Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Brzóska

Ve věku 98 let zemřel nejstarší občan Stonavy

13. ledna 2021 8:06 | Stonava | Jiří Brzóska

Velmi smutná zpráva dorazila k nám do redakce v sobotu 2.ledna. Ve věku 98 let zemřel nejstarší občan Stonavy, pan Antonín Wróbel.

Stonavská knihovna funguje v omezeném provozu

13. ledna 2021 8:05 | Stonava | Jiří Brzóska

Přestože platí 5. stupeň protiepidemického systému PES, knihovny jsou v provozu. Lidé si ale musí knížky předem objednat a vypůjčit si je přes výdejní okénko.

Stonavský přehled roku 2020

6. ledna 2021 14:59 | Stonava | Jiří Brzóska

Rok 2020 se zcela jistě zapíše do dějin jako rok, který ovládl virus COVID 19. Zatímco počátkem roku se občané Stonavy bavili na plesech, dětských karnevalech a různých společenských akcích, v březnu koronavirová pandemie zmrazila veškerý kulturní a společenský život ve Stonavě.

Rok 2020 z pohledu starosty obce Stonava

30. prosince 2020 13:15 | Stonava | Jiří Brzóska

Je tomu rok, kdy si lidé během silvestrovských oslav přáli do nového roku vše nejlepší. Doufali, že rok 2020 bude lepší než ten předchozí. Bohužel, nikdo netušil, že virus COVID-19 změní dění na celém světě. Pandemie koronaviru hluboce zasáhla i kulturní a společenský života ve Stonavě. Vedení obce se muselo rychle nově vzniklé situaci přizpůsobit.

Vánoční přání

23. prosince 2020 12:11 | Stonava | Jiří Brzóska

Opět po roce jsou tady nejkrásnější svátky v roce – Vánoce. Letos jsou trochu jiné, než jsme zvyklí. Pandemie koronaviru neumožnila uspořádat tradiční předvánoční akce, zrušeny byly vánoční besídky a dokonce i stromeček před stonavskou radnicí byl rozvícen bez přítomnosti veřejnosti. Přesto jsme se pokusili zachytit alespoň trošičku té vánoční stonavské atmosféry prostřednictvím naší kamery. Navštívili jsme děti v mateřinkách a na základní škole. Některé jsme dokonce zastihli, jak rozdávají radost stonavským seniorům.

14. ročník Stonavské Barborky se uskutečnil ve virtuálním prostředí

16. prosince 2020 8:37 | Stonava | Jiří Brzóska

Přelom listopadu a prosince patří ve Stonavě soutěži v ansámblovém zpěvu. Nese název Stonavská Barborka a v celém světě nemá obdoby. Nouzový stav a vyhlášena mimořádná protiepidemiologická opatření bohužel letos neumožňila, aby 14. ročník Stonavské Barborky proběhl tak, jak tomu bylo v předchozích letech. Organizátoři si ale poradili a vše přenesli do virtuálního internetového prostředí. Nazvali jej Setkání ansámblů uprostřed pandemie.

Vánoční stromeček byl rozsvícen bez účasti veřejnosti

10. prosince 2020 8:00 | Albrechtice | Jiří Brzóska

Na začátku prosince se každoročně před albrechtickou radnicí setkávají občané, aby společně za tónů koled vstoupili do období adventu. Letos ale bohužel pandemie koronaviru neumožnila uspořádat takovouto akci. Přesto v obci vánoční výzdoba včetně stromečku před radnicí září. Rozsvícen byl ovšem bez účasti veřejnosti. Na významu adventní doby to ale nic nemění.

Do Karviné se bude jezdit objížďkou, týká se to i autobusů

9. prosince 2020 13:19 | Stonava | Jiří Brzóska

Výstavba obchvatu Karviné si vyžádá velké změny v dopravě. Už za pár dní bude uzavřena silnice ze Stonavy do Karviné. Objízdná trasa povede přes Lipiny. Změněny byly i jízdní řády autobusů.

Mikuláš se svou družinou dorazil i do Stonavy

9. prosince 2020 13:18 | Stonava | Jiří Brzóska

V předvečer 6. prosince už dlouhá staletí děti navštěvuje Mikuláš se svou družinou. Se stonavskými dětmi se letos nesetkal v Domě PZKO, jak je tomu zvykem, ale dorazil za nimi domů, nebo přímo do mateřské školky. Děti měly připravený bohatý kulturní program plný básniček, písniček a tanečků, za který si zcela jistě zasloužily odměnu.

Dětem se v MŠ před spaním pravidelně předčítá

9. prosince 2020 13:16 | Stonava | Jiří Brzóska

Přestože většina děti po obědě nerado odpočívá, ve stonavských mateřských školách se na odpolední spánek všichni těší a to kvůli pohádkám. Ty jim před spaním pravidelně čtou nejen paní učitelky.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více