów PSzA w Karwinie, czworo z nich to wychowankowie polskiej szkoły w Stonawie. Stonavskému publiku se předvedlo pět žáků ZUŠ v Karviné, čtyři z nich navštěvovali polskou školu ve Stonavě.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více