Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: David Stejskal

Ředitelku MŠ Okružní ocenilo vedení kraje

1. května 2015 16:00 | Orlová | David Stejskal

Začátkem dubna ocenilo vedení Moravskoslezského kraje 25 pedagogických pracovníků. V kategorií osobností oceněných za dlouhodobou tvůrčí pedagogickou činnost byla vyhlášena i ředitelka orlovské mateřinky Okružní Marie Bardoňová a právě tuto cílevědomou, důslednou a pracovitou odbornici ve svém oboru vám představíme v následující reportáži.

V DDM se slavil Mezinárodní den tance

1. května 2015 16:00 | Orlová | David Stejskal

V domě dětí a mládeže se ve středu slavil Mezinárodní den tance. Akce plná tanečních vystoupení a workshopů měla návštěvníkům připomenout univerzální povahu tance, který ve svých nesčetných variantách překonává bariéry mezi lidmi.

Slet čarodějnic a čarodějů dětem nabídl mnoho zábavy

1. května 2015 16:00 | Orlová | David Stejskal

Další akcí, která je už tradičně spjata s posledním dubnovým dnem, je Orlovský slet čarodějnic a čarodějů. Ten se letos konal již po šesté a dětem opět nabídl zábavné aktivity všeho druhu.

Zastupitelé schválili smlouvy nutné k opravě náměstí

28. dubna 2015 14:30 | Orlová | David Stejskal

V pondělí se uskutečnilo 5. zasedání zastupitelů, na kterém bylo projednáno celkem 26 bodů. Mezi ty nejdůležitější patřilo schvalování aktualizovaných smluvních dokumentů potřebných k realizaci projektu na humanizaci a revitalizaci centra města.

Už tento týden se odehraje 29. ročník orlovské Gracie

28. dubna 2015 14:29 | Orlová | David Stejskal

Už ve čtvrtek odstartuje Mezinárodní cyklistický závod žen Grácia Orlová, který se započítává do světového poháru. Letošní ročník nabídne čtyři závodní dny, přičemž první velkou změnu udělali organizátoři hned v první etapě.

PZKO uspořádal pietu k uctění památky obětí války

28. dubna 2015 14:28 | Orlová | David Stejskal

Polský kulturně-osvětový svaz uspořádal minulý čtvrtek pietní akt k uctění památky obětí 2. světové války. Pieta se odehrála na půdě základní školy s polským vyučovacím jazykem, kde se nacházejí pamětní desky připomínající oběti tvrdé národnostní perzekuce německých okupantů.

ADRA pořádá v Petřvaldu školení dobrovolníků

28. dubna 2015 14:27 | Orlová | David Stejskal

Havířovská ADRA pořádá začátkem května další školení dobrovolníků. To je určeno všem zájemcům, kteří chtějí věnovat svůj volný čas buď seniorům z Domova Březiny, anebo lidem se zdravotním postižením, kteří obývají zařízení Benjamín.

Komentované procházce starou Orlovou přálo počasí

24. dubna 2015 13:56 | Orlová | David Stejskal

Orlovská veřejnost se v úterý vydala na komentovanou procházku historickým jádrem, kterou uspořádali architekti Zdeňka Zymáková a Miroslav Šajtar. Právě tato dvojice zpracovala vítězný návrh na oživení staré Orlové, což bylo předmětem soutěže o Cenu Petra Parléře, do které se město přihlásilo.

Senior doprava nefunguje jako klasická taxi služba

24. dubna 2015 13:54 | Orlová | David Stejskal

Od letošního roku mohou občané Orlové využívat služeb Senior dopravy, kterou zajišťuje karvinský oblastní spolek Českého červeného kříže. Senior doprava ovšem nefunguje jako klasická taxi služba. Její provoz se řídí určenými pravidly, které je třeba dodržovat.

Aktuálně z Orlové 25. 4. 2015

24. dubna 2015 13:53 | Orlová | David Stejskal

1. Dopravní omezení
2. Běh Osvobození

Komerční sdělení více

Máte Gilbertův syndrom? Je opravdu neškodný?

Možná máte v krevních testech dlouhodobě zvýšený bilirubin a možná máte Gilbertův syndrom přímo potvrzený genetickými testy. Pravděpodobně jste slyšeli, že Gilbertův syndrom je takzvaně benigní, nijak se neřeší a nezpůsobuje potíže. Tak vidí Gilbertův syndrom západní medicína. Funkční medicína se ale na procesy v organismu dívá v souvislostech. My naturopaté proto klientům vysvětlujeme, že Gilbertův syndrom může být vysvětlením, pro některé zdravotní potíže a může mít výrazný vliv na metabolismus, trávení nebo jaterní detoxikaci.

Ostravská prodejna Zlaťáky.cz zve na výstavu mincí Rok hada zasvěcených novému čínskému roku

Dne 29. ledna 2025 začíná čínský Nový rok ve znamení dřevěného hada, který přináší laskavost a vlídnost. Podle čínského zvěrokruhu by měl být tento rok ideálním obdobím pro zamyšlení se nad minulostí a budoucností. Dominovat mu bude barva modrá, která je také hlavní barvou vzácných perleťových mincí ve zlatém a stříbrném provedení s názvem „Rok hada“. Prohlédnout si je budete moci i vy a to od čtvrtka 24. října do konce října na ostravské prodejně Zlaťáky.cz. A nejen to, připravili jsme si pro vás několik zajímavých mincí s tímto oblíbeným zvířetem čínského zvěrokruhu.

Slezská Harta a Kružberk zvýší průtok v Odře, kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě

Mimořádná povodeň 09/2024 významně překročila stoletý průtok, což byl návrhový průtok pro pravobřežní ochranné hráze kolem Odry v Ostravě, a tak docházelo k jejich přelévání a neodvratně k jejich postupnému rozplavení. Jednalo se o neodvratitelný přírodní jev a o vyšší moc, která je zvláštní právní skutečností, a proto došlo k zaplavení a vyřazení z provozu Ústřední čistírny odpadních vod v Ostravě - Přívoze (ÚČOV). Po dobu odstávky ÚČOV, která je nyní předpokládána na dobu do jara 2025, jsou odpadní vody vypouštěny přímo do vodního toku Černý příkop, který ústí do Odry nad Ostravicí, a proto


Národní strojírenský klastr bude rozvíjet pět oblastí, mezi jinými i jádro a vodík

Národní strojírenský klastr (NSK), který podporuje strojaře napříč republikou už 20 let, připravil strategii pro další roky. Bude se věnovat vodíkovým technologiím, jaderné energetice, inovativním a speciálním technologiím, automatizaci a robotizaci ve strojírenství a dopravnímu strojírenství. Klastr má více než čtyři desítky členů „V každé sekci pracuje přirozený lídr daného oboru, který má za úkol sekci rozvíjet. Ve vodíku jsou to Vítkovice Cylinders a například profesor Ivo Hlavatý se za VŠB-Technickou univerzitu Ostrava ujme sekce jaderné energetiky,“ vysvětlil prezident NSK Jan Světlík.

Ostravica láká na listopadové kulturní akce

Komentovaná prohlídka, talkshow, koncerty, přehlídka designu i filmů. To je ve zkratce program, který v listopadu nabídne Boutique Business Inkubátor Ostravica (BBiO). Interiéry bývalé Ostravice-Textilie se finišují pro budoucí rezidenty a než se v nich zabydlí, do konce roku dům pojme také velké akce jako Ostrava Kamera Oko nebo Meat Design Ostrava.

OVAK: Monitorovací šachtice neslouží ke hraní

Součástí více než tisíc kilometrů dlouhé ostravské vodovodní sítě je i řada monitorovacích šachtic, které slouží k pravidelné kontrole a vzdálenému monitoringu kvality vody, sledování tlaku v potrubí a detekci případných úniků vody. Tyto šachtice napomáhají ke včasnému odhalení problémů a jejich rychlému řešení, což pomáhá udržovat stabilní provoz vodovodní sítě a zajišťovat spolehlivost dodávek pitné vody.

innogy před zimou zlevní plyn a elektřinu zákazníkům bez fixace

Dodavatel energií innogy ještě před nástupem zimních měsíců zlevní plyn i elektřinu pro zákazníky bez fixace. Od 1. prosince se jim cena obou komodit sníží zhruba o 360 Kč za MWh. Pro dodávky plynu to představuje zlevnění o 15 %, u elektřiny cena klesne o 7 %. Pro získání nižší ceny zákazníci nemusejí nic dělat, do vyúčtování se jim promítne automaticky. Nové ceníky se týkají asi 350 tisíc domácností, které od innogy odebírají energie na základě smluv na dobu neurčitou se základním ceníkem Standard.

Je vtipný dárek dobrou volbou k výročí?

Výběr dárku k výročí může být někdy oříškem. Chcete potěšit svého partnera či partnerku něčím speciálním, ale zároveň chcete, aby to bylo osobní, originální a nezapomenutelné. V takových případech může být vtipný dárek skvělou volbou. Přináší radost a zároveň připomíná společné zážitky a humor, který váš vztah provází. Níže se podíváme na několik otázek, které vám pomohou rozhodnout, zda je vtipný dárek tou správnou volbou pro výročí.

Více