Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>
Kulturní okénko

Kulturní okénko

  • Zámecká noc na zámku v Bruntále
  • Po Vítkovicích bude Pojezfest ještě v K. Studánce a Ostravici

Zámecká noc na zámku v Bruntále

Krásný den, vítejte u nového Kulturního okénka. To tentokrát otevřeme na Státním zámku v Bruntále, spravovaném Muzeem Bruntál. Tak jako na mnoha místech v zemi i tady proběhla Zámecká noc. Ta bruntálská byly výjimečná svou pestrostí a programem, kde si každý mohl najít to svoje.

Přestože akce nesla název Zámecká noc, byla zahájena již v pozdní odpoledne.

Ema Havelková, ředitelka zámku v Brntále: „Zámecká noc bude vyloženě interaktivní. Návštěvníci si budou moc zahrát na bubny se skupinou Jumping Drums, budou si moci tvořit se Základní uměleckou školou a zároveň se budou moci něco naučit ať už na našich přednáškách nebo na komentovaných prohlídkách.“

Celou Zámeckou noc zahájila vernisáž velké výstavy k nedožitým devadesátinám významného malíře Karla Adámka. Ten většinu svého života působil právě v Bruntále a dodnes tady na něj vzpomíná mnoho jeho přátel.

Pavel Rapušák, předseda Klubu za starý Bruntál: „Pan Adámek byl jediný z těch lidí, kteří tady byli takovou dobu a tvořili tady, malovali místní lidi, čili tady zanechal hlubokou stopu i tím svým lidským přístupem. Měli jsme ho všichni hrozně rádi a jsme rádi, že takto je tady připomínán.“

Stanislav Navrátill, bývalý starosta města: „Karel Adámek patřil, ač byl odjinud, k tomuhle městu bytostně patřil A tohle město ho mělo rádo a mělo ho rádo především proto, že uměl malovat. Uměl malovat moc hezky a uměl malovat tak, aby každý jeho obrazům rozuměl. Na něho se nedá zapomenout, na něho vzpomínáme všichni rádi.“

Martin Henč (ANO), starosta Bruntálu: „Já jsem upřímně rád, že existuje úzká spolupráce mezi Klubem za starý Bruntál a zámkem Bruntál nebo Muzeem Bruntál, protože takhle vznikají krásné kulturní akce.“

Na Zámecké noci v Bruntále se mohli aktivně podílet i její návštěvníci ve tvořivých dílnách, kde si mohli vyzkoušet různé výtvarné techniky.

Kateřina Olejníčková, výtvarnice: „Tady probíhají výtvarné dílny, zájemci si mohou vyzkoušet umělecké techniky jako je malba, malujeme suchým pastelem, potom kresba, kreslí se tuší. Mohou si vyzkoušet koláž a grafiku, tisk z výšky, něco jako princip linorytu.“

Snad největší zájem pak měli diváci o koncert bubenické skupiny Jumping Drums. Ta je již stálicí na české hudební scéně a právě v Bruntále ji před lety kapelník Ivo Batoušek založil.

Ivo Batoušek, kapelník Jumping Drums: „Když se v Praze řekne Jumping Drums, tak ti garantuji, že z velkjé části se nás ptají, kde je jeřáb a kde je lano. Pak jim vysvětlím, že JD skutečně není bungee jumping, ale Jumping Drums, tedy skákající bubny. Ale pravdou je, že v Praze jsme se několikrát ukázali i na poměrně velkých koncertech a myslím si, že ta komunita lidí, kteří mají rádi bubenickou a perkusní muziku, ví velice dobře, kdo jsou Jumping Drums.“

Jumping Drums se v na Zámecké noci představili s novou sestavou, se kterou chystají koncertní turné i svou další desku.

---

Po Vítkovicích bude Pojezfest ještě v K. Studánce a Ostravici

Mezi významné krajské akce podporující návštěvnost regionu patří festival Pojez. Návštěvníkům nabízí možnost ochutnat všelijaké speciality regionálních bister, restaurací a výrobců.

Gastronomický a kulinářský festival Pozez, který se loni setkal s velkým úspěchem, má za sebou letošní první zastávku. Ta se odbyla v industriální Dolní oblasti Vítkovice. Další Pojez se bude konat v srpnu v Karlově Studánce a poslední v září v Ostravici.

Petr Koudela, jednatel Moravian-Silesian Tourism: “Myšlenka toho festivalu vlastně vznikla tak, že jsme chtěli využít umu, šikovnosti a potenciálu gastro podnikatelů z našeho regionu a na platformě technotrasy, kde prezentujeme tradici průmyslovou a technické atraktivity. Tak jsme udělali takovou mapu gastro podniků a třikrát do roka v Ostravě, Karlově Studánce to bude 13. srpna a 9. září v Ostravici a uděláme takový jako živou přehlídku. Ten Pojez je celoroční aktivita a je to vlastně produkt, na který lákáme k nám do kraje všechny, kteří ho chtějí navštívit. Je to od masa přes veganské speciality, jsou tady kavárny, pražírny, máme tady výborné pivo, od tradičního velkého pivovaru, ale i od drobných pivovarů. Je tady všehochuť, jsou tady pekárny. Myslíme si, že je tady to nejlepší z našeho kraje."

Anketa: "Je to skvělé, je to paráda, je to plné chutí. Vyzkoušeli jsme thajskou kuchyni, teď jsme si koupili výborný chleba. Moc se nám tady líbí.”

Anketa: "Ochutnali jsme tady od místního šéfkuchaře ze Sepetné hovězí a bylo to naporosto výborné, luxusní a je to krásné. Jsme spokojení.”

Pavel Čadil, šéfkuchař Sepetná: "Pro nás je to taková novinka, protože se Sepetnou jsme se v letošním roce zkusili zúčastnit takových akcí a jsme mile překvapení. A ta reakce, co vidím tady okolo, je perfektní.”

Jáchym Pavelek, Bistruck Havířov: "My jsme z Havířova Bistruck se jmenujeme a je to tu paráda. Účast je hojná. Vyprodali jsme první, co jsme měli, takže teď musíme dochystávat další.” Co dobrého jste přichystali, že se to hned vyprodalo? “Původně jsme jeli domácí hranolky s trhaným kachním a vepřovým masem, to jsme vyprodali, takže vymýšlíme něco nového. Budeme grilovat nějaké maso a pečenou zeleninu k tomu pojdeme."

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MSK: “Tento festival vnímám jako hodně smyslu chutí. Vnímám ho jako osobní dítě a když se podíváte okolo mě, to je ten výsledek. To, že lidé v našem Moravskoslezském kraji milují gastronomii a tím, že jsme chtěli pomoct gastronomii v Moravskoslezském kraji, tak se nám podařilo vytvořit projekt Pojez, který je tady podruhé. A když se podívám okolo sebe, tak tady je taková spousta lidí, že sám nevím, kam ten Pojez festival budeme do budoucna táhnout. Ale ono to není jenom o tom Pojezu nebo o těch festivalech jako takových. Protože máme festivaly tady v Ostravě, který děláme. Děláme festival Pojezd v Karlově Studánce, který bude následovat, ale budeme to končit na Ostravici. Co je primární, tak je ukázat všechny speciální gastro provozy, které jsou něčím výjimečné, kde nejenom lidské oko, ale lidská chuť a všechny smysly, když se zapojí, budou vnímat to, že se budou vracet do těch provozů. V tom případě se bude točit ekonomika. Díky tomu našemu festivalu lákáme na moderní trendy naše mladé kuchaře, děti. Protože tam to začíná. Chceme, aby rodiče, potažmo my jako Pojez, učili děcka směřovat k tomu, aby vařila, aby se nebála vařit a aby si mohla u těch našich borců, kteří šli s námi do toho Pojezu, vyzkoušet nejenom vařit, ale pracovat s tím náčiním přes tu gastronomii.”

---

Mohlo by Vás také zajímat

Pořad: Kulturní okénko
22. května 2023, 17:20

Zámecká noc na zámku v Bruntále

Krásný den, vítejte u nového Kulturního okénka. To tentokrát otevřeme na Státním zámku v Bruntále, spravovaném Muzeem Bruntál. Tak jako na mnoha místech v zemi i tady proběhla Zámecká noc. Ta bruntálská byly výjimečná svou pestrostí a programem, kde si každý mohl najít to svoje.

Přestože akce nesla název Zámecká noc, byla zahájena již v pozdní odpoledne.

Ema Havelková, ředitelka zámku v Brntále: „Zámecká noc bude vyloženě interaktivní. Návštěvníci si budou moc zahrát na bubny se skupinou Jumping Drums, budou si moci tvořit se Základní uměleckou školou a zároveň se budou moci něco naučit ať už na našich přednáškách nebo na komentovaných prohlídkách.“

Celou Zámeckou noc zahájila vernisáž velké výstavy k nedožitým devadesátinám významného malíře Karla Adámka. Ten většinu svého života působil právě v Bruntále a dodnes tady na něj vzpomíná mnoho jeho přátel.

Pavel Rapušák, předseda Klubu za starý Bruntál: „Pan Adámek byl jediný z těch lidí, kteří tady byli takovou dobu a tvořili tady, malovali místní lidi, čili tady zanechal hlubokou stopu i tím svým lidským přístupem. Měli jsme ho všichni hrozně rádi a jsme rádi, že takto je tady připomínán.“

Stanislav Navrátill, bývalý starosta města: „Karel Adámek patřil, ač byl odjinud, k tomuhle městu bytostně patřil A tohle město ho mělo rádo a mělo ho rádo především proto, že uměl malovat. Uměl malovat moc hezky a uměl malovat tak, aby každý jeho obrazům rozuměl. Na něho se nedá zapomenout, na něho vzpomínáme všichni rádi.“

Martin Henč (ANO), starosta Bruntálu: „Já jsem upřímně rád, že existuje úzká spolupráce mezi Klubem za starý Bruntál a zámkem Bruntál nebo Muzeem Bruntál, protože takhle vznikají krásné kulturní akce.“

Na Zámecké noci v Bruntále se mohli aktivně podílet i její návštěvníci ve tvořivých dílnách, kde si mohli vyzkoušet různé výtvarné techniky.

Kateřina Olejníčková, výtvarnice: „Tady probíhají výtvarné dílny, zájemci si mohou vyzkoušet umělecké techniky jako je malba, malujeme suchým pastelem, potom kresba, kreslí se tuší. Mohou si vyzkoušet koláž a grafiku, tisk z výšky, něco jako princip linorytu.“

Snad největší zájem pak měli diváci o koncert bubenické skupiny Jumping Drums. Ta je již stálicí na české hudební scéně a právě v Bruntále ji před lety kapelník Ivo Batoušek založil.

Ivo Batoušek, kapelník Jumping Drums: „Když se v Praze řekne Jumping Drums, tak ti garantuji, že z velkjé části se nás ptají, kde je jeřáb a kde je lano. Pak jim vysvětlím, že JD skutečně není bungee jumping, ale Jumping Drums, tedy skákající bubny. Ale pravdou je, že v Praze jsme se několikrát ukázali i na poměrně velkých koncertech a myslím si, že ta komunita lidí, kteří mají rádi bubenickou a perkusní muziku, ví velice dobře, kdo jsou Jumping Drums.“

Jumping Drums se v na Zámecké noci představili s novou sestavou, se kterou chystají koncertní turné i svou další desku.

---

Po Vítkovicích bude Pojezfest ještě v K. Studánce a Ostravici

Mezi významné krajské akce podporující návštěvnost regionu patří festival Pojez. Návštěvníkům nabízí možnost ochutnat všelijaké speciality regionálních bister, restaurací a výrobců.

Gastronomický a kulinářský festival Pozez, který se loni setkal s velkým úspěchem, má za sebou letošní první zastávku. Ta se odbyla v industriální Dolní oblasti Vítkovice. Další Pojez se bude konat v srpnu v Karlově Studánce a poslední v září v Ostravici.

Petr Koudela, jednatel Moravian-Silesian Tourism: “Myšlenka toho festivalu vlastně vznikla tak, že jsme chtěli využít umu, šikovnosti a potenciálu gastro podnikatelů z našeho regionu a na platformě technotrasy, kde prezentujeme tradici průmyslovou a technické atraktivity. Tak jsme udělali takovou mapu gastro podniků a třikrát do roka v Ostravě, Karlově Studánce to bude 13. srpna a 9. září v Ostravici a uděláme takový jako živou přehlídku. Ten Pojez je celoroční aktivita a je to vlastně produkt, na který lákáme k nám do kraje všechny, kteří ho chtějí navštívit. Je to od masa přes veganské speciality, jsou tady kavárny, pražírny, máme tady výborné pivo, od tradičního velkého pivovaru, ale i od drobných pivovarů. Je tady všehochuť, jsou tady pekárny. Myslíme si, že je tady to nejlepší z našeho kraje."

Anketa: "Je to skvělé, je to paráda, je to plné chutí. Vyzkoušeli jsme thajskou kuchyni, teď jsme si koupili výborný chleba. Moc se nám tady líbí.”

Anketa: "Ochutnali jsme tady od místního šéfkuchaře ze Sepetné hovězí a bylo to naporosto výborné, luxusní a je to krásné. Jsme spokojení.”

Pavel Čadil, šéfkuchař Sepetná: "Pro nás je to taková novinka, protože se Sepetnou jsme se v letošním roce zkusili zúčastnit takových akcí a jsme mile překvapení. A ta reakce, co vidím tady okolo, je perfektní.”

Jáchym Pavelek, Bistruck Havířov: "My jsme z Havířova Bistruck se jmenujeme a je to tu paráda. Účast je hojná. Vyprodali jsme první, co jsme měli, takže teď musíme dochystávat další.” Co dobrého jste přichystali, že se to hned vyprodalo? “Původně jsme jeli domácí hranolky s trhaným kachním a vepřovým masem, to jsme vyprodali, takže vymýšlíme něco nového. Budeme grilovat nějaké maso a pečenou zeleninu k tomu pojdeme."

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MSK: “Tento festival vnímám jako hodně smyslu chutí. Vnímám ho jako osobní dítě a když se podíváte okolo mě, to je ten výsledek. To, že lidé v našem Moravskoslezském kraji milují gastronomii a tím, že jsme chtěli pomoct gastronomii v Moravskoslezském kraji, tak se nám podařilo vytvořit projekt Pojez, který je tady podruhé. A když se podívám okolo sebe, tak tady je taková spousta lidí, že sám nevím, kam ten Pojez festival budeme do budoucna táhnout. Ale ono to není jenom o tom Pojezu nebo o těch festivalech jako takových. Protože máme festivaly tady v Ostravě, který děláme. Děláme festival Pojezd v Karlově Studánce, který bude následovat, ale budeme to končit na Ostravici. Co je primární, tak je ukázat všechny speciální gastro provozy, které jsou něčím výjimečné, kde nejenom lidské oko, ale lidská chuť a všechny smysly, když se zapojí, budou vnímat to, že se budou vracet do těch provozů. V tom případě se bude točit ekonomika. Díky tomu našemu festivalu lákáme na moderní trendy naše mladé kuchaře, děti. Protože tam to začíná. Chceme, aby rodiče, potažmo my jako Pojez, učili děcka směřovat k tomu, aby vařila, aby se nebála vařit a aby si mohla u těch našich borců, kteří šli s námi do toho Pojezu, vyzkoušet nejenom vařit, ale pracovat s tím náčiním přes tu gastronomii.”

---

Zdroj: https://polar.cz/index.php/porady/kulturni-okenko/kulturni-okenko-22-05-2023-17-24