Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Cileček

Roušky pomáhají šít už i děti v dětských domovech

1. dubna 2020 16:27 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Za týden chtějí vyrobit 6000 roušek. Ty pak pošlou školkám, ve kterých jsou děti zdravotníků, hasičů a policistů a všude tam, kde to bude potřeba. To si daly za společný cíl v pěti dětských domovech v Moravskoslezském kraji.

Fakultní nemocnice Ostrava má dva nakažené lékaře

1. dubna 2020 14:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nákaza koronavirem už se dostala i do ostravské fakultní nemocnice. Ta hlásí, že dva její lékaři měli pozitivní test na nemoc COVID-19. V nemocnici byla přijata příslušná opatření, která mají zamezit dalšímu šíření nákazy. Zároveň se provádějí testy u všech zaměstnaců, kteří přišli s lékaři do kontaktu. V nemocnici bylo nařízeno maximální omezení pohybu.

Lidé chtějí vědět, kdo je nakažený. Kraj zveřejní čísla v obcích s rozšířenou působností

25. března 2020 14:51 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Lidé chtějí vědět, kdo má koronavirus. Sociální sítě zaplavily v těchto dnech požadavky lidí, kteří volají po tom, aby úřady přesně sdělovaly počty nakažených v jednotlivých obcích. Hejtman Ivo Vondrák řekl, že bude zveřejňovat pouze čísla u obcí s rozšířenou působností, nakažení se totiž stávají terčem šikany.

Pendleři podle hygieniků obchodují s povolenkami na přejezd hranic

25. března 2020 14:27 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Pendleři podle hygieniků začínají hazardovat se zdravím. Jen v Moravskoslezském kraji jich denně překročí hranice tisíce a údajně začali obchodovat s povolenkami na přejezd. V případě že se někdo z nich nakazí, je pak velký problém dohledat jeho kontakty.

Ostrava pomůže drobným podnikatelům, vyplatí jim statisíce korun

24. března 2020 13:48 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Prodloužení splatnosti nájmu. Okamžitá finanční pomoc do výše dvaceti tisíc korun nebo dotace až sto tisíc. To je soubor opatření, který připravil ostravský magistrát pro drobné podnikatele, kteří museli kvůli krizovým opatřením vlády přerušit provoz. O první peníze mohou žádat okamžitě.

1000 roušek denně! Vietnamská komunita šije zdarma pro celý kraj

23. března 2020 15:34 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Vietnamská komunita v Moravskoslezském kraji se semkla a šije roušky pro potřebné. Denně jich vyrobí až 1000 a rovnou je rozvážejí do nemocnic a na úřady. K darům přidávají i další ochranné pomůcky, peníze nebo potraviny.

Jsou rychlé, levné, ale neměří správně. 8 z 10 rychlotestů na koronavirus nefunguje, zjistili hygienici

23. března 2020 14:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Rychlotesty, které dorazily z Číny hlásí chyby. Hygienici v Moravskoslezském kraji je o víkendu vyzkoušeli a zjistili, že 8 z 10 testů nefunguje. Navrhují je proto použít pouze pro testování lidí, kteří si prošli karanténou a žádné příznaky se u nich neprojevily.

Komerční sdělení více

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.


Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Úleva pro zákazníky innogy zasažené povodní

Zákazníci innogy z řad domácností, kterým ničivá povodeň způsobila škody nebo poničila odběrné místo plynu nebo elektřiny, mohou zavolat na zákaznickou linku 800 11 33 55 nebo osobně přijít na nejbližší pobočku innogy, kde jim operátoři či pracovníci v zákaznických centrech pomohou s úpravou či přerušením plateb záloh za energie.

Více