Jak na servis auta před zimou
Jak připravit auto na zimu: baterie, brzdy, pneu, kapaliny i výbava. Praktické tipy pro spolehlivý start a bezpečnou jízdu i v mrazu.
Vydatná polévka Bigos se stala pro rok 2011 jídlem Moravskoslezského kraje. Rozhodla o tom soutěž Jak šmakuje Moravskoslezsko. Její vyvrcholení se uskutečnilo první říjnovou neděli na hradě Hukvaldy. Nádherné počasí, vynikající atmosféra, zábava pro děti i pro dospělé a hlavně tradiční regionální delikatesy přivábily na hrad 5 tisíc lidí.
Bliží se třetí noc. Zavodníci bojují již 3 dny a 5 hodin. Milan se
podle imformací ze 16h UT nachazi na 11. mistě. Tuto noc ho čeká
protivítr asi kolem 10 uzlů. Zavodníci zůstávájí hodně pohromade a
zatím nic není rozhodnuto. Může se stát, že celý zbytek závodu až na Madeiru pojede celá flotila proti větru.
Dnes v 17:17 odstartoval náš nejlepší sólový jachtař Milan Koláček sólový jachtař Milan Koláček do závodu přes Atlantický oceán Transat 6,50. V závodě dlouhém 4200 mil (cca 8000 km) bude Milan bojovat se 78 soupeři.
79 sólových jachtařů má za sebou první noc na moři. Milan Koláček na Gaben > Follow Me se drží na čele, v pozicích ze 0400 UTC je na 5. místě. Ze všech favoritů volí Milan nejsevernější variantu trasy, nejblíže rhumb line. Podle předpovědí by mělo sice více foukat na jihu Biskajského zálivu, ale směr větru by měl být ideálnější pro lodě více na severu. Znát nyní tu správnou variantu trasy, znamená to samé, jako vytáhnout eso z rukávu.
Milan Koláček na Gaben Follow Me bojuje v náročných podmínkách uprostřed Biskajského zálivu. K mysu Finisterre, kde se konečně závodníci dostanou do stabilního větru, mu schází 170 mil, tedy cca den plavby. Na vedoucího Davida Raisona Milan ztrácí jen 8 mil.
Poslední dva dny na souši zbývají našemu sólovému jachtaři Milanu Koláčkovi. V neděli odstartuje do sólového závodu přes Atlantik Transat 6,50. Tři roky příprav vrcholí v těchto dnech v La Rochelle.
Milan Koláček na Gaben - Follow Me spolu se soupeři zažívá těžké chvíle u mysu Finisterre. Oblast bez větru se postavila startovnímu poli do cesty. Nejrychleji se podařilo projet závodníkům nejdále
na severu, což byl především Jorg Riechers, Seb Rogues a David Raison. Milan bohužel do této skupiny nepatřil.
Kulinářská soutěž Jak šmakuje Moravskoslezsko vyvrcholí už tuto neděli Gastrofestivalem na hradě Hukvaldy. Šéfkuchaři pod vedením gastroexperta Mirka Horáka budou připravovat jídlo podle regionálních receptů, které postoupily do finále soutěže. Můžete ochutnat například Bigos zbojníka Ondráše, Knedle v kyšlym zelu, Lovecké závitky či Hrachulky mojí babičky.
Náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Jiřího Vzientka, který se zasadil o založení nové regionální tradice v podobě soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko, jsme se zeptali, jak soutěž vznikla. Vzientek rovněž prozrazuje, jak by tato nová tradice měla oživit zájem o regionální jídla v našem kraji.
Odborník na gastronomii Mirek Horák se stal patronem nové kulinářské soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko. Ta vznikla s cílem propagovat regionální kuchyni a oživit typické krajové speciality, které pak budou lidé zase rádi vařit.
Jak připravit auto na zimu: baterie, brzdy, pneu, kapaliny i výbava. Praktické tipy pro spolehlivý start a bezpečnou jízdu i v mrazu.
AHOL – Vyšší odborná škola získala 2. místo v VI. ročníku prestižní soutěže School Friendly.
Prostřednictvím Nadace OKD věnovala těžební společnost OKD v letech 2023 a 2024 celkem 60 milionů korun z mimořádných zisků na podporu 20 veřejně prospěšných projektů měst a obcí v okresech Karviná a Frýdek – Místek, které historicky ovlivňovala či nadále ovlivňuje těžba černého uhlí. Nyní se tyto projekty dokončují a poslouží ke zlepšení života obyvatel hornického regionu.
Předprodej vstupenek na VOCES8, Adama Plachetku a charismatickou Dashu s Epoque Quartet právě spouští Svatováclavský hudební festival. Připraveny jsou i dárkové vouchery či nové VIP vstupenky, které nabízí blízké setkání s interprety v příjemném prostředí s pohoštěním.
Projekt Technologické agentury ČR umožnil obcím a městům posílit svou odolnost (resilienci) v těchto velmi turbulentních časech. Konsorcium univerzit v rámci tohoto projektu nabídlo praktická a dobře uchopitelná řešení odolnosti. Jak uvádí hlavní řešitel projektu za Slezskou univerzitu doc. Jan Nevima, hlavní motivací v aplikovaně orientovaném výzkumu bylo ukázat městům a obcím srovnání jejich odolnosti v čase a také prostřednictvím praktických příkladů nabídnout možnosti, jak svou odolnost dále podpořit.
Ikonický vánoční kamion Coca-Cola i tento rok vyráží na cestu, aby přivezl kouzlo Vánoc, spojil lidi a podpořil dobrou věc. A tradičně poputuje celý výtěžek z kamionu na podporu Červeného kříže. Vyměňte vánoční shon za chvíle radosti, užijte si společné okamžiky se svými nejbližšími a zastavte se u vánočního kamionu ve Frýdku-Místku na Zámeckém náměstí ve středu 17. prosince.
I letos se Fakultní nemocnice Ostrava připojila k preventivní akci vyhlášené Evropským poradním orgánem pro dekubity. Jejím cílem je upozornit jak odborníky, tak i širokou veřejnost na problematiku dekubitů - závažných ran vznikajících v důsledku dlouhodobého tlaku na tkáně, které moderní medicína navzdory pokroku nedokáže zcela eliminovat.
Vánoční edice Trhů, co se hledají rozvoní Trojhalí Karolina už 6.12. 2025 od 10:00–16:00. Trhy tentokrát nabídnou produkty více než osmdesáti unikátních prodejců, ale také zábavné kreativní dílničky pro děti.
Porodnice FN Ostrava získala v letošním ročníku ankety eMimino.cz ocenění „Nejlepší porodnice Moravskoslezského kraje za rok 2025“. Vítězství v regionálním hodnocení porodnic obhájila již potřetí v řadě. O výsledku rozhodly recenze a osobní zkušenosti žen, které v porodnici přivedly na svět dítě.