Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Brzóska

OKD předložila MŽP dokumentaci v rámci procesu EIA

30. listopadu 2022 10:02 | Stonava | Jiří Brzóska

Těžební společnost OKD zaslala před pár dny na Ministerstvo životního prostředí potřebnou dokumentaci pro zjišťovací řízení v rámci procesu EIA na období 2024 až do ukončení hornické činnosti pro Důl ČSM ve Stonavě. Vytěžit chce zhruba 5,7 milionů tun uhlí. Posuzovaná hornická činnost je plánována jen na Dole ČSM a zahrnuje i technickou likvidaci dolu. V současné době má společnost OKD platnou dokumentaci EIA z roku 2022, která byla prodloužena do konce roku 2026. V průběhu příštího roku chtějí těžaři z Dolu ČSM vytěžit zhruba 1,1 milionu tun uhlí.

Ve Stonavě bojovali hasiči o železný titul

30. listopadu 2022 10:01 | Stonava | Jiří Brzóska

U hasičské zbrojnice na Novém Světě se v sobotu 26. listopadu bojovalo o titul Železný hasič a železná hasička. Tuto dnes velmi populární soutěž uspořádali místní dobrovolní hasiči. I přes nepřízeň počasí se na startovní čáru postavilo 25 závodníků, z toho rekordních 10 žen.

Stonavští zastupitelé schválili žádosti o dotace

23. listopadu 2022 15:48 | Stonava | Jiří Brzóska

Stonavští zastupitelé se už podruhé sešli v novém volebním období. Jedním z témat bylo schválení dotací pro občany obce.

Stonavští zahrádkáři předali na členské schůzi ocenění

23. listopadu 2022 15:44 | Stonava | Jiří Brzóska

Ve své klubovně na Stavech se sešli na své členské schůzi místní zahradkáři. Vedení spolku během ní zhodnotilo uplynulý rok a své členy informavalo o akcích, které má v plánu. Předány byly také dvě ocenění Republikové rady Českého zahrádkářského svazu.

Stonavští myslivci vyrazili na svůj první letošní hon

23. listopadu 2022 15:41 | Stonava | Jiří Brzóska

Stonavští myslivci se o zvěř starají na ploše o rozloze zhruba 1000 hektarů. V sobotu 12. listopadu vyrazili na svůj první letošní hon.

Berušky se sedmikráskami uspaly broučky

23. listopadu 2022 15:40 | Stonava | Jiří Brzóska

Děti z mateřské školy na Hořanech společně se svými kamarády z polské mateřinky na Holkovicích vyrazily do přírody. Měly nesnadný úkol, uspat všechny broučky před nadcházející zimou.

Lampionový průvod se svatým Martinem

16. listopadu 2022 15:48 | Stonava | Jiří Brzóska

Stonavou prošel lampionový průvod. Pro děti a jejich rodiče jej zorganizovala Základní a mateřská škola Stonava ve spolupráci s místní stájí Akimarol. Na akci totiž přijel na bílém koni i svatý Martin se svou družinou.

Berušky přinesly seniorům svatomartinské rohlíčky

16. listopadu 2022 15:46 | Stonava | Jiří Brzóska

U příležitosti svátku svatého Martina upekly děti v mateřské školy na Hořanech svatomartinské rohlíčky. Ochutnat je mohli i obyvatelé Domu s pečovatelskou službou ELIM.

Akce U Bulače se těší velkému zájmu

16. listopadu 2022 15:43 | Stonava | Jiří Brzóska

S kamerou jsme navštívili místní část Nový Svět. Málokdo ví, že i tady má své místo kultura, konkrétně v prostorách restaurace u Bulače.

Nově zvolení zastupitelé Albrechtic poprvé rokovali

10. listopadu 2022 14:21 | Albrechtice | Jiří Brzóska

Občané Albrechtic v komunálních volbách dali jasně najevo, jakým směrem se má obec v následujících čtyřech letech ubírat. 4 mandáty v patnáctičlenném zastupitelstvu získalo PROAL. Po třech mandátech pak ANO a Rozumní. Dva zastupitele má Coexistentia a po jednom křesle pak ČSSD, KDU-ČSL a Zelení, kteří šli do voleb společně s nezávislými.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více