Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Yvona Fajtová

Je libo dotace? Ostrava-Poruba přijímá žádosti právě teď

19. listopadu 2020 14:27 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Ostrava-Poruba každoročně vypisuje dotace pro subjekty, které na území obvodu pořádají různé aktivity. A ani letos tomu nebude jinak. Pokud tedy máte zájem, je nejvyšší čas si o ně požádat.

Ostrava-Poruba bude mít více parkovacích míst, vznikají na ulici G. Klimenta

19. listopadu 2020 13:51 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Ulice G. Klimenta v Ostravě-Porubě prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Ta začala letos v létě a je rozdělena na dvě etapy, v rámci kterých na ni vznikne na 70 parkovacích míst, kterých zejména na 1. stavebním obvodu zoufale chybí.

VŠB-TUO bude mít nejvýkonnější superpočítač v ČR. Lidé mají šanci dát mu jméno

19. listopadu 2020 8:22 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava bude mít zbrusu nový superpočítač. Pyšnit se bude svým špičkovým výkonem. Pro Vaši představu. Bude tak velký jako 150 tisíc notebooků dohromady. Půjde tak o nejvýkonnější superpočítač v Česku a jeden z nejvýkonnějších v Evropě.

Tekutého ovoce bude letos dostatek. Pálenice tak začínají jet naplno

18. listopadu 2020 9:42 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V pálenicích se teď dveře téměř nezastaví. Lidé do nich vozí nejen loňské kvasy, ale také ty letošní. Nejčastěji se letos pálí jablka, hrušky a švestky. Naopak počasí moc nepřálo třešním a rybízu, jejichž úroda byla velmi malá.

Nejúspěšnějším projektem participativního rozpočtu Náš Jih je záchrana prameniště v Korýtku

17. listopadu 2020 18:44 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Hlasování do 5. ročníku participativního ročníku Náš Jih skončilo. Lidé vybírali své favority z 41 návrhů v celkové hodnotě 35 milionů korun. Do hlasování se zapojilo bezmála 5 tisíc obyvatel, kteří udělili 12 a půl tisíce kladných a dva a půl tisíce záporných hlasů.

V Ostravě-Jihu projde revitalizací nejen prostor za Lunou, ale také kolem obchodního centra Kotva

17. listopadu 2020 18:29 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Ostrava-Zábřeh prochází postupnou revitalizací. Tu odstartoval projekt Zeleň za Lunou, díky kterému se prostor za kinem promění na velký park s posezením, pestrou zelení, novými chodníky a sportovišti.

ZŠ Březinova jako jediná v Ostravě-Jihu funguje jako krizová

17. listopadu 2020 18:14 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Základní škola Březinova v Hrabůvce v současné době funguje jako krizová. Pravidelně do ní docházejí děti integrovaného záchranného systému. V průměru jde o 10 školáků denně.

V Husově sadu v Ostravě revitalizují zeleň. Zborovský památník je teď vidět ze všech stran

16. listopadu 2020 15:07 | Ostrava-Centrum | Yvona Fajtová

V centru Ostravy je v plném proudu podzimní výsadba zeleně. Sadí se nejen stromy, ale také okrasné keře jako rododendrony a magnolie. Vše se musí stihnout do té doby než začne mrznout.

V Husově sadu v Ostravě revitalizují zeleň. Zborovský památník je teď vidět ze všech stran

13. listopadu 2020 10:41 | Ostrava-Centrum | Yvona Fajtová

Husův sad v centru Ostravy prochází postupnou revitalizací. Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz tady nechal vysadit nejen nové stromy a okrasné keře, ale v budoucnu počítá i s obměnou dětského koutku.

Na kolejích VŠB-TUO jsou připraveny pokoje pro pacienty s covidem, kteří nemají jinou možnost izolace

13. listopadu 2020 10:29 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

VŠB-Technická univerzita Ostrava je připravena přijmout pacienty s Covidem, kteří nepotřebují hospitalizaci v nemocnici. Na žádost MS kraje pro ně vyčlenila hned dvě patra hotelového komplexu, který je součástí kolejí. Ubytování tady najdou lidé, kteří nemají možnost jiné izolace.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více