Kulturní okénko
- Slavnosti vína na zámku v Bruntále
- Ve frenštátském muzeu si děti vyzkoušely dávnou výuku
Vítejte u nového Kulturního okénka, které nás v první reportáži zavede na stylové Slavnosti vína na zámku v Bruntále.
Na bruntálské Slavnosti vína se představila malá i velká vinařství a byl k ochutnání také první letošní burčák.
Pavel Konečný, vinař: „Máme kvalitní burčák z Moravy, při sběru 22 stupňů, Solaris.“
Petr Krůza, vinař: „Víno z Podpálavy, z Mikulovska, z Mikulovské podoblasti, z Bavor. Máme Pálavu, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Tramín červený, Sauvignon, Müller Thurgau, Muškát Ottonel, Svatovavřinecké, Frankovka rosé.“
Jan Pavlica, vinař ze Zaječí: „Máme tady moravská vína z malého rodinného vinařství, naše rozloha je 5 hektarů, dělám něco kolem 30 tisíc lahví a najdete tu jak od suchách vín, tak polosladší, máme jedno červené víno.“
Kolik lidí, tolik chutí. Návštěvníci si mohli vybrat a ochutnat celou škálu vín.
Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Tak nejradši mám bílé víno, ale suché, poněvadž z toho nebolí hlava.“
Ladislav Václavec (ANO), senátor: „Moje nejoblíbenější odrůda je Rýnský ryzlink, suchý.“
Anketa, návštěvníci akce: „Pro mě suché, aromatické, silný květový buquet.“
„Mám ráda z červených Dorfender,z bílých Sylvánské zelené.“
„Já to, které je dobré. Buďto mi chutná nebo nechutná.“
„Já mám ráda nejvíc bílé víno, suché víno, odrůda, tak mám nejraději Rulandu šedou.“
„My máme rádi suchá vína, zcela jednoznačně.“
„Před chvilkou jsem si dala Pálavu, ta byla výborná, a teď mám Muškátek, taky je výborný.“
Zpestřením akce byly také stánky s dobrotami, které s k vínu hodí.
Alena Fischerová, prodejce: „Jsou to výhonky mikrozeleniny, které vlastně jsou vhodné do kuchyně, prodáváme to do restaurací, školních jídelen, do restaurací, zpestří to každé jídlo a hlavně je to moc zdravé.“
Markéta Komínková, prodejce: „Nabízíme kozí a kravské sýry, na grilu i čerstvé. Jsme z Jeseníku, přímo z České Vsi.“
Jaroslav Urbášek, prodejce: „Je to k vínu, nabízíme všechno za zvěřiny, jsou to zvěřinové výrobky firmy Menison, je to divočák, jelen, srnčí, daňčí.“
V Sala terreně probíhala také řízená degustace, kde zájemci mohli vína také hodnotit.
Milan Dalajka, degustátor: „Prvně vjem, takže vůni, následně chuť, celkový vzhled a vlastně takovou dochuť, takže celkový dojem toho vína.“
Anketa, návštěvníci u degustace: „Bílá suchá vína, lehká.“
„Já mám nejradši suchá a bílá.“
Všichni návštěvníci už se velmi těší na první letošní vína a jejich ochutnávku na svátek sv. Martina 11. listopadu.
---
Zajímavý program se připravili na konec prázdnin ve frenštátském muzeu. Návštěvníkům ukázali, jak se vyučovalo kdysi dávno a děti potvrdily, že například na tělesné tresty rákoskou by si zvykat nechtěly.
Antonín Dobiáš a Petr Hlaváč, účastníci akce: “Tady bych asi moc dlouho nevydržel. Pokud by tady měli tu rákosku, tak skutečně ne. To už bych asi vyletěl…”
Martin Trubač, Muzeum Frenštát pod Radhoštěm: “Na konci prázdnin naše muzeum připravilo už tradičně program pro děti a mládež, ale ne jenom pro ně. Ten letošní je věnován škole. Je to také z důvodu toho, že v tuto dobu máme v muzeu výstavu Pojď sem dítě, uč se moudrým býti, která tady bude až do února a která mapuje historii frenštátského základního školství od nejstarších dob do roku 2000. A přišlo nám, že ta výstava tvoří ideální kulisy pro program, ve kterém si návštěvníci mohou vyzkoušet, jak to chodilo ve škole v čase těch našich pradědečků a praprababiček, v čase Rakousko-Uherska. Je to takový interaktivní program, kde formou takové gramatiky jsou návštěvníci zapojování přímo do improvizované výuky. Kromě toho mají možnost také vyrobit si nějaký ozdobný předmět z korálků, popřípadě až skončí tady tahle část pro děti, máme pro dospěláky připravenou komentovanou prohlídku. Mimo to bych rád pozval návštěvníky nebo zájemce, kteří by přišli do našeho muzea na blížící se frenštátskou Muzejní noc, která by měla proběhnout poslední zářijový den, v pátek 30. září. Opět bude z velké části věnována tématice školství. Během té muzejní noci by měli vystoupit žáci zdejší základní umělecké školy s Cimrmanovským představením Vyšetřování ztráty třídní knihy. Máme připraveno také promítání dobových filmů a spoustu dalších překvapení.”
---
Vítejte u nového Kulturního okénka, které nás v první reportáži zavede na stylové Slavnosti vína na zámku v Bruntále.
Na bruntálské Slavnosti vína se představila malá i velká vinařství a byl k ochutnání také první letošní burčák.
Pavel Konečný, vinař: „Máme kvalitní burčák z Moravy, při sběru 22 stupňů, Solaris.“
Petr Krůza, vinař: „Víno z Podpálavy, z Mikulovska, z Mikulovské podoblasti, z Bavor. Máme Pálavu, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Tramín červený, Sauvignon, Müller Thurgau, Muškát Ottonel, Svatovavřinecké, Frankovka rosé.“
Jan Pavlica, vinař ze Zaječí: „Máme tady moravská vína z malého rodinného vinařství, naše rozloha je 5 hektarů, dělám něco kolem 30 tisíc lahví a najdete tu jak od suchách vín, tak polosladší, máme jedno červené víno.“
Kolik lidí, tolik chutí. Návštěvníci si mohli vybrat a ochutnat celou škálu vín.
Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Tak nejradši mám bílé víno, ale suché, poněvadž z toho nebolí hlava.“
Ladislav Václavec (ANO), senátor: „Moje nejoblíbenější odrůda je Rýnský ryzlink, suchý.“
Anketa, návštěvníci akce: „Pro mě suché, aromatické, silný květový buquet.“
„Mám ráda z červených Dorfender,z bílých Sylvánské zelené.“
„Já to, které je dobré. Buďto mi chutná nebo nechutná.“
„Já mám ráda nejvíc bílé víno, suché víno, odrůda, tak mám nejraději Rulandu šedou.“
„My máme rádi suchá vína, zcela jednoznačně.“
„Před chvilkou jsem si dala Pálavu, ta byla výborná, a teď mám Muškátek, taky je výborný.“
Zpestřením akce byly také stánky s dobrotami, které s k vínu hodí.
Alena Fischerová, prodejce: „Jsou to výhonky mikrozeleniny, které vlastně jsou vhodné do kuchyně, prodáváme to do restaurací, školních jídelen, do restaurací, zpestří to každé jídlo a hlavně je to moc zdravé.“
Markéta Komínková, prodejce: „Nabízíme kozí a kravské sýry, na grilu i čerstvé. Jsme z Jeseníku, přímo z České Vsi.“
Jaroslav Urbášek, prodejce: „Je to k vínu, nabízíme všechno za zvěřiny, jsou to zvěřinové výrobky firmy Menison, je to divočák, jelen, srnčí, daňčí.“
V Sala terreně probíhala také řízená degustace, kde zájemci mohli vína také hodnotit.
Milan Dalajka, degustátor: „Prvně vjem, takže vůni, následně chuť, celkový vzhled a vlastně takovou dochuť, takže celkový dojem toho vína.“
Anketa, návštěvníci u degustace: „Bílá suchá vína, lehká.“
„Já mám nejradši suchá a bílá.“
Všichni návštěvníci už se velmi těší na první letošní vína a jejich ochutnávku na svátek sv. Martina 11. listopadu.
---
Zajímavý program se připravili na konec prázdnin ve frenštátském muzeu. Návštěvníkům ukázali, jak se vyučovalo kdysi dávno a děti potvrdily, že například na tělesné tresty rákoskou by si zvykat nechtěly.
Antonín Dobiáš a Petr Hlaváč, účastníci akce: “Tady bych asi moc dlouho nevydržel. Pokud by tady měli tu rákosku, tak skutečně ne. To už bych asi vyletěl…”
Martin Trubač, Muzeum Frenštát pod Radhoštěm: “Na konci prázdnin naše muzeum připravilo už tradičně program pro děti a mládež, ale ne jenom pro ně. Ten letošní je věnován škole. Je to také z důvodu toho, že v tuto dobu máme v muzeu výstavu Pojď sem dítě, uč se moudrým býti, která tady bude až do února a která mapuje historii frenštátského základního školství od nejstarších dob do roku 2000. A přišlo nám, že ta výstava tvoří ideální kulisy pro program, ve kterém si návštěvníci mohou vyzkoušet, jak to chodilo ve škole v čase těch našich pradědečků a praprababiček, v čase Rakousko-Uherska. Je to takový interaktivní program, kde formou takové gramatiky jsou návštěvníci zapojování přímo do improvizované výuky. Kromě toho mají možnost také vyrobit si nějaký ozdobný předmět z korálků, popřípadě až skončí tady tahle část pro děti, máme pro dospěláky připravenou komentovanou prohlídku. Mimo to bych rád pozval návštěvníky nebo zájemce, kteří by přišli do našeho muzea na blížící se frenštátskou Muzejní noc, která by měla proběhnout poslední zářijový den, v pátek 30. září. Opět bude z velké části věnována tématice školství. Během té muzejní noci by měli vystoupit žáci zdejší základní umělecké školy s Cimrmanovským představením Vyšetřování ztráty třídní knihy. Máme připraveno také promítání dobových filmů a spoustu dalších překvapení.”
---