Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nová obrazová kniha o Frýdku-Místku nabízí jedinečný pohled na město

Frýdek-Místek |

Dva roky běhal fotograf Jan Smekal po Frýdku-Místku a snažil se zachytit ty nejlepší fotografie různých míst, lidí i akcí. Nafotil téměř 3 tisíce fotografií, ze kterých poté spolu s knihkupcem Janem Becherem vybrali zhruba 200 a společně vydali novou obrazovou publikaci, která ukazuje město takové, jaké doopravdy je.

Frýdek-Místek Tady jsem doma. To je název nové knihy, která je plná fotografií právě o Frýdku-Místku.

Jan Smekal, fotograf: "Já se přiznám že to nenapadlo mě, ale napadlo to místního knihkupce Jana Bechera. Který mě oslovil s tím, že hodlá vydat obrazovou publikaci, která by byla věnovaná výhradně Frýdku-Místku. A mě se na tom líbila ohromně ta myšlenka, že Honza řekl: „Já nechci, aby to byla kniha, která bude ukazovat jenom to pěkné. Ale aby ta publikace ukazovala to město takové, jaké doopravdy je."
Jan Becher, knihkupec, nakladatel: "Především žádná obrazová publikace, fotografická, o tomto městě nevyšla už téměř 30 let. A za celou historii tohoto města vyšly pouze dvě obrazové publikace. Jedna v 70. letech a jedna na začátku 90. let. Takže byl nejvyšší čas něco konečně takového vydat. A zároveň přišel impuls i z města Frýdek-Místek, které mě oslovilo, zda bych něco takového pro město nevydal."

Kniha vznikala téměř dva roky. Obsahuje fotografie s krátkými popisky v češtině i angličtině, aby mohla fungovat jako dárek nebo památka i pro zahraniční návštěvy.

Jan Smekal, fotograf: "Fotografie jsou rozděleny do devíti kapitol a každá ta kapitola je věnovaná nějakému tématu. Jedno z nich je třeba Tváře, kdy lidé v té kapitole najdou busty, sochy, různé výjevy na fasádách, ale také malůvky po schodech. Jsou to detaily, kolem kterých chodíme dnes a denně, ale v tom každodenním shonu si jich vůbec nevšimneme."
Jan Becher, knihkupec, nakladatel: "Rozhodli jsme se od začátku, že to nebude žádný sociální dokument, žádná černobílá fotografie. Přestože jsme se rozhodli, že město ukážeme pravdivě, tak jsme se nezaměřovali na nějaké negativní jevy v tom městě."
Jan Smekal, fotograf: "Původně těch fotek bylo dva až tři tisíce. Z nich se potom začaly dělat výběry. Nakonec jsme skončili myslím u nějakých 400 až 500 fotografií. A z nich se vybralo do knihy zhruba 200 obrázků."

Při hledání netradičních pohledů musel fotograf vylézt na střechy domů i kostelní věže a oslovoval i obyvatele různých bytů v nejvyšších panelových domech.

Jan Smekal, fotograf: "Rozhodně stojí za to poděkovat všem, kteří mě pustili na střechy, na balkóny, k nim do bytu. Kteří bydlí v místech odkud jsou krásné a zajímavé výhledy na město. Lidé byli neskučně vstřícní, ochotní, sami se nabízeli s tím, že můžu přijít kdykoliv, kdy se mi to bude hodit. Když budou ideální světelné podmínky."
Petr Korč (NMFM) primátor Frýdku-Místku: "Já osobně jako patriot města oceňují jakýkoliv krok, který to město zviditelní. A myslím si, že publikace, kterou připravil pan nakladatel Becher, spolu s Janem Smékalem, jako fotografem, velmi trefně a velmi lidsky přibližuje to město se všemi klady i zápory. Ale je v té knize cítit, že oba mají své město rádi, tak jako já. A tím, že ho poznáme, hledáme cestu, jak ho udělat lepším pro naše potomky. A já jsem samozřejmě rád, že na vydání knihy se podílí i město Frýdek-Místek. Myslím si, že takové počiny si podporu města zaslouží."

Kniha už je v prodeji, ale ještě ji čeká oficiální křest, který proběhne 7. září v 17:00 hodin v místeckém Knihkupectví Kapitola.

Nahlásit chybu


K tématu

Nová kniha Těžba zlata na Bruntálsku podtrhuje pozornost, kterou odborníci věnují archeologii, historii a geologii území

30. října 2023 10:58 | Bruntál | Karel Soukop

Nová kniha Těžba zlata na Bruntálsku, která právě vyšla, byla předmětem přednášek a besedy odborníků i veřejnosti. Zdůrazňuje především význam této lokality Jeseníků z pohledu Bruntálu jako nejstaršího institucionálního města v Českých zemích i z pohledu archeologie a geologie. Šlo o jedinečné setkání odborníků z různých odvětví.

Knihovna v Karviné-Fryštátě byla po rekonstrukci slavnostně otevřena

26. ledna 2024 15:33 | Karviná | Monika Danková

Pobočka knihovny v Karviné-Fryštátě prošla větší modernizací a pro čtenáře byla tento týden slavnostně otevřena. Původní středisko hudby a umění bylo přestavěno na oddělení pro mládež a dospělé.

Zrekonstruovaná knihovna v Karviné-Fryštátě nabízí nově oddělení pro mládež a dospělé

23. ledna 2024 16:53 | Celý MS kraj | Monika Danková

Pobočka knihovny v Karviné-Fryštátě prošla větší modernizací a pro čtenáře byla tento týden slavnostně otevřena. Původní středisko hudby a umění bylo přestavěno na oddělení pro mládež a dospělé.


Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Popravený polský student má v Opavě opravený hrob a novou pamětní desku

25. října 2024 20:56 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě byl odhalený pomník na hrobu Frantiszka Kubici. Studenta teologie, občana Polské republiky, který byl v Opavě zatčený, mučený a následně popravený v Oticích fašisty za II. světové války.

Z hořícího auta po nárazu do domu lidé vytáhli posádku a dva mladé pasažéry oživovali

Včera 22:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do velmi náročné záchranné akce se v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku okamžitě po nárazu osobního vozidla do rodinného domu zapojili svědci, včetně dvou policistů mimo službu. Auto okamžitě začalo hořet. Dva pasažéry museli oživovat.

Obce v Moravskoslezském kraji dostanou podporu na stavbu nájemního bydlení

25. října 2024 10:35 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezskému kraji se nabízejí možnosti podpory výstavby nových bytů pro nájemní bydlení. O možných investicích v této oblasti se jednalo na odborném fóru na krajském úřadě.

Den stromů v opavských sadech Svobody se nenechaly ujít stovky lidí

Včera 16:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Přesně na den, kdy stromy slaví svůj svátek, se okolí Ptačího vrchu proměnilo v pestrou oslavu. Díky slunečnému počasí si ji nenechaly ujít stovky lidí.

V ostravské zoo se narodila mláďata kriticky ohrožených prasat z Filipín

25. října 2024 18:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve výběhu prasat visajánských v Zoo Ostrava mohou trpěliví návštěvníci zahlédnout kromě čtyř dospělých jedinců i dvě mláďata. Selata tohoto vzácného filipínského druhu přišla na svět 13. října. Jejich pohlaví zatím není známo, ale obě se mají čile k světu a jejich matka o ně příkladně pečuje.

Zimní verze opavského festivalu Slunovrat nabídne pestrý program i novinky

Včera 16:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zimní verze oblíbeného festivalu Slunovrat už klepe na dveře. Uskuteční se od 7. do 9. listopadu v kulisách historických budov Opavy a nabídne pestrý program a také novinky.

Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepny a ulice v Ostravě

24. října 2024 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který povede napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Při nehodě u Starých Heřminov zemřel řidič osobního auta

25. října 2024 15:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Katastru Starých Heřminov na Bruntálsku se v pátek dopoledne stala tragická dopravní nehoda. O život přišel řidič, jeho spolujezdkyně byla převezena do nemocnice.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Projekt Connect with creativity na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku byl úspěšně dokončen

23. října 2024 8:05 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Největší frýdecko-místecká střední škola je velmi aktivní v projektech - národních i mezinárodních. Poslední úspěšný projekt na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku nesl název Connect with creativity.

Vyřazené parkovací automaty poslouží ve Frýdku-Místku jako knihobudky

Technické služby Frýdek-Místek přišly s ekologickým nápadem. Vyřazený parkovací automat neskončil ve starém železe, ale stala se z něj knihobudka. První kus prototypu už slouží pacientům i návštěvníkům v areálu nemocnice. Navíc v prostorách terapeutické zahrádky.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Nová obrazová kniha o Frýdku-Místku nabízí jedinečný pohled na město
Vydáno 25. srpna 2022 14:05, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Dva roky běhal fotograf Jan Smekal po Frýdku-Místku a snažil se zachytit ty nejlepší fotografie různých míst, lidí i akcí. Nafotil téměř 3 tisíce fotografií, ze kterých poté spolu s knihkupcem Janem Becherem vybrali zhruba 200 a společně vydali novou obrazovou publikaci, která ukazuje město takové, jaké doopravdy je.

Frýdek-Místek Tady jsem doma. To je název nové knihy, která je plná fotografií právě o Frýdku-Místku.

Jan Smekal, fotograf: "Já se přiznám že to nenapadlo mě, ale napadlo to místního knihkupce Jana Bechera. Který mě oslovil s tím, že hodlá vydat obrazovou publikaci, která by byla věnovaná výhradně Frýdku-Místku. A mě se na tom líbila ohromně ta myšlenka, že Honza řekl: „Já nechci, aby to byla kniha, která bude ukazovat jenom to pěkné. Ale aby ta publikace ukazovala to město takové, jaké doopravdy je."
Jan Becher, knihkupec, nakladatel: "Především žádná obrazová publikace, fotografická, o tomto městě nevyšla už téměř 30 let. A za celou historii tohoto města vyšly pouze dvě obrazové publikace. Jedna v 70. letech a jedna na začátku 90. let. Takže byl nejvyšší čas něco konečně takového vydat. A zároveň přišel impuls i z města Frýdek-Místek, které mě oslovilo, zda bych něco takového pro město nevydal."

Kniha vznikala téměř dva roky. Obsahuje fotografie s krátkými popisky v češtině i angličtině, aby mohla fungovat jako dárek nebo památka i pro zahraniční návštěvy.

Jan Smekal, fotograf: "Fotografie jsou rozděleny do devíti kapitol a každá ta kapitola je věnovaná nějakému tématu. Jedno z nich je třeba Tváře, kdy lidé v té kapitole najdou busty, sochy, různé výjevy na fasádách, ale také malůvky po schodech. Jsou to detaily, kolem kterých chodíme dnes a denně, ale v tom každodenním shonu si jich vůbec nevšimneme."
Jan Becher, knihkupec, nakladatel: "Rozhodli jsme se od začátku, že to nebude žádný sociální dokument, žádná černobílá fotografie. Přestože jsme se rozhodli, že město ukážeme pravdivě, tak jsme se nezaměřovali na nějaké negativní jevy v tom městě."
Jan Smekal, fotograf: "Původně těch fotek bylo dva až tři tisíce. Z nich se potom začaly dělat výběry. Nakonec jsme skončili myslím u nějakých 400 až 500 fotografií. A z nich se vybralo do knihy zhruba 200 obrázků."

Při hledání netradičních pohledů musel fotograf vylézt na střechy domů i kostelní věže a oslovoval i obyvatele různých bytů v nejvyšších panelových domech.

Jan Smekal, fotograf: "Rozhodně stojí za to poděkovat všem, kteří mě pustili na střechy, na balkóny, k nim do bytu. Kteří bydlí v místech odkud jsou krásné a zajímavé výhledy na město. Lidé byli neskučně vstřícní, ochotní, sami se nabízeli s tím, že můžu přijít kdykoliv, kdy se mi to bude hodit. Když budou ideální světelné podmínky."
Petr Korč (NMFM) primátor Frýdku-Místku: "Já osobně jako patriot města oceňují jakýkoliv krok, který to město zviditelní. A myslím si, že publikace, kterou připravil pan nakladatel Becher, spolu s Janem Smékalem, jako fotografem, velmi trefně a velmi lidsky přibližuje to město se všemi klady i zápory. Ale je v té knize cítit, že oba mají své město rádi, tak jako já. A tím, že ho poznáme, hledáme cestu, jak ho udělat lepším pro naše potomky. A já jsem samozřejmě rád, že na vydání knihy se podílí i město Frýdek-Místek. Myslím si, že takové počiny si podporu města zaslouží."

Kniha už je v prodeji, ale ještě ji čeká oficiální křest, který proběhne 7. září v 17:00 hodin v místeckém Knihkupectví Kapitola.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000032924/nova-obrazova-kniha-o-frydkumistku-nabizi-jedinecny-pohled-na-mesto