Karvinský expres
- Zprávy z Karviné od reportérky M. Dankové a kameramana Z. Jeleně
- Modernizace krytého bazénu začíná
- Čtenáři mohou v Karviné využít Knihovnické okénko
- Medové perníčky peče a rozdává pro radost druhých
V Karviné začíná rekonstrukce krytého plaveckého bazénu. V současné době běží přípravné a vyklízecí činnosti, aby se vítězná firma mohla ihned po převzetí stavby pustit do práce.
V Karviné se rozběhly první práce související s kompletní modernizací krytého bazénu. Samotnou rekonstrukcí se zabývali zastupitelé na svém posledním zasedání.
Jan Wolf, primátor Karviné: “Já jsem rád, že zastupitelé schválili poslední fázi té předpřípravy, protože máme vybranou firmu, zhotovitele stavby, máme připravené finanční krytí a věřím tomu, že v krátkém čase začne stavba se začne realizovat. Ta stavba bude trvat více než dva roky. Bude technologicky hrozně náročná, proces byl hrozně dlouhý a já jsem rád, že jsem se dostali do té fáze, že se začne stavět.”
Petr Dyszkiewicz, ředitel společnosti STaRS: “Na bazéně tvrdě pracujeme při vyklízení krytého bazénu a jsme opravdu už před podpisem smlouvy před vybranou firmou. Brání tomu ještě pár dnů a to kontrolou všech těch dokladů, které zákonné povinnosti vymáhají. Myslím si, že do 14 dnů by měla být podepsaná smlouva a ve smlouvě má firma vítězná pět dnů do převzetí staveniště. Předáme staveniště a pak už je to na firmě, kdy samostatně zahájí konkrétní rekonstrukci bouracími pracemi a celý projekt odstartujeme.”
Ředitel městské sportovní společnosti Stars Karviná Petr Dyszkiewicz dále říká:
Petr Dyszkiewicz, ředitel společnosti STaRS: “Návrh počítal s tím, abychom už dnes odpovídali standardům v celé ČR, tzn. nerekonstruují se pouze stávající dva bazény, ale podle těchto standardů chceme obyvatelům Karviné nabídnout něco, co v tom bazénu chybí. Vždycky tady byli plavci, oddíl Kosatek, jednotlivé výuky a plavání veřejnosti. Co na našem bazénu chybělo, to byla rekreace, rehabilitace a to je přesně to, o co jsme ten projekt rozšířili. Zachováváme to, co se v Karviné osvědčilo, tzn. plavecké parametry toho bazénu. Chci říct, že jsme jeden ze tří plaveckých bazénu v celé ČR, který má 25.metrový bazén osmidráhový, což je velká výjimka a velká podpora plaveckých sportů. Víme, že Kosatky jsou u nás 50.letá historie a dostavuje celý rekreační bazén s welnessem, je to již dneska takový standard.”
Na své si přijdou nejen plavci oddílu Kosatek, ale přibudou i atraktivní prvky pro veřejnost. Děti jistě potěší například Kamikaze skluzavku.
Petr Dyszkiewicz, ředitel společnosti STaRS: “Myslíme si, že ta dostatečně i z hlediska bezpečnosti a využití mladé generace a těch dětí bude dostačující.”
O rekonstrukci krytého bazénu se začalo mluvit už v roce 2009. Návrhy byly přerušeny kvůli soudnímu sporu o pozemky pod krytým plaveckým bazénem.
Petr Dyszkiewicz, ředitel společnosti STaRS: “3,44 To bohužel nemohlo ovlivnit ani statutární město, ani STaRS. O zastaralosti projektu nemůže být řeč, projekt je udělaný na současné parametry jak ve výstavbě, tak v materiálech, tak v technologii.”
A kdy se tedy veřejnost dočká znovuotevření krytého bazénu?
Petr Dyszkiewicz, ředitel společnosti STaRS: “Ve smlouvě je 950 dnů, což když si vydělíme počtem dnů v roce, tak je to 2,6 roků. Ta stavba se může protáhnout nebo urychlit. Naším úkolem bude ten projekt maximálně kvalitně dozorovat, aby cena, která je vynaložená, byla proinvestovaná správně a aby byla provedena kvalita stavby, která by pak měla sloužit minimálně 30 let. Jak říkám, tento bazén jsme zavřeli po 30 letech a 304 dnech.”
---
Karvinská regionální knihovna otevřela na svých pobočkách Knihovnické okénko. Čtenáři tak mohou využít bezkontaktního vrácení a půjčení knih v určených hodinách.
Čtenáři mohou opět vracet a půjčovat si knihy. Nařízení vlády umožnilo otevřít takzvané Knihovnické okénko.
Markéta Kukrechtová, ředitelka RKK: “My jsme moc rádi v karvinské knihovně, že se opatření rozvolnila a zavedli jsme půjčování přes okénko. Od pondělí fungují na pobočkách knihovny Knihovnická okénka, kde si čtenáři mohou vypůjčit předem objednané knihy. Objednat si je mohou telefonicky, emailem nebo přes online katalog na webu knihovny a samozřejmě mohou knihy vracet. "
Knihovnické okénko funguje ve všední dny od 9 do 17 hodin s hodinovou pauzou od 11,30 do 12 hodin, kdy se knihy i dezinfikují.
Markéta Kukrechtová, ředitelka RKK: “Čtenáři jsou vždy s kolegyněmi domluveni na stanovený čas vyzvednutí knih nebo časpisů."
Čtenáři tuto možnost přivítali.
anketa: čtenáři RKK: “Uvítala jsem to, protože jsem už dočetla všechny svoje knížky, co jsem měla půjčené, takže mám další.” “Jsem moc ráda, protože já čtu hodně a knížky, které mám doma, tak už mě nebaví. Uvítala jsem tuto možnost přes email si objednat, cením si toho hodně.” “Jsem ráda, že to okénko funguje. Já jsem si přišla půjčit Harry Pottera 1 a strašně mě baví ta knížka.”
Markéta Kukrechtová, ředitelka RKK: “My už máme statistiky za první tři dny, kdy Knihovnická okénka fungují na pobočkách a navštívilo nás více jak 500 čtenářů, vypůjčili si více než 1200 knih a přišli nám také dokumenty vrátit a těch bylo skoro 1500."
Knihovna také obnovila donáškovou službu. Čtenáři si mohou objednat knihy, které jim pak knihovnice doručí přímo do místa bydliště.
---
K tradičním Vánocům patří neodmyslitelně i vůně cukroví a nazdobené medové perníky. Osvědčené recepty se dědí z generace na generaci, stejně jako v rodině paní Renáty Pláškové z Karviné. Napečenými perníčky pak dělá radost ostatním.
Tohle je paní Renáta Plášková z Karviné. Letos slaví 85. narozeniny a i přes svůj vyšší věk každý rok před Vánoci peče a zdobí medové perníčky. A to nejen pro sebe a svou rodinu, ale i lidi, které v životě potkává a které chce potěšit.
Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "U nás už pekla perníčky už naše babička a mám dokonce od ní i ten recept. Tím jsem začala už jako v mládí."
Petr Plášek, syn: "Babička bude mít letos 85 let, chtěl jsem aby ta práci dostala mezi ostatní lidi, že nemají jen sedět u televize, ale mohli by nějaký koníček mít a využít čas, kdy nemůžou chodit ven."
Před dvanácti lety se k pečení perníků opět vrátila a její kuchyň se každoročně medovými perníčky rozvoní. Peče nejen pro sebe, ale i pro ostatní.
Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Já si vždycky udělám takový malý seznam, do kterého si napíšu, komu bych ty perníčky mohla dát nebo koho bych s tím mohla potěšit. Já mám opravdu radost z toho, když má radost někdo druhý."
Seznam se každým rokem rozšiřoval, obdarovaných lidí přibývalo.
Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Takže jsem jich začala péct čím dál víc a poslední dva roky jsem napekla opravdu nejvíc. Já to tak peču tři týdny, tři týdny v kuse chystám, maluji a peču. Asi vám to přijde legrační, ale já je mám tak tvrdé, když je upeču, že se okamžitě péct nedají. Musím je nechat odležet. Každému, komu to dávám, tak říkám, aby si to dali do chládku, že budou mít měkčí."
Polevu na zdobení perníčků prý musí každý vychytat sám.
Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Pět lžiček cukru dám do hrníčku, na to hodím bílek jeden, ale do sítka, ten cukr musí být prosívaný, úplně jemný, na to mám nejjemnější sítko na to. Pak to míchám a buď je to řídký nebo hustý, buď přidám trochu cukru nebo bílku nebo pár kapek citronu."
Paní Renáta zkoušela i jiné recepty na medové perníky, s žádným ale nebyla tak spokojena jako s receptem od své babičky.
Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Nestalo se mi, že bych něco přidávala nebo ubírala. Můžete v jeden den udělat a na příští den péct."
Paní Renáta perníčky peče dvakrát ročně, další přijdou na řadu o Velikonocích. Recept paní Pláškové najdete zde:
Recept na medové perníky paní Renáty Pláškové:
65 dkg hladké mouky
25 dkg moučkový cukr
10 dkg medu
5 dkg másla
4 ks vejce
2 kávové lžičky sody
2 kávové lžičky perníkové koření skořice, anýz, fenykl, hřebíček ( koření smíchat a umlít ) nebo originál perníkové koření od Dr.Oetker
Veškeré ingredience zadělat v těsto - nechat odležet v igelitovém sáčku v lednici ( stačí i 2 hod ), klidně i přes noc. Pak těsto rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Před vložením do trouby potřít perníky rozšlehaným celým vejcem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě (170 st.) cca 8-10 min. Pozor , rychle je upečené. Poleva: asi 1/2 bílku přes jemné sítko smícháme s osívaným moučkovým cukrem( 5 kávových lžiček ) a pořádně rozšleháme. Hustotu upravujeme přidáním cukru nebo citronu.
---
V Karviné začíná rekonstrukce krytého plaveckého bazénu. V současné době běží přípravné a vyklízecí činnosti, aby se vítězná firma mohla ihned po převzetí stavby pustit do práce.
V Karviné se rozběhly první práce související s kompletní modernizací krytého bazénu. Samotnou rekonstrukcí se zabývali zastupitelé na svém posledním zasedání.
Jan Wolf, primátor Karviné: “Já jsem rád, že zastupitelé schválili poslední fázi té předpřípravy, protože máme vybranou firmu, zhotovitele stavby, máme připravené finanční krytí a věřím tomu, že v krátkém čase začne stavba se začne realizovat. Ta stavba bude trvat více než dva roky. Bude technologicky hrozně náročná, proces byl hrozně dlouhý a já jsem rád, že jsem se dostali do té fáze, že se začne stavět.”
Petr Dyszkiewicz, ředitel společnosti STaRS: “Na bazéně tvrdě pracujeme při vyklízení krytého bazénu a jsme opravdu už před podpisem smlouvy před vybranou firmou. Brání tomu ještě pár dnů a to kontrolou všech těch dokladů, které zákonné povinnosti vymáhají. Myslím si, že do 14 dnů by měla být podepsaná smlouva a ve smlouvě má firma vítězná pět dnů do převzetí staveniště. Předáme staveniště a pak už je to na firmě, kdy samostatně zahájí konkrétní rekonstrukci bouracími pracemi a celý projekt odstartujeme.”
Ředitel městské sportovní společnosti Stars Karviná Petr Dyszkiewicz dále říká:
Petr Dyszkiewicz, ředitel společnosti STaRS: “Návrh počítal s tím, abychom už dnes odpovídali standardům v celé ČR, tzn. nerekonstruují se pouze stávající dva bazény, ale podle těchto standardů chceme obyvatelům Karviné nabídnout něco, co v tom bazénu chybí. Vždycky tady byli plavci, oddíl Kosatek, jednotlivé výuky a plavání veřejnosti. Co na našem bazénu chybělo, to byla rekreace, rehabilitace a to je přesně to, o co jsme ten projekt rozšířili. Zachováváme to, co se v Karviné osvědčilo, tzn. plavecké parametry toho bazénu. Chci říct, že jsme jeden ze tří plaveckých bazénu v celé ČR, který má 25.metrový bazén osmidráhový, což je velká výjimka a velká podpora plaveckých sportů. Víme, že Kosatky jsou u nás 50.letá historie a dostavuje celý rekreační bazén s welnessem, je to již dneska takový standard.”
Na své si přijdou nejen plavci oddílu Kosatek, ale přibudou i atraktivní prvky pro veřejnost. Děti jistě potěší například Kamikaze skluzavku.
Petr Dyszkiewicz, ředitel společnosti STaRS: “Myslíme si, že ta dostatečně i z hlediska bezpečnosti a využití mladé generace a těch dětí bude dostačující.”
O rekonstrukci krytého bazénu se začalo mluvit už v roce 2009. Návrhy byly přerušeny kvůli soudnímu sporu o pozemky pod krytým plaveckým bazénem.
Petr Dyszkiewicz, ředitel společnosti STaRS: “3,44 To bohužel nemohlo ovlivnit ani statutární město, ani STaRS. O zastaralosti projektu nemůže být řeč, projekt je udělaný na současné parametry jak ve výstavbě, tak v materiálech, tak v technologii.”
A kdy se tedy veřejnost dočká znovuotevření krytého bazénu?
Petr Dyszkiewicz, ředitel společnosti STaRS: “Ve smlouvě je 950 dnů, což když si vydělíme počtem dnů v roce, tak je to 2,6 roků. Ta stavba se může protáhnout nebo urychlit. Naším úkolem bude ten projekt maximálně kvalitně dozorovat, aby cena, která je vynaložená, byla proinvestovaná správně a aby byla provedena kvalita stavby, která by pak měla sloužit minimálně 30 let. Jak říkám, tento bazén jsme zavřeli po 30 letech a 304 dnech.”
---
Karvinská regionální knihovna otevřela na svých pobočkách Knihovnické okénko. Čtenáři tak mohou využít bezkontaktního vrácení a půjčení knih v určených hodinách.
Čtenáři mohou opět vracet a půjčovat si knihy. Nařízení vlády umožnilo otevřít takzvané Knihovnické okénko.
Markéta Kukrechtová, ředitelka RKK: “My jsme moc rádi v karvinské knihovně, že se opatření rozvolnila a zavedli jsme půjčování přes okénko. Od pondělí fungují na pobočkách knihovny Knihovnická okénka, kde si čtenáři mohou vypůjčit předem objednané knihy. Objednat si je mohou telefonicky, emailem nebo přes online katalog na webu knihovny a samozřejmě mohou knihy vracet. "
Knihovnické okénko funguje ve všední dny od 9 do 17 hodin s hodinovou pauzou od 11,30 do 12 hodin, kdy se knihy i dezinfikují.
Markéta Kukrechtová, ředitelka RKK: “Čtenáři jsou vždy s kolegyněmi domluveni na stanovený čas vyzvednutí knih nebo časpisů."
Čtenáři tuto možnost přivítali.
anketa: čtenáři RKK: “Uvítala jsem to, protože jsem už dočetla všechny svoje knížky, co jsem měla půjčené, takže mám další.” “Jsem moc ráda, protože já čtu hodně a knížky, které mám doma, tak už mě nebaví. Uvítala jsem tuto možnost přes email si objednat, cením si toho hodně.” “Jsem ráda, že to okénko funguje. Já jsem si přišla půjčit Harry Pottera 1 a strašně mě baví ta knížka.”
Markéta Kukrechtová, ředitelka RKK: “My už máme statistiky za první tři dny, kdy Knihovnická okénka fungují na pobočkách a navštívilo nás více jak 500 čtenářů, vypůjčili si více než 1200 knih a přišli nám také dokumenty vrátit a těch bylo skoro 1500."
Knihovna také obnovila donáškovou službu. Čtenáři si mohou objednat knihy, které jim pak knihovnice doručí přímo do místa bydliště.
---
K tradičním Vánocům patří neodmyslitelně i vůně cukroví a nazdobené medové perníky. Osvědčené recepty se dědí z generace na generaci, stejně jako v rodině paní Renáty Pláškové z Karviné. Napečenými perníčky pak dělá radost ostatním.
Tohle je paní Renáta Plášková z Karviné. Letos slaví 85. narozeniny a i přes svůj vyšší věk každý rok před Vánoci peče a zdobí medové perníčky. A to nejen pro sebe a svou rodinu, ale i lidi, které v životě potkává a které chce potěšit.
Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "U nás už pekla perníčky už naše babička a mám dokonce od ní i ten recept. Tím jsem začala už jako v mládí."
Petr Plášek, syn: "Babička bude mít letos 85 let, chtěl jsem aby ta práci dostala mezi ostatní lidi, že nemají jen sedět u televize, ale mohli by nějaký koníček mít a využít čas, kdy nemůžou chodit ven."
Před dvanácti lety se k pečení perníků opět vrátila a její kuchyň se každoročně medovými perníčky rozvoní. Peče nejen pro sebe, ale i pro ostatní.
Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Já si vždycky udělám takový malý seznam, do kterého si napíšu, komu bych ty perníčky mohla dát nebo koho bych s tím mohla potěšit. Já mám opravdu radost z toho, když má radost někdo druhý."
Seznam se každým rokem rozšiřoval, obdarovaných lidí přibývalo.
Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Takže jsem jich začala péct čím dál víc a poslední dva roky jsem napekla opravdu nejvíc. Já to tak peču tři týdny, tři týdny v kuse chystám, maluji a peču. Asi vám to přijde legrační, ale já je mám tak tvrdé, když je upeču, že se okamžitě péct nedají. Musím je nechat odležet. Každému, komu to dávám, tak říkám, aby si to dali do chládku, že budou mít měkčí."
Polevu na zdobení perníčků prý musí každý vychytat sám.
Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Pět lžiček cukru dám do hrníčku, na to hodím bílek jeden, ale do sítka, ten cukr musí být prosívaný, úplně jemný, na to mám nejjemnější sítko na to. Pak to míchám a buď je to řídký nebo hustý, buď přidám trochu cukru nebo bílku nebo pár kapek citronu."
Paní Renáta zkoušela i jiné recepty na medové perníky, s žádným ale nebyla tak spokojena jako s receptem od své babičky.
Renáta Plášková, seniorka z Karviné: "Nestalo se mi, že bych něco přidávala nebo ubírala. Můžete v jeden den udělat a na příští den péct."
Paní Renáta perníčky peče dvakrát ročně, další přijdou na řadu o Velikonocích. Recept paní Pláškové najdete zde:
Recept na medové perníky paní Renáty Pláškové:
65 dkg hladké mouky
25 dkg moučkový cukr
10 dkg medu
5 dkg másla
4 ks vejce
2 kávové lžičky sody
2 kávové lžičky perníkové koření skořice, anýz, fenykl, hřebíček ( koření smíchat a umlít ) nebo originál perníkové koření od Dr.Oetker
Veškeré ingredience zadělat v těsto - nechat odležet v igelitovém sáčku v lednici ( stačí i 2 hod ), klidně i přes noc. Pak těsto rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Před vložením do trouby potřít perníky rozšlehaným celým vejcem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě (170 st.) cca 8-10 min. Pozor , rychle je upečené. Poleva: asi 1/2 bílku přes jemné sítko smícháme s osívaným moučkovým cukrem( 5 kávových lžiček ) a pořádně rozšleháme. Hustotu upravujeme přidáním cukru nebo citronu.
---