Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>
Host dne

Host dne

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Projekt Pojez láká na zážitky spojené se skvělým jídlem a pitím

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Projekt Pokojez je novinkou v Moravskoslezském kraji. Podporuje gastro turistiku a zároveň představuje osvědčené restaurace, kavárny, lokální farmy i obchody s potravinami v celém regionu. Připraven je také Pojez fest. Podrobnosti už od náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Jana Krkošky. Dobrý den, vítejte.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Krásný dobrý den.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Pojez poprvé v historii propojuje skvělé podniky v regionu a turisty i místní láká na zážitky spojené se skvělým jídlem a pitím. Doplňte mě, protože tento projekt už je v běhu, máte o něm co říct?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Tenhle projekt musím zmínit, že je nový, moderní, funguje v podstatě v tomto roce. Máme za sebou první Pojez fest, ale Pojez jako takový je jednoduše o dobrém jídle, o dobré náladě, podpoře regionálních výrobců, regionálních gastro zařízení a kvalitních potravinách jako takových.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Proč vlastně projekt vznikl? Bylo třeba podpořit turistiku a gastronomii? Nebo je ten nápad právě proto, že se tyhle dvě oblasti propojí?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Zase bych řekl, že to je velmi jednoduché a vyšlo to z prostředí, ve kterém jsme se ocitli. To bylo to prostředí covidové, kde jsme si řekli, že ten segment, který byl nejvíce postižen, což byla gastronomie a cestovní ruch, musíme nějakým způsobem podpořit. No a jak jinak, než vytvořit projekt Pojez. Proto v podstatě jsme šli do tohoto projektu, do nového projektu, který měl nastartovat a má nastartovat a podpořit v podstatě gastronomii v Moravskoslezském kraji a ukázat gastro zařízení, gastro produkty, které tady produkujeme, a propojit to s cestovním ruchem jako takovým, který tady před covidem byl taky velmi hojný. Když se ten turista velmi dobře nají, občerství, rád se určitě bude vracet do toho našeho Moravskoslezského kraje. To je jedna věc a druhá věc je, že se bude velmi rád vracet do toho zařízení, kde konzumoval dobré jídlo, dobré pití apod.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Znamená to, že ty restaurace, obchody a různá zařízení, která jsou do projektu zapojená, se nějakým způsobem i finančně na projektu podílí?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Musíme říct, že v podstatě, když jsme začínali před pár měsíci s Pojezem, měli jsme v tom systému zapojených pouze osm podniků. Samozřejmě ty podniky se zapojují do toho tím svým know-how, které mají svoje speciální produkty, speciální nápoje. Protože ne všichni pečou chleba, třeba ne všichni umí udělat dobrou kávu, mají pražírnu apod. To jsou ty přidané hodnoty, které my vytahujete z Moravskoslezského kraje. A to je ten benefit, který oni nám dávají. Oni si to de facto ten produkt, ty gastro zařízení tvoří sami.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Když to shrnu, znamená to, že Pojez jsou lokální, chutné, možná i hravé někdy, zdravé i nezdravé produkty Moravskoslezského kraje?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Je to tak, jak říkáte. Samozřejmě někomu chutná chleba kvasnicový a někomu zase kmínový. Takže přesně, jak jste to řekla.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Součástí celého projektu Pojez jsou i vzdělávací bloky. Co si pod tím můžeme představit?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Celý ten projekt Pojez není jenom o tom jídle jako takovém a pití a ochutnávání, ale je také o vzdělávání nových kuchařů, nového personálu, ale také samozřejmě o vzdělávání kuchařského umění, řekněme tomu. Kuchaři, kteří v podstatě jsou zapojeni v tomto programu, dělají workshopy pro rodiny s dětmi. Na druhé straně máme zapojené naše střední školy, kde chceme tímto produktem vzdělávat nové lidi, kteří se ocitnou po škole v gastronomii a už aby byli připraveni na tu moderní gastronomii, na tu zážitkovou gastronomii, která v našem kraji bezpochyby je.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Je podobný projekt i jinde v naší zemi?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: V tuto chvíli víme o tom, že jsou různé gastro festivaly, ale takovýto projekt, o kterém hovoříme - Pojez - který sbližuje gastronomii, vzdělávání a rodinu jako takovou, takový tady ještě není.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Za dobu, co je projekt v běhu, máte už nějakou zpětnou vazbu? A to teď už, ptám se, jak od provozovatelů, tak od lidí, kteří jakýkoliv z těch nabízených podniků, které jsou zapojeny do Pojezu navštíví?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Já se přiznám, že v téhle značce Pojez jsme udělali první gastro festival, který byl v Ostravě. Zapojili se do toho ti první gastro provozovatelé, kteří s námi šli do Pojezu a ať to bylo CØKAFE nebo řeznictví U Bobra a podobně. Tito Všichni se ocitli na gastro festivalu, kde byla celá řada rodin s dětmi. Na jedné straně si děti hrály, na druhé straně rodiče mohli okoštovat vše, co se na podiu odehrálo, uvařilo a mohli zkusit tu novou kuchyni těch daných zařízení. Ten výsledek byl takový, že všichni provozovatelé, kteří v tom týmu gastro se pohybovali, tak byly vyprodány. To byl ten náš pozitivní závěr toho prvního gastro festivalu.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Než se dostaneme k těm festivalům, přece jenom jsou k dispozici už nějaká konkrétní čísla? Že byste řekl, že v tuto chvíli po několika měsících projektů už navštívilo ty podniky, obchody a podobně, co jsme zmiňovali x lidí, jakýsi počet?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Dá se to měřit možná od začátku. To je tak, že v podstatě s námi začínalo osm jakýchsi provozů z Moravskoslezského kraje. Dneska jich máme více jak 40 těchto provozoven gastro nebo regionálních výrobců, producentů regionálních potravin. Jde vidět, že ten zájem o ten projekt jako takový je. To je v podstatě ta jedna cesta, která nás v podstatě těší, protože do toho projektu se chce zapojit čím dál víc těchto provozoven. Na druhé straně my si vybíráme ty provozovny, protože vznikla jakási komise odborná, která je z odborných zástupců, ze zástupců vzdělávání samozřejmě a ze zástupců Moravskoslezského kraje, kteří vybírají právě do toho projektu produkty, provozovny, něčím výjimečné. To je ten cíl proč vznikla ta komise. Co se týká té návštěvnosti, samozřejmě ta značka Pokez, která je podporovaná Moravskoslezským krajem, vidíte ji zrovna na mém tričku, ukazuje to, že lidé se vrací zpětně do těch restaurací. To, jaké číslo to bude generovat, to můžeme hodnotit po té sezóně jako takové. Když se podíváme na první gastro festival, který byl v Ostravě v Dolní oblasti Vítkovic, určitě tam bylo víc jak čtyři tisíce lidí.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Na tento festival, který jste teď právě zmínil, naváže 13. srpna festival Pojez v Karlové Studánce, 3. 9. chystáte Ostravici? Přestože už máte jeden festival za sebou, budou se měnit ty následující dva, nebo už to, co se začali tady v Dolních Vítkovicích, bude pokračovat na těch dalších dvou místech?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Musím se přiznat, že i my se učíme. Vycházíme z historie, kdy my jsme už jako Moravskoslezský kraj jaksi tvořili jeden gastro festival, který byl v Karlově Studánce. Je to jakási tradice, kam se vracíme, a měl by to být jeden z největších festivalů, který Moravskoslezský kraj bude tvořit pod značkou Pojez. Ten festival je výjimečný v tom, že poprvé historicky bude Karlova Studánka zavřená jako lázeňské městečko. Takže návštěvníci se budou moct budou moci procházet bezpečně v podstatě po celém území. Je to také o tom, že budou vytvořené dětské zóny, kde si děti budou moct hrát, budou tam mít rampy, budou tam mít odborníky právě na skákání na koloběžkách nebo na cyklotrialu. Budou tam různé semináře, bude tam celá řada skákacích hradů a atrakcí pro děti. Na té druhé straně v podstatě toho území se bude právě prezentovat ta gastronomie Moravskoslezského kraje.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Vy jste řekl, že Karlova Studánka bude uzavřená. Jak tomu mám rozumět?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Je to o tom, že v podstatě Karlovou Studánkou nebudou moci projíždět automobily, bude odkloněna doprava a v tu chvíli se celé to území bude stávat bezpečné.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: To znamená Karlova Studánka 13. 8. a něco podobného se uskuteční počátkem září, 3. září v Ostravici.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Ano, je to tak. Ostravice bude ukončovat tenhle celý řetězec gastro festivalu Pojez.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Byť ještě letošní ročník není uzavřený. Přemýšlíte o tom, že to bude akce tradiční pro Moravskoslezský kraj?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Samozřejmě ta značka Pojez určitě je tvořena dlouhodobě, není to jednorázový nějaký projekt, který jsme si vytvořili na tento rok s cílem podpořit gastro turistiku, gastro festivaly nebo gastro zařízení. Tenhle produkt by měl podporovat ten gastro systém v podstatě dlouhodobě, tak jako když jsme měli v minulosti tady Jak šmakuje Moravskoslezsko.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Pane náměstku, já Vám děkuji za rozhovor a přeji Vám hezké léto.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Mějte se krásně a také krásné léto.

Redakčně upraveno / zkráceno.

Mohlo by Vás také zajímat

Pořad: Host dne
Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Projekt Pojez láká na zážitky spojené se skvělým jídlem a pitím
09. srpna 2022, 17:14

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Projekt Pokojez je novinkou v Moravskoslezském kraji. Podporuje gastro turistiku a zároveň představuje osvědčené restaurace, kavárny, lokální farmy i obchody s potravinami v celém regionu. Připraven je také Pojez fest. Podrobnosti už od náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Jana Krkošky. Dobrý den, vítejte.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Krásný dobrý den.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Pojez poprvé v historii propojuje skvělé podniky v regionu a turisty i místní láká na zážitky spojené se skvělým jídlem a pitím. Doplňte mě, protože tento projekt už je v běhu, máte o něm co říct?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Tenhle projekt musím zmínit, že je nový, moderní, funguje v podstatě v tomto roce. Máme za sebou první Pojez fest, ale Pojez jako takový je jednoduše o dobrém jídle, o dobré náladě, podpoře regionálních výrobců, regionálních gastro zařízení a kvalitních potravinách jako takových.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Proč vlastně projekt vznikl? Bylo třeba podpořit turistiku a gastronomii? Nebo je ten nápad právě proto, že se tyhle dvě oblasti propojí?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Zase bych řekl, že to je velmi jednoduché a vyšlo to z prostředí, ve kterém jsme se ocitli. To bylo to prostředí covidové, kde jsme si řekli, že ten segment, který byl nejvíce postižen, což byla gastronomie a cestovní ruch, musíme nějakým způsobem podpořit. No a jak jinak, než vytvořit projekt Pojez. Proto v podstatě jsme šli do tohoto projektu, do nového projektu, který měl nastartovat a má nastartovat a podpořit v podstatě gastronomii v Moravskoslezském kraji a ukázat gastro zařízení, gastro produkty, které tady produkujeme, a propojit to s cestovním ruchem jako takovým, který tady před covidem byl taky velmi hojný. Když se ten turista velmi dobře nají, občerství, rád se určitě bude vracet do toho našeho Moravskoslezského kraje. To je jedna věc a druhá věc je, že se bude velmi rád vracet do toho zařízení, kde konzumoval dobré jídlo, dobré pití apod.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Znamená to, že ty restaurace, obchody a různá zařízení, která jsou do projektu zapojená, se nějakým způsobem i finančně na projektu podílí?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Musíme říct, že v podstatě, když jsme začínali před pár měsíci s Pojezem, měli jsme v tom systému zapojených pouze osm podniků. Samozřejmě ty podniky se zapojují do toho tím svým know-how, které mají svoje speciální produkty, speciální nápoje. Protože ne všichni pečou chleba, třeba ne všichni umí udělat dobrou kávu, mají pražírnu apod. To jsou ty přidané hodnoty, které my vytahujete z Moravskoslezského kraje. A to je ten benefit, který oni nám dávají. Oni si to de facto ten produkt, ty gastro zařízení tvoří sami.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Když to shrnu, znamená to, že Pojez jsou lokální, chutné, možná i hravé někdy, zdravé i nezdravé produkty Moravskoslezského kraje?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Je to tak, jak říkáte. Samozřejmě někomu chutná chleba kvasnicový a někomu zase kmínový. Takže přesně, jak jste to řekla.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Součástí celého projektu Pojez jsou i vzdělávací bloky. Co si pod tím můžeme představit?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Celý ten projekt Pojez není jenom o tom jídle jako takovém a pití a ochutnávání, ale je také o vzdělávání nových kuchařů, nového personálu, ale také samozřejmě o vzdělávání kuchařského umění, řekněme tomu. Kuchaři, kteří v podstatě jsou zapojeni v tomto programu, dělají workshopy pro rodiny s dětmi. Na druhé straně máme zapojené naše střední školy, kde chceme tímto produktem vzdělávat nové lidi, kteří se ocitnou po škole v gastronomii a už aby byli připraveni na tu moderní gastronomii, na tu zážitkovou gastronomii, která v našem kraji bezpochyby je.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Je podobný projekt i jinde v naší zemi?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: V tuto chvíli víme o tom, že jsou různé gastro festivaly, ale takovýto projekt, o kterém hovoříme - Pojez - který sbližuje gastronomii, vzdělávání a rodinu jako takovou, takový tady ještě není.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Za dobu, co je projekt v běhu, máte už nějakou zpětnou vazbu? A to teď už, ptám se, jak od provozovatelů, tak od lidí, kteří jakýkoliv z těch nabízených podniků, které jsou zapojeny do Pojezu navštíví?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Já se přiznám, že v téhle značce Pojez jsme udělali první gastro festival, který byl v Ostravě. Zapojili se do toho ti první gastro provozovatelé, kteří s námi šli do Pojezu a ať to bylo CØKAFE nebo řeznictví U Bobra a podobně. Tito Všichni se ocitli na gastro festivalu, kde byla celá řada rodin s dětmi. Na jedné straně si děti hrály, na druhé straně rodiče mohli okoštovat vše, co se na podiu odehrálo, uvařilo a mohli zkusit tu novou kuchyni těch daných zařízení. Ten výsledek byl takový, že všichni provozovatelé, kteří v tom týmu gastro se pohybovali, tak byly vyprodány. To byl ten náš pozitivní závěr toho prvního gastro festivalu.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Než se dostaneme k těm festivalům, přece jenom jsou k dispozici už nějaká konkrétní čísla? Že byste řekl, že v tuto chvíli po několika měsících projektů už navštívilo ty podniky, obchody a podobně, co jsme zmiňovali x lidí, jakýsi počet?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Dá se to měřit možná od začátku. To je tak, že v podstatě s námi začínalo osm jakýchsi provozů z Moravskoslezského kraje. Dneska jich máme více jak 40 těchto provozoven gastro nebo regionálních výrobců, producentů regionálních potravin. Jde vidět, že ten zájem o ten projekt jako takový je. To je v podstatě ta jedna cesta, která nás v podstatě těší, protože do toho projektu se chce zapojit čím dál víc těchto provozoven. Na druhé straně my si vybíráme ty provozovny, protože vznikla jakási komise odborná, která je z odborných zástupců, ze zástupců vzdělávání samozřejmě a ze zástupců Moravskoslezského kraje, kteří vybírají právě do toho projektu produkty, provozovny, něčím výjimečné. To je ten cíl proč vznikla ta komise. Co se týká té návštěvnosti, samozřejmě ta značka Pokez, která je podporovaná Moravskoslezským krajem, vidíte ji zrovna na mém tričku, ukazuje to, že lidé se vrací zpětně do těch restaurací. To, jaké číslo to bude generovat, to můžeme hodnotit po té sezóně jako takové. Když se podíváme na první gastro festival, který byl v Ostravě v Dolní oblasti Vítkovic, určitě tam bylo víc jak čtyři tisíce lidí.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Na tento festival, který jste teď právě zmínil, naváže 13. srpna festival Pojez v Karlové Studánce, 3. 9. chystáte Ostravici? Přestože už máte jeden festival za sebou, budou se měnit ty následující dva, nebo už to, co se začali tady v Dolních Vítkovicích, bude pokračovat na těch dalších dvou místech?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Musím se přiznat, že i my se učíme. Vycházíme z historie, kdy my jsme už jako Moravskoslezský kraj jaksi tvořili jeden gastro festival, který byl v Karlově Studánce. Je to jakási tradice, kam se vracíme, a měl by to být jeden z největších festivalů, který Moravskoslezský kraj bude tvořit pod značkou Pojez. Ten festival je výjimečný v tom, že poprvé historicky bude Karlova Studánka zavřená jako lázeňské městečko. Takže návštěvníci se budou moct budou moci procházet bezpečně v podstatě po celém území. Je to také o tom, že budou vytvořené dětské zóny, kde si děti budou moct hrát, budou tam mít rampy, budou tam mít odborníky právě na skákání na koloběžkách nebo na cyklotrialu. Budou tam různé semináře, bude tam celá řada skákacích hradů a atrakcí pro děti. Na té druhé straně v podstatě toho území se bude právě prezentovat ta gastronomie Moravskoslezského kraje.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Vy jste řekl, že Karlova Studánka bude uzavřená. Jak tomu mám rozumět?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Je to o tom, že v podstatě Karlovou Studánkou nebudou moci projíždět automobily, bude odkloněna doprava a v tu chvíli se celé to území bude stávat bezpečné.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: To znamená Karlova Studánka 13. 8. a něco podobného se uskuteční počátkem září, 3. září v Ostravici.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Ano, je to tak. Ostravice bude ukončovat tenhle celý řetězec gastro festivalu Pojez.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Byť ještě letošní ročník není uzavřený. Přemýšlíte o tom, že to bude akce tradiční pro Moravskoslezský kraj?

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Samozřejmě ta značka Pojez určitě je tvořena dlouhodobě, není to jednorázový nějaký projekt, který jsme si vytvořili na tento rok s cílem podpořit gastro turistiku, gastro festivaly nebo gastro zařízení. Tenhle produkt by měl podporovat ten gastro systém v podstatě dlouhodobě, tak jako když jsme měli v minulosti tady Jak šmakuje Moravskoslezsko.

Renáta Eleonora Orlíková, TV Polar: Pane náměstku, já Vám děkuji za rozhovor a přeji Vám hezké léto.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: Mějte se krásně a také krásné léto.

Redakčně upraveno / zkráceno.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/porady/host-dne/host-dne-09-08-2022-17-14