Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Historik připomněl na baště události, které se odehrály před 75 lety

11. července 2020 13:59 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Klub rodáků a přátel města se ve své činnosti věnuje také historii Nového Jičína a okolí. Do svého sídla si proto pozval pracovníka okresního archivu, který připomněl události staré 75 let. Tedy jak se město vzpamatovávalo z 2. světové války.

Do Hückelových vil se za čas dostane každý, ale pouze virtuálně

11. července 2020 13:08 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Kulturní památku, Hückelovy vily, budou moci lidé virtuálně navštívit na webu. Díky snímání 3D kamerou se jim otevřou veškeré prostory, včetně sklepení. Záznam také poslouží pro budoucí restaurátorské práce.

Flascharův důl u Oder je nový turistický cíl kraje, jeho zpřístupnění trvalo šest let

10. července 2020 10:24 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novým turistickým lákadlem Moravskoslezského kraje je historický břidlicový důl. Nachází se uvnitř Veselského kopce u Oder na Novojičínsku. Slavnostní otevření štoly uzavřelo šestileté úsilí zpřístupnit důlní dílo veřejnosti.

Nový Jičín chce vizi do budoucna, plánuje, jaký by měl být za sedm let

10. července 2020 9:28 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská radnice připravuje strategický plán rozvoje na následujících sedm let. Zásadní dokument má definovat, jakým směrem by se mělo města ubírat v oblasti kvality života. Dokončen má být v únoru příštího roku.

Červený koberec z Karlových Varů rozprostřeli i v Kině Květen

10. července 2020 8:32 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Mezinárodní filmový festival se letos kvůli stále platným omezením přesunul z Karlových Varů do téměř stovky kin v České republice. Červený koberec rozprostřeli i v novojičínském biografu, který se k projektu Tady Vary připojil.

Klece ve sklepích novojičínské školy nahradí šatní skříňky

9. července 2020 12:39 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Začaly prázdniny, školní budovy jsou opět bez dětí, ovšem některé plné stavebních dělníků. Například v novojičínské Základní škole Tyršova začala rekonstrukce suterénu. Klecové šatny tu nahradí mezi dětmi dlouho žádané skříňky.

Devátý “kruháč” v Novém Jičíně zaplatí kraj, město ze svého přidá na projekt a chodníky

8. července 2020 10:27 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Už několik let plánuje Nový Jičín kruhovou křižovatku v blízkosti centra. V tuto chvíli je před dokončením projektová dokumentace. Na realizaci se bude podílet i Moravskoslezský kraj, který téměř celou stavbu zafinancuje.

Podnikatelé si s novojičínskou radnicí vyměnili názory o aktuálním dění

8. července 2020 9:38 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nelehká situace v ekonomice nebo strategický plán rozvoje města. To byla hlavní témata schůzky, na které se sešlo vedení radnice s místními podnikateli. Řeč byla také o podpoře turismu a cyklostezkách.

V Novém Jičíně zažijete filmové Vary, nechybí ani červený koberec

7. července 2020 11:17 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Mezinárodní filmový festival se letos kvůli stále platným omezením přesunul z Karlových Varů do téměř stovky kin v České republice. Červený koberec rozprostřeli i v novojičínském biografu, který se k projektu Tady Vary připojil.

Řešení parkování se bude řídit akčním plánem, schválili ho zastupitelé

7. července 2020 9:29 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Několik měsíců připravovaná koncepce statické dopravy v Novém Jičíně dostala zelenou. Zastupitelé ji přijali bez výhrad. Radnice tak má k dispozici plán, jak v následujících čtyřech letech řešit problematiku nedostatku parkovacích míst.

Komerční sdělení více

Kompletní průvodce dovolenou v Turecku: Nechte se okouzlit Orientem

Turecko je jednou z nejoblíbenějších destinací pro dovolenou, a to z dobrého důvodu. Tato země nabízí fascinující směs východních a západních vlivů, bohatou historii, nádherné pláže a jedinečnou kuchyni, která vás nadchne. Pokud plánujete svou dovolenou v Turecku (nebo o ní jen přemýšlíte), tento komplexní průvodce vám poskytne všechny informace, které potřebujete pro nezapomenutelný zážitek.

Dětskou kliniku FNO ovládli Pokémoni

Vestibul Kliniky dětského lékařství FN Ostrava se na jedno dopoledne změnil v ráj Pokémonů. Organizátoři z neziskové organizace Haima Ostrava, která při klinice funguje a dlouhodobě pomáhá vážně nemocným dětem a jejich rodinám, připravili návštěvníkům ze všech dětských oddělení fakultní nemocnice pestrý program s názvem Tvoř, hraj a bojuj.


Společně do hor! Déšť – nedéšť pomoci chlapci s handicapem!

Vodaři pomáhají. Voda nevoda, déšť nedéšť. Téměř 70 zaměstnanců SmVaK Ostrava vyrazilo v sobotu 5. října na ikonický lašský kopec Čupek mezi Baškou a Metylovicemi na Frýdecko-Místecku. Druhý ročník akce Společně do hor! musel být kvůli povodňové situaci odložen, a nakonec se konal v deštivém počasí, i když nepršelo s takovou intenzitou jako v původně plánovaném termínu. A vysoká účast pomohla dobré věci!

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.

Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.

Více