Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Brzóska

Od 15. února bude knihovna opět posílat upomínky

3. února 2021 14:55 | Stonava | Jiří Brzóska

Stonavská knihovna žádá své čtenáře, kteří mají dlouhodobě zapůjčené knížky, o jejich vrácení do 15.února. Od tohoto data budou opět zasílány upomínky.

Dotační program na zateplení rodinných domů doznal menších změn

3. února 2021 14:37 | Stonava | Jiří Brzóska

Stonavští domkaři mohou opět žádat obec o dotaci na zateplení svých rodinných domů. Žádost musí podat do 30. dubna. Ale pozor, nově se dotace týká jen nemovitostí, které byly zkolaudovány do roku 2000.

Tříkrálová sbírka pro Charitu Český Těšín pokračuje

27. ledna 2021 15:20 | Stonava | Jiří Brzóska

Do redakce k nám dorazilo video s koledou v podání dětí z MŠ Stonava-Dolany. Radost udělá jistě i Vám. Naživo jsme ji totiž v lednu od tříkrálových koledníků neslyšeli. To ale neznamená, že letošní dobročinná sbírka byla zrušena. Organizátoři tříkrálové sbírky byli nuceni kvůli nepříznivé epidemické situaci změnit způsob vybírání finančního daru.

Pietní akt u hrobu polských vojáků se odehrál v komorním složení

27. ledna 2021 15:18 | Stonava | Jiří Brzóska

26. ledna tomu bylo 102 let, kdy na území Stonavy během tzv. sedmidenní války přišlo o život 20 polských vojáků. Jejich těla byla pohřbena na místním katolickém hřbitově. Každoročně se proto tady koná pietní akt. Nejinak tomu bylo i letos, kvůli pandemii koronaviru ovšem v komorním složení.

Fotbalisté mají logo i barevnější klubovnu

27. ledna 2021 15:16 | Stonava | Jiří Brzóska

Stonavští fotbalisté mají nové logo a klubové barvy nyní září i na stěnách jejich společenského zázemí.

Pečovatelská služba ELIM v době pandemie

20. ledna 2021 14:42 | Stonava | Jiří Brzóska

S kamerou jsme se vydali za vedoucí pečovatelské služby ELIM, která nám přiblížila život obyvatel domu s pečovatelskou službou v době pandemie koronaviru.

Očkování (COVID-19) - obec pomůže seniorům 80+ s registrací, imobilní senioři mohou kontaktovat svého praktika

20. ledna 2021 14:40 | Stonava | Jiří Brzóska

Důležitá informace pro všechny občany starší 80 let. Ti se mohou od 15. ledna registrovat k očkování proti onemocnění COVID-19. Registrace probíhá přes internet. Pokud senior nemá možnost využít při registraci pomoc rodiny nebo někoho blízkého, může o pomoc požádat paní Kupkovou na stonavském obecním úřadě a to od pondělí do pátku v době od 8.00 do 15.00 hodin. Výjimku v registraci mají imobilní občané starší 80 let. Ti mohou kontaktovat svého praktického lékaře, který se s nimi individuálně domluví, jak pro ně očkování zajistit.

Bilance roku 2020 a plány pro letošní rok

14. ledna 2021 13:00 | Albrechtice | Jiří Brzóska

Na začátku každého roku bývá tradicí bilancovat ten minulý. Rok 2020 byl zcela jistě velmi výjimečný a to i v Albrechticích. Poznamenala jej pandemie koronaviru, kvůli které byly zrušeny mnohé tradiční kulturní akce. Zatímco společenský život v obci se dostal na bod mrazu, naplánované investiční akce se podařilo zrealizovat.

Stonavští zastupitelé schválili rozpočet pro rok 2021

13. ledna 2021 8:11 | Stonava | Jiří Brzóska

Stonavští zastupitelé na sklonku loňského roku schválili rozpočet na rok 2021. Velkou měrou se v něm projevilo rozpočtové určení daní i útlum těžby uhlí.

Demografická data obce Stonava za rok 2020

13. ledna 2021 8:08 | Stonava | Jiří Brzóska

Na radnici zůstaneme i v následující reportáži. Zajímalo nás, jak je to s demografickými daty ve Stonavě za rok 2020.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více