Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>
Karvinský expres

Karvinský expres

  • Zprávy z Karviné od reportérky M. Dankové a kameramana Z. Jeleně
  • Hlídky MP mapují terén i na kolech
  • Aktuálně z Karviné 10.8.2021
  • Slavnosti piva a guláše se v Karviné vydařily

Hlídky MP mapují terén i na kolech

Za příznivého počasí vyráží do ulic Karviné a hlavně do okrajových částí města nebo parků hlídky městských strážníků na kolech. Mapují terén, kontrolují pořádek v ulicích a preventivně kontrolují třeba náhodné cyklisty.

Za příznivého počasí využívají strážníci městské policie ke své činnosti v ulicích města i kola. Jejich výhody jsou jasné. Rychleji než jejich pěší kolegové se přemístí do problémových míst a snadněji se dostanou tam, kam nemůže automobil.

Petr Bičej, ředitel MP Karviná: "Každý ten způsob přepravy strážníka má své výhody i nevýhody. Nelze jen jezdit ve vozidlech, protože bychom nic neviděli, neslyšeli, nelze chodit jen pěšky, protože na ten zákrok se pak strážník dostane pozdě a nelze jen na kole, protože na kole nikoho nepředvedete, nedáte na záchytku, takže každý ten prostředek má své výhody."

Hlídky mezi sebou navzájem spolupracují a v případě potřeby si cyklohlídka zavolá k zákroku posily.

Petr Bičej, ředitel MP Karviná: "Ta cyklohlídka hlavně monitoruje, v případě potřeby si přivolávají motorizovanou hlídku."

Marek Bárta , strážník MP Karviná: "Je to rychlejší, pohodlné, člověk je na čerstvém vzduchu, mě samo to baví, jelikož mě to v civilu baví, takže koníček a  práce."

Strážníky na kolech můžete potkat nejen v ulicích města, ale i okrajových částech.

Petr Bičej, ředitel MP Karviná: "Tím, že na kole je poměrně rychlé, objíždíme zejména periferie jako je Karvinské moře, parky, v poslední době se hodně věnujeme Dubině a zadním částem Karviné-6. Často kluci řeší bezdomovce, opilce v parku, různé obecně závazné vyhlášky na zákaz konzumace alkoholu, ale řeší vše, na co cestou přijdou."

Na kolech se strážníci pohybují od jara do podzimu a za směnu ujedou přes 50 kilometrů.

---

Aktuálně z Karviné 10.8.2021

Pozvánka na 5. Běh pro zdraví, Karvinské kulturní léto pokračuje a Listování na Lodičkách

Pozvánka na 5. Běh pro zdraví

Ve čtvrtek 12. srpna se v parku Boženy Němcové koná 5. ročník Běhu pro zdraví. Karvinští atleti, kteří běh organizují, věnují výtěžek ze startovného na dobrou věc, podpoří malou Pavlínku, jejíž rodiče shánějí finanční prostředky na rehabilitace, cvičení a terapie. běh pro zdraví odstartuje ve tři čtvrtě na šest prezence bude od pěti hodin u letního kina.

Karvinské kulturní léto pokračuje

V neděli se na Masarykově náměstí uskuteční další koncert v rámci Karvinského kulturního léta. Tentokrát od 17 hodin na podiu vystoupí Blanka Šrůmová, Něžná noc a Jan Sahara Hedl. Muzikantský projekt Něžná noc získal v roce 2016 nominaci na cenu Anděl v rockové kategorii. Autorské skladby jsou inspirovány rockem, folkem, country i šansonem.

Listování na Lodičkách

A připomínáme ještě jednu akci na Lodičkách, kam vás zve regionální knihovna. Ve čtvrtek 12.8 se tady uskuteční Listování Švejk 2021. Začátek je v osm hodin večer. Vstupenky jsou k dostání v MIC, regionální knihovně i na Lodičkách.

---

Slavnosti piva a guláše se v Karviné vydařily

V Karviné se uskutečnily Slavnosti piva a guláše. Do soutěže se zapojilo 11 týmů profesionálních i amatérských kuchařů z Karviné, Orlové a okolních obcí. Většina sázela na jistotu a připravovala klasický hovězí guláš, k ochutnání byl ale třeba i guláš hlívový nebo rybí.

Je sobota dopoledne a v areálu Lodiček začaly přípravy na soutěžní Slavnosti piva a guláše. Samotná akce začíná pro veřejnost až ve tři hodiny odpoledne, týmy ale různé varianty gulášů připravují přímo na místě. Každý z 11 přihlášených týmů chystá minimálně 100 porcí a snaží se vše dokonale ochutit, nic nepřesolit ani nepřipálit. Někteří vařili více druhů. Většina týmů je z Karviné, ale jsou tady i soutěžící z Orlové a okolních obcí.

Václav Heginger, Baumit tým z Orlové a Dětmarovice: "Budeme dělat hovězí guláš z kližky. Nic extra nemáme, standardní příprava, Tradiční guláš se jmenuje a asi 100 porcí bude."

Radek Špacír, soutěžní tým z pivnice Morava a Pasáž: "Před 14 dni, jak jsme byli na soutěži v Orlové, tak jsme to vyhráli a říkali jsme že zkusíme štěstí i v Karviné. Budeme připravovat hovězí guláš z hovězího zadního, jelikož kližku už jsme nesehnali.

Emil Dostál, soutěžní tým Loser cook: "Letos vaříme dva guláše, jeden bude hovězí a letos budeme dělat i rybí guláš. Těch ryb je tam víc, je tam sumec, tolstolobik, amuři, kapři, pár pstruhů, vaříme to ve vojenské kuchyni."

Celým areálem se ve vzduchu míchaly nejrůznější vůně a přicházející návštěvníci měli opravdu z čeho vybírat. Kapacitně areál Lodiček odpoledne doslova praskal ve švech, i pro organizátory byla účast nad očekávání mnohonásobně vyšší než sami počítali.

Lukáš Heczko, organizátor, předseda Iniciativy Dokořán: "Jednalo se o letos nejnáročnější ročník co se týče příprav, počasí přeje, lidí je tady spousta, je to nejvíc navštěvovaná akce v rámci slavností guláše ale všechno jsme zvládli."

Zatímco se lidé bavili u živé hudby, porota ochutnávala vzorky.

Všechny tři předešlé ročníky vyhrál tým Chacharů, ten se letos rozhodl neúčastnit se a přenechat chuť vítězství jinému týmu.

Kamil Franek, porotce, člen týmů Chacharů: "Tady je hodně týmů, které po tom prahnou a chtějí si to užít a šli jsme do poroty."

Kromě zatím nepřekonatelných Chacharů rozhodovali o vítězi i zástupci Iniciativy Dokořán, dobrovolní hasiči, moderátor a mluvčí města a protože panovala nerozhodnost při udělování druhého a třetího místa, byl přizváni další porotci, mezi kterými byl i kameraman televize Polar. A co nakonec porotu přesvědčilo o vybrání nejchutnějšího guláše?

Kamil Franek, porotce, člen týmů Chacharů: "Byly vzorky dobré i méně dobré, ne pokaždé se to podaří samozřejmě. Je to buď ingrediencemi nebo časem, buď se to rozvaří, nerozvaří. Nehodnotili jsme to tak, jakou chuť máme my, ale prostě klasickou hospodskou."

Tomáš Strzondala, porotce, člen týmů Chacharů: "Já jsme to kontroloval podle soli. Někteří hodně přesolili, někteří nedosolili, dosolit to vždycky jde, ale přesolený se nedá jíst, ale 70 procent gulášů byly výborné. Koštoval jsem ten hlívový, na ten jsem se těšil, ale jo, šel, rybí jsem okoštoval, ale je to takové, no my Češi nemáme rádi ryby a v guláši už vůbec ne, ale bio, ten byl výborný."

A na tom se shodli všichni porotci, guláš týmů Zdravé obědy Karviná v letošním ročníku zvítězil nejen u porotců, ale zpětnou pochvalnou vazbu dostal tento tým i od návštěvníků. Druhé místo získal Napoleonský guláš a na třetím místě pak skončil tým se svým gulášem Ovečka hovězí.

---

Mohlo by Vás také zajímat

Pořad: Karvinský expres
10. srpna 2021, 16:14

Hlídky MP mapují terén i na kolech

Za příznivého počasí vyráží do ulic Karviné a hlavně do okrajových částí města nebo parků hlídky městských strážníků na kolech. Mapují terén, kontrolují pořádek v ulicích a preventivně kontrolují třeba náhodné cyklisty.

Za příznivého počasí využívají strážníci městské policie ke své činnosti v ulicích města i kola. Jejich výhody jsou jasné. Rychleji než jejich pěší kolegové se přemístí do problémových míst a snadněji se dostanou tam, kam nemůže automobil.

Petr Bičej, ředitel MP Karviná: "Každý ten způsob přepravy strážníka má své výhody i nevýhody. Nelze jen jezdit ve vozidlech, protože bychom nic neviděli, neslyšeli, nelze chodit jen pěšky, protože na ten zákrok se pak strážník dostane pozdě a nelze jen na kole, protože na kole nikoho nepředvedete, nedáte na záchytku, takže každý ten prostředek má své výhody."

Hlídky mezi sebou navzájem spolupracují a v případě potřeby si cyklohlídka zavolá k zákroku posily.

Petr Bičej, ředitel MP Karviná: "Ta cyklohlídka hlavně monitoruje, v případě potřeby si přivolávají motorizovanou hlídku."

Marek Bárta , strážník MP Karviná: "Je to rychlejší, pohodlné, člověk je na čerstvém vzduchu, mě samo to baví, jelikož mě to v civilu baví, takže koníček a  práce."

Strážníky na kolech můžete potkat nejen v ulicích města, ale i okrajových částech.

Petr Bičej, ředitel MP Karviná: "Tím, že na kole je poměrně rychlé, objíždíme zejména periferie jako je Karvinské moře, parky, v poslední době se hodně věnujeme Dubině a zadním částem Karviné-6. Často kluci řeší bezdomovce, opilce v parku, různé obecně závazné vyhlášky na zákaz konzumace alkoholu, ale řeší vše, na co cestou přijdou."

Na kolech se strážníci pohybují od jara do podzimu a za směnu ujedou přes 50 kilometrů.

---

Aktuálně z Karviné 10.8.2021

Pozvánka na 5. Běh pro zdraví, Karvinské kulturní léto pokračuje a Listování na Lodičkách

Pozvánka na 5. Běh pro zdraví

Ve čtvrtek 12. srpna se v parku Boženy Němcové koná 5. ročník Běhu pro zdraví. Karvinští atleti, kteří běh organizují, věnují výtěžek ze startovného na dobrou věc, podpoří malou Pavlínku, jejíž rodiče shánějí finanční prostředky na rehabilitace, cvičení a terapie. běh pro zdraví odstartuje ve tři čtvrtě na šest prezence bude od pěti hodin u letního kina.

Karvinské kulturní léto pokračuje

V neděli se na Masarykově náměstí uskuteční další koncert v rámci Karvinského kulturního léta. Tentokrát od 17 hodin na podiu vystoupí Blanka Šrůmová, Něžná noc a Jan Sahara Hedl. Muzikantský projekt Něžná noc získal v roce 2016 nominaci na cenu Anděl v rockové kategorii. Autorské skladby jsou inspirovány rockem, folkem, country i šansonem.

Listování na Lodičkách

A připomínáme ještě jednu akci na Lodičkách, kam vás zve regionální knihovna. Ve čtvrtek 12.8 se tady uskuteční Listování Švejk 2021. Začátek je v osm hodin večer. Vstupenky jsou k dostání v MIC, regionální knihovně i na Lodičkách.

---

Slavnosti piva a guláše se v Karviné vydařily

V Karviné se uskutečnily Slavnosti piva a guláše. Do soutěže se zapojilo 11 týmů profesionálních i amatérských kuchařů z Karviné, Orlové a okolních obcí. Většina sázela na jistotu a připravovala klasický hovězí guláš, k ochutnání byl ale třeba i guláš hlívový nebo rybí.

Je sobota dopoledne a v areálu Lodiček začaly přípravy na soutěžní Slavnosti piva a guláše. Samotná akce začíná pro veřejnost až ve tři hodiny odpoledne, týmy ale různé varianty gulášů připravují přímo na místě. Každý z 11 přihlášených týmů chystá minimálně 100 porcí a snaží se vše dokonale ochutit, nic nepřesolit ani nepřipálit. Někteří vařili více druhů. Většina týmů je z Karviné, ale jsou tady i soutěžící z Orlové a okolních obcí.

Václav Heginger, Baumit tým z Orlové a Dětmarovice: "Budeme dělat hovězí guláš z kližky. Nic extra nemáme, standardní příprava, Tradiční guláš se jmenuje a asi 100 porcí bude."

Radek Špacír, soutěžní tým z pivnice Morava a Pasáž: "Před 14 dni, jak jsme byli na soutěži v Orlové, tak jsme to vyhráli a říkali jsme že zkusíme štěstí i v Karviné. Budeme připravovat hovězí guláš z hovězího zadního, jelikož kližku už jsme nesehnali.

Emil Dostál, soutěžní tým Loser cook: "Letos vaříme dva guláše, jeden bude hovězí a letos budeme dělat i rybí guláš. Těch ryb je tam víc, je tam sumec, tolstolobik, amuři, kapři, pár pstruhů, vaříme to ve vojenské kuchyni."

Celým areálem se ve vzduchu míchaly nejrůznější vůně a přicházející návštěvníci měli opravdu z čeho vybírat. Kapacitně areál Lodiček odpoledne doslova praskal ve švech, i pro organizátory byla účast nad očekávání mnohonásobně vyšší než sami počítali.

Lukáš Heczko, organizátor, předseda Iniciativy Dokořán: "Jednalo se o letos nejnáročnější ročník co se týče příprav, počasí přeje, lidí je tady spousta, je to nejvíc navštěvovaná akce v rámci slavností guláše ale všechno jsme zvládli."

Zatímco se lidé bavili u živé hudby, porota ochutnávala vzorky.

Všechny tři předešlé ročníky vyhrál tým Chacharů, ten se letos rozhodl neúčastnit se a přenechat chuť vítězství jinému týmu.

Kamil Franek, porotce, člen týmů Chacharů: "Tady je hodně týmů, které po tom prahnou a chtějí si to užít a šli jsme do poroty."

Kromě zatím nepřekonatelných Chacharů rozhodovali o vítězi i zástupci Iniciativy Dokořán, dobrovolní hasiči, moderátor a mluvčí města a protože panovala nerozhodnost při udělování druhého a třetího místa, byl přizváni další porotci, mezi kterými byl i kameraman televize Polar. A co nakonec porotu přesvědčilo o vybrání nejchutnějšího guláše?

Kamil Franek, porotce, člen týmů Chacharů: "Byly vzorky dobré i méně dobré, ne pokaždé se to podaří samozřejmě. Je to buď ingrediencemi nebo časem, buď se to rozvaří, nerozvaří. Nehodnotili jsme to tak, jakou chuť máme my, ale prostě klasickou hospodskou."

Tomáš Strzondala, porotce, člen týmů Chacharů: "Já jsme to kontroloval podle soli. Někteří hodně přesolili, někteří nedosolili, dosolit to vždycky jde, ale přesolený se nedá jíst, ale 70 procent gulášů byly výborné. Koštoval jsem ten hlívový, na ten jsem se těšil, ale jo, šel, rybí jsem okoštoval, ale je to takové, no my Češi nemáme rádi ryby a v guláši už vůbec ne, ale bio, ten byl výborný."

A na tom se shodli všichni porotci, guláš týmů Zdravé obědy Karviná v letošním ročníku zvítězil nejen u porotců, ale zpětnou pochvalnou vazbu dostal tento tým i od návštěvníků. Druhé místo získal Napoleonský guláš a na třetím místě pak skončil tým se svým gulášem Ovečka hovězí.

---

Zdroj: https://polar.cz/index.php/porady/karvinsky-expres/karvinsky-expres-10-08-2021-16-14