Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Beskydech se pohybuje asi desítka rysů, stejný počet vlků a občas se objeví i medvěd

Celý MS kraj |  | Eko magazín

Asi desítka dospělých rysů s mláďaty plus zhruba stejný počet vlků. Ti se podle závěrů únorového mapování velkých šelem aktuálně pochybují v Beskydech. Mapování provádí zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny České Republiky ve spolupráci s Hnutím Duha Šelmy.

Velké šelmy na Beskydsku. Jejich počet byl hlavním tématem letošního, již čtyřicátého, mapování těchto volně žijících zvířat. Únorová akce se konala v blízkosti přehrady Šance.

František Jaskula, ředitel regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR: „Můžeme to vzít od té největší, od medvěda, kdy tady máme občas nějakou zprávu, že je tady dočasně. Máme tady informace o rysech, kdy velmi dobrý zdroj informací jsou fotopasti, kdy díky jedinečnému zbarvení jsme schopni rozeznat každého jedince. Přibližný počet je kolem deseti dospělců u těch rysů.“

Každá změna v počtu šelem má výrazný dopad na celou populaci v oblasti. Největší úmrtnost zvířat je přes zimu, hlavně co se týče mláďat.

František Jaskula, ředitel regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR: „U vlků je to úplně stejně, jak u těch rysů. Mláďata jsou nejcitlivější a můžeme se bavit o nějakých skupinách a vzhledem k velikosti teritorií těch zvířat, nemůžeme říct, že to jsou beskydští vlci, jsou to i vlci, kteří přecházejí i na Slovenskou stranu.“

Mapování šelem je klíčové pro zjištění jejich přirozených tras, a tedy zjištění možností, jak předcházet jejich úhynu, například při překračování rušných silnic. Velmi problémová je například silnice I/56.

Václav Tomášek, zástupce Agentury ochrany přírody a krajiny ČR: „Došlo tam už k nějakým nehodám?“ – „Tady na té komunikaci ano, opakovaně. Jednak minimálně dvakrát rys za posledních 15 let a co vím, tak jednou vlk, ale ten by snad měl přežít.“
František Jaskula, ředitel regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR: „Zvířata mají trasy, které raději využívají než jiné, protože je tam navádí tvar terénu, jsou tam lesní porosty a nebo jsou tady poslední oblasti, kde mohou přecházet mezi horskými celky. My ty území potřebujeme zmapovat a potřebujeme dostat třeba do územních plánů, aby nedošlo k zastavění, aby tam nevyrostly ploty, aby při stavbě komunikací se tam neudělalo nějaké opatření, které tu průchodnost té krajiny nějak omezí.“

Jeden z nejvíce frekventovaných koridorů pro šelmy v této oblasti se nachází poblíž Šance. I proto zde byla nainstalována fotopast.

Jiří Labuda, terénní pracovník Hnutí Duha Šelmy: Skutečně tady, na této fotopasti byly zachyceny všechny 3 velké šelmy, z toho ta četnost nejvyšší byla u rysa ostrovida.

Ne všichni si ale u překročení Ostravice chtějí namočit tlapy.

Jiří Labuda, terénní pracovník Hnutí Duha Šelmy: Je vidět, že ten rys překonává tady tuhlenctu primárně pro lidi určenou pěší stavbu, aby nemusel překonávat samotnou říčku Ostravici. Ale u těch medvědů a vlků tohlencto spíše nevyužijou, protože mají z toho nějaký přirozený respekt nebo strach.

Vzhledem k nedostatku sněhu budou hlavním zdrojem informací o počtech šelem právě fotopasti. Těch jsou v jen Beskydech desítky. Kromě Beskyd se mapování šelem uskuteční také v CHKO Bílé Karpaty a CHKO Kysuce na Slovensku.

Nahlásit chybu


K tématu

V Beskydech žije asi 10 rysů a stejný počet vlků. Občas ze Slovenska dorazí i medvěd

Asi desítka dospělých rysů s mláďaty plus zhruba stejný počet vlků. Ti se podle závěrů únorového mapování velkých šelem aktuálně pohybují v Beskydech. Mapování provádí zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny České Republiky ve spolupráci s Hnutím Duha Šelmy.

Starou lanovku na Bílé pomáhal rozebrat vrtulník, do údolí snášel díly konstrukce

10. července 2023 19:00 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pilot těžkého pracovního vrtulníku prokazoval svou zručnost v beskydském sportovním areálu na Bílé. S pomocí lanových úvazů ze svahu snášel jednotlivé díly vysloužilé lanové dráhy.

VIDEO: Záchranář se na sjezdovku ke zraněnému muži spustil na laně z vrtulníku

27. července 2023 7:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nešťastné uklouznutí s vážným poraněním turisty stálo za zásahem posádky záchranného vrtulníku s volacím znakem Kryštof 5 v lokalitě sjezdovky pod horskou chatou Severka v beskydské Dolní Lomné.


Autovraky mizí z ulic Frýdku-Místku. Město také lidem radí, jak se jich bezplatně zbavit

Frýdek-Místek postupně čistí ulice od autovraků. Jde ale o složitý administrativní proces, který se sebou nese i nemalé náklady. Proto město připomíná, že autovraky mohou nechat zlikvidovat i jejich majitelé. Pro ty to bude bezplatné. A ještě navíc dostanou od vrakoviště menší výkupní cenu.

Ostravská zoo musela dát utratit samici medvěda ušatého

Včera 16:24 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V Zoo Ostrava musela být ze zdravotních důvodů utracena stará medvědice. Narodila se 16. ledna 1989 v Zoo Gdaňsk. Do Ostravy byla převezena jako dvouletá. S pokročilým věkem se u ní začaly projevovat zdravotní problémy, především pohybového aparátu. V přírodě se tito medvědi dožívají sotva 20 let.

Mladý řidič Octavie přejel u Starého Jičína do protisměru a srazil se s domíchávačem

Včera 14:50 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hasiči, záchranáři a policisté zasahovali v pondělí dopoledne u vážné nehody ve Starém Jičíně. Domíchávač se tam srazil s osobním autem. Devatenáctiletého řidiče osobního auta museli vyprostit a v ohrožení života byl přepraven do nemocnice.

V ostravském městském útulku se konalo tradiční setkání majitelů se psy

Disciplíny, možnost prohlídky psů bez domova nebo soutěž kostýmů. To čekalo návštěvníky dne otevřených dveří v městském útulku Ostrava. Tradičně byla akce spojena i s hromadným setkáním majitelů již zachráněných psů.

Ve Frýdku-Místku hořel byt. Z domu evakuovali 11 lidí, jednu osobu hasiči zachránili

Včera 8:57 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Pět jednotek hasičů zasahovalo v noci z neděle na pondělí u požáru ve druhém nadzemním podlaží bytového domu ve Frýdku-Místku. Z domu muselo být evakuováno 11 lidí. Jednu osobu hasiči zachránili pomocí vyváděcí masky.

Frýdek-Místek opravuje dům s byty pro seniory v Těšínské ulici

Frýdek-Místek neustále zlepšuje podmínky pro bydlení seniorů. Aktuálně prochází opravou dům s byty v Těšínské ulici. Jde o historickou budovu, která dostane novou fasádu. Část oken se renovuje a další se vymění. Práce vyjdou na zhruba 7 milionů korun.

Miss World Krystyna Pyszková opět zavítala za hendikepovanými klienty Santé

Miss World Krystyna Pyszková opět navštívila hendikepované klienty havířovské organizace Santé. Tentokrát jim darovala speciální tablet. Klienti si pro miss připravili divadelní představení.

Dům je sice prázdný, ale jeho upravené výlohy zlepšují vnímání veřejného prostoru

Nově naaranžované výlohy se obejvily v městském domě na ulicí 28. října, i když je tento dům několik let prázdný. K jejich úpravě došlo v rámci projektu „Atraktivní Nový Jičín”. Jeho cílem je zlepšit vnímání veřejného prostoru.

Červenec pozve na Festival pod Kaštany i na jeden odložený koncert

I letos se Novojičíňáci mohou těšit na sérii akcí, které budou doprovázet prázdninový čas. Kulturní program se bude odehrávat na náměstí, a také v zahradě Nového Slunce. Právě tam se bude v červenci konat Festival pod Kaštany.

Energetická chudoba v České republice se rozšiřuje

7. července 2024 20:02 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Problém s placením energií mělo loni v Česku asi 1,3 milionu lidí, což oproti období před zdražováním daným především válkou na Ukrajině znamenalo nárůst asi o 400.000. Takzvaná energetická chudoba se podle studie dlouhodobě týká zejména samoživitelek, nízkopříjmových rodin a osaměle žijících seniorek.

Izolatéři

Hlučín Nástup: od 1. srpna 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Jesenický horský sýr ze Staré Vody u Světlé Hory obhájil titul Regionální potravina MS kraje

Včera 19:44 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Farma U Stromovouse ve Staré Vodě obhájila titul Regionální potravina MS kraje. Získala ho za Jesenický horský sýr z vlastní produkce. Na farmě chovají vlastní krávy plemene Jersey a hnědé krátkosrsté kozy. Na oslavu titulu na farmě pořádali veřejnou ochutnávku sýrů.

Olympiáda je pro Švábíkovou životním úspěchem

Včera 9:50 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Badmintonistka Tereza Švábíková z Klimkovic si splnila svůj životní sen. Podařilo se jí kvalifikovat na olympiádu v Paříži, což bude v jejích 24 letech první olympijský start. Tam bude už za dva týdny bojovat proti světové badmintonové elitě.

Lukáš Podiuk z Bruntálu odstartoval na motocyklu z bruntálského náměstí na samostatnou cestu kolem světa

7. července 2024 22:25 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Na cestu kolem světa se vydal Lukáš Podiuk z Bruntálu na svém motocyklu KTM 690 Enduro. Je prvním obyvatelem města, který se rozhodl pro takovou dlouhou cestu a ke startu ho přišli podpořit kamarádi, motorkáři i zástupci města.

Dva lidé se zranili po střetu auta a motorky ve Fryčovicích

7. července 2024 20:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Dva lidé se zranili při nedělním střetu osobního auta s motocyklem ve Fryčovicích na Frýdecko-Místecku. Nehoda byla na linku 155 ohlášena šest minut po sedmnácté hodině. Spolu s posádkou rychlé zdravotnické pomoci na místo vzlétl vrtulník LZS Ostrava.

V Ostravě se představil bateriový vlak Panter

7. července 2024 19:57 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

V rámci festivalu Rail Business Days v ostravském Trojhalí byl představen zbrusu nový elektrický vlak s bateriemi, který bude brzy jezdit v MS kraji. Výjimečnost této soupravy je i v tom, že byla vyvinuta a vyrobena v České republice.

Vrcholem zahájení letní výstavní sezóny je výstava „Bez tváře“ v ostravském Domě umění

7. července 2024 17:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Velmi zajímavou a svým způsobem unikátní výstavou zahájila ostravská Galerie výtvarných umění letní výstavní sezónu. Výstava, která nese název Bez tváře, spojila necelou dvacítku špičkových malířů z celé ČR.

V Beskydech se pohybuje asi desítka rysů, stejný počet vlků a občas se objeví i medvěd
Vydáno 19. února 2024 11:21, Celý MS kraj, Andrea Holeszová
Asi desítka dospělých rysů s mláďaty plus zhruba stejný počet vlků. Ti se podle závěrů únorového mapování velkých šelem aktuálně pochybují v Beskydech. Mapování provádí zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny České Republiky ve spolupráci s Hnutím Duha Šelmy.

Velké šelmy na Beskydsku. Jejich počet byl hlavním tématem letošního, již čtyřicátého, mapování těchto volně žijících zvířat. Únorová akce se konala v blízkosti přehrady Šance.

František Jaskula, ředitel regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR: „Můžeme to vzít od té největší, od medvěda, kdy tady máme občas nějakou zprávu, že je tady dočasně. Máme tady informace o rysech, kdy velmi dobrý zdroj informací jsou fotopasti, kdy díky jedinečnému zbarvení jsme schopni rozeznat každého jedince. Přibližný počet je kolem deseti dospělců u těch rysů.“

Každá změna v počtu šelem má výrazný dopad na celou populaci v oblasti. Největší úmrtnost zvířat je přes zimu, hlavně co se týče mláďat.

František Jaskula, ředitel regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR: „U vlků je to úplně stejně, jak u těch rysů. Mláďata jsou nejcitlivější a můžeme se bavit o nějakých skupinách a vzhledem k velikosti teritorií těch zvířat, nemůžeme říct, že to jsou beskydští vlci, jsou to i vlci, kteří přecházejí i na Slovenskou stranu.“

Mapování šelem je klíčové pro zjištění jejich přirozených tras, a tedy zjištění možností, jak předcházet jejich úhynu, například při překračování rušných silnic. Velmi problémová je například silnice I/56.

Václav Tomášek, zástupce Agentury ochrany přírody a krajiny ČR: „Došlo tam už k nějakým nehodám?“ – „Tady na té komunikaci ano, opakovaně. Jednak minimálně dvakrát rys za posledních 15 let a co vím, tak jednou vlk, ale ten by snad měl přežít.“
František Jaskula, ředitel regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR: „Zvířata mají trasy, které raději využívají než jiné, protože je tam navádí tvar terénu, jsou tam lesní porosty a nebo jsou tady poslední oblasti, kde mohou přecházet mezi horskými celky. My ty území potřebujeme zmapovat a potřebujeme dostat třeba do územních plánů, aby nedošlo k zastavění, aby tam nevyrostly ploty, aby při stavbě komunikací se tam neudělalo nějaké opatření, které tu průchodnost té krajiny nějak omezí.“

Jeden z nejvíce frekventovaných koridorů pro šelmy v této oblasti se nachází poblíž Šance. I proto zde byla nainstalována fotopast.

Jiří Labuda, terénní pracovník Hnutí Duha Šelmy: Skutečně tady, na této fotopasti byly zachyceny všechny 3 velké šelmy, z toho ta četnost nejvyšší byla u rysa ostrovida.

Ne všichni si ale u překročení Ostravice chtějí namočit tlapy.

Jiří Labuda, terénní pracovník Hnutí Duha Šelmy: Je vidět, že ten rys překonává tady tuhlenctu primárně pro lidi určenou pěší stavbu, aby nemusel překonávat samotnou říčku Ostravici. Ale u těch medvědů a vlků tohlencto spíše nevyužijou, protože mají z toho nějaký přirozený respekt nebo strach.

Vzhledem k nedostatku sněhu budou hlavním zdrojem informací o počtech šelem právě fotopasti. Těch jsou v jen Beskydech desítky. Kromě Beskyd se mapování šelem uskuteční také v CHKO Bílé Karpaty a CHKO Kysuce na Slovensku.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000041616/v-beskydech-se-pohybuje-asi-desitka-rysu-stejny-pocet-vlku-a-obcas-se-objevi-i-medved