Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Horská chata Prašivá dostává nový kabát z modřínového šindele

Celý MS kraj |

Postupnou obnovou prochází chata na Prašivé už několik let. Z velké části se tak děje díky finančním příspěvkům od turistů a sponzorů a velký kus práce na chatě odvedli i dobrovolníci.

Martin Stiller, provozovatel Horské chaty Prašivá: “Už devátým rokem probíhá projekt obnovy chaty a součástí toho projektu obnovy chaty a jedním takovým mnohaletým naším velkým snem bylo tu chatu nově obložit. A tenhle ten sen se teďka postupně začíná plnit. Máme za sebou téměř hotovou první fázi, což je Válečkův sál a pokoj nad ním. Takže to znamená, že levé křídlo ze strany od kostela už máme hotové a jestli se všechno zadaří a všechno půjde podle plánu, tak ještě letos na podzim bychom se chtěli pokusit zahájit druhou fázi a to západní stranu, což je ta strana chaty od kostela. Samozřejmě všecko to je spojeno s financemi, s časem, samozřejmě taky s počasím, ale my jsme strašně rádi, že ne jenom veřejnost pomáhá, různí dárci a podobně, ale pomocnou ruku taky na tyhle fáze podal Moravskoslezský kraj, bez nějž bychom to pravděpodobně nezvládli nebo horko těžko možná. A tím pádem se v to aspoň může začít pokračovat a samozřejmě ono ne jenom, že tu chatu to zkrášlí, ale zateplení toho Válečkova sálu, to je obrovská pomoc hlavně pro maminky s dětmi, které sem chodí během týdne celou zimu a vědí, že tam mají dětský koutek, že tam je zázemí pro ty děti a takhle už tam prostě aspoň bude útulněji a tepleji. Bude to zase jeden krok velký krok v rámci toho celého projektu. Určitě i to zateplení nám pomůže. Máme tepelné čerpadlo, kterým vytápíme, ale samozřejmě tepelné čerpadlo nejede jen tak samo od sebe. Tam je potřeba k tomu elektrická energie, takže tím, že se zateplí celý sál, bude i nějaká úspora elektrické energie, ale samozřejmě co pro ty návštěvníky bude na první pohled znát, je ten esteticky pohled na tu chatu. Zatím si to lidi prostě strašně chválí, že to vypadá prostě perfektně a my jsme rádi, že jsme nakonec opravdu zvolili to nejkvalitnější, to nejpoctivější, co jde. Jak už říkal tesař Pavel Pacák, je to štípaný šindel alpského stylu z modřínu, ručně štípaný a nic lepšího už být nemůže."
Pavel Pacák, majitel tesařské firmy: “Provádíme rekonstrukci chaty Prašivá, kde a děláme nový dřevěný obklad chaty, protože ten starý už byl nevyhovující. Při tom jsme udělali i kontrolu dřevěných trámů, které se nacházejí pod tím. Jsme teďka v první etapě. Ty práce jsou v průběhu, nejsou ještě dokončené, ale provádí se obklad modřínovým šindelem. Je to spíš jako alpský styl toho toho šindele, ale je velice efektní, protože modřín je kvalitní materiál, který odolává povětrnostním vlivům a jeho životnost je minimálně 60 let. Modřín je velice prosmolený a tím pádem odolává vůči veškerým dřevokazným procesům podstatně déle než třeba smrk či jedle. Svislé stěny se obkládají tak, aby v každém místě byly minimálně dva šindele na sobě. To znamená, že to je i vodotěsné. Pod tím šindelem se nachází ještě taková mezera a ochranná fólie, přidávali jsme tam také izolaci, aby vlastně tady ten sál, který se nachází za těmi stěnami byl lépe izolovaný. Šindel se opravdu vyrábí ručně. On je štípaný, což prodlužuje jeho životnost a vlastně pánové, kteří to dělají, tak oni v zimě sedí a ten šindel si nařežou a pak ho ručně štípou. Takže celou zimu připravuji ten materiál tak, aby ho potom na jaro, na léto měli nachystaný a mohli pokládat. Ten modřín je český. Jediné, tak to dřevo musí být opravdu speciálně vybírané. Nesmí mít suky, musí růst rovně, aby se dobře štípalo. Ta práce je náročná, je to stoprocentně ruční práce, takže takhle asi je to zajímavý ten proces výroby toho šindele a je zajímavé, že ještě v dnešní době se to takto dělá.”
Nahlásit chybu


K tématu

Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Cykloturisté se mohou vydat na několikadenní přejezd Beskyd

11. dubna 2024 12:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Horské chaty v Beskydech pokračují v zajímavém projektu zaměřeném na cykloturisty. Ti si mohou naplánovat několikadenní hřebenovku, na které jim chataři zajistí nocleh a stravu.

Pozorování perseid přilákalo na Prašivou i Havířováky

13. srpna 2024 9:43 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Stovky lidí si udělaly o víkendu výlet na Prašivou, kde se konalo pravidelné společné pozorování perseid. Celé rodiny tam vyrazily také z Havířova.


Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci.

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

Dnes 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Starý zámek postupně zakrývá nová střecha z břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Na pomoc postiženým obcím přispívají také pořadatelé kulturních akcí v Bruntále

Do pomoci povodní postiženým obcím se zapojili také pořadatelé nejrůznějších kulturních akcí. Vybrané finance pak poskytli adresně vytipovaným institucím, většinou školám či školkám. Město Bruntál využilo k dobrovolné sbírce pomoci také Svatováclavský sváteční koncert.

Záchranáři projížděli náhodou kolem vážné nehody, uhasili hořícího řidiče

Dnes 22:15, vydáno dnes 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.

Požár v panelovém domě v Opavě, záchranáři bojovali o život popáleného muže

Včera 18:14 | Opava | Lukáš Zavadil

V neděli 6. října dopoledne zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u požáru v panelovém bytě v Opavě. Třicetiletý muž se nadýchal horkých zplodin a utrpěl popáleniny, byl převezen do popáleninového centra FN Ostrava. Další osoby utrpěly lehčí zranění.

Růže pro hraběnku byly největší slavností v roce na zámku Kunín

Největší letošní akcí na zámku v Kuníně byly Růže pro hraběnku. Slavnost, která vzdávala hold nejznámější majitelce zámku, hraběnce Marii Walburze, zaplnila prostory zámku květinami a jejich vazbami. Mezi nimi samozřejmě dominovaly hraběnčiny milované růže.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

5. října 2024 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Horská chata Prašivá dostává nový kabát z modřínového šindele
Vydáno 13. září 2023 21:54, Celý MS kraj, Libor Běčák
Postupnou obnovou prochází chata na Prašivé už několik let. Z velké části se tak děje díky finančním příspěvkům od turistů a sponzorů a velký kus práce na chatě odvedli i dobrovolníci.

Martin Stiller, provozovatel Horské chaty Prašivá: “Už devátým rokem probíhá projekt obnovy chaty a součástí toho projektu obnovy chaty a jedním takovým mnohaletým naším velkým snem bylo tu chatu nově obložit. A tenhle ten sen se teďka postupně začíná plnit. Máme za sebou téměř hotovou první fázi, což je Válečkův sál a pokoj nad ním. Takže to znamená, že levé křídlo ze strany od kostela už máme hotové a jestli se všechno zadaří a všechno půjde podle plánu, tak ještě letos na podzim bychom se chtěli pokusit zahájit druhou fázi a to západní stranu, což je ta strana chaty od kostela. Samozřejmě všecko to je spojeno s financemi, s časem, samozřejmě taky s počasím, ale my jsme strašně rádi, že ne jenom veřejnost pomáhá, různí dárci a podobně, ale pomocnou ruku taky na tyhle fáze podal Moravskoslezský kraj, bez nějž bychom to pravděpodobně nezvládli nebo horko těžko možná. A tím pádem se v to aspoň může začít pokračovat a samozřejmě ono ne jenom, že tu chatu to zkrášlí, ale zateplení toho Válečkova sálu, to je obrovská pomoc hlavně pro maminky s dětmi, které sem chodí během týdne celou zimu a vědí, že tam mají dětský koutek, že tam je zázemí pro ty děti a takhle už tam prostě aspoň bude útulněji a tepleji. Bude to zase jeden krok velký krok v rámci toho celého projektu. Určitě i to zateplení nám pomůže. Máme tepelné čerpadlo, kterým vytápíme, ale samozřejmě tepelné čerpadlo nejede jen tak samo od sebe. Tam je potřeba k tomu elektrická energie, takže tím, že se zateplí celý sál, bude i nějaká úspora elektrické energie, ale samozřejmě co pro ty návštěvníky bude na první pohled znát, je ten esteticky pohled na tu chatu. Zatím si to lidi prostě strašně chválí, že to vypadá prostě perfektně a my jsme rádi, že jsme nakonec opravdu zvolili to nejkvalitnější, to nejpoctivější, co jde. Jak už říkal tesař Pavel Pacák, je to štípaný šindel alpského stylu z modřínu, ručně štípaný a nic lepšího už být nemůže."
Pavel Pacák, majitel tesařské firmy: “Provádíme rekonstrukci chaty Prašivá, kde a děláme nový dřevěný obklad chaty, protože ten starý už byl nevyhovující. Při tom jsme udělali i kontrolu dřevěných trámů, které se nacházejí pod tím. Jsme teďka v první etapě. Ty práce jsou v průběhu, nejsou ještě dokončené, ale provádí se obklad modřínovým šindelem. Je to spíš jako alpský styl toho toho šindele, ale je velice efektní, protože modřín je kvalitní materiál, který odolává povětrnostním vlivům a jeho životnost je minimálně 60 let. Modřín je velice prosmolený a tím pádem odolává vůči veškerým dřevokazným procesům podstatně déle než třeba smrk či jedle. Svislé stěny se obkládají tak, aby v každém místě byly minimálně dva šindele na sobě. To znamená, že to je i vodotěsné. Pod tím šindelem se nachází ještě taková mezera a ochranná fólie, přidávali jsme tam také izolaci, aby vlastně tady ten sál, který se nachází za těmi stěnami byl lépe izolovaný. Šindel se opravdu vyrábí ručně. On je štípaný, což prodlužuje jeho životnost a vlastně pánové, kteří to dělají, tak oni v zimě sedí a ten šindel si nařežou a pak ho ručně štípou. Takže celou zimu připravuji ten materiál tak, aby ho potom na jaro, na léto měli nachystaný a mohli pokládat. Ten modřín je český. Jediné, tak to dřevo musí být opravdu speciálně vybírané. Nesmí mít suky, musí růst rovně, aby se dobře štípalo. Ta práce je náročná, je to stoprocentně ruční práce, takže takhle asi je to zajímavý ten proces výroby toho šindele a je zajímavé, že ještě v dnešní době se to takto dělá.”
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000039109/horska-chata-prasiva-dostava-novy-kabat-z-modrinoveho-sindele