Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Petra Dorazilová

Rozšíření silnice se zahrádek u NJ dotkne okrajově

23. října 2017 12:45 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Ředitelství silnic a dálnic chystá modernizaci silnice I/48 také v úseku od Rybího směrem do Bělotína u Hranic na Moravě. V blízkosti této komunikace u Nového Jičína stojí zahrádkářská osada. Její uživatelé mají obavy, zda stavba neovlivní jejich pozemky.

Miroslava Janoušková představuje Výběr z díla II

23. října 2017 11:34 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Po letní výstavě v Žerotínském zámku je nyní tvorba výtvarnice Miroslavy Janouškové k vidění také na Staré poště. Prostory galerie naplňují zejména předměty ze skla. To přetavila jednak do iluzorních představ, a také do užitečných podob táců a hodin.

Nový Jičín volil ANO, Piráty a Okamuru

23. října 2017 11:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Volby do poslanecké sněmovny proběhly v Novém Jičíně hladce a bez komplikací. Také v tomto městě jasně vyhrálo hnutí ANO, které získalo něco málo přes 33 procent hlasů. Na druhém místě u zdejších občanů skončila s více než 15 procenty Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury a třetí Česká pirátská strana, pro kterou hlasovalo přes 10 procent účastníků voleb. Těsný počet hlasů 8,73 a 8,72 procent získaly ODS a ČSSD. Přes pěti procentní hranici se dostali také KSČM a KDU-ČSL. V Novém Jičíně bylo pro volby do poslanecké sněmovny registrováno 19 170 voličů. Volební účast byla 57,25 procent. Lidé v tomto městě, stejně jako v celém Moravskoslezském kraji, vybírali z téměř 8 stovek kandidátů ze 26 politických stran a hnutí. A Nový Jičín bude mít v Poslanecké sněmovně také zastoupení. Za hnutí ANO získal mandát Jiří Strýček, který byl pětkou na krajské kandidátce. V současné době je členem zastupitelstva města.

Aktuálně z Nového Jičína

22. října 2017 9:06 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Devět ze 14 navržených příležitostí pro rozvoj Nového Jičína schválili zastupitelé města. Vycházeli z výsledků květnového Veřejného fóra, kde občané navrhovali své vize. Město by se tedy mělo zabývat například vybudováním přírodní cyklostezky “Čertova stezka”, rozšířením zázemí pro rekreaci na Čerťáku, výsadbou stromů na náměstí nebo řešením dopravní situace u Čedoku. * V rámci Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání Novojičínska se pro rodiče malých dětí koná přednáška psycholožky Lidmily Pekařové, a to v sobotu 4. listopadu od dvou hodin odpoledne v aule Střední odborné školy Educa. Téma přednášky zní: Komunikace s dětmi anebo proč to neumíme. * Středisko volného času Fokus připravuje v termínu podzimních prázdnin tábor Cestou spadaného listí. Děti od 6 do 15 let se mohou vydat na čtyřdenní pobyt do Rychaltic. * Muzeum Novojičínska zve na výstavu Tajemství hlíny. V Rytířském sále je ke shlédnutí umělecká a lidová keramika s ukázkou tvorby současných výrobců z regionu. Výstava je pojata jako dotyková a je určena také návštěvníkům se zrakovými handicap..

Odhad volební účasti v kraji je téměř 60 procent

21. října 2017 15:39 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Hlasování o budoucím složení poslanecké sněmovny skončilo. Úderem čtrnácté hodiny se uzavřely volební místnosti. Odhad volební účasti v Moravskoslezském kraji je kolem 60 procent.

Univerzita třetího věku zahájila 15. školní rok

21. října 2017 9:05 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Seznamovat se i v důchodovém věku s novými poznatky, například z oblasti historie, zdraví a financí - to jsou cíle Univerzity III. věku. V Novém Jičíně funguje tento vzdělávací projekt řadu let a před pár dny začal další semestr.

Volební místnosti mají dané parametry

20. října 2017 23:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V těchto okamžicích už lidé přicházejí do volebních místnost a nebo už mají hlasování do poslanecké sněmovny za sebou. Příprava voleb ovšem ve městě začíná zhruba 3 týdny před termínem konání. Posledním krokem je chystání volebních místností. V Novém Jičíně na to měl přípravný tým čtyři dny.

Gemma navrhla deváťákům, co dál po škole

20. října 2017 19:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Stovky žáků devátých tříd řeší v současné době, co dál po absolvování základní školy. Výstava Gemma, která se konala v Novém Jičíně, jim představila střední školy a učiliště většinou z Moravskoslezského kraje, ale i ze Zlínska a Olomoucka.

Voliči z NJ Loučky vyměnili pingpongárnu za školu

20. října 2017 16:07 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V souvislosti s aktuálními volbami se museli na změnu připravit všichni voliči v novojičínské místní části Loučka. Poprvé přicházejí odevzdat svůj hlas na jiné místo. Volební místnost se z původního prostoru ve sportovní hale na stolní tenis přesunula do Základní školy Dlouhá.

MHD se s novým dopravcem připojí k systému ODIS

20. října 2017 14:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Městskou hromadnou dopravu v Novém Jičíně začne v prosinci provozovat nový dopravce a cestující čekají změny. Budou jezdit v nových elektrobusech a městská přeprava bude zařazena do krajského systému ODIS.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více