Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Cileček

ADRA Frýdek-Místek dělá s dobrovolníky radost Dárkem pro druhé

18. prosince 2023 11:05 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Dobrovolnická organizace ADRA Frýdek-Místek opět připravila tradiční akci Dárek pro druhé. Zapojily se do ní firmy, školy, ale také dobrovolníci. Někdo například pletl, jiný nakoupil dárky pro osamělé děti nebo seniory. ADRA akci spojuje zároveň s výzvou k hledání nových dobrovolníků do různých programů.

Adventní věnec může za požár chaty na Frýdecko-Místecku

17. prosince 2023 20:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v neděli odpoledne u požáru dvoupodlažní chaty v Komorní Lhotce na Frýdecko-Místecku. Obyvatelka se lehce zranila. Požár vznikl od adventního věnce a škoda je 200 tisíc korun.

Na Karvinsku se objevila zlatá řasa. Může způsobovat úhyn ryb

17. prosince 2023 14:10 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ministerstvo životního prostředí potvrdilo v jezeře Kozinec na Karvinsku výskyt takzvané zlaté řasy. Řasa sama o sobě není pro vodní organismy škodlivá, negativní vliv na ně ale může mít toxin, který řasa produkuje. Rozbory prokázaly výskyt řasy i toxinu, byly to však bezpečné hodnoty. O rozbor vody za účelem hledání zlaté řasy požádalo v září Polsko po nálezu uhynulých ryb v polských vodách. V Polsku se řasa objevuje například v Baltském moři, do kterého ústí řeka Odra.

Zloději ujeli v mrazu přes 20 kilometrů na kradených elektrokolech

17. prosince 2023 13:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dva muži vykradli v noci v Jablunkově sklepní kóje. Zaměřili se na drahá elektrokola, na kterých se také snažili ujet. Dostali se zhruba 20 kilometrů daleko, než je díky perfektní spolupráci dopadli policisté. Nyní jim hrozí až tři roky vězení.

Hraniční most ve Starém Bohumíně by se mohl dočkat opravy. Zkoumají ho odborníci

17. prosince 2023 11:52 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hraniční most spojující Starý Bohumín s polskými Chałupkami prochází na české straně diagnostikou. Odborníci zjišťují, jak se na letité stavbě podepsalo chátrání materiálu a jestli je konstrukce ještě bezpečná pro provoz. Výsledky průzkumu napoví, v jakém rozsahu bude nutná její oprava.

Pětikilometrový úsek Frýdecké ulice v Českém Těšíně je po rekonstrukci

17. prosince 2023 11:28 | Český Těšín | Jiří Cileček

V Českém Těšíně skončily práce na modernizaci pětikilometrového úseku silnice II/648. Vozovka se modernizovala od křižovatky s Vělopolskou v Horním Žukově až po křižovatku Frýdecké ulice s Jablunkovskou. Investorem akce byl Moravskoslezský kraj, který na tento projekt získal peníze z EU.

Ostravští asistenti prevence kriminality pomáhají před Vánocemi spoluobčanům

17. prosince 2023 10:53 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Asistenti prevence kriminality Městské policie Ostrava se v sociálně vyloučených lokalitách při své službě takřka denně setkávají s jejími obyvateli a mají tak velmi dobrou osobní znalost. Vzhledem k nadcházejícím vánočním svátkům se rozhodli pomoci právě sociálně slabším rodinám žijících v těchto lokalitách.

Diamo pozastavilo sanaci haldy Heřmanice v Ostravě. Případem se zabývá i policie

16. prosince 2023 17:48 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Státní podnik Diamo pozastavil sanaci prohořívající haldy Heřmanice ve Slezské Ostravě. Důvodem je spor se zhotovitelem, který tam měl udělat oddělovací vzdušnou stěnu bránící prohoření haldy směrem ke skládce chemických odpadů, i změny místních majetkových poměrů. Akutní nebezpečí lidem žijícím v okolí ale nehrozí. Případem se zabývá i policie.

Policejní kontroly odhalily nezaplacené pokuty i přetížená vozidla

16. prosince 2023 17:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Přetížený kamion se dřevem nebo špatně označený nebezpečný náklad s pyrotechnikou. Ale dokonce také řidička, která nezaplatila desítky tisíc korun za pokuty. To je jen malý výčet z posledních kontrol, které mají za sebou dálniční policisté z oddělení Frýdek-Místek a Ostrava.

Pár čájí obojkových v Zoo Ostrava po 10 letech odchoval nevlastní mládě

16. prosince 2023 16:35 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravská zoologická zahrada chová čáje obojkové od roku 2000. Poprvé chovný pár těchto jihoamerických ptáků úspěšně zahnízdil před deseti lety, kdy odchoval jednoho potomka. Od té doby se ptáci o hnízdění pokoušeli, ale nedařilo se jim. Až v letošním roce úspěšně odchovali další mládě. Nebylo ale jejich vlastní, nýbrž adoptované. Ptačí rodiče i chovatelé tak mohli získat další cenné zkušenosti.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

Více