Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Moravskoslezském Kočově se již podeváté konala soutěž Kočovský kotlík

Celý MS kraj |

Na gulášovou soutěž od Moravskoslezského Kočova se sjely soutěžní party ze širokého okolí. Již 9. ročník kuchařského klání se do minulých odlišoval především pestrostí druhů gulášů i surovin. Celkem 12 soutěžních týmů předvedlo své umění i různé recepty tohoto oblíbeného jídla.

Ukázalo se, že dobrý guláš je možné vyrobit i z jiného, než hovězího masa

Josef Havlík (nez.), starosta MS Kočova: "Jsem rád, že po době se zase objevilo trošku exotiky, máme tu pštrosí guláš. Jinak samozřejmě ten kraj je tady horský, takže převažují zvěřinové guláše, hovězí, vepřové."

Kromě chutí gulášů bylo součástí hodnocení také čistota, originalita i nápaditost výzdoby týmů.

Anketa, soutěžní týmy: „Jsme Tři chlapi v chalupě, dva jsem ze Světlé, jeden ze Staráku a máme chalupářský guláš. Z hovězího masa. Kližka. Klasika.“

„Tak my jsme z Kočova a děláme srnčí guláš od nás, od Masařek. Protože se jmenujeme Masařové.“

„Jsme Vodáci. Jsme vlastně částečně Dlouhá Stráň, částečně Valšov,lze to nazvat jako vodácký guláš. Říkali jsme si, že v tom budeme plavat, tak uvidíme, jestli doplaveme až na bednu a když ne, budeme rádi, že doplaveme, že ho dovaříme. Maso máme hovězí zadní a hovězí přední z krku, takže snažíme se poprvé, uvidíme, snad se nám to podaří.“

„My jsme z Bruntálu a z Moravského Berouna a máme pštrosí guláš na pštrosím sádle a na australském víně to bude.“

„Takže my jsme z Nové Pláně, to je vedlejší dědina tady za Valšovem, už jsme tady asi pátým nebo šestým rokem, a tím, že se jmenujeme Specialisté z Nové Pláně, letos jsme si udělali guláš z Jelence viržinského.“

„Jsme z Bruntálu, Lesanka tým a gulášek máme z divočáka. Každý rok vaříme pravidelně z divočáka. Ve středu ulovený mojí flintou, dva dny vyvěšený v dece, aby pěkně vyzrál a výsledek bude za hodinu.“

„My jsme tady místní sdružení, tady máme honitbu, no a máme srnčí guláš. Klasicky, myslivci – srnčí guláš.“

Soutěž hodnotili degustací jak diváci, tak i odborná porota, akci doprovázela stylová country kapela.

Josef Havlík (nez.), starosta MS Kočova: „Máme tady pětičlennou hodnotící komisi, která bude jako odborná porota hodnotit guláše a pak samozřejmě dáme průchod veřejnosti, aby se vyjádřila, to znamená vyhodnocení divácké soutěže.“

Anketa, návštěvníci akce: „Mám vybraného favorita, dobré dneska byly myslivecké guláše.“

„Dá se to říct, favorita mám, mám favorita s označením číslo 1, označení guláše Mezinská srna a výborné. Perfektně doladěný guláš, lehce doladěná chilli, výborné.“

„U mě pštrosí, včetně jejich domácího chleba. Vynikající.“

„No u mě tady tihleti, co už jsme dostali jenom šťávu, ale i ta šťáva byla vynikající.“

„Máme, asi třináctku a nebo jedničku. Byly výborné.“

Návštěvníci nakonec vybrali jako nejlepší guláš Mezinská srna od Tří chlapů v chalupě, odborná porota srnčí guláš týmu místních myslivců. Nejoriginálnější stánek a výzdobu měl místní tým Masařky.

Nahlásit chybu


K tématu

V Rychvaldě se konalo další Gulášové klání

15. července 2025 12:50 | Rychvald | Libor Běčák

V areálu rychvaldského Sokola se opět konalo Gulášové klání. Letos se jednalo už o 4. ročník.

Palkovice opět žily tradiční slavností dechovek, guláše a piva

14. července 2025 19:17 | Palkovice | Bára Kelnerová

Sportovně-společenský areál v centru Palkovic patřil opět tradičnímu Festivalu dechovek a pivním a gulášovým slavnostem.

Zámecký park oživila slavnost Zažít Porubu jinak. Večer vystoupila Markéta Konvičková

18. září 2025 16:40 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Obvod opět po roce oživila oblíbená sousedská slavnost Zažít Porubu jinak. V zámeckém parku a jeho okolí se představily místní organizace a spolky, nechyběly soutěže, dobré jídlo ani hudba.


Opava děkovala bezpříspěvkovým dárcům krve. Převzali si zlaté medaile doktora Jánského a zlaté kříže

Včera 11:18 | Opava | Yvona Fajtová

Obecní dům v Opavě se stal dějištěm slavnostního večera, který patřil lidem s velkým srdcem. Český červený kříž zde ocenil bezpříspěvkové dárce krve, kteří svým rozhodnutím pomáhají zachraňovat lidské životy.

Karvinsko se zachvělo důlním otřesem, báňští záchranáři ověřují stav v dolech

Včera 16:00, vydáno včera 15:10 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Poměrně citelný záchvěv pocítili ve středu odpoledne lidé na Karvinsku. Příčinou byl důlní otřes způsobený těžbou černého uhlí.

Žloutenkou nakažená žena v opilosti útočila na Havířovany

Včera 12:56 | Havířov | Libor Běčák

Škrábance, do kterých se mohly dostat sliny ženy, která o sobě ví, že je nakažená žloutenkou, utrpěla nakupující zákaznice večerky v centru Havířova. Případ už vyšetřuje policie.

Muž se zranil na horách. Záchranáři kvůli silnému větru museli přistát na vrcholu Lysé hory

Včera 9:48 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Při výstupu na Lysou horu uklouzl na ledě a poranil si kotník. Turistu v Beskydech zachraňovala horská služba a letečtí záchranáři. Kvůli nepřístupnému terénu a silnému větru musel vrtulník přistát na vrcholu Lysé hory. Záchranáři museli cestu ke zraněnému dojít pěšky. Turista byl transportován do nemocnice.

Rozpočet na rok 2026 v Havířově počítá se 194 miliony korun na nepedagogické pracovníky

Včera 11:28 | Havířov | Bára Kelnerová

Havířov má schválený rozpočet na příští rok. Počítá s výdaji ve výši 2,7 miliardy korun, kde je zahrnuta i značná rezerva na platy nepedagogických pracovníků.


Žáci a kantoři z Palkovic si společně zazpívali vánoční písně na školních schodech

Včera 9:17 | Palkovice | Libor Běčák

Schodiště před Základní školou v Palkovicích se opět stalo dějištěm svátečního zpívání, do kterého se zapojili nejen samotní školáci, ale také kantoři. a schodech.

Havířov je dalším screeningovým mamografickým centrem

16. prosince 2025 16:08 | Havířov | Bára Kelnerová

Ženy z Havířova a okolí už kvůli screeningu nebudou muset dojíždět do jiných měst. Nemocnice se stala mamografickým centrem. Tím se zvýší šance na včasný záchyt rakoviny prsu.

Děti byly na karvinské radnici oceněny za své ptačí budky, budou zdobit nový sad

16. prosince 2025 15:58 | Karviná | Gabriela Stašová

V souvislosti s projektem Náš sad vyráběly děti z Karviné budky, které obohatí právě nový ovocný sad v parku Boženy Němcové. Děti za ně na karvinské radnici dostaly diplomy přímo od zástupců města.

Stonavští šachisté chtějí postoupit do krajského přeboru

Včera 11:35 | Stonava | Jiří Brzóska

Sportovní klub Stonava není jen o fotbale – výrazných úspěchů dosahují také místní šachisté.

Seniorka přecházela mimo přechod a srazilo ji auto. Zemřela v nemocnici

16. prosince 2025 14:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

73letá seniorka přecházela v Ostravě silnici mimo přechod. Řidič ji zřejmě přehlédl a srazil. Žena utrpěla velmi vážná zranění, svědci i záchranáři ji oživovali. Byla přepravena do nemocnice, kde následně zemřela.

Hosté ve studiu: Jiří Havrlant, ředitel FN Ostrava

16. prosince 2025 18:55 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Parkovací dům ve FN Ostrava bude zprovozněn v červenci 2026

Hosté ve studiu: Jan Divák, primář, anesteziologie, KARIM, FNO

16. prosince 2025 15:45 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Odlišnosti dětské a dospělé anestezie

Ostravská ZŠ U Haldy se modernizuje za provozu, část školy teď působí v náhradních prostorách

16. prosince 2025 12:56 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Základní škola U Haldy v Ostravě prochází rozsáhlou modernizací, která přinese výrazné energetické úspory i kvalitnější prostředí pro žáky. Stavební práce probíhají za plného provozu a dokončeny mají být příští rok v červnu.

V Moravskoslezském Kočově se již podeváté konala soutěž Kočovský kotlík
Vydáno 8. září 2021 18:13, Celý MS kraj, Karel Soukop
Na gulášovou soutěž od Moravskoslezského Kočova se sjely soutěžní party ze širokého okolí. Již 9. ročník kuchařského klání se do minulých odlišoval především pestrostí druhů gulášů i surovin. Celkem 12 soutěžních týmů předvedlo své umění i různé recepty tohoto oblíbeného jídla.

Ukázalo se, že dobrý guláš je možné vyrobit i z jiného, než hovězího masa

Josef Havlík (nez.), starosta MS Kočova: "Jsem rád, že po době se zase objevilo trošku exotiky, máme tu pštrosí guláš. Jinak samozřejmě ten kraj je tady horský, takže převažují zvěřinové guláše, hovězí, vepřové."

Kromě chutí gulášů bylo součástí hodnocení také čistota, originalita i nápaditost výzdoby týmů.

Anketa, soutěžní týmy: „Jsme Tři chlapi v chalupě, dva jsem ze Světlé, jeden ze Staráku a máme chalupářský guláš. Z hovězího masa. Kližka. Klasika.“

„Tak my jsme z Kočova a děláme srnčí guláš od nás, od Masařek. Protože se jmenujeme Masařové.“

„Jsme Vodáci. Jsme vlastně částečně Dlouhá Stráň, částečně Valšov,lze to nazvat jako vodácký guláš. Říkali jsme si, že v tom budeme plavat, tak uvidíme, jestli doplaveme až na bednu a když ne, budeme rádi, že doplaveme, že ho dovaříme. Maso máme hovězí zadní a hovězí přední z krku, takže snažíme se poprvé, uvidíme, snad se nám to podaří.“

„My jsme z Bruntálu a z Moravského Berouna a máme pštrosí guláš na pštrosím sádle a na australském víně to bude.“

„Takže my jsme z Nové Pláně, to je vedlejší dědina tady za Valšovem, už jsme tady asi pátým nebo šestým rokem, a tím, že se jmenujeme Specialisté z Nové Pláně, letos jsme si udělali guláš z Jelence viržinského.“

„Jsme z Bruntálu, Lesanka tým a gulášek máme z divočáka. Každý rok vaříme pravidelně z divočáka. Ve středu ulovený mojí flintou, dva dny vyvěšený v dece, aby pěkně vyzrál a výsledek bude za hodinu.“

„My jsme tady místní sdružení, tady máme honitbu, no a máme srnčí guláš. Klasicky, myslivci – srnčí guláš.“

Soutěž hodnotili degustací jak diváci, tak i odborná porota, akci doprovázela stylová country kapela.

Josef Havlík (nez.), starosta MS Kočova: „Máme tady pětičlennou hodnotící komisi, která bude jako odborná porota hodnotit guláše a pak samozřejmě dáme průchod veřejnosti, aby se vyjádřila, to znamená vyhodnocení divácké soutěže.“

Anketa, návštěvníci akce: „Mám vybraného favorita, dobré dneska byly myslivecké guláše.“

„Dá se to říct, favorita mám, mám favorita s označením číslo 1, označení guláše Mezinská srna a výborné. Perfektně doladěný guláš, lehce doladěná chilli, výborné.“

„U mě pštrosí, včetně jejich domácího chleba. Vynikající.“

„No u mě tady tihleti, co už jsme dostali jenom šťávu, ale i ta šťáva byla vynikající.“

„Máme, asi třináctku a nebo jedničku. Byly výborné.“

Návštěvníci nakonec vybrali jako nejlepší guláš Mezinská srna od Tří chlapů v chalupě, odborná porota srnčí guláš týmu místních myslivců. Nejoriginálnější stánek a výzdobu měl místní tým Masařky.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000027369/v-moravskoslezskem-kocove-se-jiz-podevate-konala-soutez-kocovsky-kotlik