Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

​Návštěvníci ochutnali speciality na Gastrodnu

Opava |

Tatarák z hlívy ústřičné, maso na grilu, ovocné koktejly a mnohé další speciality mohli ochutnat návštěvníci opavského Gastrodne. Ten poprvé uspořádala zdejší hotelová škola ve spolupráci se Slezskou univerzitou. Vedle zkušených kuchařů dobroty připravovali také studenti.

Stánky plné dobrot zaplnily zahradu Restaurace Vesna, kterou provozuje opavská hotelová škola. Ta byla spolu s Ústavem lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity organizátorem 1. ročníku Gastrodne. Smyslem akce bylo představit návštěvníkům moderní gastronomii.

"Ta v mnohém dnes stojí na kvalitě, tzv. slow foodu a také technologiích. Takže máme tady např. zástupce prodejců technolog. vybavení. Upravuje se tady např. metodou sous-vide, což je dlouhodobá příprava masa při biologické a chuťové hodnoty," líčí Alexandr Burda, Ústav lázeňství, gastronomie a turismu, Slezská univerzita v Opavě.

Měnou tady byl jeden hotelák a za něj si mohli návštěvníci koupit různé druhy grilovaných mas, tatarák z hlívy ústřičné, klobásy či několik druhů moučníků. Zapít to mohli sklenkou dobrého moravského  vína či místního piva.

Dobroty připravovali jednak šéfkuchaři a jednak také sami studenti a žáci, kteří se chystají na svou kariéru v gastroslužbách. Jeden ze studentů pekl lázeňské opratky, druhý připravil klobásky a třetí  míchal nealkoholické drinky: „Dětem jsem míchal hlavně sladké nealkoholické nápoje, dospélí si žádali spíš hořké chutě,“ shrnul student oboru hotelnictví David Janáč, který stál na zahradě za pomyslným barem.

První ročník Gastrodne se stal také místem, kde si dostaveníčko dali absolventi opavské hotelové školy. Při ochutnávání dobrot mohli zavzpomínat na svá studentská léta. Místem jejich srazu se může stát Restaurace Vesna i příští rok. Letošní Gastroden je totiž prvním v nově založené tradici.

Nahlásit chybu


Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepny a ulice v Ostravě

Včera 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který povede napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Ostravské hřbitovy prodlužují provozní dobu. Nezapomeňte si pohlídat své věci

Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci. Na území města se nachází celkem 22 veřejných hřbitovů.

Hraniční přechod Závada- Golkowice bude na několik dní kvůli opravě silnice uzavřen

V Petrovicích u Karviné se momentálně opravuje silnice, ze které se řidiči dostanou na spojnici s hraničím přechodem do Polska Závada-Golkowice. Kvůli plánovanému asfaltování po celé šířce komunikace bude muset být na několik dní tento hraniční přechod uzavřen.

Hasiči v Ostravě zachránili mládě jestřába lesního z ochranné sítě

Včera 19:17 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Profesionální hasiči z ostravské stanice Přívoz zasahovali ve čtvrtek dopoledne u záchrany mladého dravce v městské části Michálkovice. Jestřáb lesní se zamotal do ochranné sítě na kurníku pro drůbež. Hasiči dravce zachránili.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Včera 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

23. října 2024 16:16 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Nemocnice v Havířově uspořádala již 11. ročník Dne zdraví

Havířovská nemocnice se dlouhodobě věnuje prevenci. Během roku pořádá mnoho různě zaměřených akcí. Tou největší a nejkomplexnější je Den zdraví.

Dětské oddělení SNO dětem zajišťuje komplexní péči

Dětské oddělení SNO zajišťuje komplexní péči dětem od narození do 19 let věku na dvou standardních odděleních, JIP a novorozeneckém oddělení. Má také několik odborných ambulancí a jako novinku připravuje ambulanci endokrinologie.

Domov Bílá Opava vyčíslil škody po povodních. Voda zničila kotelnu, kuchyni i prádelnu

21. října 2024 11:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

20. října 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města z roku 1983

18. října 2024 11:55 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města. Ten vznikl na počátku 80. let v souvislosti s novým územním plánem a vystavuje se jen při výjimečných příležitostech.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

17. října 2024 11:36 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

​Návštěvníci ochutnali speciality na Gastrodnu
Vydáno 13. června 2018 14:24, Opava, Katka Geryková
Tatarák z hlívy ústřičné, maso na grilu, ovocné koktejly a mnohé další speciality mohli ochutnat návštěvníci opavského Gastrodne. Ten poprvé uspořádala zdejší hotelová škola ve spolupráci se Slezskou univerzitou. Vedle zkušených kuchařů dobroty připravovali také studenti.

Stánky plné dobrot zaplnily zahradu Restaurace Vesna, kterou provozuje opavská hotelová škola. Ta byla spolu s Ústavem lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity organizátorem 1. ročníku Gastrodne. Smyslem akce bylo představit návštěvníkům moderní gastronomii.

"Ta v mnohém dnes stojí na kvalitě, tzv. slow foodu a také technologiích. Takže máme tady např. zástupce prodejců technolog. vybavení. Upravuje se tady např. metodou sous-vide, což je dlouhodobá příprava masa při biologické a chuťové hodnoty," líčí Alexandr Burda, Ústav lázeňství, gastronomie a turismu, Slezská univerzita v Opavě.

Měnou tady byl jeden hotelák a za něj si mohli návštěvníci koupit různé druhy grilovaných mas, tatarák z hlívy ústřičné, klobásy či několik druhů moučníků. Zapít to mohli sklenkou dobrého moravského  vína či místního piva.

Dobroty připravovali jednak šéfkuchaři a jednak také sami studenti a žáci, kteří se chystají na svou kariéru v gastroslužbách. Jeden ze studentů pekl lázeňské opratky, druhý připravil klobásky a třetí  míchal nealkoholické drinky: „Dětem jsem míchal hlavně sladké nealkoholické nápoje, dospélí si žádali spíš hořké chutě,“ shrnul student oboru hotelnictví David Janáč, který stál na zahradě za pomyslným barem.

První ročník Gastrodne se stal také místem, kde si dostaveníčko dali absolventi opavské hotelové školy. Při ochutnávání dobrot mohli zavzpomínat na svá studentská léta. Místem jejich srazu se může stát Restaurace Vesna i příští rok. Letošní Gastroden je totiž prvním v nově založené tradici.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000013297/navstevnici-ochutnali-speciality-na-gastrodnu